Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ
  • [03] Στα 555 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
  • [04] Ι. Βρούτσης: Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  • [05] Πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο
  • [06] Μπερσάνι: Η Μέρκελ με σέβεται

  • [01] Αντ. Σαμαράς: θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις

    Ηχηρό μήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ενέργειες όπως αυτή στις Σκουριές.

    "Αυτού του είδους η ενέργεια δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα", δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς στο σχετικό δημοσίευμα και αναφέρει ότι προχωρά η τελική έγκριση για την επένδυση στο ορυχείο της Θράκης.

    "Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και όλη η διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες", λέει συγκεκριμένα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ι. Βρούτσης: Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Συνεχείς συσκέψεις Σαμαρά στο Μαξίμου

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

    Η Ελλάδα προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου «να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την αποψινή συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας για το εν λόγω θέμα, τόνισε:

    «Θέλω να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου.

    Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.

    Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

    [03] Στα 555 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

    Στα 33,9 δισ. ευρω ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων, το πρώτο Securities Market Pogramme και το δεύτερο, το περίφημο Οutright Monetary Transactions OMT, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρω.

    Στο μεταξύ όπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρω έναντι 654 εκατ. ευρώ το 2011. Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ (2011:728 εκατ. ευρώ).

    Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 575 εκατ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2013. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει το υπόλοιπο ποσό των 423 εκατ. ευρώ στις ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

    [04] Ι. Βρούτσης: Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι η λέξη «μαϊμού σύνταξη» θα είναι πλέον άγνωστη, καθώς έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις πλασματικές συντάξεις που δίνονταν. Σύμφωνα με πληροφορίες το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις στοχευμένες δράσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, αλλά και για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Με δεδομένο ότι το αρμόδιο Ταμείο δεν έχει πια πόρους, θα αναζητηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό, πόροι, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλο κονδύλιο.

    [05] Πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο έναντι ελλείμματος 491 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για τον ίδιο μήνα προέβλεπε έλλειμμα ύψους 873 εκατ. ευρώ.

    Τον Ιανουάριο σημειώθηκε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι το αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ήταν βελτιωμένο κατά 668 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο κατά 449 εκατ. ευρώ.

    [06] Μπερσάνι: Η Μέρκελ με σέβεται

    Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του συνασπισμού της κεντροαριστεράς κι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), εκτίμησε σήμερα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε «να παρέμβει στις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις», λέγοντας χαρακτηριστικά «η Μέρκελ με σέβεται».

    Στην διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Νάπολη και αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Μάριο Μόντι, ο οποίος εκτιμά ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την σύσταση κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Ρώμη» ?την οποία ο πρώην τεχνοκράτης της ΕΕ ανακάλεσε σήμερα?, ο Μπερσάνι διεμήνυσε ότι δεν τον επηρεάζουν τέτοιες τοποθετήσεις.

    «Ξέρουμε πόσο υποφέρει η ιταλική οικονομία, αλλά την Δευτέρα θα κερδίσουμε τις εκλογές. . . διότι η προοδευτική Ευρώπη από εμάς περιμένει αυτό. Μετά την λιτότητα ήρθε η ώρα να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην εργασία» είπε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2013 - 19:30:22 UTC