Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας"
  • [02] Νίκη της κεντροαριστεράς δίνουν τα exit polls στην Ιταλία
  • [03] "Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ευκαιρία για τη χώρα"
  • [04] Απολογήθηκε ο Μ. Ψωμιάδης για παράνομο στοιχηματισμό
  • [05] Η έρευνα των καρδιναλίων θα παραδοθεί στο νέο Πάπα
  • [06] Dancing to Connect: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για μαθητές
  • [07] ΣΕΒ: Η ανάκαμψη θα χρειαστεί σκληρή δουλειά

  • [01] "Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας"

    Σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας με ομιλία του το διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013».

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη βασική γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας που είναι η ασφάλεια σε προμήθειες, η διαφοροποίηση των πηγών αλλά και η ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

    «Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών, αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο» τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως, προφανώς, η αναβάθμιση της Ελλάδας σημαίνει και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

    Θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους μας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» επισημαίνοντας μάλιστα πως «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τον υψηλό δυνητικό ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, σύντομα, ο χώρα θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και εξαγωγή νέων πηγών ενέργειας.

    Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτό το πρόβλημα» καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

    Το ζητούμενο πάντως για τον πρωθυπουργό είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες.

    Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, επισημαίνοντας πάντως το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος. «Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα προχώρησαν σε ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ. «Υπάρχει όμως μια διαφορά: Εμείς επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    [02] Νίκη της κεντροαριστεράς δίνουν τα exit polls στην Ιταλία

    Η κεντροαριστερή συμμαχία στην Ιταλία με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές με 34,5%-37% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29%-31% του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων της κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ).

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας, η κεντροαριστερά φαίνεται να επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Γερουσία με 163 έδρες (5 περισσότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 158 εδρών).

    Από την πλευρά του, ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19- 21% των ψήφων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες της εταιρείας Tecne για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύουSky TG24.

    Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που φαίνεται να συγκεντρώνει το κίνημα είναι 19% για τη Βουλή και 16,5% για τη Γερουσία. Τα δε κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού συγκεντρώνουν από κοινού το 8-10%, σύμφωνα και με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

    [03] "Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ευκαιρία για τη χώρα"

    Τη θέση ότι η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα: «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος» στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά.

    Η ομιλία και οι επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να συνδέονται με την παρούσα οικονομική κρίση, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή και όπως τόνισε, «το Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα, αλλά και στη μη επανάληψη της κρίσης».

    Σημείωσε δε ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, «αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική», να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

    Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τις συνέδεσε στενά με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι δεν είναι μια κακή επιλογή. Πάντως, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού. Πρόσθεσε δε ότι το μείζον σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός, ενοποιητικός του χαρακτήρας.

    Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επ' αυτού ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, «όπως στις τελευταίες εκλογές».

    [04] Απολογήθηκε ο Μ. Ψωμιάδης για παράνομο στοιχηματισμό

    Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Μάκης Ψωμιάδης που απολογήθηκε για παράνομο στοιχηματισμό την περίοδο 2009-2011, κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ο επιχειρηματίας, που παραμένει κρατούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γιατί φέρεται να «έπαιξε» σε πέντε αγώνες της Καβάλας, ομάδας που ήταν μεγαλομέτοχος, αλλά και σε άλλους άγνωστους του εσωτερικού και του εξωτερικού.

    Απολογούμενος ο Μ. Ψωμιάδης στον εφέτη ανακριτή, Γιώργο Καλόφωνο, που ερευνά την υπόθεση για τους στημένους αγώνες, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε μετοχική σχέση με την Καβάλα, αφού -όπως είπε- μέτοχος ήταν ο γιος του και όχι ο ίδιος, ενώ απέδωσε όλη την υπόθεση σε «δημοσιογραφικά παιχνίδια».

    [05] Η έρευνα των καρδιναλίων θα παραδοθεί στο νέο Πάπα

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δέχτηκε σήμερα την τριμελή επιτροπή καρδιναλίων η οποία διεξήγαγε έρευνα από τον περασμένο Απρίλιο για το σκάνδαλο VatiLeaks, το οποίο αφορά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Βατικανού, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

    Η έκθεση που συνέταξαν μετά την διεξαγωγή της έρευνας θα παραδοθεί αποκλειστικά και μόνο στο νέο Πάπα. "Ο Άγιος Πατέρας αποφάσισε οι ενέργειες, οι οποίες είναι γνωστές μόνο σε εκείνον, να τεθούν στην αποκλειστική διάθεση του διαδόχου του", δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Η εφημερίδαLa Stampaείχε γράψει ότι είχε προγραμματιστεί η ακρόαση των τριών καρδιναλίων --του Ισπανού Χούλιαν Χεράνθ, του Σλοβάκου Γιόζεφ Τόμκο και του Ιταλού Σαλβατόρε Ντε Τζόρτζι-- να γίνει πριν από την παραίτηση του Πάπα, την Πέμπτη 28η Φεβρουαρίου.

    "Με το πέρας των εργασιών τους, ο Πάπας θέλησε να τους συγχαρεί για τα αποτελέσματα και να τους εκφράσει την ικανοποίησή του. Παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν κάθε όργανο, η έρευνά τους δείχνει μεγαλοψυχία, ορθότητα και το πνεύμα αυτών που υπηρετούν στην Αγία Έδρα, προς υποστήριξη της αποστολής που ο Χριστός εμπιστεύτηκε στο διάδοχο του Αγίου Πέτρου", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

    Το Βατικανό καταδίκασε το Σάββατο δημοσιεύματα του Τύπου, κυρίως του ιταλικού, για τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αγία Έδρα χαρακτηρίζοντάς τα "ψευδείς πληροφορίες" που αποσκοπούν να "ελέγξουν" το επόμενο κογκλάβιο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

    Ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι είχε τονίσει ότι "ορισμένοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από μια κίνηση αιφνιδιασμού και αποπροσανατολισμού" μετά την ανακοίνωση της ιστορικής παραίτησης του Πάπα για να "προκαλέσουν σύγχυση και να θέσουν σε ανυποληψία την Εκκλησία και την ηγεσία της".

    Φήμες κυκλοφόρησαν έπειτα από άρθρα τηςRepubblicaκαι του περιοδικούPanoramaγια την ύπαρξη ενός "γκέι λόμπι" και ενός δικτύου εκβιασμών και δωροδοκιών στο Βατικανό, στο πλαίσιο του σκανδάλου VatiLeaks.

    [06] Dancing to Connect: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για μαθητές

    Έχοντας καταπλήξει τους θεατές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο, και στο πλαίσιο της περιοδείας της σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, η διεθνώς καταξιωμένη ομάδα σύγχρονου χορού Battery Dance Company σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων προγραμματίζουν να παρουσιάζουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με θέμα το χορό, το Dancing to Connect.

    Μαθητές όλων των δυνατοτήτων συνεργάζονται με τους χορευτές και εκπαιδευτές της Battery Dance Company (οι οποίοι είναι παγκόσμιας κλάσης χορευτές) σε δημιουργικά και αποδοτικά έργα. Το 10ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (5-13 Μαρτίου), έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία μέσω του χορού, ενώ προωθεί την ανεκτικότητα, την κατανόηση και τη διαφορετικότητα. «Πέρα από την καλλιτεχνική αρτιότητα, η ομάδα Battery Dance Company, είναι διάσημη για την έντονη εκπαιδευτική της δραστηριότητα, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τον χορό και τις τέχνες, υψηλού επιπέδου, για νέους και τους βοηθούν να εκφραστούν με έναν θετικό τρόπο μέσα από την κίνηση» τόνισε στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    Από την ίδρυσή της στο Μανχάταν το 1976, η Battery Dance Company έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 παραγωγές στην Αμερική και διεθνώς. Η BDC είναι επίσης υπεύθυνη για την παραγωγή του Downtown Dance Festival, του μακροβιότερου δημόσιου φεστιβάλ χορού της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η BDC έχει διοργανώσει χιλιάδες master classes και διαλέξεις, έχει προσφέρει τεχνική εκπαίδευση, και έχει πραγματοποιήσει το πρόγραμμα Dancing to Connect σε 30 χώρες μέχρι σήμερα.

    [07] ΣΕΒ: Η ανάκαμψη θα χρειαστεί σκληρή δουλειά

    Το δίλημμα «αν θα αξιοποιήσουμε το θετικότερο κλίμα και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μετά από την οδυνηρή ανηφόρα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ώστε να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη μέσα στο 2014, ή θα λιποψυχήσουμε μπροστά στο μέγεθος των αναγκαίων αλλαγών, αφήνοντας να πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες και όλες οι θυσίες αυτών των ετών» έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

    «Ο πρώτος δρόμος είναι ο ανηφορικός. Ο δεύτερος οδηγεί στον γκρεμό» σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία που καλλιεργείται για ανάκαμψη το 2014 δεν είναι ουτοπική, αλλά θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, συνέπεια και επιμονή για να υλοποιηθεί. «Ένας απολογισμός με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής θα έδειχνε πως χάσαμε πολλές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να έχουμε εμείς οι ίδιοι περιορίσει τις επιλογές μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι από τα μέσα του 2013 ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. «Η χρηματοδότηση των πρωτογενών μας ελλειμμάτων παύει. Ό,τι κεφάλαια είναι να έρθουν μετά τον Ιούνιο, θα πάνε υποχρεωτικά στην εξυπηρέτηση των δανείων μας. Με άλλα λόγια, η εσωτερική δημοσιονομική διαχείριση περνά αποκλειστικά στα χέρια μας, χωρίς δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού. Ή θα τα καταφέρουμε, ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική και πολιτική αναταραχή απρόβλεπτων διαστάσεων και συνεπειών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθηση πως έχουμε τις δυνατότητες να βγούμε από την κρίση με το κεφάλι ψηλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2013 - 15:30:29 UTC