Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  • [02] Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία παρά τη νίκη Μπερσάνι
  • [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλουν οι αγρότες
  • [04] "Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό"
  • [05] Το 8ο Φεστιβάλ animation στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • [06] Εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ
  • [07] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη κατά την κηδεία ενός κρατούμενου
  • [08] Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική Μακεδονία
  • [09] Οι Ασιάτες «σκίζουν» στα μαθηματικά
  • [10] Διπλασιάζεται σε μέγεθος η Εθνική Πινακοθήκη
  • [11] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αύριο στην Αιτωλοακαρνανία για το σχέδιο «Αθηνά»
  • [12] Δεκατρείς εκπρόπωποι μεγάλων εταιρειών στο υπουργείο Ανάπτυξης
  • [13] Δέκα εννέα τουρίστες σκοτώθηκαν από έκρηξη σε αερόστατο, στην Αίγυπτο
  • [14] Ο Μαραντόνα στη Ρώμη για να ρυθμίσει οφειλές στην εφορία
  • [15] Η «Γκόλφω», του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, στο Θέατρο Rex
  • [16] «Πράσινα λιμάνια» ο Βόλος, η Κέρκυρα και η Καβάλα
  • [17] Και νέα έρευνα "υμνεί" τα θετικά της μεσογειακής διατροφής
  • [18] Εντατικοί έλεγχοι για την είσπραξη ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [19] Χαλάρωση των κυρώσεων θα προτείνει στo Ιράν η ομάδα "5+1"

  • [01] Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Με κεντρικό θέμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνέρχεται στις 10.30 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

    Η σύγκληση της Επιτροπής, γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και συμμετέχουν σ' αυτήν εκπρόσωποι των παραγωγικών υπουργείων, εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων, καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

    [02] Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία παρά τη νίκη Μπερσάνι

    Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

    "Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση", σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

    "Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

    "Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά", σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

    Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να "γοητεύσει" τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

    Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

    "Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...

    Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωυθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο "Προφεσόρε" ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομάις της χώρας.

    Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. "Οσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν", δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

    Από την άλλη, νευρικότητα δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.

    [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλουν οι αγρότες

    Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα εξετάσουνσήμερα σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 28 μπλόκα οι αγρότες, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποί τους, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

    Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Ακούσαμε όλα τα αιτήματά τους. Βέβαια τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, οι δυνατότητες είναι μικρές. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια. Αρκετά από τα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά θεσμικό χαρακτήρα βαίνουν προς λύση», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι εξετάζεται η θέσπιση ειδικής κάρτας πετρελαίου το συντομότερο δυνατό. Σε ότι αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, σε ένα χρόνο από σήμερα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα αιτήματά τους.

    Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας «ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Σήμερα,στις 11 το πρωί καλούμε σε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την μορφή των κινητοποιήσεών μας».

    [04] "Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό"

    Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Mega.

    Για τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή του, ενώ χαρακτήρισε «ανοιχτό» το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο.Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ο νέος φόρος θα είναι δικαιοτερος καθώς θα περιλαμβάνει περισσότερους πολίτες.

    Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

    [05] Το 8ο Φεστιβάλ animation στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (8th Athens ANIMFEST) ετοιμάζεται να υποδεχτεί, από 7 έως 13 Μαρτίου 2013, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος animation μικρού μήκους από την Ελλάδα και άλλες 33 χώρες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Στο Φεστιβάλ θα διαγωνισθούν 84 ταινίες animation μικρού μήκους, 55 διεθνείς σπουδαστικές και 24 ελληνικές ταινίες.

    Το εκτεταμένο αφιέρωμα στα γαλλικά κινούμενα σχέδια, με 64 ταινίες, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, θα ξεδιπλώσει ένα ποικιλόμορφο πανόραμα σχεδίων, χρωμάτων, μουσικών και ιστοριών.

    Ξεχωριστό σημείο αναφοράς στο Φεστιβάλ αποτελούν οι 19 ταινίες animation μικρού μήκους του πολωνικού Studio SE-MA-FOR, καθώς οι ταινίες της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λεγόμενης πολωνικής σχολής. Το αφιέρωμα γίνεται με τη συνεργασία της πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Επίσης, υπό τον τίτλο «Animation των Γειτόνων», θα προβληθούν 9 μοναδικές ταινίες από Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία και Λιθουανία.

    Τέλος, οι προβολές θα ολοκληρωθούν με ένα μικρό αφιέρωμα 4 ταινιών του πολωνικής καταγωγής, πρωτοπόρου Ρώσου δημιουργού Βλαντισλάβ Στάρεβιτς (Wladyslaw Starewicz), με σύγχρονη μουσική επένδυση από τον Brooding Side Of Madness (Etched Traumas, GR).

    [06] Εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ

    Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εξερράγη στο έδαφος του νοτίου Ισραήλ, στην πρώτη επίθεση που σημειώνεται από τον περασμένο Νοέμβριο και την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία

    "Η ρουκέτα έπεσε νωρίς το πρωί κοντά στο Ασκελόν και προκάλεσε ζημιές σε δρόμο, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση ρουκέτας από το τέλος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις 21 Νοεμβρίου 2012.

    [07] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη κατά την κηδεία ενός κρατούμενου

    Παλαιστίνιοι φορώντας μάσκες πυροβολούσαν στον αέρα και εκατοντάδες νέοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέφθασαν στη Δυτική Όχθη για την κηδεία ενός κρατουμένου, με τους φόβους του Ισραήλ να αυξάνονται για νέες πιθανές εξεγέρσεις.

    Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε 5 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Βηθλεέμ και έξω από μια φυλακή στη Δυτική Όχθη, αφήνοντας ένα 15χρονο αγόρι σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

    Ο θάνατος του Αραφάτ Τζαραντάτ, κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες σε ισραηλινή φυλακή, το Σάββατο και η απεργία πείνας 4 Παλαιστινίων τροφίμων, έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, ένα μόλις μήνα πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Στην ταράτσα του σπιτιού του Τζαραντάτ, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυροβολούσαν στον αέρα, καθώς δεκάδες ισραηλινά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα περίχωρα της πόλης.

    [08] Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική Μακεδονία

    Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες το βράδυ περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, ανέμους, αλλά και χαλαζόπτωση.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ηλικιωμένα, κυρίως, άτομα.

    Προβλήματα αντιμετώπισαν τα Γιαννιτσά, αλλά και περιοχές της Βέροιας κοντά στην Αλεξάνδρεια, όπως επίσης και χωριά που βρίσκονται στην περιοχή της Αριδαίας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ παραμένει σε επιφυλακή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από νωρίς το πρωί.

    Πάντως, αυτή την ώρα, τα φαινόμενα είναι σε ύφεση.

    [09] Οι Ασιάτες «σκίζουν» στα μαθηματικά

    Ακόμη ένα επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι η κατακτά η Ασία, έναντι της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση «Trends in International Mathematics», που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι Ασιάτες μαθητές «σκίζουν» στα μαθηματικά, αφήνοντας πίσω τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους.

    Στον πίνακα της αξιολόγησης, κορυφαίοι στο μάθημα των μαθηματικών αναδεικνύονται οι μαθητές από τη Σιγκαπούρη και ακολουθούν εκείνοι από τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Όπως προκύπτει, οι πρώτες πέντε θέσεις καταλαμβάνονται από μαθητές χωρών της Άπω Ανατολής. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην έκτη θέση και είναι οι μαθητές από τη Βόρεια Ιρλανδία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Βέλγοι, οι Φιλανδοί, οι Άγγλοι και οι Ρώσοι.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 63 χώρες και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή ήπειρο, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας 16χρονος Βρετανός υπολείπεται κατά δύο έτη στη γνώση των μαθηματικών, σε σχέση με τους συνομήλικούς του από την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη ή τη Νότια Κορέα. Ακόμη χειρότερες είναι οι επιδόσεις στα μαθηματικά των μαθητών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι οι Ιταλοί.

    Αξιοσημείωτο κρίνεται το γεγονός ότι οι μαθητές των χωρών της Δύσης υπολείπονται των Ασιατών συμμαθητών τους και στις δύο τάξεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Στην Τρίτη Γυμνασίου, για παράδειγμα, τα σκήπτρα κρατούν οι Νοτιοκορεάτες και έπονται τέσσερις χώρες της Ασίας, για να ακολουθήσουν οι 15χρονοι από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουγγαρία και την Αυστραλία. Περίπου ίδια είναι η κατάταξη και στην Τετάρτη τάξη του Δημοτικού.

    Οι αναλυτές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει ποιος είναι ο βασικός λόγος του χάσματος που παρατηρείται ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το βέβαιο είναι ότι δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη κλίση των Ασιατών μαθητών προς τα μαθηματικά αφού, στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι μαθητές εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις. Μία από τις υποθέσεις που κάνουν οι ειδικοί είναι ότι στα ασιατικά εκπαιδευτικά συστήματα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στα μαθηματικά, ενώ τον δικό τους ρόλο φαίνεται ότι παίζουν τα ιδιαίτερα μαθήματα, ένας «θεσμός» που είναι πολύ διαδεδομένος στις χώρες της Άπω Ανατολής. Μια τρίτη εξήγηση, σημειώνουν οι ειδικοί, μπορεί να αναζητηθεί στις «μαμάδες- τίγρεις», όπως λέγονται στην Ασία οι μητέρες που πιέζουν πολύ τα παιδιά τους στο διάβασμα και ελέγχουν, συνεχώς και πολύ αυστηρά, τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.

    [10] Διπλασιάζεται σε μέγεθος η Εθνική Πινακοθήκη

    Τα Χριστούγεννα του 2015 θα ανοίξει και πάλι της πύλες για το κοινό, εκσυγχρονισμένη και μεγεθυμένη, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. Η τελευταία ξενάγηση στην αποχαιρετιστήρια έκθεση με τα δώρα των Ελλήνων ζωγράφων προς την Πινακοθήκη, θα γίνει το Σάββατο, 2 Μαρτίου. Μετά, εντός του προσεχούς μηνός, θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος , το οποίο θα αποκτήσει άλλα 11.040 τ.μ., συνολικά δηλαδή θα εκτείνεται σε 20.760 τ.μ.

    Επίσης θα αλλάξει και η όψη και η λειτουργικότητα της Πινακοθήκης: Με γυάλινη πρόσοψη κι έναν επιπλέον όροφο στο πίσω κτίριο, ράμπες επικοινωνίας του ενός ορόφου με τον άλλον, διπλάσιους χώρους για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αμφιθέατρο 450 θέσεων, άνετες αποθήκες, μεγάλα υπόγεια -ορατά από το εξωτερικό περιβάλλον, για να φιλοξενούν εκθέσεις-, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, καφέ-εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη τον Λυκαβηττό και τη νότια Αθήνα, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, εκσυγχρονίζεται και μπαίνει με διαφορετικό αέρα αισθητικής και μουσειακής αντίληψης, στον 21ο αιώνα.

    Το κόστος του έργου επέκτασης της Πινακοθήκης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 32 εκατ. ευρώ, καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, και το υπόλοιπο ποσό των 13 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Η εκπόνηση της προμελέτης, αποπληρώθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

    Την παρουσίαση του έργου, έκανανχθες οι μελετητές του, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

    Σύμφωνα με τα σχέδια, στο τριώροφο υφιστάμενο κτίριο, με είσοδο από την οδό Μιχαλακοπούλου, όπου βρίσκονται οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, θα προστεθεί ένας τέταρτος όροφος, και όλη η όψη θα καλυφθεί από γυάλινο πέτασμα, που θα συμβάλει στη βελτίωση του φωτισμού και στην αναβάθμιση του κτιρίου.

    Ο επισκέπτης θα ανεβαίνει τις ράμπες επικοινωνίας από τον έναν όροφο στον άλλο και θα έχει την δυνατότητα να βλέπει το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα. Στο δώμα του νέου κτιρίου, θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο που θα διασφαλίζει την επί 24ωρου λειτουργία του, το καφε- εστιατόριο, που αποσκοπεί στο να αποφέρει έσοδα στην Πινακοθήκη.

    Το μπροστινό κτίριο θα διατηρήσει το κέλυφός του, όμως ο χώρος της εισόδου του με το εκδοτήριο, το πωλητήριο και το βεστιάριο, θα διπλασιαστεί και θα αποκατασταθούν τα στατικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια. Δίπλα από το μπροστινό κτίριο ένα κάθετο, γυάλινο κλιμακοστάσιο, θα διευκολύνει την κυκλοφορία στο κτιριακό συγκρότημα.

    Με λίγα λόγια, «θα γίνουν όσα έλειπαν», είπε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, ευχαριστώντας δημόσια, καταρχήν, τους έξι εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη τα τελευταία 20 χρόνια.

    [11] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αύριο στην Αιτωλοακαρνανία για το σχέδιο «Αθηνά»

    Σε ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά» καλεί τα μέλη του, σε όλο το νομό, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

    Θα πραγματοποιηθούν τρεις ταυτόχρονες εκδηλώσεις στις κεντρικές πλατείες των τριών μεγαλύτερων πόλεων.

    Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες αλλά και όλους τους πολίτες, εργαζόμενους και μη, στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στις κεντρικές πλατείες στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο για να υπερασπιστούν «την αυτονομία και την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και του ΤΕΙ Μεσολογγίου».

    [12] Δεκατρείς εκπρόπωποι μεγάλων εταιρειών στο υπουργείο Ανάπτυξης

    Με 13 εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει πρόσφατα αύξηση ή έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα συναντηθείσήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των οδηγιών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Μ. Ζωούλλης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο Γ. Σπηλιόπουλος της BARILLA HELLAS, ο Δ. Πισιμίσης της BIC Violex, ο Κ. Μαγγιώρος της Friesland Campina - NOYNOY, ο Κ. Φαλτσέτας της HENKEL, ο Θ. Λιακόπουλος της Johnson & Johnson (ιατρικού κλάδου), ο Ελ. Χαλουλάκος της Kraft Hellas AE, ο Εμ. Παπαδάκης της YTONG-THRAKON, ο Γρ. Αντωνιάδης διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, αντιπρόεδρος ΔΣ, CEO της Unilever, ο Raymond Franke της Nestle, ο Ιάκ. Καργαρώτος της Phillip Morris και η Κατερίνα Αρβανιτάκη της Hygiene Products S.A. .

    [13] Δέκα εννέα τουρίστες σκοτώθηκαν από έκρηξη σε αερόστατο, στην Αίγυπτο

    Αερόστατο συνετρίβη κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου σκοτώνοντας 19 τουρίστες που επέβαιναν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που διαθέτει τα αερόστατα για πτήσεις επάνω από την τουριστική περιοχή.

    Ο Αχμεντ Αμπούντ διευκρίνισε ότι ένα άτομο από την 20μελή ομάδα των τουριστών και ο χειριστής του αερόστατου επέζησαν.

    Το δυστύχημα οφείλεται σε έκρηξη υγραερίου που σημειώθηκε σε ύψος 300 μέτρων από το έδαφος.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι τουρίστες είναι διαφορετικών εθνοτήτων και ότι μεταξύ τους περιλαμβάνονται Γάλλοι, Βρετανοί και Ιάπωνες.

    [14] Ο Μαραντόνα στη Ρώμη για να ρυθμίσει οφειλές στην εφορία

    Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφθασετη Δευτέραστην Ιταλία από το Ντουμπάι για να έχει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας σχετικά με τη διαμάχη την οποία έχει με την εφορία για ποσά που οφείλει από την εποχή που αγωνιζόταν στη Νάπολι.

    «Είναι εδώ, όπως υποσχέθηκε, επειδή αγαπά την Ιταλία και θέλει να διαβεβαιώσει τη δημόσια κοινή γνώμη, ότι ποτέ δεν υπήρξε φοροφυγάς», δήλωσε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, ο νομικός σύμβουλος του Αργεντινού παλιού σταρ των γηπέδων, Ατζελο Πιζάνι.

    Ο ίδιος είχε δηλώσει μέσα στο μήνα, ότι ο πελάτης του είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ιταλικές φορολογικές αρχές και πλέον είναι ελεύθερος να επισκεφθεί τη χώρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Μαραντόνα είχε εκδηλώσει σε μήνυμά του μέσω βίντεο την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ώστε να του εξηγήσει την αθωότητά του στην υπόθεση.

    Πάντως, αυτό που έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι τα διάφορα δικαστήρια στα οποία εκδικάστηκε η υπόθεση, μεταξύ τους και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, έχουν καταλογίσει χρέος 40 εκ ευρώ στο Μαραντόνα, ενώ όλες οι προσφυγές του έχουν απορριφθεί. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Σε παλαιότερη επίσκεψή του Μαραντόνα στην Ιταλία οι αρχές του είχαν κατάσχει δύο πανάκριβα ρολόγια χειρός (ρόλεξ) και ένα σκουλαρίκι με διαμάντι, καθώς και ένα χρηματικό ποσό που επρόκειτο να λάβει ως αμοιβή από την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή.

    [15] Η «Γκόλφω», του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, στο Θέατρο Rex

    Ο Νίκος Καραθάνος μετά το «Συρανό ντε Μπερζεράκ» επιστρέφει σκηνοθετικά στο Εθνικό Θέατρο με τη «Γκόλφω» και δίνει την προσωπική του ματιά πάνω σε ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό θέατρο.

    Η «Γκόλφω» το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893. Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά...

    Η «Γκόλφω» είναι ένα από τα δύο μοτίβα στην επική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος».

    Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Rex- Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τα «Κόκκινα Φανάρια» από τις 6 Μαρτίου.

    [16] «Πράσινα λιμάνια» ο Βόλος, η Κέρκυρα και η Καβάλα

    Με το περιβαλλοντικό πρότυπο PERS, που έχει αναπτύξει η Ένωση Λιμένων Ευρώπης, πιστοποιήθηκαν, σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τα λιμάνια του Βόλου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

    Στην εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης, Patrick Verhoeven, o Γενικός Γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Κώστας Μουτζούρης, ο πρόεδρος της MedCruise, Σταύρος Χατζάκος, στελέχη της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Στην ίδια εκδήλωση αναγνωρίστηκε ως ECOPORT και το ιταλικό λιμάνι του Piombino.

    Υπενθυμίζεται, ότι από το 2011 έχει πιστοποιηθεί ως «πράσινο» φιλοπεριβαλλοντικό λιμάνι o Πειραιάς και το 2012 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υποψηφιότητα για επόμενη πιστοποίηση έχει υποβάλει και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο οποίος αναμένεται, επίσης, να πιστοποιηθεί.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Γιώργος Ανωμερίτης, αφού συνεχάρη τις διοικήσεις των αναγνωρισθέντων ως «πράσινων λιμανιών», δήλωσε ότι «βασική αξία της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας είναι μαζί με την ανταγωνιστικότητα και τη διαφάνεια, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του θαλάσσιου, το οποίο υφίσταται πλείστες επιπτώσεις από τη χερσαία και μεταφορική επιχειρηματική δραστηριότητα».

    [17] Και νέα έρευνα "υμνεί" τα θετικά της μεσογειακής διατροφής

    Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φρέσκα φρούτα μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αναφέρεται σε έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το μοτίβο διατροφής έχουν πιο υγιή καρδιά. Ερευνητές επέλεξαν τυχαία εθελοντές για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και τους παρείχαν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έπρεπε να ακολουθήσουν για πέντε χρόνια. Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να διαχωρίσουν το ρόλο που έπαιξε η διατροφή στην υγεία των εθελοντών.

    «Τα νέα είναι καλά, αφού πλέον γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την κύρια αιτία θανάτων ?τις καρδιοαγγειακές παθήσεις- χορηγώντας στους ασθενείς μια καλή δίαιτα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τον Γκονζάλες, το μυστικό που εγγυάται μια υγιή καρδιά βρίσκεται στον συνδυασμό των μεσογειακών τροφών και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό.

    «Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή. Αυτή η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά τις επικίνδυνες για τον οργανισμό θερμίδες».

    [18] Εντατικοί έλεγχοι για την είσπραξη ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Με εντατικούς ελέγχους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να πραγματοποιηθουν 1.656 έλεγχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο, από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ εισπράχθηκαν 8 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 20%).

    Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι συνεχίζεται ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ο ένας στους τέσσερις υπόχρεους να υποβάλλει δήλωση.

    Ο στόχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες η πολιτική των εντατικών ελέγχων, γι αυτό και προγραμματίζει συνολικά τη διενέργεια 15.100 ελέγχων όλο το έτος.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνέχισαν και τον Ιανουάριο το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 280 εκατ. ευρώ από την κατηγορία αυτή. Στο τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανερχόταν στα 55,485 δισ. ευρώ.

    [19] Χαλάρωση των κυρώσεων θα προτείνει στo Ιράν η ομάδα "5+1"

    Οι μεγάλες δυνάμεις θα προτείνουν σήμερα στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων, αν η Τεχεράνη δεχτεί να επανεξετάσει ορισμένες πλευρές του πυρηνικού της προγράμματος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ομάδα 5+1, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι του Καζακστάν.

    Η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) με την πρότασή της αυτή υπόσχεται "χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού, στην πετροχημική βιομηχανία και στον τραπεζικό τομέα", διευκρινίζει η ίδια πηγή.

    Οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ποσοστό 20% και να κλείσει το εργοστάσιο του Φόρντο.

    Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις συναντώνται σήμερα στο Αλμάτι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές τους, μετά οκτώ μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων.

    Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν το 2012 σειρά κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού και τραπεζικού τομέα του Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου και να κλείσει το εργοστάσιο στο Φόρντο, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την άρση των διεθνών κυρώσεων. Επιμένει πως η διαδικασία εμπλουτισμού χρησιμεύει στην παραγωγή καυσίμων για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ραδιο-ισότοπα. Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 February 2013 - 7:30:29 UTC