Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητείται η καλύτερη λύση για τους δανειολήπτες
  • [02] Η ανεργία απειλεί το μέλλον της Ευρώπης
  • [03] Κονδύλια 144 εκατ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα κατά των σπάνιων παθήσεων
  • [04] Για «στρατηγική έντασης» στη Χαλκιδική κάνει λόγο ο Αλ. Τσίπρας
  • [05] Ανδρόγυνο ζητείται για ...ταξίδι στον Άρη
  • [06] Η μοναξιά εξασθενεί το ανοσοποιητικό
  • [07] Έλληνας αστρονόμος ρίχνει φως σε αρχαίο νεφέλωμα
  • [08] Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας
  • [09] Επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [10] Ο Φρ. Ολάντ ελπίζει να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στη συριακή κρίση
  • [11] Στη δικαιοσύνη συνεχίζεται η κόντρα των ιδιοκτητών ΠΑΟ και Ολυμπιακού
  • [12] Έκθεση "Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα"
  • [13] Μπαταρία «τσιρότο» που τεντώνεται και επαναφορτίζεται ασύρματα
  • [14] Αντιρρυπαντικό σκάφος θα καθαρίζει, καθημερινά, τον Θερμαϊκό Κόλπο
  • [15] Σε 700 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα

  • [01] Αναζητείται η καλύτερη λύση για τους δανειολήπτες

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων καταναλωτών -νοικοκυριών, με σκοπό να κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης.

    «Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα» ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση».

    Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, οι επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζονται για να δημιουργηθεί μια επιχειρηματολογία που θα διευκολύνει τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς και θα ενισχύσει την διαπραγματευτική της τακτική.

    Επί της ουσίας, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τη γραμμή άμυνάς της έναντι των ενστάσεων της Τρόικας, με στόχο να υπάρξει ένα ισοζύγιο το οποίο δεν θα επιβαρύνει τις Τράπεζες.

    Στη συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησε με τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εκτός από το θέμα των δανείων, και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το ΕΤΕΑΝ αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητόδρομων. Ειδικότερα για τα κεφάλαια κίνησης του ΕΤΕΑΝ υπάρχει δέσμευση ότι οι τράπεζες θα τα τρέξουν, ενώ για το «Jeremie» τέθηκε το θέμα πως μπορούν να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν πόροι.

    [02] Η ανεργία απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές κοινωνικές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας που θα υπονομεύσει την υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και τους θεσμούς της, ανέφεραν χθες οι υπουργοί Εργασίας σε ένα έγγραφό τους με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία.

    Η έκκληση αυτή έγινε μετά την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας από τους εκλογείς στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την πολιτική αυτή εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την υποστήριξη της ΕΕ.

    "Η Κοινωνική Ευρώπη έχει προβλήματα", ανέφερε το 5σέλιδο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς. "Αυτό είναι (. . .) επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν επιτύχουμε να επιδείξουμε ότι η Ευρώπη φέρνει κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική πρόοδο για τους πολίτες της, θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου".

    Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και οι απεργίες έχουν σαρώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς η κρίση χρέους, που διαρκεί τρία χρόνια, και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχουν εξαντλήσει σχεδόν την υπομονή των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οι υπουργοί Εργασίας, οι οποίοι συναντώνται σήμερα, σημειώνουν ότι οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση μόνο εάν οι κυβερνήσεις βρουν τρόπους να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ.

    "Η Ευρώπη χρειάζεται να βρει το θάρρος για να αντιδράσει στην μείζονα χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση που βιώνει με κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά τις εργασιακές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών", αναφέρεται στο κείμενο.

    "Το επίπεδο αντίδρασης ξεπερνά όλο και περισσότερο το εθνικό πλαίσιοΒ· είναι επίσης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αυτό στο οποίο πρέπει να υπάρχουν συνοδευτικά κατάλληλα μέτρα".

    Η ανεργία ανήλθε στο 11,7% στην ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%.

    "Τα αυξανόμενα κοινωνικά κόστη και η υψηλή ανεργία --ειδικά η ανεργία των νέων-- μπορεί να υποσκάψουν την πίστη των πολιτών στην αξία της Ευρωπαϊκής κοινότητας και των θεσμών της", σημειώνεται στο έγγραφο.

    Οι υπουργοί τάσσονται στο έγγραφο αυτό υπέρ της ιδέας να θεσπιστεί μια εγγύηση προς τους νέους ότι είτε θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, είτε περαιτέρω εκπαίδευση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού αποφοιτήσουν, αυτό που αποκαλείται στην ορολογία των Βρυξελλών "Εγγύηση για τη Νεολαία".

    Τέτοιου είδους προγράμματος εφαρμόζονται σε σκανδιναβικές χώρες και θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η πορεία της οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει μια "χαμένη" γενιά ανέργων, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεωνΡόιτερς.

    Οι υπουργοί Εργασίας τάσσονται επίσης υπέρ της ευκολότερης μετακίνησης εργαζομένων στην 27μελή ένωση, ειδικά για να εξισορροπηθεί το γεγονός ότι η εύρεση μιας θέσης απασχόλησης σε μια άλλη χώρα συχνά συνεπάγεται την απώλεια μιας κατοχυρωμένης σύνταξης ή ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην πατρίδα του εργαζομένου.

    Ακόμη θέλουν να ξαναρχίσει η συζήτηση για τη θέσπιση ενός κατώτερου μισθού στην Ευρώπη ως σύνολο. Οκτώ χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχουν θεσπίσει κατώτερο μισθό, αφού οι μισθοί καθορίζονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις 17 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάμψουν το υψηλό ποσοστό της ανεργίας και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

    "Η ανεργία είναι μια τραγωδία", δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα στις οικονομίες τους. Πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την δυνατότητα των οικονομιών τους να αναπτυχθούν. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις γι την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Την εγγύηση ότι όσοι οφείλουν φόρους θα πληρώνουν πράγματι φόρους". Ακόμα, κάλεσε να αποκατασταθεί ο τραπεζικός δανεισμός. "Οι πιστώσεις σε ορισμένες χώρες είναι ακόμα πολύ δύσκολο να βρεθούν", επισήμανε.

    Ωστόσο επισήμανε για άλλη μια φορά τα όρια της αποστολής της ΕΚΤ, τονίζοντας "δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε σαθρούς προϋπολογισμούς. Δεν μπορούμε να αποκαθάρουμε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δεν μπορούμε να λύσουμε βαθιά ριζωμένα, δομικά προβλήματα στις οικονομίες της Ευρώπης".

    Στόχος πρέπει να είναι, επέμεινε, να "οικοδομηθεί μια ισχυρή και βαθιά οικονομική και πολιτική ένωση (. . .) προς όφελος όλων των (κρατών -) μελών του ενιαίου νομίσματος".

    [03] Κονδύλια 144 εκατ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα κατά των σπάνιων παθήσεων

    Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σήμερα πως αποδεσμεύουν 144 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την χρηματοδότηση 26 ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την καλύτερη κατανόηση και την θεραπεία των σπάνιων ασθενειών.

    Περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε σήμερα, με αφορά την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στις ασθένειες αυτές.

    Συνολικά έχουν καταγραφεί από 6.000 ως 8.000 διαφορετικές σπάνιες ασθένειες, οι περισσότερες από αυτές γενετικής προέλευσης, οι οποίες πλήττουν περίπου έναν στους 2.000 πολίτες της ΕΕ. Γενικά προκαλούν χρόνια προβλήματα, αλλά και τον θάνατο του ασθενούς.

    Τα προγράμματα που επιλέχθηκαν αφορούν ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών, ειδικά καρδιοαγγειακές, ανοσολογικές και ασθένειες του μεταβολισμού.

    Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η καλύτερη κατανόηση της προέλευσης και των μηχανισμών των σπάνιων παθήσεων, η βελτίωση των θεραπειών που εφαρμόζονται, αλλά και η δημιουργία νέων.

    Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν 300 πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ενώσεις από 29 ευρωπαϊκές και μη χώρες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι περισσότεροι από τους 300 αυτούς φορείς συμβάλλουν στη Διεθνή Ερευνητική Κοινοπραξία για τις Σπάνιες Ασθένειες που στόχο έχει τη δημιουργία ως το 2020 περίπου 200 νέων θεραπειών και διαγνωστικών οργάνων.

    [04] Για «στρατηγική έντασης» στη Χαλκιδική κάνει λόγο ο Αλ. Τσίπρας

    Για «στρατηγική έντασης» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Α. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χθες, με πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, υποστηρίζοντας ότι «κάνει ένα κρας τεστ για να δει πόσο αποτελεσματική είναι η αυτή η πολιτική της καταστολής, της βίας και τρομοκρατίας».

    «Θεωρώ αδιανόητο να συλλαμβάνονται πολίτες, να κακοποιούνται και να εκμαιεύεται με τη βία γενετικό υλικό χωρίς την παρουσία δικηγόρου και στην ανακριτική διαδικασία βασικό στοιχείο να είναι, αν υποστηρίζουν ή όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές και πολύ φοβάμαι ότι είναι επικίνδυνος αυτός ο δρόμος».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν ερχόμαστε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», αλλά για «να ενώσουμε» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποκομίσει «πολιτική υπεραξία», αλλά αντίθετα «να σταματήσει η αυτή εμπόλεμη κατάσταση» στη Χαλκιδική και «αυτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων και του νομικού μας πολιτισμού», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «διακομματική» και «υπερκομματική».

    «Τελικά, αυτή η ενέργεια το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές, τελικά ποιόν ευνόησε; Ευνόησε, αντικειμενικά, τους σχεδιασμούς της στρατηγικής της έντασης. Τους σχεδιασμούς μιας κυβέρνησης, η οποία έχει επενδύσει στην ένταση. Και στάθηκε ως αφορμή για να μετατραπεί σταδιακά η Χαλκιδική σε Λωρίδα της Γάζας. Με καταστολή με αυταρχισμό με προσαγωγές. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να αξιολογήσουμε και να αξιολογήσει το κίνημα πρώτο ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες «να υπερασπιστούν τη νομιμότητα» και να διεθνοποιήσουν και μέσω των ξένων ΜΜΕ αυτά που του ανέφεραν και να στείλουν «ολοκληρωμένο φάκελο και στο καναδικό κοινοβούλιο», ενώ πρόσθεσε ότι ο αρμόδιος υπουργός «οφείλει μια συγνώμη» και ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μετά από εξαντλητικό θεσμικό διάλογο «τον τελευταίο λόγο» να τον έχει η τοπική κοινωνία.

    [05] Ανδρόγυνο ζητείται για ...ταξίδι στον Άρη

    Ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα σκοπεύει να προσλάβει έναν άνδρα και μια γυναίκα -κατά προτίμηση ένα παντρεμένο ζευγάρι- για ένα ταξίδι 501 ημερών μετ' επιστροφής στον Άρη.

    Η αποστολή, η οποία αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια, θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.

    Ο «εγκέφαλος» της αποστολής, Ντένις Τίτο, ένας πολυεκατομμυριούχος ο οποίος το 2001 κατέβαλε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα έξοδα της αποστολής για δύο χρόνια, έως ότου ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των απαιτούμενων των συστημάτων και τεχνολογιών.

    Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αμερικανικά διαστημόπλοια σε λειτουργία, ωστόσο πολλά βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να είναι έτοιμα για πτήση το 2017.

    Αυτό αφήνει ελάχιστα χρονικά περιθώρια προκειμένου η αποστολή να επωφεληθεί από μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση που θα επιτρέψει στο σκάφος να κάνει τον γύρω του Άρη, φτάνοντας μόλις 240 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, πριν επιστρέψει στη Γη.

    Το χρονικό περιθώριο για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου του 2018, ενώ η επόμενη ευκαιρία για μια τέτοια ευθυγράμμιση θα είναι το 2031.

    [06] Η μοναξιά εξασθενεί το ανοσοποιητικό

    Η μοναξιά δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη κατάσταση από ψυχολογική άποψη, αλλά επιπλέον μπορεί να κάνει κακό στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξασθενώντας τις άμυνες του οργανισμού του μοναχικού ανθρώπου και καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στις ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι βιώνουν πιο συχνές επανεμφανίσεις διαφόρων ιών που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα τους, από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στους κοινωνικούς ανθρώπους.

    Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν περισσότερες χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό τους λόγω της αντίδρασης στο χρόνιο στρες της μοναξιάς, κάτι που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε καρδιολογικές και άλλες παθήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα άνθρωπο να έχει κακή υγεία και να πάσχει από μία ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

    Οι ερευνητές μελέτησαν την περίπτωση 200 γυναικών με μέση ηλικία 51 ετών που είχαν επιζήσει από καρκίνο του μαστού και 134 υπέρβαρων μεσήλικων ενηλίκων χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας. Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν αντισώματα κατά των ιών του έρπη (κυτταρομεγαλοϊού και ιού Επστάιν-Μπαρ), τα οποία μπορούν να παραμείνουν χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων στο σώμα «εν υπνώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ενεργοποιούνται κατά καιρούς.

    Οι ερευνητές συσχέτισαν το βαθμό μοναξιάς και έλλειψης κοινωνικών επαφών με το επίπεδο αντισωμάτων στο σώμα, δηλαδή εκείνωντων πρωτεϊνών που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να τα βγάλει πέρα με τον παθογόνο μικροοργανισμό. Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο μόνος ένιωθε και ήταν κάποιος, τόσο περισσότερα ήσαν τα αντισώματα κατά του ιού του έρπη (ιδίως του κυτταρομεγαλοϊού) στον οργανισμό του, γεγονός που σήμαινε ότι ο ιός ήταν πιο ενεργός.

    Παράλληλα, οι επιστήμονες μέτρησαν, επίσης σε δείγματα αίματος, το επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών (των κυτοκινών) που δείχνουν το βαθμό φλεγμονής σε ένα σώμα. Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο μοναχικός είναι κάποιος, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα ιδίως της κυτοκίνης ιντερελευκίνης-6 (IL-6). Η χρόνια φλεγμονή με την οποία συνδέεται η εν λόγω πρωτεΐνη, έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με διάφορες παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο, αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.

    Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια γνωρίζουν ότι το χρόνιο στρες ενισχύει την εσωτερική φλεγμονή. Η νέα έρευνα δείχνει ότι και η μοναξιά μπορεί να δράσει με ανάλογο τρόπο, αφού η ίδια αποτελεί πηγή του χρόνιου στρες, όπως είπε η Λίζα Γιαρέμκα και προσέθεσε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να υπεραντιδρούν στα αρνητικά συμβάντα της ζωής τους, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους να είναι πιο επιρρεπής στο άγχος. Η συνέπεια είναι να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Για παράδειγμα, η συχνή επανεμφάνιση του λανθάνοντος ιού του έρπη σ? ένα άνθρωπο δείχνει ότι ο οργανισμός του βιώνει χρόνιο στρες και η μοναξιά του είναι ένας παράγων που επιδεινώνει το στρες, άρα καθιστά συχνότερη και πιο επώδυνη την περιοδική εκδήλωση του έρπη.

    [07] Έλληνας αστρονόμος ρίχνει φως σε αρχαίο νεφέλωμα

    Ένας Έλληνας και ένας βρετανός αστρονόμος χρησιμοποίησαν το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», διαμέτρου 2,3 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο όρος Χελμός της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, για να «φωτίσουν» ένα αινιγματικό αρχαίο αστρικό σύστημα, το KjPn8.

    Ο κύριος ερευνητής Παναγιώτης Μπούμης του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Τζον Μίμπερν του Κέντρου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, αναφέρουν, ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα, που βρίσκεται μέσα σε ένα εξωτικό νεφέλωμα.

    Όπως υπολόγισαν, το εν λόγω σύστημα, που αποτελείται από δύο άστρα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6.000 ετών από τη Γη και έχει εκτινάξει υλικό στο διάστημα σε τρεις διαδοχικές φάσεις, πριν από 3.200, 7.200 και 50.000 χρόνια. Σήμερα, το εκτιναχθέν υλικό ταξιδεύει στο διαστρικό χώρο με ταχύτητα 334 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

    'Αστρα που έχουν παρόμοια μάζα με τον Ήλιο μας, τελειώνουν τη ζωή τους εκτινάσσοντας το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής ατμόσφαιράς τους στο διάστημα, σχηματίζοντας ένα νεφέλωμα και αφήνοντας πίσω τους ένα απογυμνωμένο πυρήνα, που τελικά μετατρέπεται σε λευκό νάνο.

    Το νεφέλωμα KjPn8 ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ΄50 από το αστεροσκοπείο Πάλομαρ, ενώ το 2000 το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αποκάλυψε το κεντρικό άστρο του νεφελώματος.

    Αυτή τη φορά, οι Μπούμης και Μίμπερν, με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας που τοποθέτησαν στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», κατάφεραν να εισχωρήσουν περισσότερο στα μυστικά του νεφελώματος και στη διαχρονική επέκτασή του. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν, συνέλλεξαν στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για ένα μόνο άστρο, αλλά για ένα διπλό αστρικό σύστημα κρυμμένο μέσα στο νεφέλωμα.

    «Η Ελλάδα είναι μία από τις παγκόσμιες γενέτειρες της αστρονομίας, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι η έρευνα στο σύμπαν συνεχίζεται στον 21ό αιώνα. Με το νέο τηλεσκόπιο, αναμένουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια για πολλά χρόνια στο μέλλον», δήλωσε ο Μπούμης.

    [08] Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσεισήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Ντε Ντριάν, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, στο συντονισμό των δύο υπουργείων, καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικος Τύπος ενόψει της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα είχε προσθέσει στην ατζέντα των τότε συνομιλιών τα θέματα της προμήθειας-ενοικίασης γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

    [09] Επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

    Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν απόσήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην πρόθεση της αναδόχου κοινοπραξίας να απολύσει 400 εργαζόμενους.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη, ομόφωνα, από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Παππάς.

    Ο ίδιος τόνισε ότι, οι όποιες προσπάθειες επαφής με τους φορείς του έργου έχουν "πέσει στο κενό", ωστόσο,σήμερα το πρωί, στις 10, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργου Κωνσταντινίδη με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη "σε μια προσπάθεια πιθανής εξεύρεσης λύσης" όπως είπε.

    Η έναρξη των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, μετά την άρνηση της αναδόχου κοινοπραξίας, να εντάξει τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όπως οι ίδιοι προτείνουν, αντί να προχωρήσει σε απολύσεις.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι την έναρξη των εργασιών στα εργοτάξια της Αγίας Σοφίας και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εξέλιξη την οποία υπολογίζουν σε τρεις μήνες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

    Επίσης, ζητούν τόσο από την Αττικό Μετρό όσο και από την ανάδοχο κοινοπραξία έγγραφη διαβεβαίωση για την επαναπρόσληψη του προσωπικού και την εφαρμογή ενός πλαισίου συμφωνίας σχετικά με τους όρους εργασίας.

    [10] Ο Φρ. Ολάντ ελπίζει να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στη συριακή κρίση

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ελπίζει πως θα υπάρξει σύντομα μια "πολιτική απόφαση" που θα τερματίσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία.

    "Ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε σε μια πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει τον τερματισμό της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία", τόνισε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόοδος υπέρ ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την αντιπολίτευση.

    "Πολλά εξαρτώνται από την στάση του προέδρου Πούτιν", επισήμανε αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, μιας από τις τελευταίες χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς Ασαντ.Ο Ολάντ είπε ακόμα πως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο θα αναφερθεί στην πολιτική μετάβαση στη Συρία και την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

    "Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να έχουμε έναν διάλογο σχετικά με την μεταβίβαση εξουσίας στη Συρία", συμπλήρωσε. Ο Ολάντ επανέλαβε πως η Γαλλία, όπως και άλλες δυτικές χώρες επιθυμούν την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ, ενώ η Ρωσία εκτιμά πως μόνοι οι Σύροι θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας τους.

    "Καταλαβαίνουμε όλοι πως η συριακή αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος και γίνεται όλο και πιο νόμιμη", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

    [11] Στη δικαιοσύνη συνεχίζεται η κόντρα των ιδιοκτητών ΠΑΟ και Ολυμπιακού

    Οι εξωγηπεδικές κόντρες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των δύο "αιωνίων" καλά κρατούν. Ο Αθλητικός Δικαστής κάλεσε σε έγγραφη απολογία τους αδελφούς Αγγελόπουλους του Ολυμπιακού και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο του Παναθηναϊκού για τις πρόσφατες δηλώσεις τους. Επίσης, κάλεσε και τον προπονητή των πρωταθλητών Ευρώπης, Γιώργο Μπαρτζώκα, για φραστική επίθεση στον κομισάριο του αγώνα με τον ΚΑΟΔ.

    Λίγο νωρίτερα, ο Ολυμπιακός είχε απευθύνει έκκληση στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, να ελέγξει τον Δ.Γιαννακόπουλο και στη σχετική ανακοίνωση τονίζει: «Συγκεκριμένα, ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου εναντίον του: α) για την απαράδεκτη συμπεριφορά του προς τους διαιτητές του αγώνα πρωταθλήματος στις 4.2.2013 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, β) για τον χαρακτηρισμό του Ολυμπιακού ως «συλλόγου της βρωμιάς» κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου στις 10.2.2013 και γ) για τις δηλώσεις του ότι δεν θα σεβαστεί την πρόσφατη καταδικαστική σε βάρος του απόφαση του Αθλητικού Δικαστή με την οποία του απαγορεύθηκε η είσοδος σε όλα τα γήπεδα για δύο μήνες».

    [12] Έκθεση "Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα"

    Τη μουσική, ως ένα στοιχείο Παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά, προσεγγίζει η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο "Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα", που παρουσιάζεται από σήμερα έως και τις 21 Ιουνίου 2013, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση, την την επιστημονική επιμέλεια της οποίας υπογράφει η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη ενότητα, για τη μουσική παιδεία και εκπαίδευση, παρουσιάζει καταρχήν τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι, ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια, τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης και του ηθικού χαρακτήρα του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος, τη μουσική συνοδεία κατά την σωματική άσκηση στην παλαίστρα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου με την συμμετοχή των νέων της πόλης: στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές: Παναθήναια (πομπές, ομαδικοί χοροί νέων και νεανίδων), τους μουσικούς αγώνες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις και στα Εν Άστει Διονύσια και το θέατρο ως παιδεία της πόλης. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μορφωμένο μουσικά Αθηναίο και τη μορφωμένη Αθηναία.

    Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαιολογικών ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα και φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    [13] Μπαταρία «τσιρότο» που τεντώνεται και επαναφορτίζεται ασύρματα

    Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά μια επίπεδη και ελαστική μπαταρία λιθίου- ιόντων σαν τσιρότο, η οποία, όταν τεντωθεί, τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της. Η ελαστική μπαταρία, που δουλεύει για οκτώ έως εννέα ώρες, μπορεί μάλιστα να επαναφορτισθεί ασύρματα από μικρή απόσταση.

    Ενώ σταδιακά δημιουργούνται ολοένα περισσότερες εύκαμπτες και ελαστικές ηλεκτρονικές συσκευές, έχει αποδειχτεί πιο δύσκολο να αναπτυχθούν ανάλογες αποτελεσματικές ελαστικές μπαταρίες, κάτι που η νέα εφεύρεση προσπαθεί να πετύχει.

    Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές, μικροσκοπικές «νησίδες» υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια.

    Ποικίλες είναι οι εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές που χρειάζονται αντίστοιχα εύκαμπτες και ελαστικές μπαταρίες για να τις τροφοδοτούν με ενέργεια. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για οθόνες που λυγίζουν ή τυλίγονται σε ρολό, για «έξυπνα» ρούχα, για ιατρικούς αισθητήρες που εμφυτεύονται στο δέρμα κ.α.

    Το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα είναι ότι, αντίθετα με τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες είναι πολύ δύσκολο να σμικρυνθούν ή να γίνουν εύκαμπτες, χωρίς να εμφανίσουν μείωση στην ενεργειακή απόδοσή τους.

    Προς το παρόν, οι ερευνητές, που έδειξαν ότι η μπαταρία λειτουργεί ανάβοντας με αυτήν μια λάμπα LED, έχουν καταφέρει να πετύχουν έως 20 κύκλους φόρτισης- επαναφόρτισης, κάτι που όμως πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω, αν θέλουν η εφεύρεσή τους να έχει τύχη στην αγορά μελλοντικά.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, η μπαταρία τους θα μπορούσε, εκτός των άλλων εφαρμογών, να αξιοποιηθεί δεόντως σε βιονικά εμφυτεύματα (στα μάτια, τον εγκέφαλο κ.α.), καθώς και σε άλλες φουτουριστικές κυβερνο-εφαρμογές (π.χ. σε ρομποτικό δέρμα).

    [14] Αντιρρυπαντικό σκάφος θα καθαρίζει, καθημερινά, τον Θερμαϊκό Κόλπο

    Ένα ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος θα πλέει απόαύριο - και κάθε μέρα - από το πρωί έως το βράδυ, στον Θερμαϊκό Κόλπο, έχοντας ως βασικό έργο τον καθαρισμό των νερών από τα επιπλέοντα αντικείμενα.

    Χθες, υπεγράφησαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του υπουργού Θεόδωρου Καράογλου, οι συμβάσεις με τις τέσσερις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου, αναλαμβάνοντας να καλύψουν εξ' ολοκλήρου το ποσό που απαιτείται για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου.

    "Το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύουμε. Ένα από αυτά τα κοινωνικά αγαθά είναι το οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου. Ένα οικοσύστημα που έχει πολλά προβλήματα και σαν υπουργείο αποφασίσαμε μία σειρά από δράσεις για να τα αντιμετωπίσουμε" δήλωσε ο κ. Καράογλου.

    Οι συμβάσεις υπεγράφησαν με τις εταιρείες ΕΥΑΘ ΑΕ, Lidl Ελλάς, Mamidol Jet Oil και Wind Ελλάς και ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου θα γίνεται, σε καθημερινή βάση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

    [15] Σε 700 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα

    Σε 700 με 800 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως φτάνουν τα 366 εκατομμύρια, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το μέσο ετήσιο κόστος για να αναλώσιμα που απαιτούνται για τη μέτρηση του σακχάρου είναι λίγο πάνω από 100 ευρώ ανά ασθενή ή 81 εκ. Ευρώ για το σύνολο των ασθενών στην Ελλάδα. Το συνολικό ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 986 ευρώ για όσους έχουν ρυθμίσει το διαβήτη έως τα 1.566 για τους υπόλοιπους.

    Ο αποτελεσματικός αυτοέλεγχος από τον ασθενή μπορεί να προστατεύσει από τις επιπλοκές. Ο ασθενής πρέπει να εκπαιδευτεί να αλλάξει τη διατροφή του, να καταγράφει το σάκχαρο και να προσαρμόζει την ινσουλίνη του. Η ανάληψη της ευθύνης της θεραπείας από τον ασθενή μπορεί να τον οδηγήσει να επανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

    Σε ότι αφορά τα παιδιά εκτιμάται ότι ασθενούν 10 στα 100.000 στη χώρα μας. Παλαιότερα, ο διαβήτης εμφανίζονταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ωστόσο σήμερα εμφανίζονται και σε βρέφη ηλικίας λίγων μηνών ή 2 με 3 ετών. Για τα παιδιά που θα εμφανίσουν διαβήτη η ινσουλινοθεραπεία είναι μονόδρομος και ακολουθείται δια βίου.

    Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή. Πρέπει να κάνουν 4-6 γεύματα την ημέρα, να προτιμούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, να τρώνε αργά και να περιορίσουν το αλάτι. Επίσης συνίσταται ήπια σωματική άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 February 2013 - 7:30:26 UTC