Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο
  • [02] Κοινή κάθοδο στις εκλογές πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΗΜΑΡ
  • [03] Επανακατατέθηκε η τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ
  • [04] ΣτΕ: Μόνο με πιστωτικές κάρτες οι αγορές πάνω από 1.500 ευρώ
  • [05] "Πρωτοφανής επιστροφή των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα"
  • [06] Κατά της "μετοχοποίησης" των δημόσιων πανεπιστημίων το υπουργείο Παιδείας
  • [07] Απαλλάσσονται από τέλη και φόρους οι δωρητές αυτοκινήτων και πλωτών στα σώματα ασφαλείας και στο λιμενικό
  • [08] Να αποσυρθούν από τις εφημερίες, καλεί τους γιατρούς η ΟΕΝΓΕ
  • [09] Σε ομηρία τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από φοιτητές
  • [10] Διαψεύδει τα περί διαπραγματεύσεων για την πώληση της Finansbank η Εθνική Τράπεζα

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

    Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας προφανώς να κλείσει τα σενάρια που κυκλοφορούν.

    Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α. Μανιτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

    Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου.

    [02] Κοινή κάθοδο στις εκλογές πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΗΜΑΡ

    Προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 9ο- Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

    Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».

    Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και το είδος της συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά με την πρώτη και απευθύνοντας πρόταση προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές, καθώς επίσης και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν έως την Κυριακή και θα λάβουν μέρος πάνω από 3000 σύνεδροι.

    [03] Επανακατατέθηκε η τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ

    Επανακατατέθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ.

    Η νέα ρύθμιση επιτρέπει, ωστόσο, τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών και των υφισταμένων μετοχών, όπως προβλέπεται από τις βασικές διατάξεις του εταιρικού δικαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα μεγαλύτερης εισροής κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

    Με την ίδια τροπολογία επανέρχεται η δυνατότητα -που είχε καταργηθεί- για τη σύντμηση των προθεσμιών των γενικών συνελεύσεων των Τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

    [04] ΣτΕ: Μόνο με πιστωτικές κάρτες οι αγορές πάνω από 1.500 ευρώ

    Οι αγορές αγαθών, άνω των 1.500 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2012, υποχρεωτικά γίνονται μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και όχι με μετρητά, αποφάνθηκε το Β΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση δύο καταναλωτών.

    Ειδικότερα, οι δύο καταναλωτές ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ΄εφαρμογή του Ν. 3840/2010) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών.

    Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση αναφέρει, ότι από 1.1.2012 η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες που είναι πάνω από το ποσό των 1.500 ευρώ, θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του αγοραστή ή λήπτη των υπηρεσιών, ενώ αποκλείεται η εξόφληση με μετρητά.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας (απόφαση 854/2013) επισημαίνουν, ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους συναλλασσομένους. Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι στην προσφυγή τους οι δύο καταναλωτές δεν εξειδικεύουν το έννομο συμφέρον τους για την προσβολή της επίμαχης ρύθμισης, με συνέπεια να απορρίψουν οι δικαστές την αίτηση των συναλλασσομένων.

    [05] "Πρωτοφανής επιστροφή των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα"

    «Πρωτοφανής επιστροφή ("comeback")» σημειώνεται σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), Τόρστεν Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία αναμεταδίδεται από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

    Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, πολλοί Tour Operators καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς, ενώ, συνολικά για το 2013, αναμένεται αύξηση 3-4% σε σχέση με το 2012.

    Εξάλλου, στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», όπου αναφέρονται τα στοιχεία του DRV με την επισήμανση, ότι «πέρυσι οι Γερμανοί ακύρωναν τις κρατήσεις τους, επειδή θεωρούσαν τους Έλληνες αχάριστους».

    «Δεν είμαστε, όμως, εκδικητικοί. Επίσης, η κρίση είναι πλέον παντού. Ακόμη και η Γαλλία σύντομα θα χρεοκοπήσει. Έτσι, μπορεί κανείς να πάει και πάλι στις παραλίες της Κρήτης και πίνοντας ούζο να σκεφτεί ότι λύνει την ευρωκρίση. Αν αυτή η στάση θα αποδώσει, αυτό εξαρτάται από τις ταβέρνες», τονίζει ο αρθρογράφος.

    [06] Κατά της "μετοχοποίησης" των δημόσιων πανεπιστημίων το υπουργείο Παιδείας

    Απορρίπτουν, πηγές του υπουργείου Παιδείας, τις απόψεις περί "μετοχοποίησης" των Πανεπιστημίων, τη συμμετοχή δηλαδή του ιδιωτικού παράγοντα, οι οποίες ακούστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο του "Economist".

    Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει:

    «Εργαζόμαστε με στόχο την προάσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

    Άλλωστε, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, και όχι της "μετοχοποίησης" των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν το σκοπό τους, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία».

    [07] Απαλλάσσονται από τέλη και φόρους οι δωρητές αυτοκινήτων και πλωτών στα σώματα ασφαλείας και στο λιμενικό

    Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και πάσης φύσεως φόρους ή άλλα τέλη, οι δωρητές αυτοκινήτων ή πλωτών μέσων, προς τα Σώματα Ασφαλείας και της Ακτοφυλακής για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Με την ίδια ρύθμιση, απλοποιούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε κάθε χερσαίο, πλωτό ή εναέριο μέσο που έχει κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίου ή ως μέσο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, μεταναστών, όπλων ή αρχαιοτήτων, να αξιοποιείται άμεσα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή και να διατίθεται σε σωφρονιστικά καταστήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

    [08] Να αποσυρθούν από τις εφημερίες, καλεί τους γιατρούς η ΟΕΝΓΕ

    Σε άμεση απόσυρση των κατατεθειμένων προγραμμάτων εφημέρευσης μηνός Μαρτίου, καλεί τις Ενώσεις γιατρών η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο», καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες για τις τακτικές εφημερίες και επί οκτώ μήνες για τις πρόσθετες.

    Η ΟΕΝΓΕ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχει κάνει επανειλημμένα διαβήματα για την έγκαιρη και πλήρη καταβολή των εφημεριών και κατέθεσε κατ? επανάληψη την πρόταση επαναφοράς της πληρωμής τους με μισθοδοτικές καταστάσεις.

    «Μόνιμη επωδός στις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι πως όλα αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις», αναφέρει η Ομοσπονδία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τις εφημερίες σε υπερωριακό έργο χωρίς αποζημίωση.

    Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να πρωτοκολλήσουν έγγραφο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων με κοινοποίηση στον διευθυντή του Τμήματος, στο οποίο θα αναφέρουν ότι «αιτούνται εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα εφημέρευσης, λόγω υπέρογκων ανεξόφλητων εφημεριών» και να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και στη συνέχεια σε καταλήψεις στα γραφεία των διοικητών.

    [09] Σε ομηρία τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από φοιτητές

    Ομάδες φοιτητών έχουν αποκλείσει, εδώ και λίγη ώρα, σε αίθουσα της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επρόκειτο να συνεδριάσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ που συμμετέχουν στη διοίκηση του ιδρύματος.

    Τα μέλη του Συμβουλίου βρίσκονται στην αίθουσα του κτιρίου "Ηλεκτρονικών Δικτύων" και οι φοιτητές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν, μέχρι τη ματαίωση της συνεδρίασης και την αποχώρηση του Συμβουλίου.

    [10] Διαψεύδει τα περί διαπραγματεύσεων για την πώληση της Finansbank η Εθνική Τράπεζα

    Διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με συζητήσεις για το μέλλον της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση «με αφορμή ερωτήματα δημοσιογράφων, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι δεν είναι σε διαπραγμάτευση με κανέναν αναφορικά με τη Finansbank, ούτε έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα, που συχνά επανέρχεται στη δημοσιότητα άνευ λόγου και αιτίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 March 2013 - 15:30:24 UTC