Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Απογοητευμένοι" από τον Ολάντ τα 2/3 των Γάλλων
  • [03] O Φίλιπ Γκόρντον νέος συντονιστής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες

  • [01] Σήμερα η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

    Έντονη αντιπαράθεση και διάλογος προηγήθηκαν της απόφασης για το θέμα του ποσοστού της σταυροδοσίας που θα ακολουθηθεί στη σημερινή διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Αντίθετα, σχεδόν ομόφωνα πέρασε η απόφαση για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της ιδιότητας του προέδρου ή διοικητή δημόσιου οργανισμού, ενώ αντίθετη ήταν η πρόταση επί του θέματος εκ μέρους της ομάδας Καταστατικού, την οποία εισηγήθηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Αρχικά, από τον συντονιστή της ομάδας Καταστατικού, κ. Πρωτόπαπα, είχε προταθεί η σταυροδοσία να γίνει με 30% επί του αριθμού των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή. Μετά την αντιπρόταση που κατέθεσαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης για σταυροδοσία που δεν θα ξεπερνά το 20%, διαμορφώθηκε κλίμα στο Σώμα υπέρ της πρότασής τους, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ, Γιάννης Σουλαδάκης αποδέχτηκε την πρόταση για μείωση του ποσοστού, προτείνοντας η σταυροδοσία να γίνει με 20%, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους συνέδρους.Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της ιδιότητας του προέδρου ή διοικητή δημόσιου οργανισμού, αναμένονταν οι σύνεδροι που έχουν μια από τις δύο αυτές ιδιότητες, να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

    «Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από το Συνέδριο αισιόδοξο και δυνατό, πετυχαίνοντας την ολική του επαναφορά». Με τη φράση αυτή έκλεισε τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, για την αντοχή, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που επέδειξε.

    Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Βενιζέλου.

    Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων σχετικά με το είδος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τη μη συμμετοχή ή ακόμα και τη μείωση της υπάρχουσας συμμετοχής. Όπως τόνισε, είναι μέγα θέμα η ύπαρξη και η αντοχή της κυβέρνησης και μάλιστα σε βάθος τετραετίας. Και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή, και πως με αυτά τα θέματα «δεν μπορεί να παίζει κανένας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η κυβέρνηση συνεργασίας και πρόσθεσε ότι εφόσον η χώρα κυβερνάται με αυτό τον τρόπο, θα ήταν παράδοξο το ΠΑΣΟΚ να χαρίζει μια τέτοια κυβέρνηση στη ΝΔ και «θα ήταν κρίμα» να το κάνει αυτό.

    Διαβάστε επίσης:

    Η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και οι όροι συμμετοχής στην κυβέρνηση στο επίκεντρο

    Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

    Κοινή κάθοδο στις εκλογές πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΗΜΑΡ

    [02] "Απογοητευμένοι" από τον Ολάντ τα 2/3 των Γάλλων

    Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γάλλων (68%) και λίγο λιγότεροι από το ένα δεύτερο (44%) των εκλογέων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012 δηλώνουν απογοητευμένοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA που θα δημοσιευθεί σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien.

    Στην ερώτηση: "Θα λέγατε ότι, από την εκλογή του το Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ σας έχει απογοητεύσει;" το 68% των Γάλλων που ρωτήθηκαν απαντά θετικά και το 31% αρνητικά, ενώ το 1% δεν εκφέρει γνώμη. Από τους απογοητευμένους, το 92% υποστηρίζει τη δεξιά και το 39% την αριστερά (από τους οποίους το 54% την άκρα αριστερά, 46% τους Πράσινους και 32% το Σοσιαλιστικό Κόμμα).

    Από τους Γάλλους όλων των τάσεων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012, ποσοστό 44% δηλώνουν σήμερα απογοητευμένοι από τον αρχηγό του κράτους έναντι 55% που δηλώνουν ικανοποιημένοι και 1% που δεν εκφέρουν γνώμη.

    Εξάλλου, η πλειονότητα των Γάλλων δηλώνουν πως δεν πιστεύουν πως ο αρχηγός του κράτους θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για έλλειμμα στο 3%, την αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας και τη μη αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι λαϊκές κατηγορίες και οι μεσαίες τάξεις. Αυτά ούτε το 2013 ούτε από τώρα μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.

    Ακόμα και οι υποστηρικτές της αριστεράς, που εκτιμούν ότι θα εκπληρώσει τους στόχους του, δεν πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει από το 2013. Για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, το 54% των Γάλλων εκτιμά πως η εκτελεστική εξουσία "δεν προχωρεί αρκετά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων", το 21% πως τις εκτελεί με καλό ρυθμό και το 21% πως προχωρεί πολύ. Το 4% δεν εκφέρει γνώμη.

    Οι περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού συμμερίζονται αυτή την κατηγορία κατά ενός προέδρου που δεν είναι αρκετά μεταρρυθμιστής: οι υποστηρικτές της αριστεράς (48% έναντι 40% που κρίνουν πως οι μεταρρυθμίσεις εκτυλίσσονται με καλό ρυθμό), εκείνοι της δεξιάς (62% έναντι 3%) αλλά επίσης και η πλειονότητα των Γάλλων χωρίς πολιτικό προσανατολισμό (50% έναντι 21%). Έτσι, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, η πλειονότητα των Γάλλων (51% έναντι 45%) εκτιμά πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα είχε καταφέρει μάλλον καλύτερα από τον Φρανσουά Ολάντ αν είχε επανεκλεγεί. Οι υποστηρικτές της αριστεράς (89%) και κυρίως εκείνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (92%) εξακολουθούν ωστόσο να προτιμούν τον Ολάντ από τον προκάτοχό του όπως και οι λαϊκές κατηγορίες και οι κατώτερες μεσαίες τάξεις που εκτιμούν πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα κατάφερνε χειρότερα απ΄ό,τι εκείνος.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από το Διαδίκτυο στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου σε δείγμα 1.013 ανθρώπων αντιπροσωπευτικών του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών και πάνω σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων κα με περιθώριο λάθους 2,5%.

    [03] O Φίλιπ Γκόρντον νέος συντονιστής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν νέο συντονιστή για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος. Ο Φίλιπ Γκόρντον, ειδικός στην εξωτερική πολιτική στην ομάδα του Ομπάμα εδώ και τέσσερα χρόνια, θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Μαρτίου.

    Σύμβουλος του Ομπάμα από την εποχή που ως γερουσιαστής έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ο Φίλιπ Γκόρντον ήταν από το Μάιο του 2009 βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Από τη θέση αυτή επέβλεπε την εξωτερική πολιτική με περίπου 50 κράτη, καθώς και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 March 2013 - 7:30:22 UTC