Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχές Απριλίου επανέρχεται η τρόικα
  • [02] Αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν σήμερα φοιτητές
  • [03] Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για καλύτερα φάρμακα
  • [04] Παρίσι και Λονδίνο δίνουν όπλα στους σύρους αντάρτες, "παραβλέποντας" την ΕΕ
  • [05] Ομιλία Αλ. Τσίπρα σήμερα στο LSE για την ελληνική κρίση
  • [06] Ο Νετανιάχου σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
  • [07] Στο διαδίκτυο το αρχείο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης
  • [08] "Πόλεμος" ξέσπασε μεταξύ Apple και Samsung για το νέο Galaxy S4
  • [09] Νέες μέθοδοι αναπαραγωγής σε πρόβατα, από το ΤΕΙ Λάρισας
  • [10] Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος ακόμα και αν παχύνετε

  • [01] Αρχές Απριλίου επανέρχεται η τρόικα

    Σε «αγώνα δρόμου» επιδίδεται τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, καθώς τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας παρέμειναν χωρίς λύση.

    Σε δηλώσεις του χθες, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι, κατά την άποψή του, η δόση είναι εξασφαλισμένη και απομένουν τεχνικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, τα οποία είναι ανοικτά και θα ολοκληρωθούν όταν επιστρέψει η τρόικα.

    Όμως, λόγω της «διακοπής» των επαφών με την τρόικα (οι επικεφαλής της οποίας αποχωρούν σήμερα από την Ελλάδα- και τα περισσότερα τεχνικά κλιμάκια αύριο- για να επανέλθουν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου), τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα.

    Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 4 Απριλίου το Euro Working Group θα ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Όμως, θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί το «διαρθρωτικό ορόσημο» των υποχρεωτικών αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Αλλά, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα δεν ικανοποιούν το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Μάλιστα, στελέχη της τρόικας δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πολλές απορίες, οι οποίες ζητούν πρόσθετες απαντήσεις.

    Παράλληλα, στις 4 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί (στο Eurogroup) και η εκταμίευση της δόσης του 2ου τριμήνου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη (συνολικά 6 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και η δόση αυτή δεν θα μπορέσει να εγκριθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα υπάρξει καθυστέρηση.

    Χθες, παρά τη νέα συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και την, επίσης διάρκειας 2,5 ωρών, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα ζητά αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν. Ενώ, οι δανειστές δεν φέρονται να πείθονται ότι και ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

    Παράλληλα, η τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της για τη δυνατότητα του υπάρχοντος μηχανισμού να εισπράξει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και εμμένει στη διατήρηση και εφέτος του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Τέλος, σε «δώρο άδωρο» κινδυνεύει να αναδειχθεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν). Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις). Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε εκ νέου και η πρόταση για σταθερή μηνιαία δόση (ανάλογα με το ποσό της οφειλής).

    Για την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από την τρόικα ένα «λιτό» ανακοινωθέν, στο οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνεται λόγος και για πρόοδο στις συζητήσεις, παρά τη μη ύπαρξη αποτελεσμάτων.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δύο δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, έως τα τέλη Μαρτίου, σε τόκους και αποπληρωμή ομολόγων, δεν υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις «υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών».

    [02] Αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν σήμερα φοιτητές

    Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για σήμερα, ξεκινώντας από τις 12 το μεσημέρι, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ απ΄όλη τη χώρα καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά".

    Χθες,έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τους συγκεντρωθέντες να επιμένουν στην απόφασή τους να υπερασπιστούν την αυτονομία και αυτοτέλεια των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών της Σχολής, καθώς και του Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος (Φ.Π.Ψ.).

    Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν, εκτός από το σχέδιο "Αθηνά" και για τη μεγάλη μείωση των εισακτέων (αγγίζει σχεδόν το 50%) στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.

    [03] Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για καλύτερα φάρμακα

    Οι «ταινίες» είναι ένα από τα αρχαιότερα παράσιτα στον κόσμο που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα και ήσαν γνωστά ήδη στους αρχαίους Έλληνες. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα αυτών των σκουληκιών που ζουν κυρίως στο έντερο, και ελπίζουν ότι έτσι ανοίγονται νέες δυνατότητες για αποτελεσματικότερα φάρμακα στο μέλλον. Ακόμα, μπορεί να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, αφού μερικές «ταινίες» πλήττουν τα ζώα, προκαλώντας ζημιές περίπου 2 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

    Οι ερευνητές εκτιμούν πως ορισμένα ήδη υπάρχοντα φάρμακα για άλλες παθήσεις (ιούς, καρκίνους, νευρικό σύστημα κ.α.) μπορούν πιθανώς να αξιοποιηθούν και εναντίον των «ταινιών».

    Οι πιο εξαπλωμένες και επικίνδυνες ασθένειες από τις «ταινίες», όπως η εχινοκοκκίαση, συμβαίνουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες τροπικές χώρες. Τα ενήλικα παράσιτα μπορούν να ζήσουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στο έντερο, αλλά οι προνύμφες τους μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα, εωσότου τελικά προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις ή και θάνατο σε μερικές περιπτώσεις. Οι κύστες που δημιουργούν οι «ταινίες», εξαπλώνονται στα εσωτερικά όργανα και τους ιστούς του σώματος σαν καρκίνος, πυροδοτώντας διάφορες επιπλοκές, όπως τύφλωση και επιληψία.

    Οι μολύνσεις από τις «ταινίες», σύμφωνα με τους επιστήμονες, «είναι εξαπλωμένες ανά τον κόσμο και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους είναι συγκρίσιμες με αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του κακοήθους μελανώματος».

    Παρόλο που είναι από τα πρώτα παράσιτα, τα οποία έγιναν γνωστά στους ανθρώπους, η αποτελεσματική θεραπεία τους έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Οι κύστες των «ταινιών» αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, όμως με αυτές τις θεραπείες δεν αποφεύγονται οι παρενέργειες, γι? αυτό προκύπτει η ανάγκη νέου τύπου φαρμακευτικών θεραπειών.

    Αναλύοντας αυτήν τη φορά το DNA αυτών των παρασίτων, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι πλέον ανακάλυψαν γενετικούς «αδύναμους κρίκους», τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω φαρμάκων, που θα επιφέρουν απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων και πρωτεϊνών των «ταινιών». Για να γίνει όμως αυτό, θα απαιτηθούν νέες έρευνες και κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

    [04] Παρίσι και Λονδίνο δίνουν όπλα στους σύρους αντάρτες, "παραβλέποντας" την ΕΕ

    Το Παρίσι και το Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία και αν δεν υπάρξει ομοφωνία, θα αποφασίσουν να προμηθεύσουν ως μεμονωμένες χώρες πλέον όπλα στους σύρους αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

    [05] Ομιλία Αλ. Τσίπρα σήμερα στο LSE για την ελληνική κρίση

    Στο Λονδίνο για τριήμερη επίσκεψη σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει επαφές με βουλευτές και στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος Αγγλίας, με κινήματα και συνδικάτα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα μιλήσει, επίσης, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) σε εκδήλωση με θέμα την ελληνική κρίση και την έξοδο από αυτήν.

    [06] Ο Νετανιάχου σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πέτυχε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του δεξιού κόμματός του Λικούντ.

    "Υπάρχει κυβέρνηση", τόνισε Νόγκα Κάτζ.

    Σύμφωνα με την Κάτζ, το κόμμα του Νετανιάχου Λικούντ-Μπεϊτένου θα συμμαχήσει με το κεντρώο Γες Ατίντ, με το ακροδεξιό Εβραϊκή Εστία καθώς επίσης με το μικρό κόμμα Χάτνουα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

    Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται εντός της ημέρας, ενώ το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα την προσεχή εβδομάδα, πριν από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    [07] Στο διαδίκτυο το αρχείο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης

    Στο διαδίκτυο «ανεβάζει» ένα τμήμα τού αρχείου του, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ).

    Μέσω της ιστοσελίδας iset.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δίγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει τεκμηριωμένο αρχειακό υλικό για 100 καλλιτέχνες, με όλη την εκθεσειακή τους δραστηριότητα και πλούσια εικονογράφηση του έργου τους, αναφορές σε σχετικά βιβλία και δημοσιεύματα, καθώς και στοιχεία για συγγραφείς και φορείς από τον εικαστικό χώρο.

    Στόχος του ΙΣΕΤ είναι να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, εντός του έτους, επεξεργασμένες αρχειακές πληροφορίες για τη δραστηριότητα άλλων 500 καλλιτεχνών, από την κεντρική βάση δεδομένων του Ινστιτούτου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 700 σύχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται από μήνα σε μήνα, ακολουθώντας τον ρυθμό επεξεργασίας και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού, το οποίο εμπλουτίζεται με δωρεές φορέων της εικαστικής κοινότητας.

    Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι δωρέα του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

    [08] "Πόλεμος" ξέσπασε μεταξύ Apple και Samsung για το νέο Galaxy S4

    Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, Φολ Σίλερ, επιτέθηκε φραστικά στην αντίπαλο εταιρεία κατασκευής smartphones, Samsung, λέγοντας ότι το πολυαναμενόμενο Galaxy S4 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κατώτερο του iPhone.

    Μεγάλος είναι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη νέα συσκευή της Samsung, κάτι που φαίνεται ότι πυροδότησε τα πικρόχολα σχόλια του Σίλερ.

    Το Galaxy S4 θα ενσωματώνει το λειτουργικό της Google, Android.

    Παρά το γεγονός ότι αναφορές που έχουν διαρρεύσει υποδεικνύουν ότι το νέο «έξυπνο» κινητό της Samsung θα έχει πολλά περισσότερο προηγμένα χαρακτηριστικά από το iPhone της Apple, ο Σίλερ εμμένει στην άποψή του ότι η «open-source» φύση του Android καθιστά την εμπειρία του κινητού κατώτερη σε σχέση με αυτή του iPhone. «Η εμπειρία με το Android δεν είναι τόσο καλή όσο με ένα iPhone», δήλωσε ο Σίλερ.

    Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Σίλερ, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Android έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και βελτίωση και είναι σε θέση να ανταγωνίζεται επάξια το λειτουργικό σύστημα της Apple. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πολλοί είναι οι καταναλωτές που συμφωνούν με αυτή την άποψη, καθώς το iPhone καταλαμβάνει σε πωλήσεις το 19 τοις εκατό του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς σε σύγκριση με το 66,4 τοις εκατό των κινητών τηλεφώνων που ενσωματώνουν το λειτουργικό της Google.

    [09] Νέες μέθοδοι αναπαραγωγής σε πρόβατα, από το ΤΕΙ Λάρισας

    Νέες μεθόδους αναπαραγωγής σε πρόβατα εφαρμόζει το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης ενός κλάδου, της προβατοτροφίας, που αποτελεί τον κυριότερο "βραχίονα" της ελληνικής κτηνοτροφίας, με σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

    Η εφαρμογή προγραμμάτων ρύθμισης της αναπαραγωγικής σε προβατίνες γαλακτοπαραγωγής στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης και του κέρδους μιας εκτροφής. Μάλιστα, παρότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στον παραγωγό, δεν εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα, κάτι που οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, όπως το υψηλό κόστος, η δυσκολία εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων και τελικά η μεγάλη διακύμανση που παρατηρείται στο ποσοστό εγκυμοσύνης των ζώων.

    Την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας Σεραφείμ Παπαδόπουλος, γίνονται προσπάθειες εφαρμογής νέων πρωτοκόλλων - βραχείας αγωγής προγεσταγόνων (προγεσταγόνα είναι συνθετικές προγεστερόνες εμποτισμένες σε σφουγγάρια πολυουρεθανίου που τοποθετούνται ενδοκολπικά στα θηλυκά για τον τεχνητό έλεγχο της εμφάνισης των οίστρων ταυτόχρονα σε όλα τα ζώα στα οποία τοποθετήθηκαν), συγχρονισμού των οίστρων για την εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης (ΤΣ) σε προβατίνες ξενικών και ελληνικών φυλών έναντι της συνήθους αγωγής με μακράς διάρκειας αγωγής προγεσταγόνων 12-14 ημερών.

    [10] Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος ακόμα και αν παχύνετε

    Η διακοπή του καπνίσματος περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο για την καρδιά, ακόμα και στην περίπτωση που οι πρώην καπνιστές αποκτούν περισσότερα κιλά επειδή έκοψαν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ορισμένοι καπνιστές διστάζουν να το κόψουν, μήπως παχύνουν, όμως η νέα έρευνα δείχνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα ωφεληθούν σημαντικά από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).

    Τα οφέλη για την υγεία χάρη στη διακοπή του καπνίσματος είναι πιο ορατά σε όσους δεν έχουν διαβήτη, αλλά ακόμα και οι διαβητικοί που το κόβουν, θα ωφεληθούν πολύ (όσοι έχουν διαβήτη, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα το βάρος τους). Η νικοτίνη μειώνει την όρεξη και συνήθως επιταχύνει ελαφρά την καύση θερμίδων στους καπνιστές, ενώ αντίστροφα, όταν το κόβουν, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάπως ο μεταβολισμός τους κι έτσι να προσθέσουν μερικά κιλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 March 2013 - 8:30:23 UTC