Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσα στο 2013 θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους
  • [02] Σε επιφυλακή η Τροχαία για τους εκδρομείς του τριήμερου
  • [03] Εγκαινιάστηκε το 15ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [04] Επιστρέφουν οι μαθητές που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία
  • [05] Το ΔΝΤ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Κύπρου, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

  • [01] Μέσα στο 2013 θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους

    «Ναι θα τα καταφέρουμε!», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αναφερόμενος στην προσπάθεια για ανάπτυξη και εξηγεί πως «έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό».

    Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να γίνει μια «μεγάλη έκρηξη -big bang δημιουργίας και ευημερίας» και προσθέτει: «Κάποιοι ονειρεύονται τη "μεγάλη έκρηξη" που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης! Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη "Μεγάλη Έκρηξη" δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως έθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία...».

    Αναφερόμενος στις παθογένειες του κράτους, τις οποίες όπως αναφέρει προσπαθεί να αλλάξει, σημειώνει: «Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή "κοπανατζήδες" στο δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι...

    "Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ' έξω".

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Όποτε χρειαστεί θα γίνει».

    Ερωτηθείς για την πορεία των εσόδων τονίζει ότι είναι εντός των στόχων. «Είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο. Κι έχουμε θέσει σε λειτουργία μηχανισμό "έγκαιρης προειδοποίησης", ώστε να μη βρεθούμε σε "δυσάρεστες εκπλήξεις". Να μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε εγκαίρως. Αλλά, το ξαναλέω, μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στους στόχους κι ελαφρώς καλύτερα από τους στόχους. Όμως, δεν εφησυχάζουμε...».

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τονίζει πως προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση αδικιών. «Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες, που έγιναν και ακόμα υπάρχουν, δεν τις ξεχνάμε...», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Όλα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Όμως η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα».

    Η ανεργία, τονίζει ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις και εξηγεί: «Όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε "κεφάλαιο", δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους».

    Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. «Όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία», τονίζει.

    [02] Σε επιφυλακή η Τροχαία για τους εκδρομείς του τριήμερου

    Ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης και τροχαίας έχουν προγραμματιστεί από την Ελληνική Αστυνομία σε όλη τη χώρα, για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, αφενός για τη διευκόλυνση όσων πολιτών μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και αφετέρου για την πρόληψη ληστειών, κλοπών και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

    Σε ό,τι αφορά την Τροχαία, όλες οι υπηρεσίες της χώρας θα είναι σε επιφυλακή, θα υπάρχει έντονη παρουσία στα σημεία του εθνικού δικτύου που σημειώνονται συνήθως πολλά τροχαία ατυχήματα, θα γίνονται παρεμβάσεις από τους τροχονόμους όπου χρειάζεται (οδικό δίκτυο, σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια, διόδια, κ.λ.π.), ενώ ειδικά συνεργεία με συμβατικά αυτοκίνητα θα διεξάγουν ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις.

    Για τη διευκόλυνση των οδηγών απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στα εθνικά δίκτυα ως εξής:

    -Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 για το ρεύμα εξόδου από 08:00 έως 13:00.

    -Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 21:00.

    -Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

    Όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει συνεχώς αυξημένη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλους τους χώρους συνάθροισης πολιτών, όπως εμπορικά κέντρα, σταθμούς, αγορές κ.λπ., ενώ ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης θα λαμβάνονται γύρω από τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, βενζινάδικα, κ.λπ.

    [03] Εγκαινιάστηκε το 15ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Με μια σεμνή, λιτή, ολιγόλεπτη αλλά και ουσιαστική τελετή έναρξης εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» το 15ο ? επετειακό φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης .

    Οι προβολές στις εξι συνολικά αίθουσες (τέσσερις στο Λιμάνι και δύο στο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους) ειχαν αρχίσει από το μεσημέρι χθες.

    Την τελετή εναρξης «έντυσε» μουσικά μια τζαζ ..κολεκτίβα (η Θεσσαλονικιώτικη μπάντα «Ηe Jazz collective») ενώ στο χαιρετισμό του ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβαλ κ.Δημήτρης Ειπίδης μίλησε για την 15ετή απόλυτα επιτυχημένη πορεία του φεστιβάλ , τις σημαντικές ταινίες ντοκιμαντέρ ? «παράθυρα στο κόσμο» όπως τις χαρακτήρισε αλλα και για τα εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο 23 Μαρτίου της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης της χώρας- αυτή της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Περισσότερα από 8.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά (μεταξύ των οποίων η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του φεστιβάλ κινηματογράφου Παύλου Ζάννα) περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης ενώ στις συλλογές της περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους (τα θρυλικά «Cahiers du Cinema», το «and Sound» ο ελληνικός «Σύγχρονος Κινηματογράφος» κ.ά.).

    Η ταινία που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού ως εναρκτήρια καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές του κατάμεστου κινηματογράφου «Ολύμπιον».

    Το φεστιβαλ εξελίσσεται κανονικά . Οι 196 συνολικά ταινίες προβάλλονται κανονικά από τη 1 το μεσημέρι στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη και θα διαρκέσουν ως και την επόμενη Κυριακή 24 Μαρτίου.

    Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα

    [04] Επιστρέφουν οι μαθητές που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία

    Τον δρόμο της επιστροφής στη Λάρισα έχουν πάρει οι Έλληνες μαθητές από το Γ΄ Λύκειο Αμπελώνα, που είχαν εγκλωβιστεί χθες, λόγω σφοδρής χιονοθύελλας, κοντά στην πόλη Gyor, στο πούλμαν που τους μετέφερε από τη Βιέννη στη Βουδαπέστη.

    Οι μαθητές πραγματοποιούσαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην Αυστρία και την Ουγγαρία, όταν μεταξύ των δύο χωρών συνάντησαν χιονοθύελλα και το λεωφορείο που τους μετέφερε, εγκλωβίσθηκε στον αυτοκινητόδρομο μαζί με άλλα οχήματα.

    Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον λυκειάρχη - συνοδό των παιδιών και με τους γονείς τους στην Ελλάδα, όσο και με τον Ούγγρο ομόλογό του, ζητώντας τη συνδρομή των τοπικών Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το λεωφορείο και οι μαθητές να μεταφερθούν σε ασφαλές κατάλυμα.

    Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, κλιμάκιο στελεχών της πρεσβείας με επικεφαλής τον Έλληνα πρόξενο, Γιάννη Σταματέκο, έφτασε στο σημείο, ύστερα από εξάωρο ταξίδι. Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τα παιδιά, διαπίστωσαν ότι όλα ήταν καλά στην υγεία τους και, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, τα συνόδεψαν σε γειτονικό ξενώνα, όπου διανυκτέρευσαν.

    Οι μαθητές επιστρέφουν σήμερα οδικώς στη Λάρισα.

    Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουγγαρία, άλλοι δύο Έλληνες, φοιτητές τουρίστες, είχαν εγκλωβιστεί από τη χιονοθύελλα λίγο νωρίτερα σε λεωφορείο μεταξύ Μπρατισλάβας και Βουδαπέστης. Και εκεί οργανώθηκε αντίστοιχη αποστολή, ώστε να μεταφερθούν ασφαλώς στον προορισμό τους.

    [05] Το ΔΝΤ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Κύπρου, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.

    «Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».

    Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία - πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 March 2013 - 10:30:22 UTC