Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα
  • [02] "Καμία ανοχή στη βία και τον ρατσισμό"
  • [03] Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα
  • [04] Οργή Γκρίλο για στήριξη Γκράσο από γερουσιαστές του
  • [05] Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας τού Μίκη Θεοδωράκη
  • [06] Αφορολόγητο έως τις 25.000 ευρώ, προτείνει ο Μ. Σουλτς για την Κύπρο

  • [01] Σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

    Στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, έπειτα από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, προκειμένου εάν είναι δυνατόν έως την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.

    Από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πάντως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση, που εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα εξετασθεί και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση.

    [02] "Καμία ανοχή στη βία και τον ρατσισμό"

    «Θα εξακολουθήσουμε, όπως και στο παρελθόν, με νομοθετικά μέτρα όποτε χρειάζεται, να δείχνουμε μηδενική ανοχή στην αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και ρατσισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Συναγωγή Μοναστηριωτών της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η δέηση στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου τρένου για το κολαστήριο του ¶ουσβιτς.

    Τα φαινόμενα του ρατσισμού και του νεοναζισμού εμφανίζονται και πάλι στην Ευρώπη, λόγω και της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Τώρα, το μέτωπο κατά του νεοναζισμού είναι πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά, τώρα, το μέτωπο κατά του αντισημιτισμού είναι πιο επιτακτικό, τώρα είναι, που δεν πρέπει να αφήσουμε την απάθεια, τον εφησυχασμό να διαβρώσουν τα κράτη, τους λαούς της Ευρώπης. Σας βεβαιώνω ότι στην Ελλάδα δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

    Μηνύματα κατά του ρατσισμού έστειλαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, με χαιρετισμούς, που διαβάστηκαν στην εκδήλωση. Τα μηνύματα αυτά συμπυκνώνονται στη φράση «ποτέ ξανά ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά γενοκτονία».

    Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επισήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο πριν είναι αργά» και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ξηλωθούν από δρόμους της Θεσσαλονίκης ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους ναζί, «να μην επιτρέψουμε άλλη γενοκτονία και να μην εκκολαφθεί το "αυγό του φιδιού"».

    [03] Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι εξαιρούνται της απόφασης του Eurogroup τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έδωσε, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι «οι τρείς κυπριακές τράπεζες (Κύπρου Λαϊκή και Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα».

    Ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια θα είναι η τράπεζα ή οι τράπεζες που θα απορροφήσουν τις κυπριακές.

    Το ενεργητικό των τραπεζών, αλλά και οι καταθέσεις τους, θα μεταφερθούν σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα τις αμέσως προσεχείς ημέρες προκειμένου να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

    [04] Οργή Γκρίλο για στήριξη Γκράσο από γερουσιαστές του

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων στην απόφαση, δέκα, τουλάχιστον, γερουσιαστών του, να στηρίξουν την εκλογή του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, Πιέτρο Γκράσο, στην προεδρία του Σώματος.

    Διαμέσου του ιστολογίου του, ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός, τονίζει ότι «αν κάποιος από τους εκλεγμένους γερουσιαστές μας δεν σεβάστηκε τον κώδικα συμπεριφοράς που έχουμε θεσπίσει, ελπίζω να βγάλει τα πρέποντα συμπεράσματα».

    Κάτι που, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, σημαίνει ότι όποιος στήριξε τον πρώην εισαγγελέα κατά της μαφίας, Πιέτρο Γκράσο, σύμφωνα με τον Γκρίλο, θα πρέπει να παραιτηθεί.

    Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, τάσσεται, επίσης, υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας, κάθε φορά που το κοινοβούλιο πρέπει να εκφράσει την βούλησή του.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση, Rai, οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων που εξελέγησαν στην Σικελία, είχαν δηλώσει, ήδη, πριν από την κρίσιμη, χθεσινή ψηφοφορία, ότι «δεν γινόταν να μην στηρίξουν τον Γκράσο, διότι, διαφορετικά, δεν θα μπορούσαν, πλέον, να αντικρίσουν τους εκλογείς τους».

    [05] Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας τού Μίκη Θεοδωράκη

    Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας τού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που εισήχθη χθες στο Ιατρικό Κέντρο με αναπνευστική λοίμωξη.

    Όπως έγινε γνωστό από το στενό του περιβάλλον, ο κ. Θεοδωράκης νοσηλεύεται σε θάλαμο, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη αγωγή, αλλά παρά τη βελτίωση, που παρουσιάζει η υγεία του, οι γιατροί κρίνουν σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί από ενδεχόμενη ίωση.

    [06] Αφορολόγητο έως τις 25.000 ευρώ, προτείνει ο Μ. Σουλτς για την Κύπρο

    Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

    Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

    Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, ¶ξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 March 2013 - 12:30:21 UTC