Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικό το Eurogroup σε μείωση του "βάρους" γιατ τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο
  • [02] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην Κύπρο
  • [03] Αλ. Τσίπρας: «Εγκληματικές οι αποφάσεις του Eurogroup»
  • [04] Αντίστροφη μέτρηση για απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
  • [05] Στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου
  • [06] Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία
  • [07] Εκτός Disneyland τα ασυνόδευτα παιδιά
  • [08] Διακοπή ρεύματος σταμάτησε την ψύξη τριών αντιδραστήρων στη Φουκοσίμα

  • [01] Θετικό το Eurogroup σε μείωση του "βάρους" γιατ τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαντη Δευτέραυπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου.

    Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

    Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν απόψε οι υπουργοί τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. "Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες", επισημαίνεται.

    "Το Γιούρογκρουπ συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ", αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

    Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντέισελμπλούμ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την Κύπρο.

    Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωζώνης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "το Γιούρογκρούπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ".

    Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Το Γιουρογκρούπ καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζει ο Γ. Ντεϊσελμπλουμ.

    Τέλος, για σήμερα στις έξι το απόγευμα μετατέθηκε η σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, η οποία είχε αναβληθεί γιαΔευτέρααπόγευμα, προκειμένου να «περάσει» με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

    Την απόφαση έλαβε η έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συγκλήθηκε μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη της Βουλής.

    Σημειώνεται πως επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

    Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α. Μέρκελ.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

    Ο κ.Αναστασιάδης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο κλίμα, το οποίο να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

    [02] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην Κύπρο

    Σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συγκάλεσε ο πρωθυπουργός ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο.

    Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξάλλου, σε δήλωση για την Κύπρο, προέβη τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

    Η δήλωση έχει ως εξής:

    «Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια.

    Να θυμόμαστε όμως: Η Ευημερία και η Ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι.

    Αρκεί να μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι».

    [03] Αλ. Τσίπρας: «Εγκληματικές οι αποφάσεις του Eurogroup»

    «Έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με την δυνατότητα του να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπως ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την άρνηση του προέδρου της Βουλής να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια του Σώματος.

    «Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη Βουλή, φοβάται το λαό, φοβάται το φως. Έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο και τρέμει τον διάλογο στο προσκήνιο, στο κοινοβούλιο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και των τεράστιων ευθυνών της τρικομματικής κυβέρνησης στη διαμόρφωσή τους, με θύμα τον κυπριακό ελληνισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αξιώνει την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για την εγκληματική στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και του υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του Eurogroup.

    Διαμηνύει «ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από την συνέργεια του κ. Σαμαρά στην απόφαση της ΕΕ και προκάλεσε αναστάτωση όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη» και κάνει λόγο για «υπεκφυγές, ελιγμούς, άλλοθι και ερμηνείες του Κανονισμού της Βουλής κατά το δοκούν, που δεν πείθουν κανέναν».

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

    Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του έκανε λόγο για «εγκληματικές αποφάσεις του Eurogroup ιστορικών διαστάσεων, που συνεπάγονται τεράστιες και αρνητικές συνέπειες για τους καταθέτες στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, δημιουργούν αρνητικό δεδικασμένο, καθώς συμπεριλαμβάνουν το αδιανόητο, μέχρι χθες, «κούρεμα» των καταθέσεων».

    Απαντώντας στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Βουλής Π.Κάμπρας διευκρίνισε ότι «τέτοια διαδικασία, να συγκαλεί και να ενημερώνει ο πρόεδρος της Βουλής, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό».

    «Είναι αυτονόητο ότι ο πρόεδρος της Βουλής κινείται πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου της Βουλής.

    [04] Αντίστροφη μέτρηση για απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

    Τα καταστήματα και στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.

    Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.

    Υπενθυμίζεται πωςαναγκαία κρίθηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, η κήρυξη τηςσημερινής και αυριανής ημέρας ως τραπεζικής αργίας, με στόχο τη διευκόλυνση της υλοποίησής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου του 2013, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης, για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Δημοκρατία της Κύπρου.

    Με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι 10 δισ.ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο της.

    «Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», τονίζεται. Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή, στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%.

    Στους καταθέτες, προστίθεται, θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. «Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση .

    «Ο Κυπριακός λαός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρές δυσκολίες και προκλήσεις. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύμπνοια και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτήν την πρόκληση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τέλος, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup, τη Δευτέρα, ανέφερε πως "αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" .

    "Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    "Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη", κατέληξε ο υπουργός.

    [05] Στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου

    Στις οκτώ και σαράντα πέντε το πρωί, ώρα Ελλάδος, πρόκειται να ξεκινήσει η τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου. Ο ίδιος ο ποντίφικας, όμως, θέλησε να καταστήσει σαφές, διαμέσου του εκπροσώπου τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς».

    Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

    Στις 9.45 ώρα Ελλάδος ο διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

    «Πρόκειται για φόρο τιμής στην χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Βεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.

    Η κυρίως τελετή, θα ξεκινήσει στις 9.30 τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

    Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων ,πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

    Από χθες το απόγευμα όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ οι αστυνομικοί και καραμπινιέροι που εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφαλή ολοκλήρωση της τελετής, ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.

    [06] Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη σωστικών συνεργείων, έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στην τουριστική περιοχή Πετρόπολις, μια ορεινή ζώνη της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, σύμφωνα με ένα προσωρινό επίσημο απολογισμό που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

    "Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού", δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Σέρτζιο Καμπράλ, σε συνέντευξη Τύπου στην Πετρόπολις.

    Ο κυβερνήτης απηύθυνε "έκκληση να φύγει ο κόσμος από τις επικίνδυνες ζώνες" και να προφυλαχθεί σε καταφύγια που εγκατέστησε ο δήμος, ενώ οι βροχοπτώσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο χθες.

    Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ επικοινώνησε με τον κυβερνήτη από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για την ενθρόνιση του νέου πάπα, για να του προσφέρει τη βοήθεια του ομοσπονδιακού κράτους, έγινε γνωστό από την προεδρία. Ζήτησε να ληφθούν "τα πιο δραστικά μέτρα" για να βοηθηθούν τα θύματα.

    Τον Ιανουάριο του 2011, περισσότεροι από 900 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην Πολιτεία του Ρίο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει πλημμυρες και κατολισθήσεις.

    Στην Πετρόπολις, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 68 χλμ. βορείως του Ρίο ντε Τζανέιρο και αποτελούσε τη θερινή κατοικία της πρώην αυτοκρατορικής αυλής, "η κατάσταση είναι αληθινά πολύ σοβαρή", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Γκλόμπο ο γραμματέας αρμόδιος για την ασφάλεια των πολιτών στην Πολιτεία του Ρίο, ο Σέρτζιο Σιμόες.

    [07] Εκτός Disneyland τα ασυνόδευτα παιδιά

    Το "μαγικό, παραμυθένιο βασίλειο" της Ντίσνεϊ είναι έτοιμο να κλείσει τις πύλες του για ασυνόδευτα παιδιά κάτω από την ηλικία των 14 ετών, έγινε γνωστό μέσω του Τύπου και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο διαχείρισης των θεματικών πάρκων.

    Όπως έγραψε η εφημερίδα Los Angeles Times τη Δευτέρα, το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα θεματικά πάρκα της Ντίσνεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το περίφημο Disneyworld στο Μαϊάμι της Φλόριντα και την Disneyland στο Αναχέιμ της Καλιφόρνια. Πλέον για να εισέρχεται κάποιο παιδί κάτω των 14 ετών στα πάρκα διασκέδασης, θα απαιτείται η συνοδεία ενός ατόμου μεγαλύτερου από αυτή την ηλικία.

    Η νέα πολιτική της Ντίσνεϊ θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εταιρείας που διαχειρίζεται τα θεματικά πάρκα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το ίδιο μέτρο, για την είσοδο παιδιών κάτω των 14 μόνο με συνοδό, θα ισχύσει και για το ευρωπαϊκό θεματικό πάρκο στη Eurodisney.

    [08] Διακοπή ρεύματος σταμάτησε την ψύξη τριών αντιδραστήρων στη Φουκοσίμα

    Η λειτουργία του συστήματος ψύξης τριών αντιδραστήρων στο χτυπημένο από το φονικό τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα (Fukushima Daiichi) σταμάτησε μετά από διακοπή ρεύματος.

    Ο πυρηνικός σταθμός έμεινε χωρίς ηλεκτρική ισχύ λίγο πριν από τις 19:00 μ.μ. της Δευτέρας τοπική ώρα (1000 GMT), γεγονός που επηρέασε την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες 4, 5 και 6, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο.

    Το πρόβλημα με την ηλεκτρική ισχύ δεν διέκοψε την έγχυση νερού που χρησιμοποιείται για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες 1, 2 και 3, οι οποίοι και υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι- γίγας που χτύπησε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011. Τότε σε τρεις από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες είχε σημειωθεί μερική ή ολική τήξη των πυρηνικών καυσίμων.

    Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου η Tokyo Electric Power Co ερευνά τα αιτία της διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 6:30:25 UTC