Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.Σαρρής: "Θα μείνουμε έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία"
  • [02] "Όχι" του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην αίτηση αποφυλάκισης του Λ. Λαυρεντιάδη
  • [03] Η Ποικίλη Στοά αποκαλύπτεται στο Μοναστηράκι
  • [04] Βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Γιάννη Κοντού, στο θέατρο Χορν
  • [05] Μ. Παπαγεωργίου : Εθνική απώλεια η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου
  • [06] Συνελήφθη ο δράστης δολοφονίας και τραυματισμού αλλοδαπών στο Μενίδι
  • [07] Σταμάτησαν από σήμερα οι μεταφορές μαθητών με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Βουλή: Οι τράπεζες απέδωσαν στο δημόσιο 140 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία
  • [09] FT: Η ιδέα να επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο, ήταν μεγάλο λάθος
  • [10] B. Φάιμαν: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε για την Κύπρο»
  • [11] Έκρηξη κοντά σε κρατικά γραφεία, στην Κωνσταντινούπολη
  • [12] Φέκτερ: "Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα"

  • [01] Μ.Σαρρής: "Θα μείνουμε έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία"

    Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

    Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

    «Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.

    Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.

    Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.

    Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.

    [02] "Όχι" του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην αίτηση αποφυλάκισης του Λ. Λαυρεντιάδη

    Αρνητική απάντηση στην αίτηση αποφυλάκισής του έλαβε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, προσωρινά κρατούμενος, από τον περασμένο Δεκέμβριο, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας.

    Με πολυσέλιδο βούλευμά του (αριθμ. 1327/13) και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, το Συμβούλιο απέρριψε τους λόγους που επικαλέστηκε ο επιχειρηματίας στην αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους και διατάσσει την παραμονή του στις φυλακές.

    Ο Λ. Λαυρεντιάδης υποστήριζε ότι η προσωρινή του κράτηση είναι παράνομη, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής ενώ ήταν στη χώρα όταν συνελήφθη και ήταν διαρκώς στη διάθεση των αρχών και παράλληλα επικαλείτο, με σειρά ιατρικών βεβαιώσεων, λόγους υγείας που επιβάλουν την αποφυλάκισή του.

    Εξάλλου, προθεσμία για τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του, ζήτησε δια του συνηγόρου του και έλαβε από την ανακρίτρια κ. Χατζάκη, ο εκδότης Αντώνης Δελλατόλας, που κατηγορείται στην υπόθεση Λαυρεντιάδη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Δελατόλλα αφορά έμβασμα μισού εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό στην Κύπρο που φέρεται να έστειλε ο -καταζητούμενος για την υπόθεση- Πέτρος Κυριακίδης στον εκδότη, την περίοδο κατά την οποία οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη.

    Ο εκδότης αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και έχει ήδη απαντήσει πως το επίμαχο ποσό αποτελούσε μέρος του τιμήματος που είχε συμφωνηθεί για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της εφημερίδας "Το Ποντίκι" στον Π. Κυριακίδη, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε συμμετοχές σε πολλά ΜΜΕ.

    [03] Η Ποικίλη Στοά αποκαλύπτεται στο Μοναστηράκι

    Οι τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, με γνωστότερο όλων τη Μάχη του Μαραθώνα. Ήταν πολυσύχναστη, ιδανική για προστασία από καιρικά φαινόμενα, ευχάριστες συναντήσεις και επαφή με τις διδασκαλίες του φιλόσοφου Ζήνωνα και των στωικών. Χτίστηκε μεταξύ 475 με 450 π. Χ. και αρχικά ονομάστηκε Στοά του Πεισιάνικτου από τον Αθηναίο που χρηματοδότησε την κατασκευή της και πιθανόν ήταν γαμπρός του Κίμωνα.

    Ο λόγος για την Ποικίλη Στοά, μέρος της οποίας έχει αποκαλυφθεί σε οικοδομικό τετράγωνο στο Μοναστηράκι από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία επιθυμεί να συνεχίσει τις ανασκαφικές έρευνες. Για να το κάνει όμως πρέπει να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει απευθείας -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου- τα οικόπεδα που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14. Σε αυτά υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα -τα μοναδικά κτίσματα που απομένουν στο ανατολικό μέτωπο του τετραγώνου-, τα οποία σήμερα στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις, η δε απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.

    Συγκεκριμένα, το οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Φιλίππου 14 βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς του 5ου αιώνα, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα τού πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες, ενώ το οικόπεδο που είναι στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 20 καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό.

    Τη λύση έδωσε χτες η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ενέκρινε το σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Σχολής, δίνοντας προτεραιότητα σε μια σημαντική από αρχαιολογική άποψη περιοχή, κάποτε πολυσύχναστη και με πολυάριθμα μνημεία, όπου η ανάδυση νέων ιστορικών πληροφοριών θεωρείται βέβαιη.

    [04] Βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Γιάννη Κοντού, στο θέατρο Χορν

    Στην ποίηση του Γιάννη Κοντού ήταν αφιερωμένη η χθεσινή βραδιά στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», όπου η Πέμυ Ζούνη, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Νίκος Κουρής και η Ρένη Πιττακή διάβασαν επιλογές από το βιβλίο του «Τα ποιήματα 1970-2010». Το βιβλίο φιλοξενεί το σύνολο του έργου του και κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις εκδόσεις «Τόπος».

    Για το έργο του ποιητή μίλησε ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, τονίζοντας πως ο ποιητής μάς παγιδεύει με την οικειότητα του καθημερινού του τοπίου. «Πίσω από τις ηθελημένα τετριμμένες παραστάσεις αυτού του τοπίου» παρατήρησε ο ομιλητής «αποκαλύπτεται ξαφνικά το τέρας μιας εξωφρενικής πραγματικότητας. Έτσι η ασφάλεια και η άνεση (αν όχι και η πολυτέλεια) της καθημερινότητας τινάζονται στον αέρα ενώ το αίσθημα της ανησυχίας επιτείνεται χάρη στις υπερρεαλιστικές εικόνες τις οποίες ο Κοντός χρησιμοποιεί με μεγάλη δεξιοτεχνία».

    Στη συζήτηση την οποία είχε εν συνεχεία ο Γ. Κοντός με τον Θανάση Νιάρχο είπε πως η επανέκδοση του έργου του σε έναν τόμο ήταν αναγκαία επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είχε πολτοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει κανείς πουθενά τα βιβλία του. Ο ποιητής αφιέρωσε τη βραδιά στους ποιητές της γενιάς του, της γενιάς του 1970, που έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στη δικτατορία και παραμένει στις επάλξεις της τέχνης εδώ και σαράντα χρόνια.

    «Το μόνο που θα απομείνει από μένα στο μέλλον» σχολίασε ο Γ. Κοντός «θα είναι τα ποιήματά μου. Αφιέρωσα ολόκληρη τη ζωή μου στην ποίηση και κατ' αυτόν τον τρόπο σκοπεύω να συνεχίσω. Έχω άλλωστε στα χέρια μου ανέκδοτο το υλικό το οποίο κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει σ' ένα καινούργιο, ξεχωριστό βιβλίο».

    [05] Μ. Παπαγεωργίου : Εθνική απώλεια η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

    Προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις περιβαλλοντικές- οικονομικές προϋποθέσεις θα αξιολογούνται σοβαρά, υπεύθυνα και γρήγορα. Όσες επενδύσεις πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουμε, δημιουργούν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος, θα προχωρούν, θα ενθαρρύνονται και θα προστατεύονται. Καμιά επένδυση δεν θα υλοποιηθεί αν δεν σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και αν δεν εξυπηρετεί το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Αυτά, μεταξύ άλλων, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο «Διεθνές Φόρουμ για τον Ορυκτό Πλούτο της Ελλάδας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    «Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις που είναι σύννομες τεχνικά και περιβαλλοντικά», πρόσθεσε ο υφυπουργός. «Την ιστορία των επενδυτών που ταλαιπωρούνται για χρόνια από τη γραφειοκρατία πρέπει να την αφήσουμε πίσω. Η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί εθνική απώλεια». Απέρριψε επίσης το δίλημμα επενδύσεις και θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει ισόρροπα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σταθμίζοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

    [06] Συνελήφθη ο δράστης δολοφονίας και τραυματισμού αλλοδαπών στο Μενίδι

    Ο 29χρονος που πριν από περίπου ένα χρόνο είχε σπείρει το θάνατο και τον τρόμο σε αλλοδαπούς στις Αχαρνές Αττικής, σκοτώνοντας έναν Αλβανό και τραυματίζοντας σοβαρά έναν ομοεθνή του και έναν Πακιστανό, έπεσε προχθές τα ξημερώματα στα χέρια της Αστυνομίας.

    Ο δράστης, ο οποίος καταζητούνταν από τον περασμένο Δεκέμβριο, με ένταλμα σύλληψης για το μακελειό στις Αχαρνές, συνελήφθη καθώς νωρίς το πρωί, μαζί με έναν ακόμα συνεργό του που αναζητείται, είχαν διαρρήξει δύο σούπερ μάρκετ στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια, από τα οποία είχαν αφαιρέσει ένα κουτί συγκέντρωσης χρημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό και διάφορα προϊόντα.

    Από την έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Μελισσίων διαπιστώθηκε ότι το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας που επέδειξε ο δράστης ήταν πλαστό και τα στοιχεία που δήλωσε ψευδή. Από την προανάκριση εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς είναι ο καταζητούμενος για την αιματηρή επίθεση στις Αχαρνές.

    Υπενθυμίζεται ότι, στις 29 Απριλίου 2012 στις 8 το πρωί, περνώντας με το αυτοκίνητό του από στάση λεωφορείου στη συμβολή της Λεωφ. Θρακομακεδόνων και των οδών Ζακύνθου και Εμμ. Κατάρα, επιτέθηκε φραστικά στους τρεις αλλοδαπούς, δύο Αλβανούς 57 και 58 ετών και έναν Πακιστανό, που περίμεναν το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να λογομαχήσουν. Τότε ο δράστης πάτησε γκάζι και παρέσυρε με το ΙΧ τον 57χρονο Αλβανό τον οποίο τραυμάτισε. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε εκεί το αυτοκίνητο, πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε μετά από μισή ώρα με ένα πιστόλι.Πυροβολώντας τραυμάτισε τον Πακιστανό, ενώ καταδίωξε τον 58χρονο Αλβανό στα χωράφια, που έτρεξε να γλυτώσει και τον ξάπλωσε νεκρό, με σφαίρες στο σώμα και στο κεφάλι.

    Ο 29χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [07] Σταμάτησαν από σήμερα οι μεταφορές μαθητών με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

    Σταμάτησαν από σήμερα οι μεταφορές μαθητών στη Θεσσαλονίκη, λόγω της απόφασης τουριστικών πρακτόρων για «επ' αόριστον» διακοπή των μετακινήσεων με τα λεωφορεία τους.

    Οι τουριστικοί πράκτορες διεκδικούν δεδουλευμένα έντεκα μηνών και την υπογραφή νέων συμβάσεων για το τρέχον έτος με την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

    Σε όλο το νομό κινήθηκαν σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουρισμού Β. Ελλάδος Μιχαήλ Πεζίκογλου «λιγότερα από δέκα λεωφορεία», που έχουν ξεχωριστές συμβάσεις με δήμους, ενώ χειρόφρενο τράβηξαν όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα, κυρίως στις παρυφές και στις περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε μεγάλους δήμους του νομού.

    Οι υπηρεσίες μεταφοράς παρέχονταν σε 5000 παιδιά, από τα οποία τα 1000 είναι μαθητές ειδικών σχολείων.

    «Πήραμε άδειες από τις δουλειές μας, άλλοι έχασαν το μεροκάματο για να μπορέσουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα ειδικά σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε τόσο, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε στοΑΠΕ - ΜΠΕη πρόεδρος της ένωσης γονέων δήμου Θέρμης Ευδοκία Παπαχρηστίδου.

    Οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν τις κινήσεις της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τη λύση του προβλήματος, ενώ τη στάση τους θα καθορίσουν τις επόμενες μέρες οι οργανώσεις γονέων της Θεσσαλονίκης.

    [08] Βουλή: Οι τράπεζες απέδωσαν στο δημόσιο 140 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία

    Το ποσό των 140 εκατ. ευρώ απέδωσαν οι τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο, την τελευταία τριετία, βάσει των διατάξεων του Νομοθετικού Διατάγματος 1195/1942, σύμφωνα με τις οποίες η τράπεζα αποδίδει στον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο, κάθε οικονομικό έτος, τα παραγραφόμενα χρηματικά ποσά και τίτλους που δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους.

    Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρεται στις αδρανείς καταθέσεις, μερίσματα, τίτλους κλπ.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για τις αδρανείς καταθέσεις έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Περιουσία (Δημόσια Κτήματα, Αιγιαλός και Παραλία, Ανταλλάξιμα Κτήματα, Απαλλοτριώσεις) καθώς επίσης και τα θέματα Εθνικών Κληροδοτημάτων και της αναμόρφωσης των σχολαζουσών κληρονομιών.

    Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα, για την καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου που βρίσκεται σε αδράνεια, για τα εθνικά κληροδοτήματα, τα κατεχόμενα ακίνητα κλπ.

    [09] FT: Η ιδέα να επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο, ήταν μεγάλο λάθος

    Η πρόταση του Eurogroup για την ενίσχυση της Κύπρου, που απορρίφθηκε χθες από το κοινοβούλιο της Λευκωσίας, δεν θα βοηθήσει την ευρωζώνη να βγει ομαλά από το κύμα των κρίσεων. Στην πραγματικότητα, γράφει σήμερα ο Martin Wolf στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, όλη αυτή η αναταραχή θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως μάθημα για το πώς να ΜΗΝ αντιμετωπίζονται προβλήματα χρέους.

    Η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών ήταν χωρίς αμφιβολία απαραίτητη, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι υπερχρεωμένη και υπεύθυνη για έναν τραπεζικό τομέα που είναι υπερβολικά μεγάλος για να διασωθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων. Χωρίς τη φορολόγηση καταθετών, το πρόγραμμα βοήθειας θα έφτανε τα 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 70% του ΑΕΠ.

    Αυτό θα οδηγούσε το χρέος στο 160% του ΑΕΠ, ένα φορτίο που δεν είναι βιώσιμο.

    Υπήρχε εναλλακτική λύση στη φορολόγηση των καταθέσεων; Ναι: η ευρωζώνη θα μπορούσε να κάνει απευθείας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν η τραπεζική ένωση λειτουργούσε. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή οι ισχυρές χώρες δεν θέλουν να βοηθήσουν τραπεζικά συστήματα που χαρακτηρίζονται από κακή διαχείριση, όπως το κυπριακό, το οποίο έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για το ρωσικό κεφάλαιο. Η τραπεζική ένωση δεν πρόκειται να έρθει προτού διορθωθούν τα παλιά λάθη και συμφωνηθούν νέες διευθετήσεις.

    Είναι κλοπή ο φόρος στις καταθέσεις; Όχι. Οι τράπεζες δεν είναι θησαυροφυλάκια. Η υπόσχεσή τους ότι θα επιστρέψουν στους καταθέτες τα χρήματά τους ακέραια, ή με τόκο, εξαρτάται από τη βοήθεια του κράτους. Το πρόβλημα δεν είναι αν επί της αρχής είναι λάθος να πληρώσουν οι καταθέτες, αλλά ποιοι ακριβώς καταθέτες πρέπει να πληρώσουν. Η ιδέα της Ευρώπης ήταν να επιβαρυνθούν όσοι διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά η ρωσική κυβέρνηση διαφωνεί. Όπως διαφωνεί και η κυβέρνηση της Κύπρου.

    Διατυπώθηκε έτσι η πρόταση να φορολογηθούν και οι «ασφαλισμένες» καταθέσεις, κάτι που για τον Martin Wolf ήταν μεγάλο λάθος. Λάθος ήταν και το να μη διαχωριστούν οι τράπεζες, αλλά ο φόρος να ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως.

    Δεν ήταν λάθος όμως το να επιβαρυνθεί μια μερίδα καταθετών. Η ιδέα αυτή μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά είναι αναγκαία, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού.

    Ο κίνδυνος μιας γενικότερης αναταραχής είναι τώρα ορατός. Λόγω των αδυναμιών της Ευρώπης, η μικρή Κύπρος αποτελεί πηγή ενός μεγάλου κινδύνου. Απειλείται πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

    [10] B. Φάιμαν: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε για την Κύπρο»

    Η Αυστρία ελπίζει ότι η Κύπρος θα βρει ένα τρόπο για να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά η μοίρα της βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησής της, δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

    Αφού απορρίφθηκε χθες το βράδυ ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης του νησιού με τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ο Φάιμαν δήλωσε ότι προτιμά μια λύση που να μην πλήττει τους μικροκαταθέτες τόσο στην Κύπρο, όσο και σε όλη την Ευρώπη.

    Μιλώντας έπειτα από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πως ελπίζει ότι η Κύπρος θα βρει μια λύση και θα παραμείνει στο ευρώ.

    "Όμως δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε για την Κύπρο", δήλωσε ο Φάιμαν σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. "Κάθε χώρα παίρνει τις δικές της αποφάσεις και κανένας δεν θα τους το αφαιρέσει αυτό", πρόσθεσε.

    [11] Έκρηξη κοντά σε κρατικά γραφεία, στην Κωνσταντινούπολη

    Μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σήμερα κοντά σε κρατικά γραφεία στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια τους, αλλά χωρίς να προκληθούν θύματα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, άγνωστος πέταξε σήμερα εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στον κήπο των γραφείων τοπικού κρατικού αξιωματούχου, στη συνοικία Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.

    Επίσης, αστυνομική μονάδα εξουδετέρωσε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από πολιτιστικό κέντρο στο ίδιο σημείο της πόλης. Αυτή ήταν η τελευταία από μία σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ύστερα από την ανακοίνωση για εκεχειρία των κούρδων ανταρτών.

    Χθες Τρίτη, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στην Άγκυρα, ο πρώτος στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο δεύτερος έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚP του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Άγκυρα, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι υποψίες στρέφονται σε μια ακροαριστερή οργάνωση. Εκτός από τους κούρδους αντάρτες, επιθέσεις στην Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν και ακροαριστερές οργανώσεις, υπερεθνικιστές και ακραίοι ισλαμιστές.

    [12] Φέκτερ: "Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα"

    Η Κύπρος οφείλει να κάνει την επόμενη κίνηση, εάν θέλει να επανενεργοποιήσει το διεθνές σχέδιο διάσωσης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα την χρηματοδοτούν επ΄αόριστον υπό τις σημερινές συνθήκες, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

    "Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Φυσικά, ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα βαρέλι χωρίς πάτο", προειδοποίησε προσθέτοντας ότι οι δανειστές δεν μπορούν να αποδεχθούν μέτρα που αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 March 2013 - 10:30:27 UTC