Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
  • [02] Συνάντηση Π. Καμμένου - Αλ. Τσίπρα αύριο
  • [03] Κατάθεση της Μ. Παντελή στην Προανακριτική
  • [04] Μεντβέντεφ: Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο συμπεριφέρεται η ΕΕ
  • [05] IIF: Στα 20 δισ. οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο

  • [01] Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

    Με τον ηγέτη του κόμματος Αριστερά κι Ελευθερία Νίκι Βέντολα και με τον ηγέτη του κέντρου και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε το απόγευμα ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο Βέντολα επανέλαβε ότι το κόμμα του, μέλος της κεντροαριστερής συμμαχίας, στηρίζει τις προτάσεις του κεντροαριστερού Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Η κεντρώα Συμμαχία Πολιτών του Μόντι ανέφερε σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της ότι «παρά τις εμφανείς δυσκολίες πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις που να βοηθήσουν την σταθερή διακυβέρνηση, με ανάληψη ευθύνης από μέρους των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που επιθυμούν να στηρίξουν και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και την ανάπτυξη».

    Αύριο το πρωί, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπέπε Γκρίλο, ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που συνεχίζει να απορρίπτει συνεργασίες και επιθυμεί κυβέρνηση του δικού του κόμματος στο μέλλον και την κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος Λαός της Ελευθερίας με την Λέγκα.

    Η συντηρητική παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και μιας συμφωνίας για το του νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών για τον Ιούνιο.

    Αύριο το απόγευμα ο Ναπολιτάνο θα συνομιλήσει με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και σχετική πλειοψηφία στην γερουσία. Αν και επίσημα υποψήφιος πρωθυπουργός του PD συνεχίζει να είναι ο Μπερσάνι, δεν αποκλείεται να προταθεί τελικώς μια κεντροαριστερή προσωπικότητα που να μην έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο ώστε να αναζητηθούν περιθώρια συνεργασίας με τον Γκρίλο.

    Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατεθεί είτε αύριο βράδυ ή την Παρασκευή?πιθανότερο θεωρείται το δεύτερο.

    [02] Συνάντηση Π. Καμμένου - Αλ. Τσίπρα αύριο

    Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσιπρα θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προκειμένου να του ζητήσει να συνυπογράψει η αξιωματική αντιπολίτευση την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπέγραψαν πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, η οποία για να συζητηθεί πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

    [03] Κατάθεση της Μ. Παντελή στην Προανακριτική

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Μαρίας Παντελή, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ενώ για αύριο έχει κληθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Παντελή, διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ ύψους 550 εκ. δολαρίων.

    [04] Μεντβέντεφ: Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο συμπεριφέρεται η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται "σαν ταύρος σε υαλοπωλείο", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην διαχείριση του θέματος της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ "έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει" και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση "η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις" της χώρας του με την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του σε ξένους ανταποκριτές στην Μόσχα, οι οποίες μεταδίδονται από την ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Μεντβέντεφ επέρριψε στις Βρυξέλλες ευθύνες για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως υποστήριξε, "υπονόμευσαν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά, όχι μόνο της Κύπρου". Τόνισε μάλιστα ότι για την διάσωση της Κύπρου οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν "με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές", αντί, όπως είπε, να κρυβόμαστε πίσω από διατυπώσεις του τύπου "η Κύπρος πρέπει να συνομιλεί μόνο με την ΕΕ και με κανέναν άλλον".

    [05] IIF: Στα 20 δισ. οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο

    Οι καταθέσεις των ξένων σε κυπριακές τράπεζες άγγιζαν, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και βασίζεται σε στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

    Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεταν οι ελληνικές θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών καθώς και άλλα 4,5 δισ. που είναι κατατεθειμένα σε υποκαταστήματα άλλων χωρών.

    Το σύνολο, δηλαδή 37,6 δισ. ευρώ, είναι υψηλότερο από τις καταθέσεις που διέθεταν στο νησί οι κάτοικοι της Κύπρου και το οποίο φτάνει τα 32,2 δισ. ευρώ.

    Το IIF επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι το 85% των καταθέσεων των ξένων προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης?σύμφωνα με πολλές πηγές τα κεφάλαια αυτά προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Λίβανο.

    Η μελέτη επισημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση (-12%) των καταθέσεων των ξένων από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, οι εγγυημένες καταθέσεις (δηλαδή μέχρι ποσού 100.000 ευρώ) συνολικά έφταναν τα 30 δισ. ευρώ.

    Το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας που απορρίφθηκε την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή προέβλεπε την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 6,75% σε όλες τις καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ και 9,9% στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ, σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 10 δισ. που θα χορηγούσαν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ στη Λευκωσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 March 2013 - 20:30:23 UTC