Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομόφωνη απόφαση πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης
  • [02] Πυρετώδεις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
  • [03] Τουλάχιστον ένας νεκρός από σύγκρουση δύο ελικοπτέρων της αστυνομίας, στο Βερολίνο
  • [04] Πένθος στην Ιταλία για τον θάνατο του Πιέτρο Μενέα
  • [05] Συμπαράσταση στην Κύπρο από τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος ζητά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής
  • [06] Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου η Μ. Φέκτερ
  • [07] M. Σαρρής: Νέο δάνειο από τη Μόσχα θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο
  • [08] Μεντβέντεφ: Η ρωσική εμπλοκή στο κυπριακό φυσικό αέριο δεν είναι απλό θέμα
  • [09] Συγκέντρωση εργαζομένων της Τράπεζας Κύπρου έξω από το υπουργείο Οικονομικών
  • [10] Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί από τους κούρδους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα

  • [01] Ομόφωνη απόφαση πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

    Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

    Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

    Σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τοΤαμείου και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο τηςΚύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε ?κούρεμα? καταθέσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν περιλαμβάνει ?κούρεμα?, αλλά δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για να εξασφαλιστεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ. Πάντως, εξετάζεται από νομικής πλευράς εάν για τη σύσταση του Ταμείου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ή το Ταμείο θα έχει τη μορφή ιδιωτικού φορέα. Αν χρειαστεί νομοσχέδιο, είναι μάλλον απίθανο αυτό να κατατεθεί στην Βουλή σήμερα.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα κλίμα ομοψυχίας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους, που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.

    Η προσπάθεια είναι, προσέθεσε, να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών και των πλαισίων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. To απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.

    [02] Πυρετώδεις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

    Τη θέση της ιταλικής κεντροδεξιάς ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την διάρκεια της συνάντησής του, πριν από λίγο, με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    «Χρειάζεται υπευθυνότητα, οι δυνάμεις που μένουν εντός πολιτικού πεδίου για να δώσουν μια κυβέρνηση στην χώρα είμαστε εμείς και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

    Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι είπε πως ότι «η κεντροαριστερά, από την στιγμή που πήρε ήδη την προεδρία της βουλής και της γερουσίας, δεν μπορεί να απαιτεί να εξασφαλίσει και την πρωθυπουργία και την προεδρία της δημοκρατίας».

    «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού που να εφαρμόσει οικονομικά μέτρα ευρείας αποδοχής. Είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης. Ελπίζουμε και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν ώστε να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως επιθυμεί και η Ευρώπη», κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.

    Ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων επανέλαβε μέσω διαδικτύου ότι, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, το κίνημά του δεν πρόκειται να προσφέρει κανενός είδους υποστήριξη σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    «Το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα προσφέρει κανένα είδος εμπιστοσύνης σε πολιτικές ή ψευτοτεχνοκρατικές κυβερνήσεις, με τυχόν βοήθεια των γνωστών πλέον φύλλων συκής, όπως του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο», τονίζει ο Γκρίλο στο ιστολόγιό του. Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων καταλήγει το σύντομο μήνυμά του : «Το κίνημά μας, αντιθέτως, θα ψηφίσει κάθε πρόταση νόμου που να αποτελεί μέρος του προγράμματός του».

    Η αναφορά στον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να αποτελέσει μια συμβιβαστική λύση ως επικεφαλής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

    [03] Τουλάχιστον ένας νεκρός από σύγκρουση δύο ελικοπτέρων της αστυνομίας, στο Βερολίνο

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ένας αξιωματικός της αστυνομίας, σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων της αστυνομίας εν πτήσει στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης του Σώματος στο Βερολίνο, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το δυστύχημα σημειώθηκε εν μέσω χιονόπτωσης κι ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου της πόλης.

    Γύρω από το σημείο όπου κατέπεσαν τα ελικόπτερα υπήρχαν συντρίμμια.

    Στην άσκηση συμμετείχαν 400 αξιωματικοί της αστυνομίας σε εικονική καταδίωξη χούλιγκαν του ποδοσφαίρου.

    [04] Πένθος στην Ιταλία για τον θάνατο του Πιέτρο Μενέα

    Ενας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σπρίντερ όλων των εποχών, ο Πιέτρο Μενέα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 61 ετών, σε κλινική της Ρώμης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας. Ο εκλιπών στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στα 200μ., το 1980 στη Μόσχα, ενώ είχε στη συλλογή του και δύο χάλκινα μετάλλια (στα 200μ. το 1972 στο Μόναχο και στα 4Χ400μ. στη Μόσχα). Κατέκτησε επίσης ένα ασημένιο (4Χ100μ.) και ένα χάλκινο (200μ.) μετάλλιο στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IAAF, το 1983 στο Ελσίνκι, ενώ είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ. το 1978 και στα 200μ. το 1974 και το 1978. Το 1979 στο υψόμετρο της Πόλης του Μεξικού σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. με 19.72, το οποίο κατέρριψε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια ο Μάικλ Τζόνσον, ενώ παραμένει ακόμη και σήμερα ρεκόρ Ευρώπης.

    Ο Μενέα είχε διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1994 έως το 2004.

    [05] Συμπαράσταση στην Κύπρο από τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος ζητά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής

    Η ΔΗΜΑΡ συμπαρίσταται στην Κύπρο και ζητάει να αναθεωρηθεί η απόφαση του Eurogroup, αναφέρει σε δήλωσή του για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και προσθέτει ότι η λύση πρέπει να υπάρξει εντός του ευρώ.

    Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει μέρος της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση με αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, ώστε οι παθογένειες και αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις χώρες- μέλη να αντιμετωπιστούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για καθιέρωση ενιαίων κανόνων διαφάνειας και φορολογική εναρμόνιση στο σύνολο της ευρωζώνης. «Η σύνδεση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών με την αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα την ενισχύει, είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης» τονίζει ο κ. Κουβέλης και υπογραμμίζει: «Η οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί πλέον την άμεση πολιτική επιλογή για να αποτραπούν φυγόκεντρες τάσεις και να ανανεωθεί η δυναμική του ευρωπαϊκού οράματος».

    [06] Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου η Μ. Φέκτερ

    Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, τονίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, προσθέτοντας συγχρόνως ότι η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα και η Κύπρος πρέπει τώρα να δράσει.

    Στη συνέντευξη, την οποία η εφημερίδα τιτλοφορεί «Το κράτος προ της χρεοκοπίας», έχοντας υπότιτλο «Η Φέκτερ στέλνει πολιτικό τελεσίγραφο στην Κύπρο», η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί πως αν η Κύπρος δεν αποφασίσει μια μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δεν θα δοθούν χρήματα και από τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν θα μπορεί αυτό πλέον να εξηγηθεί στους φορολογούμενους.

    Προειδοποιεί ακόμη πως τότε οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και οι εγγυήσεις καταθέσεων ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έμπαιναν σε ισχύ, κάτι που η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, το κράτος θα χρεοκοπούσε και τα σενάρια για την Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που ζητούνται τώρα.

    Σύμφωνα με την Μαρία Φέκτερ, δύο είναι τα προβλήματα της Κύπρου, πρώτον πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και δεύτερον πρέπει να εξυγιανθεί ο αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας, τη στιγμή που «οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου είναι ήδη de facto χρεοκοπημένες, ενώ το Eurogroup πρότεινε στην Κύπρο να ψηφίσει ένα πακέτο που θα εξυγιάνει το κράτος και θα θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο χρέος».

    [07] M. Σαρρής: Νέο δάνειο από τη Μόσχα θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας πριν λίγο από τη Μόσχα στην τηλεόραση του ΡΙΚ, αποσαφήνισε ότι κατά τις επαφές του στην ρωσική πρωτεύουσα «μέσα στις επιλογές δεν είναι ενδεχόμενο νέο δάνειο, καθώς αυτό θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, επικεντρώνονται σε συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα.

    Ο κ.Σαρρής έστειλε μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, διαψεύδοντας ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει». Η αποψινή νύκτα, είπε, θα είναι μακρά στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς αντιπροσωπείες Κύπρου και Ρωσίας θα συνέλθουν για να λάβουν ενδεχομένως και τελικές αποφάσεις. Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά.

    [08] Μεντβέντεφ: Η ρωσική εμπλοκή στο κυπριακό φυσικό αέριο δεν είναι απλό θέμα

    Επιφυλακτική, ιδιαίτερα ενοχλημένη και καθόλου βιαστική παραμένει η ρωσική ηγεσία, όπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, στις οποίες, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια, την ΕΕ και μόνον τρίτοι στη σειρά είναι άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, που έχουν εκεί συμφέροντα.

    Επίσης, ο κ. Μεντβέντεφ σχολιάζει τις προτάσεις για εξασφάλιση μεριδίων στα κοιτάσματα του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου της Κύπρου ή της ναυτικής βάσης, ως θέματα υπό συζήτηση, αλλά «περίπλοκα», ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις τυχόν ενστάσεις της Τουρκίας.

    «Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όμως, η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και, κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούριο» είπε, με επικριτικό ύφος, ο κ. Μεντβέντεφ.

    «Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κράτος- μέλος της ΕΕ- και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και, κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία. Γι' αυτό, το λέω άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για συζήτηση, αλλά, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».

    Σχετικά με την εν γένει κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ο Ρώσος πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και εκτίμησε ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί -με κατάσχεση μέρους καταθέσεων, που κατά την άποψή μου, μοιάζει με ληστεία, είτε χωρίς κατάσχεση- χρήματα από την Κύπρο θα φύγουν και το τραπεζικό τους σύστημα θα εξασθενήσει. Το λέω ξανά: εάν αυτό είναι αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και, τώρα, μου φαίνεται, είναι αποστολή μας να τις μειώσουμε στο ελάχιστον και για την Κύπρο και για ολόκληρο το διεθνές χρηματιστικό σύστημα». Ο κ. Μεντβέντεφ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το κεντρικό θέμα στις Συνόδους των Είκοσι και Οκτώ μεγαλύτερων κρατών ήταν, μονίμως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και «να που την αποκαταστήσαμε, είναι πολύ εύκολο να καταστρέψεις, αλλά χρειάζονται μετά χρόνια για να αποκαταστήσεις».

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες εκδοχές», αλλά ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι «το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα, κάποια ποικιλία συμφερόντων τους».

    Τέλος, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες υπεράκτιες ζώνες (offshore), ώστε να μην υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά εναντίον μόνο της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποκλείει την κατάργηση της Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, καθώς και δικαστικές προσφυγές κρατικών και ιδιωτικών φορέων για τυχόν απώλειες, που θα υποστούν. Ιδιαίτερη δε, ήταν η ενόχλησή του για την παγίδευση και χρημάτων κρατικών εταιρειών «και ειδικά γι' αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μια τόσο αρκετά σκληρή θέση ως προς τα γεγονότα γύρω από την Κύπρο και τη διευθέτηση του χρέους της».

    [09] Συγκέντρωση εργαζομένων της Τράπεζας Κύπρου έξω από το υπουργείο Οικονομικών

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς εργαζομένων της Τράπεζας Κύπρου, έλαβαν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απορροφήσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα μόλις δοθεί το "πράσινο φως" από την Κύπρο, ενώ υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά ότι οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι απόλυτα διασφαλισμένες.

    Επίσης, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το υπουργείο τη διασφάλιση των 5.500 θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

    [10] Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί από τους κούρδους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα

    Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε σήμερα τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για να τερματισθεί μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

    "Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική", τονίζει ο Οτσαλάν σε δήλωσή του η οποία αναγνώσθηκε από ένα κούρδο πολιτικό κατά τον εορτασμό στο Ντιγιάρμπακιρ του κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ), στον οποίο συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι.

    "Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων ... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής", προσθέτει ο κούρδος ηγέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 March 2013 - 12:30:24 UTC