Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τη διάσωση της Κύπρου
  • [02] Εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές Τρικάλων
  • [03] Προκλήσεις για καθαρότερο περιβάλλον στη σημερινή "ώρα της Γης"
  • [04] Ξεκινά το προσυνέδριο της ΝΔ στη Ρόδο
  • [05] Κλειστό το μετρό στο Σύνταγμα 24 και 25 Μαρτίου, λόγω των παρελάσεων
  • [06] Σχέδια για αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες Κορώνειας - Βόλβης
  • [07] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο τού παχέος εντέρου, από 25/3 έως 6/4

  • [01] Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τη διάσωση της Κύπρου

    Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί των κομμάτων μεταβαίνουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Γιούρογκρουπ. Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

    Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

    Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

    Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία. Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τώνη Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

    [02] Εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές Τρικάλων

    Ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ έχουν εισέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί στις φυλακές Τρικάλων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση, προκειμένου να ελεχθούν τυχόν κρατουμένοι με όπλα που βρίσκονται έξω από τα κελιά τους και να εντοπιστεί ο οπλισμός που πιθανόν είναι κρυμμένος, αλλά και για να γίνει καταμέτρηση των κρατουμένων.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν αποδράσει κάποιοι κρατούμενοι, αλλά ο αριθμός είναι άγνωστος ακόμα, καθώς δεν έχει γίνει η καταμέτρηση.

    [03] Προκλήσεις για καθαρότερο περιβάλλον στη σημερινή "ώρα της Γης"

    Δημοτικοί λαχανόκηποι, πεζοδρομήσεις, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, ανταλλακτικά παζάρια, εβδομαδιαίες ποδηλατάδες, δημιουργία πάρκων περιβαλλοντικής αγωγής, αποτελούν κάποιες από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει οι 17, μέχρι στιγμής, δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013, που διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, σήμερα Σάββατο,23 Μαρτίου.

    Φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία της WWF υιοθετεί το σύνθημα: «Θα το κάνω, αν το κάνεις», το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα.

    Η γνωστή δράση των τελευταίων χρόνων από τη WWF, με χιλιάδες κτίρια να σβήνουν τα φώτα τους, συντονισμένα, για κάποιο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο βράδυ, φέτος εμπλουτίζεται με πιο στοχευμένες κινήσεις.

    Συμμετέχουν φορείς, μεμονωμένοι πολίτες, παρέες και διάφορες ομάδες.

    Κάθε χώρα επικεντρώνει σε τρεις θεματικές δράσεις. Στην Ελλάδα, τα τρία «Θα το κάνω, αν το κάνεις» αφορούν τις προκλήσεις: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου», «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι» και «αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».

    Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, ο κάθε πολίτης, όπως και οι δήμοι, μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

    «Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν μια προσωπική δέσμευση και την κοινοποιούν μέσω της ιστοσελίδας τής καμπάνιας. Όσοι επισκέπτες θέλουν, αποδέχονται την πρόκληση και έτσι η πρόταση ενεργοποιείται», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Γιώργος Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF.

    Για παράδειγμα, ο δήμος Κοζάνης θα πεζοδρομεί κάθε Κυριακή την οδό Μακεδονομάχων, οδό που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, ο δήμος Αγίας Παρασκευής θα δημιουργήσει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αν οι δημότες προσφέρουν ένα τουλάχιστον είδος πρώτης ανάγκης ή είδος διατροφής μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό μαγειρείο του δήμου, ενώ ο δήμος Καβάλας θα δημιουργήσει την «Κυριακή της Ανταλλαγής» στην πόλη, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

    Αντίστοιχα, πολλές είναι και οι προσωπικές δεσμεύσεις που αναρτώνται στη σελίδα της Ώρας της Γης. Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός δεσμεύεται να παίξει κιθάρα στον δρόμο, «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι», όπως δηλώνει στο βίντεο που «ανέβασε» στον ιστότοπο και ο Δημήτρης Κορούμπαλης θα μεταφυτεύσει την τρίμετρη αροκάριά του στο πάρκο, αν κάποιος φυτέψει το μπαλκόνι του. Οι πολίτες, λοιπόν, που προτίθενται να χαρίσουν κάτι ή να πρασινίσουν το μπαλκόνι, με ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα της WWF αποδέχονται την πρόκληση και ο κ. Ορφανός και ο κ. Κουρούμπαλης, με τη σειρά τους, πρέπει να προχωρήσουν στις υποσχέσεις τους.

    Με το σβήσιμο των φώτων, θα συμμετάσχουν μέχρι στιγμής οι δήμοι Θηβών, Φολεγάνδρου, Βριλησσίων, δυτικής Αχαΐας, Μεταμόρφωσης και Ξάνθης.

    Η Ώρα της Γης ξεκίνησε, το 2007, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα τους.

    Την επόμενη χρονιά, η καμπάνια πήρε διεθνή χαρακτήρα, όταν συμμετείχαν 371 πόλεις από 35 χώρες.

    Το 2009, η Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά μέρος και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανάμεσα σε 88 χώρες. Κάθε χρόνο, οι χώρες που συμμετέχουν αυξάνονται (το 2010, 128 χώρες, το 2011, 135 χώρες και το 2012, 152 χώρες) και όλο και περισσότερα κτίρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «βυθίζονται» στο σκοτάδι.

    Το 2011, είναι η χρονιά που η Ώρα της Γης έχει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να κάνουν για την προστασία του πλανήτη, πέρα από το να κατεβάζουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού. Το 2012, ξεκινά, σε πρώτη φάση, η πρόκληση του «θα το κάνω, αν τα κάνεις», που συνεχίστηκε και φέτος, με τη διαφορά πως, το 2013, κάθε χώρα επικεντρώνεται σε τρεις θεματικές δράσεις, αναφέρει ο κ. Βελλίδης. Πέρσι, ήταν περιορισμένο στο ότι ο καθένας ανέβαζε μια πρόκληση δικής του έμπνευσης που σχετιζόταν με την προστασία του περιβάλλοντος, για παράδειγμα «θα πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο, αν 30 άτομα δηλώσουν πως θα κάνουν ανακύκλωση».

    [04] Ξεκινά το προσυνέδριο της ΝΔ στη Ρόδο

    «Το συνέδριο της ΝΔ δεν θα είναι συνέδριο διαχείρισης, αλλά ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα» δήλωσε, χθες από τη Ρόδο, με αφορμή τηνσημερινή προσυνεδριακή διαδικασία, ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι «αν δεν αλλάξουμε το κόμμα μας τώρα, πως θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αλλάξει την Ελλάδα;»

    Το προσυνέδριο της ΝΔ πραγματοποιείται σήμερα σε ξενοδοχείο της Ρόδου και η συζήτηση θα γίνει σε τρεις θεματικούς άξονες, τον ιδεολογικό, τις καταστατικές αλλαγές και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τη Δωδεκάνησο.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και παράγοντες για τα ειδικότερα θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές, ενώ συναντήσεις έγιναν και στην Κω και την Κάλυμνο.

    [05] Κλειστό το μετρό στο Σύνταγμα 24 και 25 Μαρτίου, λόγω των παρελάσεων

    Κλειστός θα είναι ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα,αύριο Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, λόγω της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης.

    Ο σταθμός θα κλείσει με εντολή της Αστυνομίας από την έναρξη λειτουργίας και μέχρι νεότερης εντολής.

    [06] Σχέδια για αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες Κορώνειας - Βόλβης

    Στα άλογα ανεβαίνουν μικροί και μεγάλοι για μια βόλτα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια και το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της περιοχής. Λίγο μακρύτερα, ζευγάρια με τα παιδιά τους ξεκινούν με τα ποδήλατα για να γνωρίσουν καλύτερα τα "μυστικά" του πάρκου, την σπουδαία πανίδα και το υψηλού φυσικού κάλλους τοπίο. Την ίδια στιγμή ξεκινά ο αγώνας της κωπηλασίας στα ήρεμα νερά της Βόλβης ενώ στις όχθες της βρίσκονται δεμένες μικρές βάρκες και κανό για τον επισκέπτη που επιθυμεί απλώς να ζήσει μια εμπειρία βαρκάδας.

    Οι επιλογές για το μεσημέρι είναι πολλές και περιλαμβάνουν, επίσκεψη στο οικομουσείο της Κορώνειας, παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, γευσιγνωσία σε μονάδες εστίασης υψηλών προδιαγραφών, γνωριμία με τα κρασιά του τόπου στα οινοποιία που έχουν δημιουργηθεί και δοκιμή των καρπών και φρούτων που ευδοκιμούν στις ζώνες ήπιας παρέμβασης. Όσο για τη διαμονή μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε ολοκληρωμένες αγροτουριστικές μονάδες, παραδοσιακούς ξενώνες, δομές θεματικού τουρισμού και ξενοδοχεία μπουτίκ.

    Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι ακόμη πραγματικότητα, όμως είναι αρκετά δελεαστικά για τους επισκέπτες και μπορούν να υλοποιηθούν, όπως προβλέπει μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Στην ίδια μελέτη, μάλιστα, αναφέρονται και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

    Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Μάριο Αστερίου, που παρουσίασε τη σχετική μελέτη για το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνει δημόσιου χαρακτήρα επεμβάσεις και υποδομές για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων αλλά και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (κατεξοχήν τουριστικών) σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης. Προβλέπει επίσης δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας άθλησης που θα συνδέονται με τα πολιτιστικά μνημεία και την τοπική παράδοση.

    Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών βρίσκεται στην υδρολογική λεκάνη απορροής της Μυγδονίας, σε έκταση 2.120 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα συνέργειας αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, ισόρροπης ανάπτυξης, συνετής χρήσης των φυσικών πόρων, διατήρησης και αξιοποίησης φυσικής κληρονομιάς, με ταυτόχρονη επίτευξη των σκοπών προστασίας. Τα παραπάνω υπογράμμισε στην ημερίδα η πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη και πρόσθεσε πως στο σχέδιο διαχείρισης του τόπου περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης οικοτόπων, ειδών, δασών, βόσκησης, γεωργικών εκτάσεων και γεωργικής δραστηριότητας, υδατικών πόρων και εδαφικών πόρων αλλά και ενέργειες φύλαξης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κοινού, διαχείρισης επισκεπτών και ανάπτυξης οικοτουρισμού, διαμόρφωσης προγραμμάτων κατάρτισης και, βέβαια, αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.

    Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των πιέσεων που δέχεται το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν 748 πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, 90 βιομηχανικές εγκαταστάσεις με υγρά απόβλητα και αποχετευτικά δίκτυα. Ανάμεσα, τέλος, στα έργα που προγραμματίζονται ή προκηρύσσονται βρίσκονται παρεμβάσεις για την διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, τη μελέτη της βοσκοϊκανότητας, την διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων στην υπολεκάνη της Κορώνειας, τη σήμανση του εθνικού πάρκου κ.α.

    [07] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο τού παχέος εντέρου, από 25/3 έως 6/4

    Δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο τού παχέος εντέρου διοργανώνει, από 25 Μαρτίου έως 6 Απριλίου, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).

    Στο πρόγραμμα που φέρει την επιστημονική υποστήριξη τής Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, μπορούν να συμμετάσχουν οι δημότες, ηλικίας από 50 έως 75 ετών. Η εξέταση γίνεται σε όλες τις μονάδες τού ομίλου «Βιοϊατρική», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Για ραντεβού οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο, 210 6966100. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον Παγκόσμιο Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο μήνας Μάρτιος, και έχει ως στόχο την ενημέρωση, τον έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, δεύτερου σε θνησιμότητα στον αναπτυγμένο κόσμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 March 2013 - 8:30:23 UTC