Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: Δεν υπήρχαν εύκολες λύσεις
  • [02] Ντάισελμπλουμ: Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση
  • [03] Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών
  • [04] Συνάντηση Αντ. Ρουπακιώτη - Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση των φυλακών
  • [05] Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου
  • [06] Κύπρος: Όλες οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο, εκτός από την Κύπρου και τη Λαϊκή
  • [07] ΔΗΚΟ: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα - ΕΔΕΚ: Πρωτοφανής η απόφαση του Eurogroup

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: Δεν υπήρχαν εύκολες λύσεις

    Το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίασή του θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απόδοση ευθυνώναναφορικά μετην κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο αποψινό τηλεοπτικό μήνυμά τουγια τη συμφωνία στο Εurogroup.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία Πρόνοιαςκαι ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα και θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι"στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις".

    Διαβάστε επίσης:

    Το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου μπορεί να φθάσει γύρω στο 40%

    [02] Ντάισελμπλουμ: Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

    "Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία συμφωνήσαμε χθες", υπογραμμίζει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

    "Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται", υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

    Νωρίτερα σήμερα οι αγορές αντέδρασαν έντονα σε συνέντευξη του Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times και σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην οποία ο επικεφαλής του Eurogroup έδειχνε πως εγκρίνει την ιδέα ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με εύθραυστες οικονομίες.

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια που έκλεισαν "στο κόκκινο" και σαφή πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

    [03] Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών

    Το ευρώ επιτάχυνε την πτώση του απόψε φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο, μετά τις δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,2830 δολάρια, γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδος, μια υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη από το επίπεδο του ευρώ στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο κατόπιν, γύρω στις 19.40 ώρα Ελλάδος, το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του στα 1,2856 δολάρια.

    Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είπε πως το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου αποτελεί νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, πυροδοτώντας συνεπώς φόβους για περισσότερα "bail-in" στην ευρωζώνη.

    Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Στη Φρανκφούρτη το χρηματιστήριο αν και άνοιξε το πρωί με εμφανή την ικανοποίηση των επενδυτών μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, έκλεισε τελικά με πτώση, έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προκάλεσαν φόβους στους επενδυτές για νέες απώλειες.

    Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,51% και διαμορφώθηκε στις 7.870,9 μονάδες. Ο δείκτης MDax υποχώρησε κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 13.339,63 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,12%, καθώς επικράτησε ανησυχία στους επενδυτές μήπως οι όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου,εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

    Το Παρίσι είχε εκφράσει αρχικά ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές.

    Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 42,31 μονάδων και έκλεισε στις 3.727,98 μονάδες.

    Στο Λονδίνο το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 0,22%, καθώς ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 14,38 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 6.378,38 μονάδες.

    [04] Συνάντηση Αντ. Ρουπακιώτη - Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση των φυλακών

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μέσα στις επόμενες μέρες, με δική του πρωτοβουλία, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ.Ρουπακιώτης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την κατάσταση των φυλακών (αριθμός κρατουμένων, ασφάλεια φυλακών, κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα ζητήσει να ενισχυθούν τα κονδύλια του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, να ενισχυθούν οι υπάρχουσες φυλακές από πλευράς ασφαλείας (σκοπιές, κάμερες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τοποθέτηση εναερίων συρμάτων για να μην είναι δυνατή η προσέγγιση ελικοπτέρων, κ.λπ.).

    Επίσης, από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης θα ζητηθεί να κατασκευαστεί μια φυλακή υψίστης ασφαλείας ή μια από τις υπάρχουσες να μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας.

    [05] Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα κατά την κατάθεση στεφάνων.

    Παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή.

    Η Αστυνομία επενέβη και έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

    Ωστόσο, ο διοικητής του Τμήματος, όταν ήρθε η σειρά του να καταθέσει στεφάνι, εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος, φωνάζοντας «ντροπή σας» και αφού πέταξε το στεφάνι απομακρύνθηκε.

    [06] Κύπρος: Όλες οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο, εκτός από την Κύπρου και τη Λαϊκή

    Όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, εκτός από τις δύο μεγαλύτερες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, που είναι κλειστές από τις 16 Μαρτίου, θα ανοίξουν και πάλι αύριο, μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ.

    Η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα θα ανοίξουν την Πέμπτη ώστε να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τα μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, αναφέρει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου που δεν κατονομάζει.

    [07] ΔΗΚΟ: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα - ΕΔΕΚ: Πρωτοφανής η απόφαση του Eurogroup

    Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία και η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε, ότι μετά από αυτή τη συμφωνία «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα, του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας».

    «Πρωτοφανή, επώδυνη και απαράδεκτη», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ , Δημήτρης Παπαδάκης. Η απόφαση, είπε, «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων, την οποία απέρριψε η Βουλή».

    Ανέφερε επίσης ότι θα βυθίσει την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και κοινωνική δυστυχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 March 2013 - 20:30:21 UTC