Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Να γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο
  • [03] Κατάθεση Ιω. Διώτη στην Προανακριτική
  • [04] Σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • [05] Πέντε δισ. ευρώ στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
  • [06] ΤΑΙΠΕΔ: Παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας
  • [07] Αναβάθμιση της Τουρκίας από τη Standard and Poor's
  • [08] "Μετά την Κύπρο ακολουθούν Ισπανία - Σλοβενία"

  • [01] Έκρηξη στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 8.31 το βράδυ στην είσοδο κατοικίας εφοπλιστή στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλη και Προπυλαίων στην Αθήνα.

    Στις 8.10 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στις 8.30 στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου στην παραπάνω διασταύρωση, απέναντι από το Ηρώδειο.

    Η περιοχή αποκλείστηκε και απομακρύνθηκε ο κόσμος από την αστυνομία και στον χρόνο που είχε πει ο άγνωστος σημειώθηκε η έκρηξη.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε τσάντα που είχαν αφήσει οι δράστες στην είσοδο της κατοικίας. Αυτή την ώρα γίνονται έρευνες από πυροτεχνουργούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Να γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο

    Την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό και την υποστήριξή του στο αίτημα πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εξέφρασε το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκτιμήσαμε ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Κυριακής αποτελεί μια τομή και αλλαγή στρατηγικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια αλλαγή στρατηγικής που εκφράζει το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας που οδηγείται σε αυτοκαταστροφικές αποφάσεις όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά για όλη την ευρωζώνη».

    Η εκτίμηση του προεδρείου του ΚΕΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι ότι «η νεοφιλελεύθερη στρατηγική που οικοδομούν μέρα με τη μέρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχει πια καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας για την οποία αγωνιζόμαστε κόμματα και δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή Αριστερά».

    [03] Κατάθεση Ιω. Διώτη στην Προανακριτική

    Συνεχίζεται και στην απογευματινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η μαραθώνια κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης κατέθεσε ότι:

    Στις 6 Ιουλίου του 2011 παραλαμβάνει από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, το επίμαχο usb με τη λίστα Λαγκάρντ. Στις 7 Ιουλίου έχει ηλεκτρονική επικοινωνία με τον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ στις 8 Ιουλίου το παραδίδει μαζί με εκτύπωση ορισμένων στοιχείων στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ στο usb με τη λίστα Λαγκάρντ έγινε αντιγραφή το μεσημέρι μεταξύ 3:02 -3:04 της 8ης Ιουλίου του 2011 ενώ το βράδι στις 9:40 της ίδιας μέρας από τον χρήστη user V, ανοίγονται τρία αρχεία.

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ όταν ρωτήθηκε πότε παρέδωσε το usb στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία τον Ιούλιο. Ωστόσο στην κατάθεση του στους οικονομικούς εισαγγελείς φέρεται να το προσδιόρισε χρονικά αρχές Αυγούστου.

    «Το πρωί της 8ης Ιουλίου συναντήθηκα στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο, και είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν ακριβώς τη συνάντηση να του έδωσα το usb», φέρεται να ανέφερε ο κ. Διώτης.

    Στην παρατήρηση δε του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη γιατί τώρα λέει «είναι πολύ πιθανόν», ο κ. Διώτης απάντησε λέγοντας:

    «Το απόγευμα μεταξύ 4 και 4:30 νομίζω, ήρθα σε κάποιο γραφείο της Βουλής και συνάντησα τον κ. Βενιζέλο. Του παρέδωσα και κάποιες εκτυπώσεις. Είχα ρίξει μια ματιά σε αυτό το στικάκι και για αυτό προκύπτει στην πραγματογνωμοσύνη ότι αυτή την χρονική περίοδο άνοιξαν δύο αρχεία».

    [04] Σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών ετοιμάζει η κυβέρνηση

    Σειρά ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σχεδιάζει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου νόμου (3869/2010).

    Όπως προκύπτει από απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή και ακόμη 11 βουλευτών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου(ΦΕΚ 246/Α/18.12.2012) προβλέπεται η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, ενώ η πλήρης νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

    Στο έγγραφο, αναφέρεται ακόμη ότι ο νόμος 3869/2010 κρίνεται απαραίτητο να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτόν καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 01/01/2010.

    Επιπλέον, αφορά άνεργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή /και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

    Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης η μηνιαία καταβολή δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος, ενώ σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

    [05] Πέντε δισ. ευρώ στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

    Πέντε δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΕΚΤ για την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, που θα ανοίξουν αύριο, μετέφερε στην Κύπρο αεροσκάφος από τη Γερμανία, που έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Ωστόσο, στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα «bonds», προφανώς για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα.

    Τα χρήματα φορτώθηκαν σε 4, σύμφωνα με άλλους σε 6 κοντέινερ και με συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης έφθασαν στην Λευκωσία για να φυλαχθούν στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας.

    [06] ΤΑΙΠΕΔ: Παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας

    Στην «τελική ευθεία» εισέρχεται η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ, παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και επιταχύνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων.

    Τις εν λόγω κινήσεις ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικότερα:

    - Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων: Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, που χωρίζονται σε δύο ομάδες και περιλαμβάνουν 7- 10 αεροδρόμια η κάθε μία. Η 1η ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Η 2η ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

    - Αξιοποίηση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων ('Αλιμος, Πόρος, Ύδρα, Νέα Επίδαυρος): Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων, η οποία απαρτίζεται από (α) τη μαρίνα Αλίμου, (β) το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, (γ) μέρος του λιμένα Ύδρας και (δ) μέρος του λιμένα και του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου.

    - Τελική φάση διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων στο εξωτερικό: Αποσφραγίστηκαν συνολικά 10 έγκυρες οικονομικές προσφορές, από το σύνολο 11 προσφορών που κατατέθηκαν από επενδυτές για τα ακίνητα εξωτερικού (με την παρουσία εκπροσώπων τους που αποφάσισαν να παραστούν). Μία προσφορά απορρίφθηκε, καθώς δεν είχε υποβληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικότερα, αποσφραγίστηκαν τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στο Λονδίνο, τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στη Λευκωσία, δύο προσφορές για το ακίνητο στο Βελιγράδι και μια προσφορά για το ακίνητο στις Βρυξέλλες. Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τα ακίνητα στην Τασκένδη και στη Λιουμπλιάνα. Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συνοδευτικών δικαιολογητικών των προσφορών, ώστε να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

    [07] Αναβάθμιση της Τουρκίας από τη Standard and Poor's

    Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει από "ΒΒ" σε "ΒΒ+" την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

    Η προοπτική του μακροπρόθεσμου χρέους του τουρκικού κράτους είναι "σταθερή", διευκρινίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, δηλώνοντας με αυτό ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να την τροποποιήσει μεσοπρόθεσμα.

    Ο S&P αιτιολογεί την απόφασή του αυτή επισημαίνοντας ότι "η σημερινή προφανής επανεξισορρόπηση της οικονομίας γίνεται αργά και χωρίς να υπονομεύει την θέση των δημοσιονομικών της, η οποία είναι σχετικά εύρωστη".

    [08] "Μετά την Κύπρο ακολουθούν Ισπανία - Σλοβενία"

    Η Κύπρος πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία χώρα-μέλος της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση 48 οικονομολόγων, που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι οποίοι ανέφεραν πως οι επικρατέστερες υποψήφιες είναι η Ισπανία και η Σλοβενία.

    Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το εάν και κατά πόσον η νέα συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία βασίζεται στο κλείσιμο της μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου με την ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους στους πλουσιότερους καταθέτες, είναι καλύτερη ή χειρότερη για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Η Λευκωσία σύναψε μια συμφωνία δανεισμού 10 δισεκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα, με στόχο την εκκαθάριση ενός τραπεζικού συστήματος που κυριαρχούσε στην οικονομία της και θεωρείτο εδώ και καιρό πως την έσυρε σε χρεοκοπία.

    Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 20:30:23 UTC