Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τραπέζι και πάλι το "χαράτσι"
  • [02] Oριστικοποιείται το μνημόνιο στην Κύπρο
  • [03] Γ. Προβόπουλος: Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα
  • [04] "Ρίχνουν άγκυρα" αύριο τα πλοία
  • [05] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο
  • [06] Ριμέικ του "Είκοσι χιλιάδες λεύγες υπό τη θάλασσα" στην Αυστραλία
  • [07] Νέες συναντήσεις Μ. Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ
  • [08] Πακιστάν: 7 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε σταθμό παραγωγής ενέργειας
  • [09] Η ώρα των «έξυπνων» ρολογιών πλησιάζει
  • [10] Κύπρος: Συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τις εκροές κεφαλαίων

  • [01] Στο τραπέζι και πάλι το "χαράτσι"

    Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρασύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη, ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της έγκρισης των επόμενων δόσεων του δανείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν και το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για το οποίο όπως είναι γνωστό η τρόικα ζητά να συνεχιστεί η είσπραξή του από τους φορολογούμενους και το 2013. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.

    [02] Oριστικοποιείται το μνημόνιο στην Κύπρο

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου. Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αργά το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν έκαναν δηλώσεις.

    Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για διασφάλιση των ταμείων προνοίας. Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

    To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, χθες αργά το βράδυ, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη. Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% εώς και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπαλλήλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική πέριθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

    Η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσάρμογής αλλά και για την αποφυγή της εξέτασης της οικονομίας απο την τρόικα καθε τρείς μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος, που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύπρος: Συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τις εκροές κεφαλαίων

    [03] Γ. Προβόπουλος: Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα

    Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας σε μεταμεσονύκτια εκπομπή της ΝΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.

    'Οπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν απορροφήσει το ποσό (50 δισ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, επομένως η κεφαλαιακή τους βάση έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η θέση τους ενισχύεται περαιτέρω από τον επαναπατρισμό των καταθέσεων καθώς, από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, όπως απεκάλυψε ο ίδιος, έχουν επιστρέψει καταθέσεις άνω των 19 δισ. ευρώ.

    Για το χρονοδιάγρμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την προθεσμία που έχει τεθεί από την τρόικα για την ολοκλήρωσή του στο τέλος Απιρλίου. Εκτίμησε ότι οι συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες περί τα τέλη Μαίου. Επιιβεβαίωσε δε, τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τρόικα για την συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, εκτιμώντας ωστόσο ότι η συγχώνευση τελικώς θα ολοκληρωθεί και δεν θα αντιστραφεί η σχετική διαδικασία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η λέξη "βέτο" δεν αποτυπώνει την στάση που τηρεί η τρόικα έναντι της συγκεκριμένης συγχωνεύσεως και όπως εξήγησε οι όποιες ενστάσεις προκύπτουν από το μεγάλο μέγεθος που θα έχει η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί καθώς και από το μεγάλο μερίδιο (40% περίπου) της ελληνικής αγοράς που θα κατέχει.

    [04] "Ρίχνουν άγκυρα" αύριο τα πλοία

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία αύριο,Τετάρτη, καθώς οι ναυτικοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο στη Βουλή επί των άρθρων, ενώ την Πέμπτη στο κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε η ακρόαση των φορέων από το χώρο της ναυτιλίας.

    Οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο κλιμακώνονται, καθώς εικοσιτετράωρη απεργία για την ίδια ημέρα, αποφάσισαν και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι υπάλληλοι των λιμανιών.

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, έστω και την τελευταία στιγμή, ζήτησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, από τα ναυτεργατικά σωματεία, τους λιμενεργάτες, τους υπαλλήλους του ΟΛΠ, του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και της πλοηγικής υπηρεσίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    [05] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο

    Η Βόρεια Κορέα θα θέσει και πάλι σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, περιλαμβανομένου του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν κοντά στις ακτές της Νότιας Κορέας ένα αντιτορπιλικό ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους, έγινε γνωστό από την Ουάσινγκτον, η οποία θέλει έτσι να υπογραμμίσει την υποστήριξή της προς τη Σεούλ έναντι των απειλών της Πιονγκγιάνγκ.

    Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει "περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη", πρόσθεσε η πηγή.

    [06] Ριμέικ του "Είκοσι χιλιάδες λεύγες υπό τη θάλασσα" στην Αυστραλία

    Ένα ριμέικ της ταινίας "Είκοσι χιλιάδες λεύγες υπό τη θάλασσα" του Ιουλίου Βερν θα γυριστεί στην Αυστραλία από τον αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ (Φάιτ Κλαμπ) και τα στούντιο Ουόλτ Ντίσνεϊ, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή κυβέρνηση.

    Το κάστινγκ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με την παραγωγή, η οποία διέψευσε ότι ο Μπραντ Πιτ θα υποδυθεί το ρόλο του Νεντ Λαντ, του φημισμένου καμακιστή που έφυγε για να κυνηγήσει ένα τέρας των θαλασσών που αποδείχθηκε πως ήταν το υποβρύχιο Ναυτίλος το οποίο κυβερνούσε ο διάσημος πλοίαρχος Νέμο.

    Η τρίτη ταινία εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του γάλλου συγγραφέα, που γράφτηκε το 1869-70, γυρίστηκε το 1954 από τον Ρίτσαρντ Φλέισερ στην Καραϊβική, έπειτα από εκείνες του Ζορζ Μελιές το 1907 και του Στούαρτ Πάτον το 1916.

    Ο Ιούλιος Βερν, συγγραφέας πολλών βιβλίων τόσο διάσημων όσο το "Ταξίδι στο κέντρο της γης" ή "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες", γεννήθηκε το 1828 στη Νάντη (δυτική Γαλλία) και πέθανε το 1905 στην Αμιένη (βόρεια Γαλλία).

    Σε μια κοινή ανακοίνωσή της με τον υπουργό Τεχνών Τόνι Μπερκ, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ αναφέρει πως θα είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Η κυβέρνηση της Καμπέρας προσέφερε επιχορήγηση 21,6 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (17,5 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο ενός προγράμματος υποστήριξης της τοπικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του ακριβού δολαρίου.

    [07] Νέες συναντήσεις Μ. Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έχει καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι για να συναντηθούν μαζί του, στις 8 και 9 Απριλίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση. Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο αντιπροσώπους χωριστά και ακολούθως, από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση των διαμεσολαβητικών συνομιλιών του ΟΗΕ και με στόχο την εξεύρεση μιας "αμοιβαίας αποδεκτής λύσης" στο θέμα του ονόματος, όπως επισημαίνεται.

    [08] Πακιστάν: 7 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε σταθμό παραγωγής ενέργειας

    Ένοπλοι εισέβαλαν σ' ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας στο βορειοδυτικό Πακιστάν και σκότωσαν επτά ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Αξιωματούχος της αστυνομίας διευκρίνισε πως δύο άνθρωποι, ένας αστυνομικός κι ένας φρουρός ασφαλείας, σκοτώθηκαν επιτόπου και πέντε άλλοι έχασαν τη ζωή τους αφού απήχθησαν στη διάρκεια του επεισοδίου που σημειώθηκε χθες. Τα διάτρητα από σφαίρες πτώματα των απαχθέντων περισυνελέγησαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

    Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι πρόσκεινται στην Αλ-Κάιντα, έχουν απειλήσει να κλιμακώσουν τις επιθέσεις ενόψει των εκλογών της 11ης Μαΐου και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

    [09] Η ώρα των «έξυπνων» ρολογιών πλησιάζει

    Πλησιάζει η εποχή που οι άνθρωποι θα φοράνε «έξυπνα» ρολόγια χειρός, αλλά και «έξυπνα» γυαλιά, συνδεμένα στο διαδίκτυο, καθώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια προϊόντα, μερικά από τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά φέτος.

    Η Sony ήδη παρουσίασε ένα «έξυπνο» ρολόι στη φετινή διεθνή έκθεση κινητών ηλεκτρονικών συσκευών "Mobile World Congress" της Βαρκελώνης, ενώ άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, η Samsung και η Google, κάνουν τα δικά τους σχέδια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Πιστεύω ότι έχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο αναλυτής Άβι Γκρίνγκαρτ της εταιρίας ερευνών Current Analysis, που εκτιμά ότι το 2013 θα αποδειχτεί έτος των «έξυπνων ρολογιών», καθώς έχουν πια γίνει δεόντως φθηνά και μικρά τα αναγκαία εξαρτήματα για μια τέτοια συσκευή. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχουν πλέον ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, που είναι δυνατό να συνδεθεί με ένα τέτοιο ρολόι χειρός.

    Η ιδέα ενός «έξυπνου» ρολογιού κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ήδη από το 2003 η Microsoft εμφάνισε ένα σχετικό προϊόν, ενώ σήμερα υπάρχουν στην αγορά ορισμένα σχετικά προϊόντα, πέραν της Sony, όπως της ιταλικής I?m, της Fossil, της Movado κ.α. Όμως δεν έχουν ακόμα γνωρίσει σημαντική διάδοση στην αγορά.

    Ήδη τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός είναι σε θέση να συνδέονται ασύρματα με ένα κινητό τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους κατόχους - χρήστες τους μηνύματα ότι ένα νέο μήνυμα έχει εισέλθει στο κινητό τους, ενώ μερικά μοντέλα επιτρέπουν και μια περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    [10] Κύπρος: Συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τις εκροές κεφαλαίων

    Υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για εκροές εκατομμυρίων, συνέρχεται σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Στόχος, η αποκάλυψη μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου των υπαίτιων της λεηλασίας των τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου.

    Στο "μικροσκόπιο" θα βρεθούν και οι συμπέθεροι του προέδρου Αναστασιάδη, 'Αντης και Κάτια Λούτσιου, που φέρονται να απέσυραν από τη Λαϊκή, εκτός από τα 21 εκατ. ευρώ -όπως παραδέχθηκαν την Κυριακή- άλλα 5 εκατ. ευρώ στις 4/3/ και 6/3/2013.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, γνωστοί ελεγκτές και γραφεία βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες εταιρείες της λίστας για τις εκροές κεφαλαίων. Αφορούν αναλήψεις εκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα, μία ή και περισσότερες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», μεταξύ αυτών, είναι ο λογιστής Κώστας Τσελεπής από τη Λεμεσό (από λογαριασμό με τη σύζυγο του Αναστασία) που απέσυρε ποσό 18 εκατομμυρίων, ο λογιστής Γιώργος Φιλιππίδης, μέσω της εταιρείας του ATED (Cyprus) Ltd., απέσυρε, στις 14 Μαρτίου, ποσό 49 εκατομμυρίων και η εταιρεία Abacus (Global Business Services) με 4 πράξεις και ποσό συνόλου 100 εκατομμυρίων.

    Εταιρείες που απέσυραν συνολικά το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως δεν είναι καν εγγεγραμμένες στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, όπως έδειξε μια πρώτη έρευνα της εφημερίδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 April 2013 - 6:30:23 UTC