Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρύθμιση - "ομπρέλα" για τους δανειολήπτες
  • [02] Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία
  • [03] Στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 12:00
  • [04] Κηδεύεται η Μάργκαρετ Θάτσερ
  • [05] Μ. Ντράγκι: Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από το β' εξάμηνο φέτος
  • [06] «Θέατρο στον καιρό της κρίσης σημαίνει καλύτερο, ζωντανό, παλλόμενο θέατρο»
  • [07] Οι κολικοί στα μωρά μπορεί να γίνουν αργότερα ημικρανίες
  • [08] Στις κάλπες οι φοιτητές
  • [09] Κινεζικής καταγωγής ο τρίτος νεκρός της Βοστόνης
  • [10] Δέκα φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής
  • [11] Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου
  • [12] Ένας νεκρός, δύο τραυματίες από δολοφονική επίθεση στην Πάτρα
  • [13] Νέα τρίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών
  • [14] Σήμερα, στις 15:30, η κηδεία του Γεωργίου Κασιμάτη
  • [15] Επιστροφή σε πλεονασματικό προϋπολογισμό από το 2016 για τη Γερμανία
  • [16] Kρίσιμη ψηφοφορία αύριο για την εκλογή νέου προέδρου της Ιταλίας
  • [17] Δύο ρουκέτες έπληξαν το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ
  • [18] Αναβλήθηκε για τις 24 Απριλίου η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι
  • [19] Αρχισε η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι,βασικού αντιπάλου του Πούτιν
  • [20] Tα «Χόμπιτ» ήταν προϊστορικοί άνθρωποι που συρρικνώθηκαν σταδιακά σε νάνους
  • [21] Αμερικανική βοήθεια σε Ιράν και Πακιστάν μετά τον σεισμό
  • [22] Συνελήφθη 27χρονος για ρύπανση του περιβάλλοντος στον Κολωνό
  • [23] Η Ελλάδα «ανεβοκατεβαίνει» στο πέρασμα του χρόνου
  • [24] Στους 16 οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα
  • [25] Η μπίρα πυροδοτηθεί στον εγκέφαλο το αίσθημα της απόλαυσης

  • [01] Ρύθμιση - "ομπρέλα" για τους δανειολήπτες

    Ρύθμιση «ομπρέλα» για την προστασία χιλιάδων δανειοληπτών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Α. Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Γ. Στεργίου. Στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση να πάει για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

    Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

    Δικαιώματα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα.

    Με τις ρυθμίσεις χορηγείται περίοδος χάριτος 48 μηνών, άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού, ενώ η δόση κάθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ΄ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

    [02] Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούνσήμερα τα δημόσια Νοσοκομεία μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για κήρυξη 24ωρης απεργίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για 6ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Παράλληλα, οι δύο Ομοσπονδίεςπραγματοποιούν από κοινού συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

    Γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούν ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών», που έχουν ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων, μονάδων, διαθεσιμότητα και απολύσεις και ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού και καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

    Δίωρη στάση εργασίας, από 11:00 έως 13:00, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στην πανυγειονομική συγκέντρωση και στην πορεία προς τη Βουλή.

    Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι σε 14 από τα 71 Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί και οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 35 εκατ. ευρώ.

    [03] Στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 12:00

    Στάση εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 12:00 και έως τη λήξη της βάρδιας έχει προγραμματίσει γιασήμερα η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ οργανώνεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η στάση εργασίας ισχύει και για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια, εφόσον με απόφαση των κατά τόπους Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, διοργανωθούν αντίστοιχα συλλαλητήρια.

    [04] Κηδεύεται η Μάργκαρετ Θάτσερ

    Διάφορες εκδηλώσεις μνήμης για τα Φόκλαντ θα γίνουν στο πλαίσιο της σημερινής τελετής, καθώς βετεράνοι του πολέμου θα πλαισιώνουν το φέρετρο της άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου θα ψαλθεί η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ κατά την διαδρομή μέσα από τους δρόμους του Λονδίνου θα ριφθούν κανονιοβολισμοί.

    Η Αργεντινή, η οποία ηττήθηκε στη σύρραξη με τη Βρετανία για τις Νήσους Φόκλαντ το 1982, δεν πρόκειται να αντιπροσωπευτεί στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του συντηρητικού βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προσκαλέσει την πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο Αλίσια Κάστρο στη νεκρώσιμο ακολουθία, όμως δεν προσκάλεσε την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ.

    Εξάλλου,κανείς Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν θα παραστεί στην κηδεία της Μ. Θάτσερ.

    Δύο χιλιάδες προσκεκλημένοι θα παραστούν στην τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, που έχει φιλοξενήσει τις ευτυχέστερες και τις τραγικότερες μεγάλες στιγμές του έθνους.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έκανε μία εξαίρεση, αποφασίζοντας να παραστεί. Η μόνη περίπτωση παρουσίας της σε κηδεία πρωθυπουργού ήταν το 1965. Αλλά τότε, ομόφωνα η χώρα πενθούσε για τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

    Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση, πρώην πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους και ο Τόνι Μπλερ, πολιτικός κληρονόμος, κατά ορισμένους, της εκλιπούσης θα είναι παρόντες.

    Τέλος, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [05] Μ. Ντράγκι: Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από το β' εξάμηνο φέτος

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία συνολικά στην Ευρωζώνη σταδιακά θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και η προοπτική αυτή υπόκειται ακόμη σε "πτωτικούς κινδύνους", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    ΟΝτράγκι επέμεινε στην προοπτική που περιέγραψε έπειτα από μια σύνοδο της ΕΚΤ νωρίτερα τον Μάρτιο, όταν επισήμανε ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται "είναι έτοιμος να αναλάβει δράση" για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία πλήττεται από την ύφεση, αλλά αναζητεί τον "κατάλληλο τρόπο" γι' αυτό.

    [06] «Θέατρο στον καιρό της κρίσης σημαίνει καλύτερο, ζωντανό, παλλόμενο θέατρο»

    Η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα είναι μεγάλη. Εκτός κι αν μιλάει κανείς για θέατρο και Ρώσους κλασικούς. Με τη ματιά μάλιστα μιας σύγχρονης Αθηναίας που έχει σπουδάσει στην Αθήνα, φιλοσοφία και θέατρο και στη Μόσχα τελειοποίησε τις θεατρικές της σπουδές της, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.

    Η Ιώ Βουλγαράκη, ένας νέος άνθρωπος που φέτος σκηνοθέτησε στο θέατρο «Βυρσοδεψείο» Πούσκιν, ετοιμάζει τις αποσκευές της για τη Μόσχα και το ιστορικό, σχεδόν εκατονταετές θέατρο Ραμτ όπου και θα ανεβάσει το έργο της Καναδέζας Σουζάν Λεμπό «το Δρακούδι».

    «Το "Δρακούδι", λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ιστορία ενός μικρού ανθρωποφάγου, 6 μόλις χρονών, που όταν ανακαλύπτει τη φύση του, αποφασίζει να περάσει μια σειρά από δοκιμασίες, ώστε να νικήσει τη..."δρακοσύνη" του και να γίνει ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους. Από τον πατέρα του έχει κληρονομήσει την αγάπη για ωμό κρέας κι από την μητέρα του την αγάπη για ζωή. «Οι δύο αυτοί κόσμοι παλεύουν μέσα του κι εμείς στο έργο βλέπουμε τον μικρό να μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μας και να πολεμά την ίδια τη μοίρα του. Η ιστορία του Δρακουδιού είναι τρυφερή και άγρια μαζί. Υπάρχουν σε αυτή σκηνές ολόκληρες, που έχουν να κάνουν με την ανθρωποφαγία και τη λαχτάρα για αίμα, τις οποίες δεν είναι εύκολο να καταλάβει ή να δεχθεί κανείς. Στιγμές στιγμές θυμίζει θρίλερ, άλλες πάλι παραμύθι απ' αυτά που μας λέγανε κάποτε για να μας πάρει ο ύπνος».

    [07] Οι κολικοί στα μωρά μπορεί να γίνουν αργότερα ημικρανίες

    Τα μωρά που κλαίνε ασταμάτητα λόγω κολικών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αργότερα πρώιμες ημικρανίες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει μια ανάλογη συσχέτιση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λουίτζι Τιτομάνλιο και τη Σίλβια Ρομανέλο του τμήματος επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών του Νοσοκομείου Ρομπέρ Ντεμπρέ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων παιδιών ηλικίας έξι έως 18 ετών που υπέφεραν από ημικρανίες. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά ήταν περίπου έξι φορές πιθανότερο να έχουν αυτούς τους πόνους, αν ως μωρά είχαν συχνούς και έντονους κολικούς, κλαίγοντας ασταμάτητα χωρίς φανερή αιτία.

    Περίπου το 73% των παιδιών και των νέων με ημικρανίες είχαν υποφέρει από κολικούς ως μωρά, ενώ μόνο το 26,5% των παιδιών χωρίς ημικρανίες είχαν κολικούς μετά τη γέννησή τους. Η συσχέτιση αφορούσε ειδικά τις ημικρανίες και όχι τους λιγότερο έντονους πονοκεφάλους.

    [08] Στις κάλπες οι φοιτητές

    'Ανοιξαν το πρωί οι κάλπες στις σχολές και τα τμήματα Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται υπό τη «σκιά» της συγκρότησης των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των Ιδρυμάτων και του σχεδίου «Αθηνά», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων. Δύο ζητήματα που απασχόλησαν φοιτητική και σπουδαστική νεολαία το προηγούμενο διάστημα. Συγχρόνως για άλλη μία χρονιά οι εκλογές γίνονται και υπό την «σκιά» της οικονομικής κρίσης, που ούτως ή άλλως επηρεάζει τις «κινήσεις» των φοιτητών.

    Για άλλη μια χρονιά το κλίμα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι αυτό που θα ήθελαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, καθώς μεγάλη μερίδα της νεολαίας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για μια διαδικασία που πριν από χρόνια ήταν και ένα είδος δημοσκόπησης για τα πολιτικά κόμματα.

    Τέλος, οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν με τη δύση του ηλίου και για άλλη μια χρονιά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων δεν αναμένεται να συμφωνήσουν στα αποτελέσματα, αλλά κάθε παράταξη θα ανακοινώσει τα δικά της.

    [09] Κινεζικής καταγωγής ο τρίτος νεκρός της Βοστόνης

    Κινεζικής καταγωγής είναι το τρίτο από τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του περίφημου μαραθωνίου της Βοστόνης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το κινεζικό προξενείο της Νέας Υόρκης, η ταυτότητα του θύματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς αυτή είναι η θέληση της οικογένειας του θύματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα είναι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο οποίος σκοτώθηκε παρακολουθώντας τον μαραθώνιο μαζί με τους φίλους σας κοντά στην γραμμή του τερματισμού. Ένας ακόμη κινέζος πολίτης ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διπλών εκρήξεων στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου, είναι σε σταθερή κατάσταση, μετά από την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

    Μεταξύ των θυμάτων όπως έγινε γνωστό νωρίτερα είναι ένα 8χρονο αγόρι ο Ρίτσαρντ Μάρτιν και μία 29χρονη γυναίκα η Κρίστλ Κάμπελ. Στην διπλή επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 176 άνθρωποι.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί την Πέμπτη στη Βοστόνη, όπου θα παραστεί σε θρησκευτική τελετή μνήμης για τα θύματα των δύο εκρήξεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [10] Δέκα φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής

    Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι έλιωναν πριν 600 χρόνια.

    Την έρευνα διεξήγαν Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο Australian National University, οι οποίοι με ειδικό τρυπάνι κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου προερχόμενα από βάθος 360 μέτρων. Τα δείγματα αυτά τους έδωσαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν πριν έξι αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σήμερα είναι κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερη, απ' ό,τι ήταν πριν 600 χρόνια και οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Dr Nerrilie Abram, από το Australian National University, δήλωσε ότι ο ρυθμός του λιωσίματος των πάγων επιταχύνθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. «Το λιώσιμο άρχισε σιγά-σιγά πριν 600 χρόνια, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια άρχισε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παραμικρή πλέον άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων.

    [11] Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

    Οριακό προβάδισμα 0,2% στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ απαντά το 22,3% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 23,4% τον Μάρτιο) και ΝΔ το 22,1% (22,6%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,7% (9,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9% (5,4%), το ΠΑΣΟΚ με 5,4% (5,6%), το ΚΚΕ με 5,1% (4,4%) και η ΔΗΜΑΡ με 4,4% (4,7%). 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 6% (6,7%), 'Ακυρο/Λευκό/Αποχή το 10,7% (9,3%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 8,4% (8,2%).

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11 - 13 Απριλίου 2013.

    [12] Ένας νεκρός, δύο τραυματίες από δολοφονική επίθεση στην Πάτρα

    Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της δολοφονικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα, έξω από νυχτερινό κλαμπ της Πάτρας.

    Ειδικότερα, δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλη μηχανή σταμάτησαν έξω από το κλαμπ, που βρίσκεται στην οδό Σαχτούρη και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τριών ατόμων, που εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 35χρονος, ενώ οι δύο άλλοι, ένας 32χρονος και ένας 42χρονος διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 32χρονος είναι βαριά τραυματισμένος και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο 42χρονος φέρει ελαφρύτερα τραύματα, στην πλάτη και τον δεξιό μηρό.

    Σχετικά με τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι αυτό του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, χωρίς όμως να αποκλείουν και άλλα ενδεχόμενα.

    [13] Νέα τρίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών

    Νέα τρίωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια κήρυξε για σήμεραη Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, και η οποία οργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ, σήμεραστις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Για τη διευκόλυνση συμμετοχής, το ΔΣ της ΟΛΜΕκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας 11.00- 14.00 και 14.00- 17.00.

    [14] Σήμερα, στις 15:30, η κηδεία του Γεωργίου Κασιμάτη

    Σήμερα στις 3.30, μετά το μεσημέρι, θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του επίτιμου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γιώργου Κασιμάτη, από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά και ακολούθως η ταφή στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως Κερατσινίου.

    Επίσης - μετά από επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος - αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά (αριθ. λογ. 072/297001-53 Εθνική Τράπεζα).

    Η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αποφάσισε να αργήσουν οι υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια της κηδείας.

    [15] Επιστροφή σε πλεονασματικό προϋπολογισμό από το 2016 για τη Γερμανία

    Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Γερμανίας, «θα τρέξει» το έτος που ήδη διανύουμε με 0,5% και θα υπάρξει επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού τη διετία 2014 και 2015. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο αντίγραφο του ετήσιου προγράμματος σταθερότητας της Γερμανίας, που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2016 και το 2017, ο κρατικός προϋπολογισμός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, θα εμφανίσει πλεόνασμα που θα είναι περίπου στο 0,5%.

    Το σχετικό γερμανικό έγγραφο εμφανίζει επίσης την κυβέρνηση του Βερολίνου να προσμένει τη μείωση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια. Το γερμανικό δημόσιο χρέος θα είναι στο 77,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2014, σε σύγκριση με το 80,5% που είναι για το έτος 2013. Η κυβέρνηση αναμένει το χρέος προς το ΑΕΠ, να πέσει έως το 75% το 2015, να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, στο 71,5%, και να φτάσει το 2017, στο 69%, παραμένοντας όμως πάνω από το κοινοτικό ανεκτό όριο, που είναι στο 60% του ΑΕΠ.

    Η έκθεση σταθερότητας βασίζεται στις κυβερνητικές προσδοκίες, ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,4% το τρέχον έτος και κατά 1,6% την επόμενη χρονιά. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης αναφέρουν επίσης μέση ετήσια αύξηση της οικονομίας στο 1,5% τη διετία 2015 ? 2017.

    [16] Kρίσιμη ψηφοφορία αύριο για την εκλογή νέου προέδρου της Ιταλίας

    Βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών της Ιταλίας συναντώνται αύριο στη Ρώμη για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, ένα βήμα που θεωρείται κρίσιμο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη εδώ και 50 ημέρες η χώρα.

    Μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας, χωρίς δηλωμένους υποψήφιους, με τη συμμετοχή 1.007 "μεγάλων εκλεκτόρων", όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

    Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, 87 ετών, η επταετής θητεία του οποίου λήγει στις 15 Μαΐου, δέχεται πιέσεις να παραμείνει στην ιταλική προεδρία έστω για λίγους μήνες, μέχρι την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

    [17] Δύο ρουκέτες έπληξαν το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ

    Δύο ρουκέτες έπληξαν σήμερα το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή καταστροφές, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

    Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο δήμαρχος Μέιρ Γιτζχάκ Χαλεβί, οι ρουκέτες που προφανώς εκτοξεύθηκαν από την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, έπεσαν στο ύπαιθρο. Τελευταία φορά που είχαν πλήξει ρουκέτες το Εϊλάτ ήταν τον Νοέμβριο. Οι επιθέσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί από το Σινά, προκάλεσαν ανησυχία στο Ισραήλ σχετικά με την δραστηριότητα των ενόπλων ισλαμιστών κατά μήκος της μεθορίου με την Αίγυπτο ύστερα από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

    Τον Αύγουστο του 2010, πέντε ρουκέτες που προφανώς εκτοξεύθηκαν από το Σινά, έπεσαν στην περιοχή: οι δύο εξερράγησαν στην Ιορδανία, οι δύο στον Κόλπο της Άκαμπα και η μία στο Εϊλάτ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν και την γειτονική πόλη της Ιορδανίας 'Ακαμπα.

    Το Εϊλάτ βρίσκεται στην άκρη του Κόλπου της Άκαμπα, ανάμεσα στην Ιορδανία και την Χερσόνησο του Σινά.

    Σημειώνεται πως η Αίγυπτος διέψευσε τις πληροφορίες ότι η ρουκέτα που έπληξε την πόλη Εϊλάτ εκτοξεύθηκε από την Χερσόνησο του Σινά.

    [18] Αναβλήθηκε για τις 24 Απριλίου η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Κίροφ (900 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) ανέβαλε για τις 24 Απριλίου την δίκη του βασικού αντιπάλου του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, με την αιτιολογία ότι η υπεράσπιση του κατηγορούμενου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ενημερωθεί για το φάκελο.

    Ο δικαστής Σεργκέι Μπλίνοφ έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και ανακοίνωσε την αναβολή της δίκης, σαράντα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας.

    [19] Αρχισε η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι,βασικού αντιπάλου του Πούτιν

    Η δίκη του υπ'αριθμόν ένα αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι για καταχρήσεις άρχισε σήμερα στο Κίροφ, 900 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κατηγορούμενος που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ως 10 έτη, αλλά και η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζουν τις διώξεις εναντίον του πολιτικές με σκοπό τη φίμωσή του.

    Ο Αλεξέι Ναβάλνι διώκεται επειδή συμμετείχε στη σύναψη συμφωνίας με μια ιδιωτική εταιρεία, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 10.000 κυβικών μέτρων ξυλείας η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερα από 16 εκατ. ρούβλια (400.000 ευρώ) για την περιφέρεια του Κίροφ το διάστημα 2009-2010.

    Από την αρχή της υπόθεσης, ο Ναβάλνι αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει "παραμύθια". Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 36 χρόνων, έγινε γνωστός από τη δράση του κατά της διαφθοράς και την καταγγελία μαζικών καταχρήσεων σε ρωσικές δημόσιες υπηρεσίες.

    [20] Tα «Χόμπιτ» ήταν προϊστορικοί άνθρωποι που συρρικνώθηκαν σταδιακά σε νάνους

    Το αινιγματικό και μικροσκοπικό ανθρώπινο είδος που βαφτίστηκε «Χόμπιτ» (επιστημονικά «Άνθρωπος του Φλόρες» ή Homo floresiensis), ίχνη του οποίου ανακαλύφθηκαν το 2003 σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δεν ήταν εκ φύσεως νάνος, αλλά φαίνεται πως συρρικνώθηκε σταδιακά. Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα προσαρμογής στο απομονωμένο περιβάλλον λόγω έλλειψης επαρκούς τροφής, στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας «νησιωτικού νανισμού» που συναντάται και σε άλλα είδη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ιαπώνων επιστημόνων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούκε Καϊφού του Εθνικού Μουσείου Φύσης και Επιστήμης του Τόκιο, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των «Χόμπιτ» ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος σε όγκο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, φθάνοντας τα 426 κυβικά εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο του χιμπατζή.

    Οι Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν ότι το μέγεθος αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να δικαιολογήσει την υπόθεση του νησιωτικού νανισμού, με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) έχει μεν σχεδόν τριπλάσιο εγκέφαλο (1.300 κυβ. εκατοστά), αλλά και σχεδόν διπλάσιο ύψος από ό,τι το μυστηριώδες είδος του νησιού Φλόρες, που έφθανε περίπου το ένα μέτρο και ζύγιζε γύρω στα 25 κιλά.

    Οι «Χόμπιτ» (οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τα ομώνυμα μικροσκοπικά ανθρωποειδή που φαντάστηκε ο Τόλκιεν στα διάσημα βιβλία του που έγιναν και ταινίες), ζούσαν στο εν λόγω νησί πριν από 90.000 έως 13.000 χρόνια.

    [21] Αμερικανική βοήθεια σε Ιράν και Πακιστάν μετά τον σεισμό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν τη βοήθειά τους στο Ιράν και το Πακιστάν, έπειτα από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια" στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρότερου σεισμού που γνώρισε τα Ιράν τα τελευταία πενήντα χρόνια.Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Το 2003, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μπαμ, ο πρόεδρος του Ιράν Χαταμί είχε αποδεχθεί την αμερικανική βοήθεια. Εκτοτε, ωστόσο, το Ιράν έχει απορρίψει κάθε βοήθεια προερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1979. Το Ιράν τελεί υπό το καθεστώς αυστηρών κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν περιλαμβάνεται στις κυρώσεις.

    [22] Συνελήφθη 27χρονος για ρύπανση του περιβάλλοντος στον Κολωνό

    Για ρύπανση του περιβάλλοντος και περιβαλλοντική αλλοίωση του τοπίου, συνελήφθηστον Κολωνό, 27χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής.

    Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί, παρουσία περιβαλλοντολόγων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε ότι σε περιφραγμένο οικόπεδο, εκτάσεως περίπου 4,5 στρεμμάτων, υπήρχαν συσσωρευμένα απόβλητα (μπάζα, χώματα, γενικά υλικά από κατεδαφίσεις και εκσκαφές, πλακάκια, νάιλον, διάφορα πλαστικά, μικρές ποσότητες μετάλλων, πλαστικά καλώδια, μπαταρίες οχημάτων χωρίς υγρά και μεγάλες ποσότητες από ξύλινες κατασκευές) σε σωρούς ύψους έως και τριών μέτρων, χωρίς να είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την απόθεση των αποβλήτων επί του εδάφους.Επίσης, εντός μεταλλικού κάδου υπήρχαν αποκαΐδια προερχόμενα από καύση αποβλήτων, από την οποία εκλύθηκαν απαέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [23] Η Ελλάδα «ανεβοκατεβαίνει» στο πέρασμα του χρόνου

    Η χώρα μας βρίσκεται άλλοτε στα «πάνω» της και άλλοτε στα «κάτω» της - όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά! Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται και άλλες ανυψώνονται στο πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δορυφόρων από το διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ που συνέλλεξαν οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2, ένα νέο πρόγραμμα επεξεργασίας, με την ονομασία "Wide Area Processor" (WAP), κατέγραψε τη διαχρονική παραμόρφωση του εδάφους στη διάρκεια περισσότερων από δέκα ετών, διαπιστώνοντας, ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται κατά περίπου 10 χιλιοστά ανά έτος.

    Υψηλή καθίζηση, μεταξύ άλλων, ανιχνεύθηκε στην Αθήνα, στη Λάρισα και γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο. Τόσο καθίζηση όσο και ανύψωση, εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι τάσεις παραμόρφωσης ήσαν ανάμικτες.

    [24] Στους 16 οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα

    Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από το νέο στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας στους 16 των αριθμό των θυμάτων, με την κυβέρνηση του Πεκίνου να προειδοποιεί για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

    Τα δύο θύματα ήταν κάτοικοι της Σαγκάης, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, συνολικά 77, μέχρι τώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Η ακριβής προέλευση της μόλυνσης παραμένει άγνωστη και μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Διεθνής ομάδα ειδικών στη γρίπη των πτηνών θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στην Κίνα για να βοηθήσει στις έρευνες για τον ιό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    [25] Η μπίρα πυροδοτηθεί στον εγκέφαλο το αίσθημα της απόλαυσης

    Αρκεί η γεύση της μπίρας και μόνο, χωρίς καν την επίδραση του αλκοόλ που αυτή περιέχει, για να πυροδοτηθεί στον εγκέφαλο το αίσθημα της απόλαυσης και έτσι ο πότης να θέλει να πιει κι άλλο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη έδειξε ότι αρκούν μόλις 15 χιλιοστόλιτρα (ml) μπίρας για να αυξηθεί αισθητά το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το αίσθημα απόλαυσης και ανταμοιβής (και να ανοίγει ο δρόμος για το μεθύσι...)

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ινδιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντέιβιντ Κάρεκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροψυχοφαρμακολογίας "Neuropsychopharmacology", έκαναν πειράματα με μια ομάδα 49 ανδρών εθελοντών, που κλήθηκαν να πιούν είτε μπίρα είτε ένα αναψυκτικό. Παράλληλα, καταγράφονταν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους σε ειδικό μηχάνημα τρισδιάστατης απεικόνισης (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 April 2013 - 16:36:50 UTC