Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ναπολιτάνο αποδέχεται να επανεκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας
  • [02] Η πραγματικότητα διαψεύδει πανηγυρικά την κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Η εκπαίδευση στα χρόνια της δικτατορίας
  • [04] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
  • [05] ΚΚΕ: Λαϊκή Συμμαχία για ανατροπή του Μνημονίου
  • [06] Δήλωση Σ. Κεδίκογλου για την 46η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

  • [01] Ο Ναπολιτάνο αποδέχεται να επανεκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας

    Με ανακοινωσή του, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποδέχθηκε την πρόταση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, να επανεκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, ο Ναπολιτάνο θα μπορούσε να επανεκλεγεί κατά την επόμενη, έκτη ψηφοφορία του κοινοβουλίου, που ξεκινά στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.

    Την αντίθεσή του στην επιλογή αυτή, εξέφρασε το κίνημα Πέντε Αστέρων, που επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιό του, Στέφανο Ροντοτά. Η εκπρόσωπός της στην γερουσία, σε δήλωσή της, τόνισε ότι "μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η επόμενη κίνηση, θα είναι η επιλογή του Τζουλιάνο Αμάτο για το αξίωμα του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, με την νέα αυτή εξέλιξη απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών και ενισχύεται η πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι.

    Παράλληλα, όπως τονίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα με τον υπό παραίτηση γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πρέπει να προσπαθήσει άμεσα να εκλέξει νέο ηγέτη και να εξασφαλίσει και πάλι ένα βασικό επίπεδο ομοιογένειας, για να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης.

    [02] Η πραγματικότητα διαψεύδει πανηγυρικά την κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Μπορεί ο κ. Σαμαράς και οι εταίροι του να προσπαθούν να πείσουν πως το "κλίμα βελτιώνεται", αλλά η ίδια η πραγματικότητα και τα αμείλικτα στοιχεία τον διαψεύδουν πανηγυρικά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Επισημαίνει ότι «το έλλειμμα των 4 δισ. των ασφαλιστικών ταμείων, η επίσημη ανεργία του 27,2%, η μείωση κατά 3,1 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, κατά το 4ο τρίμηνο του 2012 και η συνέχιση της ύφεσης και το 2014, προσγειώνουν και τους πλέον αφελείς και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πλήρες και καταστροφικό αδιέξοδο που μας οδηγούν» και υπογραμμίζει ότι «μόνο ο κ. Τόμσεν βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παραπέμποντας όμως και αυτός τα καλά νέα για το 2015».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να διασωθεί με ασκήσεις ανασχηματισμού που εξυπηρετούν ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και συνιστούν κινήσεις παντελώς αδιάφορες για το λαό» και επαναλαμβάνει ότι «η αδιέξοδη πορεία του μνημονίου και οι συνεχείς πιέσεις για νέα μέτρα, προκαλούν ένα νέο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να πέσει στη μαύρη τρύπα, όχι μόνο των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της αδιαφάνειας και της έλλειψης δημοκρατικού ήθους που δημιουργεί».

    [03] Η εκπαίδευση στα χρόνια της δικτατορίας

    «Απαγορεύεται το θαμίζειν εις κέντρα κακόφημα, το συσφαιρίζειν, και βωμολοχεύεσθαι μετά πολιτών?». Απαγορεύεται ακόμη και το «συνομπρελίζεσθαι», στα προαύλια, ανεξαρτήτως καιρού, όπως ανέφερε εσωτερικός κανονισμός των παιδαγωγικών ακαδημιών?

    Μνήμες 21ης Απριλίου 1967 και όλα όσα έβαλαν το σχολείο στο «γύψο» αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ημερίδας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Κ-Δ. Μακεδονίας (1940-74).

    Πρώτο μέλημα της δικτατορίας, όπως αναφέρθηκε στη εκδήλωση, ήταν να επιβάλει «σιδερένιο» έλεγχο μέσω δοτών, φιλικών, ή εγκάθετων διοικήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις διώξεις «μιασμάτων» (φιλελευθέρων και αριστερών) από την εκπαίδευση και από άλλους θεσμούς, «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για «αντεθνική» δράση λειτουργών. Παράλληλα, «αναδιοργάνωσε» την εκπαίδευση με τον αναγκαστικό νόμο 129/67 και τον νόμο 651/70, τα οποία ήταν και τα δύο βασικά διατάγματα, με τα οποία πορεύτηκε η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της επταετίας.

    [04] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα 0,7% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis που δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν ή δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τί θα ψηφίσουν.

    Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%, η ΧΑ 7,4%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9%, το ΚΚΕ 3,8% ενώ 21,1% είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα είτε δηλώνουν πως θα απέχουν.Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 48%, έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται -από το 30% των ψηφοφόρων- ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 14% του Αλ.Τσίπρα.

    Το 38% πάντως των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη θέση. Το 68% εκτιμά πως τα πράγματα είναι χειρότερα στη χώρα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ το 74% θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

    [05] ΚΚΕ: Λαϊκή Συμμαχία για ανατροπή του Μνημονίου

    «Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, αν έχουν εκλείψει, οι πιθανότητες μιας μονομερούς στάσης στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με έξοδο από την Ευρωζώνη ή και απόσχισης από αυτή, λόγω αποχώρησης μιας ισχυρότερης καπιταλιστικής δύναμης, όπως είναι η Ιταλία» επισημαίνεται στην Πολιτική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του κόμματος ως το 20ο Συνέδριό του.

    Στην Πολιτική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ επισημαίνεται, επίσης ,ότι «αυτό που θα καθορίσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη για την Ελλάδα δεν είναι η διαχειριστική ικανότητα της σημερινής ή άλλης κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» αριστερής χροιάς, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως στόχο ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, η δυσκολία διατήρησης των σημερινών συμμαχιών και η διαμόρφωση νέων, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας».

    [06] Δήλωση Σ. Κεδίκογλου για την 46η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

    "Η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος υπενθυμίζει σε όλους το ύψιστο χρέος απέναντι στην Πατρίδα: τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου για τη συμπληρωση 46 χρονών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 April 2013 - 14:30:24 UTC