Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [02] Πρόγραμμα για την απασχόληση νέων άνεργων ναυτικών
  • [03] Σε ισχύ από σήμερα το πασχαλινό ωράριο
  • [04] Το "Απατεώνες και Τζέντλεμεν" πάει Θεσσαλονίκη
  • [05] «Έξυπνο» πιρούνι μας βοηθά να αδυνατίσουμε!
  • [06] Πώς οι μαθητές μπορούν να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων;
  • [07] Η Ιαπωνία θέλει να κατασκευάσει τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας
  • [08] Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ελληνική, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [09] 'Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε καφετέρια στον Πειραιά
  • [10] Επαναλαμβάνεται η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, βασικού αντιπάλου του Πούτιν

  • [01] Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μετά, μάλιστα, από προσωπική παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου) για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τα στελέχη του υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά: «ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

    Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».

    [02] Πρόγραμμα για την απασχόληση νέων άνεργων ναυτικών

    Με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τo πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης νέων ανέργων ναυτικών, με την επωνυμία «Νέαρχος», το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου πραγματοποιεί σήμερα ειδική ημερίδα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

    Το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», συνολικού ποσού 6.423.150 ευρώ, παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

    Δικαιούχος του προγράμματος -που είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ- είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

    Η ΠΝΟ έχει αντιδράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κύριος σκοπός του ΓΕΝΕ, από ιδρύσεως του, είναι καθαρά και μόνον η μέριμνα για εξεύρεση εργασίας σε ήδη υπάρχοντες άνεργους Έλληνες ναυτικούς επί των πλοίων και όχι η θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία.

    [03] Σε ισχύ από σήμερα το πασχαλινό ωράριο

    Ξεκινά από σήμερα το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα με τους εμπόρους να ελπίζουν σε αναθέρμανση της αγοράς. Το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου.

    Έτσι, σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

    Πέμπτη 25 Απριλίου: 09.00 - 21.00

    Παρασκευή 26 Απριλίου 09.00 - 21.00

    Σάββατο 27 Απριλίου 09.00 - 18.00

    Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα καταστήματα θα μένουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ πλην της Μεγάλης Παρασκευής όπου θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα και του Μεγάλου Σαββάτου όπου θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις3 το μεσημέρι.

    Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Μαΐου καθώς και την Τρίτη 7/05 λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

    [04] Το "Απατεώνες και Τζέντλεμεν" πάει Θεσσαλονίκη

    "Κωμωδία μετά ασμάτων", "έργο που δεν οδηγεί στο... φως αλλά σε κάνει να γελάσεις- ζητούμενο εξαιρετικά σημαντικό στην εποχή του ζόφου που όλοι διάγουμε", αλλά... και μια παράσταση η οποία "μπορεί και να οδηγεί στο φως καθώς όταν γελάς, οδηγείσαι στο φως", είναι σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της η μεγάλη θεατρική παραγωγή "Απατεώνες και Τζέντλεμεν" με τους: Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη που παρουσιάζεται από την Τετάρτη (του Πάσχα) 8 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Μετά από την πολύμηνη επιτυχία της παράστασης στην Αθήνα το κορυφαίο δίδυμο των ηθοποιών μεταφέρεται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζοντας τους ..."απατεώνες και Τζέντλεμεν" την κωμωδία των Jeffrey Lane και David Yazdek σε μετάφραση και διασκευή των ίδιων και του συν-σκηνοθέτη της παράστασης.

    Η παράσταση βασίζεται στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1988 «Dirty Rotten Scoundrels» που απόλαυσαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο με τους Στιβ Μάρτιν και Μάικλ Κέιν στους ρόλους των δύο γοητευτικών απατεώνων, ενώ στη συνέχεια έγινε μιούζικαλ με επίσης τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

    "Το θέατρο "έζησε" 2.500 χρόνια χωρίς σκηνοθέτες. Μόνο τα τελευταία 100 χρόνια "ταλαιπωρείται" απ αυτούς" δήλωσε χθεςπαρουσιάζοντας την παράσταση και την συν-σκηνοθεσία της από τον ίδιο και τον συμπρωταγωνιστή του Πέτρο Φιλιππίδη ο Γιάννης Μπέζος.

    [05] «Έξυπνο» πιρούνι μας βοηθά να αδυνατίσουμε!

    Ένα «έξυπνο» πιρούνι μετράει την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές και δονείται προκειμένου να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να μασάμε πιο αργά, προκειμένου να αδυνατίσουμε.

    Το όνομά του είναι «HapiFork». Όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν καταφεύγοντας σε δίαιτες με χαμηλές θερμίδες είναι βέβαιο ότι θα το κρατήσουν στα χέρια τους.«Οτιδήποτε μπορούμε να μετρήσουμε, μπορούμε και να το βελτιώσουμε» τονίζει ο Φαμπρίς Μπουτέν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής των τεχνολογικών εργαστηρίων Hapi, όπου «γεννήθηκε» το «έξυπνο» πιρούνι.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά προκειμένου να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχει χορτάσει. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε να φτάσει το σχετικό μήνυμα από το στομάχι στον εγκέφαλο.

    Άρα, όσοι τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν να καταναλώσουν πολύ περισσότερη τροφή, από όση πραγματικά χρειάζονται. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε το «HapiFork» ισχυρίζεται ότι μπορεί, εκτός από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, να βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων διαβήτη καθώς και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

    Το νέο προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ, έως το τέλος του έτους. Το κόστος απόκτησής του θα είναι 99 δολάρια.

    [06] Πώς οι μαθητές μπορούν να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων;

    Το άγχος αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των μαθητών που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του άγχους; Πώς μπορεί ένας μαθητής να διαχειριστεί το άγχος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; Πώς η μελέτη μπορεί να γίνει πιο αποδοτική; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να μην ενισχύουν το άγχος του μαθητή;

    Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει η ψυχολόγος Φωστηρία Αμανατίδου μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή διάλεξη, με θέμα "Τεχνικές διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων στα παιδιά", σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να φαίνονται στο σώμα, στη συμπεριφορά αλλά και στις σκέψεις του μαθητή.

    "Ο πονοκέφαλος,ο ιδρώτας, το σφίξιμο στο στομάχι,το πλάκωμα στο στήθος είναι τα σωματικά 'σημάδια' του άγχους. Στη συμπεριφορά του αγχωμένου μαθητή μπορούμε να διακρίνουμε ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα ή τάση προς απομόνωση. Επίσης, ο αγχωμένος μαθητής διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις όπως:'δεν θα τα καταφέρω', 'δεν αξίζω', 'είμαι άχρηστος'" εξηγεί η κ.Αμανατίδου.

    Το πώς θα διαχειριστεί ο μαθητής το άγχος που τον διακατέχει πριν από τις εξετάσεις σχετίζεται με το πόσο καλά είναι οργανωμένος και με το αν η απόφαση να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο είναι δική του ή των γονιών του.

    "Αν ο μαθητής που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο το κάνει από δική του επιλογή, τότε έχει να αποδείξει μόνο στον εαυτό του ότι αξίζει. Αν όμως η απόφαση δεν είναι δική του αλλά των γονιών του, έχει ένα επιπλέον παράγοντα άγχους γιατί θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους" λέει η κ.Αμανατίδου.

    [07] Η Ιαπωνία θέλει να κατασκευάσει τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε θα επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές του Μαΐου, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, με αντικείμενο την συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με τον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi Heavy Industries και τον γαλλικό Areva για την ανάθεση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ιάπωνας πρωυθυπουργός θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα έχουν συνομιλίες για τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

    Η κοινοπραξία Areva/MHI ανταγωνίζεται τον κινεζικό όμιλο China Guangdong Nuclear Power Holding στη διεκδίκηση του συμβολαίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού τεσσάρων αντιδραστήρων στη Σινόπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

    Η γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία προτείνει στην Τουρκία ένα αντιδραστήρα μεσαίας ισχύος Atmea-1, 1.100 μεγαβάτ. Οι εργασίες θα αρχίσουν το 2017 και ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

    [08] Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ελληνική, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την ανησυχία του για την τύχη της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον γενικό γραμματέα της, Νίκο Κιουτσούκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Αχιλλέας Μυλωνόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ, Γιώργος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και Μάκης Κάτσικας, Γενικός Γραμματέας των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

    «Θεωρώ ότι είναι μια Τράπεζα που πρέπει να παραμείνει ελληνική, πρέπει να διασωθεί, πρέπει να ενισχυθεί. Και συμφωνώ και εγώ ότι δεν είναι μονάχα όλοι αυτοί που θα τρέξουν να δώσουν χρήματα στην Εθνική, είναι και ο απλός άνθρωπος που θεωρεί την Εθνική Τράπεζα δική του Τράπεζα. Και μεγάλωσε με το όνομα "Εθνική Τράπεζα"» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ακόμη ότι όλοι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές, διότι η ανάπτυξη θα είναι ελληνική, όπως υπογράμμισε, θα είναι για την Ελλάδα και δεν θα είναι για τους ξένους. «Οι ξένοι μπορεί να χαίρονται την αυριανή Ελλάδα της ανάπτυξης, αλλά εμείς θα τη δημιουργήσουμε και πρώτες και καλύτερες στον αγώνα αυτό θα είναι οι ελληνικές Τράπεζες και θα το πω, με πρωτοπορία την Εθνική Τράπεζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [09] 'Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε καφετέρια στον Πειραιά

    Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην είσοδο καφετέριας που βρίσκεται επί των οδών Μπουμπουλίνας και Καραΐσκου στον Πειραιά.

    Η έκρηξη ήταν ισχυρή, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές και σε παρακείμενα καταστήματα. Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα της επίθεσης.

    [10] Επαναλαμβάνεται η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, βασικού αντιπάλου του Πούτιν

    Επαναλαμβάνεται από σήμερα στην πόλη Κίροφ, 900 χιλιόμετρα από την Μόσχα, η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, του κυριότερου επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι κατηγορείται για υπεξαίρεση και μπορεί να τού επιβληθεί ακόμα και δεκαετής κάθειρξη.

    Οι αντικαθεστωτικοί στη Ρωσία καταγγέλλουν πως όλες οι κατηγορίες εναντίον του είναι "κατασκευασμένες". Προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Ναβάλνι δεν έκανε καμιά δήλωση. Στην αίθουσα βρίσκεται η σύζυγός του και ο ηγέτης του κινήματος της αντιπολίτευσης Solidarnost, Ιλία Ιάτσιν. Ο Ναβάλνι κατηγορείται για υπεξαίρεση το 2009 περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος της εταιρίας υλοτομίας Kirovles.

    Ο Ναβάλνι, 36 χρόνων, είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος αμφισβήτησης κατά του Ρώσου προέδρου που δημιουργήθηκε το 2011 και κατήγγειλε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 April 2013 - 6:30:23 UTC