Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για το ζήτημα της έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων
  • [02] Εντάσσεται και ο ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
  • [03] Η «αφρόκρεμα» των Αμερικανών συντακτών τέχνης στην Αθήνα
  • [04] Συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
  • [05] Το Κυπριακό συζήτησαν Δημ. Αβραμόπουλος και Αλ. Ντάουνερ
  • [06] «Η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης»
  • [07] Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίπτον
  • [08] Φ. Ρέσλερ: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας

  • [01] Διευκρινίσεις για το ζήτημα της έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων

    Δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

    Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] Εντάσσεται και ο ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

    Την ένταξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

    Μετά από σύσκεψη που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των δομών του ΟΠΑΔ στον οργανισμό του ΙΚΑ, με στόχο αφενός, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου καθώς αυξάνονται σημαντικά τα σημεία εξυπηρέτησης και αφετέρου, τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

    «Στην προσπάθεια νοικοκυρέματος η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε μία ακόμη διαρθρωτική αλλαγή. Οι δομές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, του ΟΠΑΔ, ενσωματώνονται στο ΙΚΑ. Η ατέλειωτη ταλαιπωρία και οι βασανιστικές ουρές τελειώνουν οριστικά. Η μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που γινόταν από ένα κατάστημα στην Αθήνα, τώρα θα γίνεται από ένα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων του ΙΚΑ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και πρόσθεσε:

    «Με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται αναβάθμιση των υπηρεσιών στους περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους του Δημοσίου και παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ενοίκια και λοιπές λειτουργικές δαπάνες θα σταματήσουν να υπάρχουν».

    Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «επιβεβλημένη και επωφελή», δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, «αφενός βελτιώνει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας σε χρήμα προς τους δημόσιους υπαλλήλους και αφετέρου επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας με την ενσωμάτωση ενός δημόσιου οργανισμού στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

    Η ενσωμάτωση των 250 περίπου απασχολούμενων στον ΟΠΑΔ στην ενιαία δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναμένεται να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέληξε ο διοικητής του Ιδρύματος.

    [03] Η «αφρόκρεμα» των Αμερικανών συντακτών τέχνης στην Αθήνα

    Την «αφρόκρεμα» των Αμερικανών συντακτών τέχνης, πολιτισμού, τουρισμού και «ευ ζην», που ήρθαν στη χώρα μας για να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματα βυζαντινού πολιτισμού, κάποια από τα οποία θα ταξιδέψουν μέχρι τις ΗΠΑ για την έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», υποδέχτηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    Οι δημοσιογράφοι από το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα πιο καταξιωμένα αμερικανικά περιοδικά πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Smithsonian Magazine και το National Geographic Traveler, καθώς και από το βρετανικό Apollo, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου, δείχνοντας τον θαυμασμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για τα βυζαντινά εκθέματα.

    Βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα και έχουν ήδη περιηγηθεί στα μνημεία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, εκτός από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσει η γνωριμία τους με το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.

    [04] Συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε "γονατιστός" συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, που πραγματοποιήθηκε από τις σερβικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995 και έχει χαρακτηρισθεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξης η οποία θα μεταδοθεί στις 7 Μαΐου από τη δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας (BHT). "Γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο Νίκολιτς. Τα αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μέσω του YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9c-iF9Li8tY) και οι δηλώσεις του Νίκολιτς επιβεβαιώθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή της σερβικής προεδρίας. Όπως φαίνεται στα αποσπάσματα της συνέντευξης που θα μεταδοθεί στις 7 Μαΐου, όταν ζητάει συγγνώμη ο Νίκολιτς είναι έτοιμος να προφέρει τη λέξη "γενοκτονία", όμως σταματάει, αλλάζει τα λόγια του και μιλάει για "έγκλημα". Τον Ιούνιο του 1995, προς το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν περίπου 8.000 Μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα, στη χειρότερη σφαγή που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ζητώ συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κράτους μας και του λαού μας από οποιοδήποτε άτομο του λαού μας", δήλωσε επίσης ο Νίκολιτς. Ο προκάτοχός του, ο Μπόρις Τάντιτς, αποφεύγοντας κι αυτός να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, είχε ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα όταν μετέβη εκεί το 2005 για την τελετή μνήμης της σφαγής. Συμμετείχε επίσης στην τελετή αυτή το 2010. Στα τέλη Μαρτίου 2010 το σερβικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει μια απόφαση που καταδίκαζε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ήταν η πρώτη επίσημη καταδίκη εκ μέρους του σερβικού κοινοβουλίου σχεδόν 15 χρόνια μετά τη σφαγή. ΓΑ

    [05] Το Κυπριακό συζήτησαν Δημ. Αβραμόπουλος και Αλ. Ντάουνερ

    Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε από τον κ. Ντάουνερ για τις πρόσφατες επαφές που είχε ο τελευταίος στην Κύπρο, καθώς και για τις σκέψεις του ως προς τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες και προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις Καλές Υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και τις προσπάθειες του κ. Ντάουνερ. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει, εκ των πραγμάτων, ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Εν συνεχεία, σημείωσε, ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα σεβασμού των αρχών, αξιών και κανόνων της Διεθνούς Κοινότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

    [06] «Η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης»

    Μία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι προβληματική, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ 'Ασμουσεν.

    «Η μετάδοση της μείωσης των επιτοκίων στην περιφέρεια θα ήταν περιορισμένη και εκεί είναι όπου αυτή χρειάζεται περισσότερο. Συγχρόνως, η μείωση των επιτοκίων θα χαλάρωνε περαιτέρω τις ήδη χωρίς προηγούμενο άνετες συνθήκες χρηματοδότησης στο κέντρο (της Ευρωζώνης). Αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, αλλά επιτόκια που μένουν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσουν τελικά διαταραχές», δήλωσε ο Ασμουσεν σε ομιλία του στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Royal Bank of Scotland και η Nomura International, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί ότι θα αποφασιστεί μείωση του κόστους δανεισμού σε περίπτωση που είναι απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία. Αν και ο 'Ασμουσεν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, αν τα στοιχεία δείξουν ότι αυτό είναι αναγκαίο, τα σημερινά σχόλια του δείχνουν ότι μπορεί να θέλει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για σχετική απόφαση στις 2 Μαΐου (που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ), σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

    [07] Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίπτον

    Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ανάγκη να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" για να ανακάμψει η ανάπτυξή της και για να αποφύγει να "πέσει σε (οικονομική) στασιμότητα", προειδοποίησε σήμερα στο Λονδίνο ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.

    "Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης πήραν σημαντικά μέτρα τα οποία μας απομάκρυναν από το χειρότερο σενάριο", δήλωσε ο Λίπτον σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα. Όμως η Ευρώπη "εξακολουθεί να πρέπει να υιοθετήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη, όμως είναι κατορθωτή", πρόσθεσε.

    Επικαλούμενος τον "κίνδυνο να πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα", ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους να "δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης".

    [08] Φ. Ρέσλερ: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας

    Η Γερμανία θα επιμείνει στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει και οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει επίσης να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει για την δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

    Πάντως ο Ρέσλερ, η χώρα του οποίου επικρίνεται από εταίρους της στην ευρωζώνη για την εμμονή της στη μείωση των ελλειμμάτων, απέφυγε να επικρίνει την Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, που δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο της για το έλλειμμα πέρυσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 April 2013 - 12:30:22 UTC