Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] WSJ: Όσα κρύβουν οι στατιστικές για την Ελλάδα
  • [02] Με καλό καιρό η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
  • [03] Eυρωπαϊκό σχέδιο για απασχόληση των νέων θέλει ο Λέττα
  • [04] Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της ευλογίας των προβάτων
  • [05] Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [06] Ο Σόιμπλε καλεί τη Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
  • [07] Ανησυχεί η Μόσχα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

  • [01] WSJ: Όσα κρύβουν οι στατιστικές για την Ελλάδα

    «Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt και αναπαράγει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της.

    «Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια».

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, με σημαντικότερο την σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (?) απολύσεις στο δημόσιο».

    Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογεί η εφημερίδα επίσης την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.

    «Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (?), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή», σημειώνει το δημοσίευμα.

    [02] Με καλό καιρό η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Με καλό καιρό άρχισε σταδιακά από σήμερα Δευτέρα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα προς τα αστικά κέντρα, που αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

    Η Τροχαία στις δύο εθνικές οδούς βρίσκεται επί ποδός με σειρά έκτακτων μέτρων, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, σήμερα από τις 15.00 έως τις 22.00 και αύριο, Τρίτη, από τις 11:00 έως τις 21:00.

    Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκε εφέτος κατά 25% σε σχέση με την περυσινή έξοδο του Πάσχα, ενώ έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    Ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας, προσαρμοσμένο στην επιβατική κίνηση των εορταστικών ημερών θα ακολουθήσουν τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) έως και την Τρίτη του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν σήμερα στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα έως τις 12 το μεσημέρι.

    [03] Eυρωπαϊκό σχέδιο για απασχόληση των νέων θέλει ο Λέττα

    Ως απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Ρώμης έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, ένα νέο μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

    Μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου καναλιού Rai Tre, o Λέττα εξήγησε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, για να δοθεί, έτσι, ένα ουσιαστικό θετικό μήνυμα ανάπτυξης».

    Ο Ιταλός προοδευτικός πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να παρουσιάζεται μόνον με σκυθρωπό πρόσωπο» διότι, διαφορετικά «σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης θα κερδίσουν δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από αντιευρωπαϊκές διαθέσεις και προγράμματα».

    Σε ό,τι αφορά στην ιταλική πολιτική δήλωσε ότι πρέπει να εγκριθεί άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και να δρομολογηθεί η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών».

    [04] Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της ευλογίας των προβάτων

    Το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στη χάρη του 'Αη Γιώργη αναβίωσε και φέτος στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς, στα Χανιά.

    Οι κτηνοτρόφοι του χωριού οδήγησαν από νωρίς το πρωί τα κοπάδια τους σε χώρο δίπλα στην εκκλησία, όπου τα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού για να μοιράσουν στη συνέχεια το γάλα στους εκατοντάδες επισκέπτες που και φέτος βρέθηκαν στο ονομαστό πανηγύρι.

    Πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ασή Γωνιά για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων

    Όπως η παράδοση ορίζει οι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα κοπάδια των προβάτων τους από τις παρυφές των Λευκών Ορέων στην εκκλησία του 'Αη Γιώργη, πριν ο ήλιος χαράξει.

    Μάλιστα όπως συνηθίζεται έπρεπε σε κάθε ζώο χωριστά να κρεμάσουν από ένα κουδούνι. Μετά τη θεία λειτουργία, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν το άρμεγμα των ζώων για να μοιράσουν το γάλα στους προσκυνητές, αφού πρώτα τα ευλογήσει ο ιερέας, όπως ορίζει η παράδοση. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον 'Αη Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό. .

    Το πανηγύρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έθιμο που κληρονόμησαν οι Ασηγωνιώτες από τους προγόνους τους. Συνοδεύεται μάλιστα από θρύλους. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο.

    [05] Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για τη συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών Εθνικής, Alpha και Πειραιώς, στις αυξήσεις κεφαλαίου για τη συγκέντρωση του ορίου του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο τις διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους.

    Η Eurobank, μετά από σχετική απόφαση της διοίκησης της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εξελίξεις που μεσολάβησαν ως συνέπεια των αποφάσεων για αναστολή της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα και ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δυο τραπεζών, προχωρεί πλέον στην πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως πάντως επισημάνθηκε στην πρόσφατη γενική της συνέλευση στόχος της τράπεζας, βασικός στόχος είναι η Τράπεζα να αποτελέσει την πρώτη συστημική τράπεζα που θα επιτρέψει πλήρως σε ιδιωτικά χέρια. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ήδη της πρώτες πρωτοβουλίες προς της κατεύθυνση αυτή, όπως την απόφαση της να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου 580 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι κάτοχοι αντίστοιχων υβριδικών τίτλων της τράπεζας.

    Αναφορικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Alpha Bank, η αύξηση κεφαλαίου 457 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει είναι πλήρως εγγυημένη από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, γεγονός που αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Alpha Bank, όσο γενικότερα και για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η περίοδος άσκησης ξεκινάει στις 17 Μάιου και ολοκληρώνεται στις 31 Μάιου.

    Την επιτυχία της συμμετοχής των ιδιωτικών κεφαλαίων έχει εξασφαλίσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας το ελάχιστο ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της ιδιωτικής συμμετοχής που είναι 519 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπερκαλυφθεί καθώς στην αύξηση κεφαλαίου θα μετέχουν με 400 εκατ. ευρώ ο πορτογαλικός όμιλος BCP και με 170 εκατ. ευρώ η Societe Generale. Κατά συνέπεια έχουμε καλύψει το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο να διατηρηθεί ιδιωτικός ό όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Επόμενος επιτεύξιμος στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων, συνολικά, να μην υπολείπεται των 733 εκατ. ευρώ ώστε η τράπεζα να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των μετατρέψιμων ομολογιών, τόνισε ο κ.Σάλλας.

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση νέων επενδυτών για να συμμετάσχουν στην κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας ενώ στην πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς απεύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής στους ήδη υφισταμένους μετόχους εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Η Εθνική Τράπεζα έχει ως στόχο να αντλήσει από τους μετόχους της ή και νέους επενδυτές ποσό 12% των απαιτούμενων κεφαλαίων (9,7 δις ευρώ. ευρώ) δηλαδή έως 1,1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων έως ποσού 1,9 δισ. ευρώ εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

    [06] Ο Σόιμπλε καλεί τη Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν πρέπει "να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων" μετά την διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

    Όμως για τον Σόιμπλε "ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή, λέγοντας πως "αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους".

    [07] Ανησυχεί η Μόσχα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

    Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν κοντά στην Δαμασκό, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    "Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης και της ανάλυσης όλων των συνθηκών που συνδέονται με τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιδρομές που έγιναν από το Ισραήλ στις 4 και στις 5 Μαΐου στα προάστια της Δαμασκού", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    "Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία", υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό αποτελούν πηγή "ιδιαίτερης ανησυχίας".

    Η Ρωσία κάλεσε εξάλλου σήμερα τη Δύση να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα των χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που οι δηλώσεις για μια ενδεχόμενη χρήση αυτού του είδους των όπλων στην συριακή σύγκρουση έχουν πολλαπλασιαστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 May 2013 - 10:30:22 UTC