Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί ποδός η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] Κλειστά σήμερα τα καταστήματα
  • [03] Η τράπεζα HSBC ολοκληρώνει την τριετή αναδιάρθρωσή της
  • [04] Βρέθηκαν τρεις γυναίκες οι οποίες είχαν πέσει θύματα απαγωγής πριν 10 χρόνια
  • [05] Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες άφησε πίσω της πέντε νεκρούς
  • [06] Ξεκινούν 15 Μαΐου οι «Αναγνώσεις» στο Εθνικό
  • [07] Ξεκινούν οι έλεγχοι στο σχέδιο λιτότητας της Πορτογαλίας
  • [08] Συνομιλίες Ομπάμα με θέμα τη Βόρεια Κορέα
  • [09] Μια απλή απολύμανση σταματά την διάδοση του ιού Η5Ν1
  • [10] Μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει η Σλοβενία
  • [11] Τράβηγμα στον δικέφαλο ο Τοτσέ του Παναθηναϊκού, αμφίβολος ενόψει Ξάνθης
  • [12] Στην τελική ευθεία o Ολυμπιακός για τον τελικό του Κυπέλλου

  • [01] Επί ποδός η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων

    Με καλό καιρό άρχισε σταδιακά από χθές η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στα αστικά κέντρα, που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

    Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός με σειρά έκτακτων μέτρων, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και σήμερα από τις 11:00 έως τις 21:00.

    Ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας, προσαρμοσμένο στην επιβατική κίνηση των εορταστικών ημερών θα ακολουθήσουν τα μέσα μεταφοράς και σήμερα Τρίτη του Πάσχα.

    [02] Κλειστά σήμερα τα καταστήματα

    Αργία είναι η σημερινή μέρα για τον ιδιωτικό τομέα.

    Κλειστά θα είναι καταστήματα , τράπεζες , επιχειρήσεις, και γραφεία λόγω της μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

    Κλειστά σήμερα και τα φαρμακεία τα οποία εντάσσονται στην ίδια ρύθμιση, εκτός από τον Πειραιά.

    [03] Η τράπεζα HSBC ολοκληρώνει την τριετή αναδιάρθρωσή της

    Η HSBC αναμένεται να διπλασιάσει τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους σε περίπου 8 δις δολάρια, κάτι που υποδηλώνει ότι το πρόγραμμα της τριετούς αναδιάρθρωσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της HSBC θα τη βοηθήσουν να παραμείνει μια από τις πιο κερδοφόρες και ισχυρές τράπεζες στον κόσμο.

    H HSBC, καθώς και πολλές άλλες τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναγκάστηκε να προβεί σε περικοπές δαπανών προκειμένου να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και να αντιμετωπίσει το σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον όπως επίσης και τους αυστηρούς κανονισμούς που ακολούθησαν.

    Η τράπεζα ενήργησε πιο γρήγορα και πιο επιθετικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Στιούρτ Γκιούλιβερ, έχει καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες κατά 3,5 δις δολάρια, ωστόσο έχουν γίνει 38.000 απολύσεις. Ο Γκιούλιβερ προσδοκά να κρατήσει το κόστος κάτω από τον στόχο του 52 τοις εκατό των εσόδων, αλλά η έλλειψη κερδοφορίας της τράπεζας σε πολλές χώρες καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων συνιστούν ότι ίσως δεν θα καταφέρει να φτάσει τον φιλόδοξο στόχο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    [04] Βρέθηκαν τρεις γυναίκες οι οποίες είχαν πέσει θύματα απαγωγής πριν 10 χρόνια

    Τρεις γυναίκες στο Οχάιο που πιστεύεται ότι είχαν απαχθεί χωριστά πριν από μια δεκαετία, βρέθηκαν ζωντανές χθες σε σπίτι στο Κλίβελαντ κοντά στο σημείο στο οποίο εθεάθησαν για τελευταία φορά.

    Τρεις άνδρες, αδέλφια, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τις εξαφανίσεις αυτές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε για την τύχη των τριών γυναικών από ένα επείγον τηλεφώνημα μιας εξ αυτών, της Αμάντα Μπέρι, η οποία κατάφερε να βγεί από το σπίτι με τη βοήθεια ενός γείτονα, ο οποίος δήλωσε ότι την άκουσε να φωνάζει και έσπευσε να τη βοηθήσει.

    Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος η Μπέρι έδωσε το όνομα του ανθρώπου που την απήγαγε, είπε ότι αυτός βρισκόταν εκτός σπιτιού και κάλεσε την αστυνομία να έλθει επειγόντως. Είπε επίσης ότι γνώριζε ότι η εξαφάνισή της απασχόλησε για καιρό τα ΜΜΕ.

    Ο γείτονας, ο Τσαρλς Ράμσεϊ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η Μπέρι ήταν απελπισμένη καθώς ήθελε να βγει από το σπίτι, αλλά η πόρτα δεν άνοιγε κανονικά.

    "Προσπαθούσε απεγνωσμένα να βγει από το σπίτι", δήλωσε ο Ράμσεϊ και πρόσθεσε ότι τα έχασε όταν τού είπε ποια είναι.

    'Υστερα κάλεσα το 911 για λογαριασμό της. Πϊστευα ότι είναι νεκρή", τόνισε ο Ράμσεϊ και πρόσθεσε ότι η Μπέρι βγήκε από το σπίτι μαζί με ένα κοριτσάκι.

    Οι δύο γυναίκες που βρέθηκαν με την Μπέρι είναι η 23χρονη Τζίνα Ντετζεζούς, η οποία εξαφανίστηκε το 2004 σε ηλικία 14 ετών και η Μισέλ Νάιτ, η οποία ήταν περίπου 20 ετών όταν χάθηκαν τα ίχνη της πριν από 10 χρόνια.

    Και οι τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο όπου, σύμφωνα με τον δόκτορα Τζέραλντ Μαλόνι, είναι όλες "ασφαλείς" και "σε καλή κατάσταση".

    [05] Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες άφησε πίσω της πέντε νεκρούς

    Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν στις Φιλιππίνες όταν εξερράγη ηφαίστειο εκτοξεύοντας στάχτη και πέτρες.

    Οι Αρχές δήλωσαν ότιυπάρχουν και επτά τραυματίες, ανάμεσά τους ένας Αυστριακός.

    Το ηφαίστειο Μαγιόν στην επαρχία 'Αλμπεϊ, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρατεύουσας Μανίλα, είναι από τα πιο ενεργά στις Φιλιππίνες.

    Τα θύματα ήσαν μεταξύ 20 ορειβατών που έφθασαν στην κορυφή του βουνού Μαγιόν, ύψους 2.472 μέτρων, όταν έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου. Οι υπόλοιποι ορειβάτες προέρχονται από την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

    Το ηφαίστειο Μαγιόν έχει εκραγεί περίπου 50 φορές από το 1616. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2006, γεγονός που ανάγκασε περίπου 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    [06] Ξεκινούν 15 Μαΐου οι «Αναγνώσεις» στο Εθνικό

    Για έκτη συνεχόμενη χρονιά οι «Αναγνώσεις», ο επιτυχημένος θεσμός του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζει να υποστηρίζει και να προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.

    Φέτος επανέρχεται από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, παρουσιάζοντας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώτης κρατικής σκηνής, υπό την μορφή θεατρικού αναλογίου, επτά νέα θεατρικά έργα με τη συμμετοχή καταξιωμένων, αλλά και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

    Γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Στράτος Τζώρτζογλου, η Μαρία Ζορμπά η Ναταλία Δραγούμη, ο Γιώργος Νινιός, ο Σήφης Πολυζωΐδης, η Στέλλα Κρούσκα, η Κωνσταντίνα Τακάλου, καθώς και άλλοι νεότεροι, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν, για πρώτη φορά, τους ήρωες των νέων έργων, υπό την καθοδήγηση των σκηνοθετών τους.

    Οι «Αναγνώσεις» ξεκινούν στις 15 Μαΐου με το «Δέντρο» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Ακολουθούν «Το μάτι της τίγρης» της Χρύσα Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Σοφίας Διονυσοπούλου (16/5), η «Μικρή μας χώρα» του Ζαφείρη Βάλβη σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα, (17/5), το «Ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή (17/5), το «Αποκλειστικά δική σας» του Μιχαήλ 'Ανθη σε σκηνοθεσία Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες (18/5) και το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Η φανερωμένη», το οποίο σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάκου. Την αυλαία ρίχνουν στις 19 Μαΐου οι Nova Melancholia με την «Εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα.

    [07] Ξεκινούν οι έλεγχοι στο σχέδιο λιτότητας της Πορτογαλίας

    Η τρόικα που εκπροσωπεί τους πιστωτές της Πορτογαλίαςαρχίζει σήμερατην αποτίμηση του νέου σχεδίου λιτότητας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει κυρίως την εθελουσία έξοδο 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο περίπου 700.000.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομερώς σε ομιλία του την Παρασκευή τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησή του για την εξοικονόμηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015.

    Η έγκριση του σχεδίου αυτού από την τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας θα επιτρέψει την αποδέσμευση μιας νέας δόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του πακέτου διάσωσης της χώρας.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για το νέο αυτό σχέδιο λιτότητας, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν "να αντικατασταθούν από αξιόπιστα εναλλακτικά" μέτρα.

    Οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κύρια συνδικάτα, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το UGT, που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμενόταν να αρχίσουν χθες.

    Όμως οι πρώτες αντιδράσεις είναι κυρίως αρνητικές, ο γενικός γραμματέας του CGTP Αρμένιο Κάρλος έκρινε ότι τα νέα μέτρα θα "ενισχύσουν την ύφεση και την ανεργία".

    [08] Συνομιλίες Ομπάμα με θέμα τη Βόρεια Κορέα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,συναντάται σήμεραστον Λευκό Οίκο με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χαι, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει προς τις δύο χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα αναμένεται να τονίσει την υποστήριξή της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Νότια Κορέα.

    «Η υποστήριξη προς Νότια Κορέα θα είναι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στις υποθέσεις που αφορούν την Ασία. Ο Ράσελ έκανε τη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μετακίνησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από τη θέση τους στην ανατολική ακτή της χώρας, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

    Οι πύραυλοι, τύπου Μουσουντάν, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ανέφεραν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS News, επικαλούμενα αναφορές αμερικανών αξιωματούχων.

    Ο Ράσελ αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Βόρειας Κορέας και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να εκλάβουμε τις εν λόγω αναφορές ως μια καλή είδηση».

    Η συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Παρκ σηματοδοτεί τα 60 χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής υποστήριξης.

    [09] Μια απλή απολύμανση σταματά την διάδοση του ιού Η5Ν1

    Οι αγορές ζωντανών πουλερικών στην Ασία πιθανόν να είναι οι ενεργές εστίες του ιού Η5Ν1, αλλά απλά μέτρα όπως η απολύμανση των φορτηγών και του εξοπλισμού των εμπόρων θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού, τονίζουν οι ειδικοί.

    Ομάδα γάλλων, βρετανών και βιετναμέζων ερευνητών ρώτησαν τους εμπόρους στις αγορές αυτές στο βόρειο Βιετνάμ για να κατανοήσουν πώς εξαπλώνεται η μόλυνση.

    Η θανάτωση των πουλερικών ή το κλείσιμο των αγορών δεν έχει αποτελέσματα, επισημαίνουν σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

    "Όμως οι καθημερινές απολυμάνσεις ορισμένων αγορών και φορτηγών μεταφοράς πουλερικών επαρκούν", σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Η καθημερινή απολύμανση μείωσε το εύρος της επιζωοτίας από 80 ως 89%, τονίζουν.

    Στην περίπτωση που η απολύμανση γίνεται κάθε δύο ημέρες, η μετάδοση μειώνεται στο 30%.

    [10] Μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει η Σλοβενία

    Η κυβέρνηση της Σλοβενίας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι ετοιμάζει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα στείλει στις Βρυξέλλες εντός της προθεσμίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στις 9 ή στις 10 Μαΐου.

    "'Εχουμε ένα προσχέδιο, όμως την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Σύμφωνα με την Μπράτουσεκ, το αποτέλεσμα της διαχείρισης της προηγούμενης, κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι "χειρότερο απ' ό,τι προβλεπόταν".

    Η Μπράτουσεκ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, είχε ανακοινώσει την αποστολή στις Βρυξέλλες ως τις 9 Μαΐου ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από αυτήν τη βαθειά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.

    "Ευτυχώς μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, παρόλο που θα είναι δύσκολο", υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Finance, η κυβέρνηση ελπίζει κυρίως να επιβάλει ένα "φόρο κρίσης" σε όλους τους μισθούς, να αυξήσει τον ΦΠΑ και επίσης να επιβάλει φόρο στα ακίνητα.

    Η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση ίσως δυο δημοσίων οργανισμών, μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών, θα διαπραγματευτεί μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα μετά τη μείωση κατά 8% το 2012 και παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθη πέρυσι.

    Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

    [11] Τράβηγμα στον δικέφαλο ο Τοτσέ του Παναθηναϊκού, αμφίβολος ενόψει Ξάνθης

    Με προβλήματα συνεχίστηκεχθες η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον αγώνα μπαράζ της Πέμπτης με την Ξάνθη για την έκτη θέση της κατάταξης.

    Ο λόγος για τον Τοτσέ, που υπέστη στο τέλος της προπόνησης τράβηγμα στον δεξιό δικέφαλο, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στο παιχνίδι με την ακριτική ομάδα. Ο Ισπανός επιθετικός αναμένεται να υποβληθείσήμερα σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του προβλήματος.

    Πάντως, ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Γιάννης Βονόρτας, είδε τον Λουτσιάνο Φιγκερόα να ξεπερνάει τις ενοχλήσεις στο ισχίο και να γυμνάζεται κανονικά. Παράλληλα, δεν προπονήθηκε και ο Σισοκό, λόγω της διάτασης στον δεξιό ώμο, παρότι οι πόνοι έχουν υποχωρήσει.Σήμερα θα προσπαθήσει να προπονηθεί κανονικά, έχοντας δεμένο τον ώμο, αλλά, αν τα καταφέρει, θα μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να δώσει το «παρών» στον αγώνα με την Ξάνθη. Επίσης, εκτός προπόνησης έμειναν οι Μαυρίας και Κουίνσι, που έκαναν θεραπεία.

    [12] Στην τελική ευθεία o Ολυμπιακός για τον τελικό του Κυπέλλου

    Με τους Ιμπαγάσα, Μέγερι και Φέισα να γυμνάζονται κανονικά στη χθεσινή προπόνηση, μπήκε στην τελική ευθεία η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον σαββατιάτικο τελικό του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ.

    Οι τρεις παίκτες ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμού τους και έδωσαν χωρίς πρόβλημα το «παρών» στο πρόγραμμα, με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν χθες το απόγευμα στο γήπεδο, μετά το προχθεσινό ρεπό.

    Δεδομένου ότι ο τεχνικός των Πειραιωτών, Μίτσελ, υποβλήθηκεσε επέμβαση στη χολή, η προπόνηση πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες των Βίκτορ και Αντώνη Νικοπολίδη, οι οποίοι ανέβασαν τον ρυθμό εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών. Εκτός προπόνησης έμεινε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος συνέχισε με ατομικό πρόγραμμα, αερόβιο και θεραπεία, ενώ ησημερινήπροπόνηση του Ολυμπιακού είναι προγραμματισμένη στις 10:30 το πρωί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 May 2013 - 6:30:23 UTC