Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι καθηγητές αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους
  • [02] Qiwen: Υπογραφή συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα
  • [03] Αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ
  • [04] Συνάντηση Α. Μανιτάκη - Δ. Σταμάτη για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο
  • [05] ΔΝΤ: Προς το παρόν δεν γίνονται συζητήσεις για "κούρεμα"
  • [06] Μουσική και βωβός κινηματογράφος στο Μέγαρο Μουσικής

  • [01] Οι καθηγητές αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους

    Διακόπηκε για διάλειμμα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με θέμα την απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις.

    Η συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών θα συνεχιστεί αργότερα.

    Όπως φαίνεται, όμως, πιθανότατα θα αποσύρει η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) την πρόταση της για ψηφοφορία με κάλπες απο τις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους που θα γίνει στις 15 Μαίου.

    Η πρόταση για ψηφοφορία με κάλπες θα αποσυρθεί ώστε να ξεπεραστεί το διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης των καθηγητών.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες απο συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) συμφώνησε μόνο σε μια 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαίου (οι εξετάσεις ξεκινούν στην 17 του μήνα) αλλά διαφωνεί με την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στην εξεταστική περίοδο.

    Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ διακοπηκε και θα συνεχιστεί σύντομα, ώστε να αποφασιστεί η τελική στάση της ηγεσίας των καθηγητών και η τελική πρόταση προς τα μέλη τους.

    Αύριο Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που επίσης έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις.

    [02] Qiwen: Υπογραφή συμφωνιών κατά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα

    Με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσημη επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο από τις 15 έως 19 Μαΐου.

    Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μετακύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

    Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

    [03] Αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ

    Δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Μηλιού, του Τ. Κουράκη και της Τ. Χριστοδουλοπούλου, για τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, επικρίνει η ΝΔ.

    «Για μία ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ενθαρρύνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την ώρα των εξετάσεων, παίζει κομματικά παιχνίδια σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους».

    Από την πλευρά του,ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να παγώσει τις αποφάσεις της και να αρχίσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «για μια ακόμα φορά η ΝΔ παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

    Με αφορμή το θέμα με την ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πρώτα απαξιώνουν με την ακραία τους πολιτική την παιδεία, και τώρα εκβιάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα ενόψει των εξετάσεων». Προσθέτει επίσης, ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να παγώσει τώρα τις αποφάσεις της και να ξεκινήσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω στα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

    Εξάλλου, με το μέρος των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να απεργήσουν εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τάσσονται εμμέσως πλην σαφώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι δια μέσω της αρμόδιας τομεάρχου Παιδείας Σταυρούλας Ξουλίδου, θεωρούν ότι «οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να απαντήσουν στον εκβιασμό της Κυβέρνησης με το μόνο όπλο που διαθέτουν, την απεργία».

    Η κα Ξουλίδου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την εξέλιξη στην Παιδεία και υποστηρίζει ότι «μαθητές και γονείς καθίστανται όμηροι της αδιαλλαξίας και της άκαμπτης πολιτικής της κυβέρνησης».

    [04] Συνάντηση Α. Μανιτάκη - Δ. Σταμάτη για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο

    Συνάντηση έχουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας.

    Όπως επισημάνθηκε από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι πλέον σχεδόν καθημερινές για την επιτάχυνση των δράσεων που αφορούν την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και δεν αναμένονται κάποιες ανακοινώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταμάτης έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπεύθυνος για την κατάργηση - συγχώνευση φορέων και νομικών προσώπων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος με τους φορείς που θα καταργηθούν δεν έχει ακόμη «κλείσει».

    [05] ΔΝΤ: Προς το παρόν δεν γίνονται συζητήσεις για "κούρεμα"

    Στις 31 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο) ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση του ποσού θα γίνει λίγες μέρες αργότερα.

    Ο κ. Ράις τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επίλυση των ολίγων εναπομεινάντων τεχνικών ζητημάτων, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, επανέλαβε σημεία της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, αλλά αφήνοντας παράλληλα -κατά κάποιο τρόπο- ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Ο κ. Ράις είπε ότι θέλει να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε νέες συζητήσεις για το OSI στην παρούσα συγκυρία», υπογραμμίζοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

    [06] Μουσική και βωβός κινηματογράφος στο Μέγαρο Μουσικής

    Ταινίες-σταθμοί του βωβού κινηματογράφου, από την εκρηκτική, ανέμελη και αισιόδοξη δεκαετία του 1920, με μουσική επένδυση ξεχωριστών συνθετών του μοντερνισμού, αλλά και σύγχρονη, γραμμένη από Έλληνες συνθέτες, προβάλλονται στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 14 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ, σε μια σύμπραξη μυθικών καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αιώνα σε διάλογο με τη σημερινή ελληνική μουσική δημιουργία.

    Πέντε ταινίες του βωβού κινηματογράφου, ταινίες σταθμοί που κινούνται μεταξύ αφηρημένης τέχνης, νταντά και σουρεαλισμού αποκτούν «φωνή» χάρη σε νέα έργα Ελλήνων δημιουργών, αλλά και συνθέσεις των Ερίκ Σατί και Χανς 'Αισλερ, ερμηνευμένες από το Ergon Ensemble υπό τον Βασίλη Τσιατσιάνη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ως υπεύθυνος του Μουσικού Συνόλου Ergon Ensemble έχει ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας.

    Οι ταινίες και οι μουσικές: «Regen» (Η βροχή-1929) σκηνοθεσία- σενάριο, Γιόρις Ίβενς, Μάνους Φράνκεν, μουσική, Χανς 'Αισλερ, «Entr'acte»(Διάλειμμα-1924) σκηνοθεσία, Ρενέ Κλερ, σενάριο Φρανσίς Πικαμπιά-Ρενέ Κλερ, μουσική Ερίκ Σατί, «An?mic Cinema» (1926) σκηνοθεσία Μαρσέλ Ντυσάν, μουσική Γιάννης Κυριακίδης (νέα σύνθεση ειδικά για τη συναυλία), «L' ?toile de mer» (Ο Αστερίας-1928), σκηνοθεσία Μαν Ρέι, σενάριο Ρομπέρ Ντενός, μουσική Νικόλας Τζώρτζης (νέα σύνθεση), «Un chien andalou» (Ανδαλουσιανός Σκύλος- 1929), σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ, σενάριο Λουίς Μπουνιουέλ-Σαλβαδόρ Νταλί, μουσική Αλέξανδρος Μούζας (νέα σύνθεση).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 May 2013 - 16:30:22 UTC