Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα μετέχει ο ΣΕΒ στην επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων
  • [02] «Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες»
  • [03] «Οι αξίες έχουν χάσει πλέον την ανθρωπιά τους»
  • [04] Ώρα κάλπης στη Βουλγαρία
  • [05] Τα Κύθηρα "πάνε" Αυστραλία
  • [06] Μητέρα και γιος συνελήφθησαν για εμπορία ναρκωτικών
  • [07] Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος σε βενζινάδικο
  • [08] Ανάκληση του Ιρανού πρεσβευτή στη Λευκωσία
  • [09] Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Αφγανιστάν
  • [10] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες από έκρηξη στο Πακιστάν
  • [11] «Κάθε ποίημα είναι ένα ψέμα που ξεπηδάει από την ανάγκη να μιλήσεις αληθινά»

  • [01] Θα μετέχει ο ΣΕΒ στην επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

    Υπό την πίεση της λήξης της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στις 15 Μαΐου, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποίαθα μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινήδεύτερη διαπραγματευτική προσπάθεια για υπογραφή σύμβασης.

    Από τη συνάντηση απουσίαζαν επίσης η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ».

    Προσήλθαν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), οι έμποροι ΕΣΕΕ και ο κλάδος και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    [02] «Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες»

    Για νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν "παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού" για ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί στόχο και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε.

    Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Μπρούκινγκς, στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

    [03] «Οι αξίες έχουν χάσει πλέον την ανθρωπιά τους»

    Έχει μελετήσει όσο λίγοι το αρχαίο νόμισμα. Στα πεπραγμένα του συγκαταλέγεται ένα τεράστιο δημοσιευμένο έργο από βιβλία και άρθρα, καθώς και το γεγονός ότι έχει διατελέσει διευθυντής σε δύο από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: στο Νομισματικό στην Αθήνα (1994-2002) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό (1999-2002).

    Ο λόγος για τον νομισματολόγο και επιγραφολόγο δρα. Ιωάννη Τουράτσογλου, ο οποίος τιμήθηκε το 2012 με το διεθνές μετάλλιο «Άρτσερ Μ. Χάντινγκτον» της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας. Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν επιφανή νομισματολόγο, είναι η δεύτερη φορά που καταλήγει σε Έλληνα επιστήμονα. Το 1921 απονεμήθηκε στον διαπρεπή νομισματολόγο Ιωάννη Σβορώνο.

    Με αφορμή τη βράβευσή του, στις 14 Μαΐου 2013, ώρα 7 μ.μ., στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον διακεκριμένο αρχαιολόγο. «Είναι τιμή σε μένα και στην Ελλάδα, καθώς και μια αναγνώριση της ελληνικής συμβολής στην επιστήμη της νομισματικής» δήλωσε ο κ. Τουράτσογλου για το βραβείο που θεσμοθετήθηκε από τον πλούσιο Αμερικανό μαικήνα και συλλέκτη Άρτσερ Χάντινγκτον στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

    [04] Ώρα κάλπης στη Βουλγαρία

    Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία, με την προεκλογική εκστρατεία να έχει ρίξει αυλαία με τις τελικές συγκεντρώσεις των κομμάτων.

    Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου είναι οι όγδοες στην ιστορία της Βουλγαρίας, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

    Η τέως κυβέρνηση υπό το κεντροδεξιό κόμμα GERB ακολούθησε την οδό της παραίτησης τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις πολιτών κατά των "φουσκωμένων" λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, των γενικότερων μέτρων λιτότητας και της εκτεταμένης διαφθοράς.

    Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν νίκη του GERB αλλά όχι και αυτοδυναμία, με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και το εθνικιστικό Ατάκα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών να "κλείνουν" την τετράδα των κομμάτων που αναμένεται να ξεπεράσουν τον "πήχη" του 4% και να πάρουν το "εισιτήριο" για τη νέα Βουλή.

    Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite". Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις και κάποια από τα εκλογικά κέντρα να ανοίξουν στις 6 το πρωί, αλλά μόνο κατόπιν γραπτής συναίνεσης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Σε περίπτωση δε, που στις 8 το βράδυ υπάρχει ουρά σε κάποιο εκλογικό κέντρο, ενδέχεται να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας για μία ώρα προκειμένου να ψηφίσουν οι παρόντες.

    Συνολικά 6.868.455 άτομα θα κληθούν να ψηφίσουν στα 11.676 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ κάλπες θα στηθούν και σε 277 εκλογικά κέντρα σε 57 χώρες ανά τον πλανήτη, όπου διαβιούν Βούλγαροι. Οι δε υποψήφιοι για τις 240 έδρες του Κοινοβουλίου είναι 8.148.

    Μάχη στήθος με στήθος

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να έχει μειώσει σε "απόσταση αναπνοής" τη διαφορά του από το GERB.

    Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup δείχνει το GERB να συγκεντρώνει ποσοστό 24% έναντι 23,6% των Σοσιαλιστών. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, ότι εκτός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του Ατάκα, ελπίδες εισόδου στη νέα Βουλή έχει και το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου της ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα.

    Στο 55% αναμένεται η προσέλευση στις κάλπες

    Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (NCIOM), στις κάλπες αναμένεται να προσέλθει την Κυριακή το 55% του εκλογικού σώματος.

    Η επικεφαλής του NCIOM Λίντια Γιορντάνοβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τόσο το GERB όσο και οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους τις τελευταίες ημέρες.

    [05] Τα Κύθηρα "πάνε" Αυστραλία

    Οι κάτοικοι της Αυστραλίας με καταγωγή από τα Κύθηρα (Τσιριγώτες) είναι από τους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην πέμπτη ήπειρο. Κορυφαία τους οργάνωση είναι το Kytherian Association of Australia, ενώ σύμφωνα με τον πολιτιστικό της σύμβουλο, Γιώργο Βαρδά, σε όλη την Αυστραλία ζουν σήμερα 60.000 Κυθήριοι και στα Κύθηρα μόνο 4.000!

    Φέτος, το Kytherian Association of Australia ξεκινά εκστρατεία προώθησης του τουρισμού στα Κύθηρα. Η έναρξή της θα γίνει την Τετάρτη, 15 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι, σε μεγάλο κατάστημα του Σίδνεϊ.

    Στη συγκεκριμένη εκδήλωση μάλιστα, θα γίνει και η παρουσίαση του ταξιδιωτικού οδηγού με τίτλο «Ανεξερεύνητα Κύθηρα, Αντικύθηρα» της Τζέλης Χατζηδημητρίου.

    Όπως λέει ο Γιώργος Βαρδάς, στον οδηγό η γνωστή φωτογράφος Τζέλη Χατζηδημητρίου, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία και τον λόγο, και με οδηγό την αγάπη της για τα ιδιαίτερα αυτά νησιά και τους ανθρώπους τους, επιχειρεί να αποκαλύψει μερικά από τα κρυμμένα μυστικά και να συνοδεύσει τους αναγνώστες σ? ένα αληθινό όσο και ονειρικό ταξίδι, για να γνωρίσουν δύο ιδιαίτερους προορισμούς ή... τον ιδανικό τόπο του έρωτα, που μπορεί ν? αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.

    Στις 350 σελίδες του οδηγού υπάρχουν πλούσια στοιχεία για τη μυθολογία και την ιστορία των νησιών, για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, για την τοπική κουζίνα και τις δραστηριότητες των Τσιριγωτών, για τις διαδρομές και τα τοπία και, βέβαια, όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή πρόσβαση, διαμονή, διασκέδαση και ό,τι άλλο μπορεί να διευκολύνει και να εμπλουτίσει το ταξίδι. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης των δύο νησιών, καθώς η ανεξερεύνητη φύση τους και τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία, συγκαταλέγονται στους αμόλυντους ακόμη παράδεισους της Ελλάδας.

    Με τη συγγραφή του ταξιδιωτικού οδηγού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου συνεχίζει το προσωπικό της οδοιπορικό στα Κύθηρα, εγχείρημα που ξεκίνησε το 1984, αφήνοντας ως τεκμήρια δύο πολύ αξιόλογα φωτογραφικά λευκώματα, με τους τίτλους «Κύθηρα» και «Ο χρόνος χάθηκε στα σύννεφα».

    [06] Μητέρα και γιος συνελήφθησαν για εμπορία ναρκωτικών

    Μητέρα και γιος είχαν μετατρέψει σε οικογενειακή υπόθεση το εμπόριο ναρκωτικών. Πρόκειται για μία 53χρονη και τον 28χρονο γιο της, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν πάνω από 7 κιλά χασίς.

    Μάλιστα, η 53χρονη στη θέα των αστυνομικών προσπάθησε να καταστρέψει μέρος της ναρκωτικής ουσίας. Οι δύο συλληφθέντες, που κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [07] Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος σε βενζινάδικο

    Αυτοσχέδιος μηχανισμός μικρής ισχύος, εξερράγη στις 7 το πρωί σε πρατήριο υγρών καυσίμων της ΕΤΕΚΑ, στην οδό Πραξιτέλους στην Καλλιθέα.

    Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον μηχανισμό στην είσοδο αποθήκης του πρατηρίου και από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

    [08] Ανάκληση του Ιρανού πρεσβευτή στη Λευκωσία

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις, ύστερα από την έκδοση Ιρανού υπηκόου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρανός απελάθηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες, κατόπιν δικαστικής διαδικασίας που κινήθηκε με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι θεωρήθηκε ύποπτος για προσπάθεια αγοράς όπλων, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράν.

    [09] Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Αφγανιστάν

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ μετέβη σήμερα στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου επισκέφθηκε το μνημείο των 53 Γερμανών στρατιωτών, θυμάτων της ένοπλης κρίσης στη χώρα.

    Νωρίτερα, επισκέφθηκε το αρχηγείο των γερμανικών στρατευμάτων στην Μαζάρ ε-Σαρίφ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων δυτικά, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, προτού μεταβεί στην Κουντούζ με ελικόπτερο.

    Η Γερμανία είναι προγραμματισμένο να παραδώσει το φθινόπωρο τον έλεγχο του στρατοπέδου της Κουντούζ στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [10] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες από έκρηξη στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί από έκρηξη που σημειώθηκε σε αγορά στη ζώνη των φυλών, στο Πακιστάν, μια ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η βόμβα εξερράγη σε αγορά της Μιρανσάχ, της μεγαλύτερης πόλης του Βορείου Ουαζιριστάν, κοντά στο Αφγανιστάν, η οποία θεωρείται προπύργιο των ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [11] «Κάθε ποίημα είναι ένα ψέμα που ξεπηδάει από την ανάγκη να μιλήσεις αληθινά»

    «Ο μικρόκοσμός μου είναι χτισμένος από υλικά που συνέλεξα από τις περιπλανήσεις μου στον κόσμο και στην κοινωνία που με περιβάλλουν. Είμαι ένα σύμπτωμα και όχι εικόνα της κοινωνίας και της Ιστορίας».

    Έτσι περιγράφει ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου τα χαρακτηριστικά της ποίησης του σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, ο Κ. Γ. Παπαγεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της πολυσυζητημένης γενιάς του 1970. Μιλώντας με αφορμή το καινούργιο ποιητικό του βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό υπό τον τίτλο «Παιδικό κουρείο» από τις εκδόσεις Κέδρος, ο Κ. Γ. Παπαγεωργίου εξομολογείται πως κάθε ποίημα είναι ένα ψέμα που «όμως απορρέει από την πιο αδυσώπητα επιβαλλόμενη ανάγκη να μιλήσει κανείς αληθινά. Να καταθέσει την αλήθεια του. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε το ποίημα καταρρέει και διαλύεται στα εξ ων συνετέθη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 May 2013 - 8:30:22 UTC