Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πρόσωπο της ημέρας» ο Αντ. Σαμαράς στη Welt am Sonntag
  • [02] Με δικές της "θέσεις" η "Αριστερή Πλατφόρμα"
  • [03] "Δεν είμαι αναλώσιμος. Ήρθα για να μείνω"

  • [01] «Πρόσωπο της ημέρας» ο Αντ. Σαμαράς στη Welt am Sonntag

    Άρθρο γνώμης για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τίτλο «Ο εξυγιαντής», δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας», με αναφορές τόσο στην επίσκεψή του στην Κίνα όσο και στην προσήλωσή του στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στις μέχρι τώρα επιτυχίες του.

    «Ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί πράγματι να σταθεροποιηθεί στην πιο βαθιά κρίση και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από τη λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη», αναφέρεται στον υπότιτλο του άρθρου, το οποίο υπογράφει ο Φλόριαν Έντερ και το οποίο συνοδεύεται από σκίτσο του κ. Σαμαρά με φόντο την ελληνική σημαία.

    «Ο άνθρωπος έχει "κότσια". Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει τη "ρευστή" Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες "είναι, στην ουσία, πανάρχαιοι πολιτισμοί". Κι έπειτα καλεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς την κινεζική οικονομία "να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας". Η οικοδέσποινα Κίνα, από ευγένεια, παρέμεινε σιωπηλή σε ό,τι αφορά το εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης», σημειώνει ο αρθρογράφος, διαπιστώνει ότι «η αυτοπεποίθηση έχει σε κάθε περίπτωση επιστρέψει στην Αθήνα», προσθέτει ότι «είναι και η υπερηφάνεια εκείνου, ο οποίος υποτιμήθηκε, που επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται ευθυτενής, τόσο μέσα στην πατρίδα του όσο και στον κόσμο» και συνεχίζει: «Υπερηφάνεια μέχρι απερισκεψίας: ήδη εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς».

    [02] Με δικές της "θέσεις" η "Αριστερή Πλατφόρμα"

    Τις δικές της «Θέσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η «Αριστερή Πλατφόρμα» και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μέχρι το συνέδριο του Ιουλίου.

    Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει την πολιτικο-ιδεολογική οπτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα, το Μνημόνιο και η πορεία της οικονομίας γενικότερα, η θέση της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, η εσωτερική και διεθνής πολιτική και η πολιτική συμμαχιών.

    Η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακατέχεται από μια μείζονα ανησυχία, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό, το κείμενο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης.

    [03] "Δεν είμαι αναλώσιμος. Ήρθα για να μείνω"

    "Θα βγούμε στις αγορές το 2014, υπό δύο προϋποθέσεις: να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει επιτευχθεί έστω και ένα τρίμηνο θετικός ρυθμός ανάπτυξης", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη Realnews. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ευαίσθητη και "αρκεί ένα μικρό λάθος για να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε με πάρα πολύ κόπο".

    Ο κ. Στουρνάρας, όπως λέει, δεν ανησυχεί ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πισωγυρίσει. Ούτε ότι δεν θα γίνουν οι απολύσεις ή οι αποκρατικοποιήσεις. "Δεν με φοβίζουν αυτά, γιατί έχω εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τα πάντα στενά και παρεμβαίνει αποτελεσματικά". Αναφέρει, ωστόσο, ότι το μόνο που θα τον φόβιζε "είναι αρνητικές εξελίξεις σε ένα από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση".

    Αισιοδοξεί ότι τον Ιούνιο θα επιτευχθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σημειώνοντας ότι είναι "δίκαιο αίτημα", ενώ κλείνει κάθε συζήτηση για τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αν αυτή τη στιγμή μειώσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει και πάλι η ψαλίδα και θα δημιουργηθεί λαθρεμπόριο» αναφέρει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 May 2013 - 12:30:20 UTC