Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Ενστάσεις της Ένωσης Φυσικών για τα θέματα της Φυσικής
  • [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: «Αν χρειαστεί θα δώσουμε και άλλο χρόνο στην Ελλάδα»
  • [04] Δεινοί κολυμβητές ήταν οι ... νάνοι ελέφαντες της Τήλου
  • [05] Σφοδρές συγκρούσεις τη νύκτα στην Τρίπολη
  • [06] Η Βουλγαρία σε αναζήτηση της νέας κυβέρνησης
  • [07] Ένταση στη Βουλή μεταξύ βουλευτή της Χρυσής Αυγής και Ν. Δένδια
  • [08] Ποινική δίωξη σε βάρος πρώην νομάρχη Καβάλας
  • [09] Σεισμικές δονήσεις στη νότια Κρήτη
  • [10] Στον Θανάση Βαλτινό το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
  • [11] Το Twitter αναβαθμίζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του

  • [01] Με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ο Αντ. Σαμαράς

    ΟΑντώνης Σαμαράςσυναντάται σήμερα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

    Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ενταθεί η πίεση προς την ΕΕ για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    [02] Ενστάσεις της Ένωσης Φυσικών για τα θέματα της Φυσικής

    Στα θέματα των ερωτήσεων που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) για το μάθημα της Φυσικής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επανέρχεται η 'Ενωση Φυσικών.

    Σε ανακοίνωσή της -αφού τονίζει ότι ισχύουν απόλυτα τα όσα επισήμανε η επιτροπή συναδέλφων που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωσή της 22/5/2013- υποστηρίζει ότι "μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο" και "αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που ισχύει σήμερα".

    Επίσης, γίνεται λόγος για "σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα, διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων".

    Πάντως, μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση.

    [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: «Αν χρειαστεί θα δώσουμε και άλλο χρόνο στην Ελλάδα»

    Ανοιχτό αφήνει, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, «έχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα».

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι «θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα αποδίδει όπως περιμέναμε ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την οικονομική ανάκαμψη και την αποκλιμάκωση του χρέους. Δεν έχουμε προσδιορίσει ποια μέτρα θα χρειαστούν ή δεν θα χρειαστούν, αλλά πριν από το καλοκαίρι του 2014 θα έχουμε επανεξετάσει την πρόοδο του προγράμματος και τα χρειάζεται να γίνει για την αποκλιμάκωση του χρέους».

    [04] Δεινοί κολυμβητές ήταν οι ... νάνοι ελέφαντες της Τήλου

    Μπορεί να μην είναι γνωστοί για τις κολυμβητικές τους ικανότητες, όμως εκείνες είναι που οδήγησαν τους ελέφαντες του ηπειρωτικού χώρου σε έναν νησιωτικό παράδεισο, την Τήλο, όπου κατάφεραν να επιβιώσουν για πολλές χιλιάδες χρόνια και να κερδίσουν έτσι τον τίτλο των τελευταίων Ευρωπαίων ελεφάντων.

    Πριν από περίπου 45.000 χρόνια, τα συμπαθή τετράποδα εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της στάθμης της θάλασσας και το γεγονός ότι τότε τα νησιά βρίσκονταν πιο κοντά στις ηπειρωτικές μάζες. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από το ψύχος που επικρατούσε τότε στους τόπους όπου ζούσαν, κολύμπησαν αρκετά για να φτάσουν στην Τήλο, στα σημερινά Δωδεκάνησα και εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή όπου υπήρχε νερό αλλά και ένα έτοιμο σπιτικό: το σπήλαιο Χαρκαδιό στη Μεσαριά, ένα ευνοϊκό, προστατευμένο περιβάλλον, όπου οι νάνοι ελέφαντες της Τήλου ζούσαν μέχρι πριν από 3.500 με 4.000 χρόνια, μαζί με τα μικρά τους.

    "Το γεγονός ότι πρόκειται για τους τελευταίους ελέφαντες της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όλα τα ζητήματα των εξαφανίσεων ζωικών ειδών συνδέονται με τη μεταβολή της βιοποικιλότητας, τις φυσικές και κλιματολογικές αλλαγές. Σήμερα, η σημασία του έγκειται στην ευαισθητοποίηση των σημερινών κατοίκων της Ευρώπης στα παραπάνω ζητήματα αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση μιας περιοχής μοναδικής, με τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά" τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής παλαιοντολογίας και στρωματογραφίας και διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Θεοδώρου.

    [05] Σφοδρές συγκρούσεις τη νύκτα στην Τρίπολη

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν τη νύκτα στην Τρίπολη του Λιβάνου κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσασε υποστηρικτές και αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας.

    [06] Η Βουλγαρία σε αναζήτηση της νέας κυβέρνησης

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ξεκινά, σήμερα, διαβουλεύσεις με τα κόμματα που πήραν το "εισιτήριο" για τη νέα Βουλή της χώρας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαΐου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης της Βουλγαρίας, στην πρώτη συνεδρίασή της, προχθές, Τρίτη, ο κ. Πλέβνελιεφ ανέφερε: "Ας βρούμε λύσεις στις κρίσεις - ας μην τις εμβαθύνουμε. Ξεκινώντας από σήμερα, έχουμε ένα Κοινοβούλιο που εργάζεται. Ελπίζω πως σύντομα θα σχηματιστεί ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αναλάβει την ευθύνη. Ένα υπουργικό συμβούλιο ικανών ανθρώπων με ξεκάθαρο πρόγραμμα. Αναμένω όλοι οι θεσμοί να συνεργαστούν προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα" υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

    [07] Ένταση στη Βουλή μεταξύ βουλευτή της Χρυσής Αυγής και Ν. Δένδια

    Με μια φράση που δεν απαίτησε ούτε ένα λεπτό, επέλεξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού για την εγκληματική δράση αλλοδαπού στα Ιωάννινα. Είχε προηγηθεί έντονα καταγγελτικός τόνος, από τον βουλευτή, προς τον κ. Δένδια ότι «ενώ έσπευσε στη Μανωλάδα για να συμπαρασταθεί στους αλλοδαπούς, δεν έπραξε το ίδιο για τους Έλληνες στην ελληνοαλβανική μεθόριο που υποφέρουν από την εγκληματική δράση αλλοδαπών».

    «Πρόκειται για ένα βαρύτατο έγκλημα που εξιχνιάστηκε από την Ελληνική Αστυνομία σε λίγες ώρες και ο δράστης συνελήφθη. Δεν έχω κάτι άλλο να πω» απάντησε ο κ. Δένδιας για την εγκληματική δράση του συγκεκριμένου κακοποιού.

    «Απαράδεκτη», χαρακτήρισε τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός σχολιάζοντας ότι «ενώ δεν απαντά στη Βουλή, είναι λαλίστατος σε συγκεντρώσεις φίλων του που βρίσκονται στις μασονικές τάξεις».

    Πρόσθεσε δε ότι οι κακοποιοί «έχουν γραμμένο» το υπουργείο και κάνουν ότι τους «γουστάρει». Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την τιμωρία της ρατσιστικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι αλλοδαποί σε βάρος των Ελλήνων.

    Ο υπουργός δεν έκανε χρήση του δικαιώματος δευτερολογίας του.

    [08] Ποινική δίωξη σε βάρος πρώην νομάρχη Καβάλας

    Ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας σε βάρος του πρώην νομάρχη Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή και νυν δημοτικού συμβούλου για το θέμα της κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.) στην περιοχή της Νέας Καρβάλης. Για το ίδιο θέμα η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και σε βάρος του τότε προέδρου του ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας και νυν περιφερειακού συμβούλου Ανδρέα Μπαλίκα.

    Να σημειωθεί πως πριν από μια εβδομάδα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε μια ακόμα ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην νομάρχη Θ. Καλλιοντζή, δυο πρώην αντινομαρχών, ενός ειδικού συμβούλου του πρώην νομάρχη και μιας δημοσιογράφου από τη Δράμα που φέρεται ως υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων. Επίσης, διώξεις ασκήθηκαν και σε τέσσερεις υπηρεσιακούς παράγοντες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

    Οι εισαγγελικές διώξεις βασίστηκαν σε πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης ΑΜΘ Επαμεινώντα Αδαμακόπουλο ο οποίος κάνει λόγω για οικονομικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους 220.000ευρώ (που με τις προσαυξήσεις αγγίζει τις 500.000 ευρώ).

    [09] Σεισμικές δονήσεις στη νότια Κρήτη

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 7 το πρωί, νότια του Ηρακλείου, στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους και έγινε αισθητή στο Τυμπάκι και τις γύρω περιοχές.

    Η δόνηση σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ριχτέρ ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν 4,5 Ρίχτερ. To επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 128 χλμ. νότια του Ηρακλείου και 70 χλμ. νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού στα 44 χιλιόμετρα

    Νωρίτερα στη νότια Κρήτη είχαν καταγραφεί δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις, η μια στις 3:15 τα ξημερώματα, μεγέθους 3 Ρίχτερ σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Γαύδου και η άλλη στις 6:41 το πρωί, μεγέθους 3,1 Ρίχτερ κοντά στο Ελαφονήσι.

    [10] Στον Θανάση Βαλτινό το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

    Στο φιλόξενο περιβάλλον της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών απονεμήθηκαν χθες τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 (για βιβλία του 2011). Οι βραβευμένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τιμητική διάκριση, χωρίς ορισμένοι εξ αυτών να κρύψουν την επικριτική τους διάθεση για το επικείμενο κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τη γενικότερη πολιτική του βιβλίου.

    Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Θανάση Βαλτινό για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου (το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπός του).Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Γιώργο Συμπάρδη ενώ το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Γιάννη Ευσταθιάδη (είπε ότι πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική του βράβευση) και την Έρση Σωτηροπούλου.

    Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, που σημείωσε πως τέτοιες διακρίσεις υπενθυμίζουν πως η ποιητική τέχνη εξακολουθεί να είναι ζωντανή, και το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Αντώνη Λιάκο, που επισήμανε τους πανάρχαιους δεσμούς ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστοριογραφική επιστήμη.

    [11] Το Twitter αναβαθμίζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του

    Το κοινωνικό δίκτυο Twitter ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αυστηροποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

    Η νέα διαδικασία, που είναιπροαιρετική, απαιτεί την καταχώρηση του κινητού τηλεφώνου του χρήστη κατά την είσοδο. Ακολούθως, το Twitter αποστέλλει στον χρήστη έναν κωδικό μέσω γραπτού μηνύματος και εκείνος τον χρησιμοποιεί για να εισέλθει.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 May 2013 - 8:30:27 UTC