Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νύκτα συγκρούσεων σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη
  • [02] Πληθαίνουν όσοι τρέχουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα
  • [03] Στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
  • [04] Τουλάχιστον 55 νεκροί από πυρκαγιά σε σφαγείο πουλερικών στην Κίνα
  • [05] Η γενική αναισθησία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
  • [06] Επιθέσεις με γκαζάκια σε κτίρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΙΟΒΕ
  • [07] Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
  • [08] Σε ΗΠΑ και Λονδίνο ο ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλος

  • [01] Νύκτα συγκρούσεων σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη

    Οι δρόμοι των πόλεων της Τουρκίας είναι ήρεμοι σήμερα το πρωί , τέταρτη ημέρα από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έπειτα από μία νύκτα συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

    Διαδηλωτές πέταξαν τη νύκτα εμπρηστικές βόμβες κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν μέρος του κτιρίου στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η πυρκαγιά σβήστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Διαδηλωτές ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα τη νύκτα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις της χθεσινής νύκτας.

    Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολή αποκλείστηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει του διαδηλωτές τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Σε κοντινό τέμενος, ιατρικό προσωπικό, ανάμεσά τους ασκούμενοι γιατροί, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

    Η αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα επιδρομή εναντίον εμπορικού κέντρου στην Αγκυρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    Διαβάστε επίσης:

    Διεθνής κατακραυγή για καταστολή διαδηλώσεων στην Τουρκία

    [02] Πληθαίνουν όσοι τρέχουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

    Συνήθειες που στο παρελθόν ανήκαν μόνο σε αθλητικούς τύπους, ή και σε εκείνους που είχαν εμμονή με το σώμα τους, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην καθημερινή ζωή των «κανονικών» ανθρώπων.

    Σε στάδια, πάρκα, βουνά, κοντά στη θάλασσα, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο να συναντάς δρομείς. Άνθρωποι μικρής ή μεγάλης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, με μια φόρμα, ή ένα σορτς και οπωσδήποτε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια τρέχουν.

    Όχι για να προλάβουν, αλλά για να γυμνάσουν το σώμα τους, να εκτονωθούν, να γεμίσει το βλέμμα νέες εικόνες, να ομορφύνουν την καθημερινότητά τους, όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο 49χρονος Γιάννης που τρέχει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για 45 λεπτά, χειμώνα - καλοκαίρι, ακόμη και όταν βρέχει, εδώ και αρκετά χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τρέξιμο. Κάποιοι αθλούνται σε στάδια, πολλοί συμμετέχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δήμοι, άλλοι πηγαίνουν στα βουνά, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος. Και επιλέγει το τρέξιμο για αποσυμπίεση, αλλά και γιατί θέλει να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι λιγότερο λόγω μόδας» εκτιμά.

    [03] Στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

    O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ακολούθως, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για το Άγιο Όρος.

    Λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

    Ειδικότερα, από τις 11:00 έως τις 14:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στο τμήμα της οδού Βασ. Γεωργίου, μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Ηρ. Αττικού και σε όλο το μήκος της οδού Ηρ. Αττικού.

    [04] Τουλάχιστον 55 νεκροί από πυρκαγιά σε σφαγείο πουλερικών στην Κίνα

    Πυρκαγιά σε σφαγείο πουλερικών στη βορειοανατολική Κίνα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 55 ανθρώπων, ενώ είναι πιθανόν ότι πολλοί ακόμη παραμένουν παγιδευμένοι στις εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας που εξακολουθούσε να φλέγεται πέντε ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η οποία οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Περισσότεροι από 300 εργάτες βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της μονάδας στο Ντεχούι της επαρχίας Τζιλίν κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

    "Περί τους 100 εργάτες κατόρθωσαν να διαφύγουν από το σφαγείο , η έξοδος του οποίου ήταν κλειστή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αριθμός των παγιδευμένων εργατών παραμένει αδιευκρίνιστος. Η διαδαλώδης διαρρύθμιση του προκατασκευασμένου κτιρίου και οι στενές έξοδοι δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών διάσωσης, σύμφωνα με το Xinhua. Οι κανόνες ασφαλείας συχνά παραβιάζονται συχνά στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά και πολύνεκρα βιομηχανικά δυστυχήματα, κυρίως σε ορυχεία και εργοστάσια.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [05] Η γενική αναισθησία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

    Η υποβολή ενός ηλικιωμένου σε γενική αναισθησία στο πλαίσιο κάποιας χειρουργικής επέμβασης αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο να πάθει άνοια αργότερα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανσουά Σζταρκ του πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia), όπου επίσης, σύμφωνα με το BBC, κορυφαίοι αναισθησιολόγοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια διεθνής συμφωνία και συναίνεση για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διάγνωση του θανάτου.

    Η λεγόμενη «μετεγχειρητική γνωσιακή δυσλειτουργία» ανοίγει τον δρόμο για την άνοια ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση στον ασθενή. Πρόκειται για μια συνήθη επιπλοκή σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κάνουν κάποιο σοβαρό χειρουργείο που απαιτεί γενική αναισθησία.

    [06] Επιθέσεις με γκαζάκια σε κτίρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΙΟΒΕ

    Διπλή εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια, σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, με διαφορά περίπου πέντε λεπτών, σε κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και σε παλιο διατηρητέο κτίριο του ιδρυματος Οικονομικών και Βιομιχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην Αθήνα.

    Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο ΙΟΒΕ, στην οδό Αεροπόρου Παπαναστασίου στο Κουκάκι, όπου οι άγνωστοι εμπρηστές είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο απο έξι γκαζάκια. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.

    Αμέσως μετά ακολούθησε η έκρηξη στο κτίριο του ΕΣΠΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οδό Μιχαλακοπούλου στα Ιλίσια. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τέσσερα γκαζάκια, απο τα οποία προκλήθηκαν επίσης μικρές ζημιές στην είσοδο. Για τις δύο εμπρηστικές επιθεσεις διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία.

    [07] Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

    Η περιβαλλοντική ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών της σχολικής ηλικίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη μετάδοση γνώσεων και αξιών, οι οποίες θα διαμορφώσουν νέες στάσεις συμπεριφοράς και ζωής απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην επιστημονική ημερίδα "Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ... Ας μάθουμε ... ας παίξουμε" που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου.

    Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο βιωματικής μάθησης, όπου οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα της μάθησης στην τάξη, με τα αντίστοιχα στη φύση, μέσα από "εκδρομές ερμηνείας του Περιβάλλοντος", με θεματολογία σχετική με την χλωρίδα, την πανίδα, τους οικισμούς, το νερό, τη βλάστηση, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τους αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια, μέσα από τα μάτια των παιδιών, θα διοργανωθούν, στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά, εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα το Εθνικό Πάρκο.

    Πρόκειται για ένα μοναδικό οικοσύστημα, περιλαμβάνει ορεινές περιοχές των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, τους Εθνικούς Δρυμούς του Βίκου - Αώου και της Βάλια Κάλντα, ενώ συνδέεται με τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.

    [08] Σε ΗΠΑ και Λονδίνο ο ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλος

    Ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ πραγματοποεί ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει σήμεραως κεντρικός ομιλητής, στην ολομέλεια του ετήσιου Συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee).

    Το βράδυ ο κ. Αβραμόπουλος θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας (4-5 Ιουνίου), προσκεκλημένος του Βρετανού ομολόγου του, Γουίλιαμ Χαγκ, με τον οποίον θα έχει συνομιλίες για διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 June 2013 - 6:30:22 UTC