Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του νερού

  • [01] Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

    Στην πιο σημαντική έκθεση του ΔΝΤ των τελευταίων μηνών, συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Πέμπτη και την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", το ΔΝΤ παραδέχεται σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

    Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι σε χαρακτηρισμένο ως «αυστηρά εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο που οι συνταγές της λιτότητας θα είχαν στην ελληνική οικονομία, ωστόσο επισημαίνει ότι η συντονισμένη με την Ε.Ε. απάντηση στην κρίση αγόρασε χρόνο έτσι ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην υπόλοιπη ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

    - το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του ώστε να παρουσιαστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια που απαιτούνται ώστε μια χώρα να δικαιούται τη βοήθεια του Ταμείου.

    - το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και την πολιτικής της ικανότητας να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

    - το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα, αλλά ευρύτερα η Ευρωζώνη

    - η Κομισιόν«είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις δια της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή (δημοσιονομικών κανόνων) και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του νερού

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης φοβούνται περισσότερο από τον Αντώνη Σαμαρά μη τυχόν και πέσει η κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτόν τον «φόβο» απέδωσε το γεγονός ότι κάνουν "υποχωρήσεις" απέναντι στη Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι διαφωνούν σε μια σειρά ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κ.α.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ μίλησε σε εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι «θέλει να εξυπηρετήσει τους βαρόνους του νερού, τη ντόπια διαπλοκή που έχει τακιμιάσει με τη διεθνή διαπλοκή».

    «Ελάτε να το πάρετε το νερό της Θεσσαλονίκης, αν νομίζετε ότι σας ανήκει. Ελάτε να το πάρετε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα».

    «Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι το πρώτο τεστ στην υλοποίηση του δόγματος του σοκ, διότι αν μια κοινωνία αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως το νερό, τότε είναι έτοιμη να αποδεχθεί οτιδήποτε», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πωλούν μόνο την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, έχουν ήδη υποθηκεύσει το νερό των λιμνών, των γεωτρήσεων, των μελλοντικών γεωτρήσεων, όλο τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Τις υποδομές και τα δίκτυα».

    Χαρακτήρισε «έγκλημα» την ιδιωτικοποίηση του νερού και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να αποφανθούν δημοκρατικά αν είναι υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 June 2013 - 20:30:40 UTC