Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ
  • [02] Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία
  • [03] Πτώση 10,8% στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2011
  • [04] Ανήγγειλε αγώνα με νομικά και πολιτικά μέσα
  • [05] Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, συριακή κρίση συζήτησαν Δημ. Αβραμόπουλος και Γ. Χέιγκ
  • [06] Διαψεύδει ότι δανείστηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα ο Αν. Βγενόπουλος
  • [07] Β. Σόιμπλε: «Εφιάλτης θα ήταν μια γερμανική Ευρώπη»
  • [08] Προσαγωγή Έλληνα φοιτητή στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Απεβίωσε ο Bρετανός σατιρικός συγγραφέας Τομ Σαρπ
  • [10] Τρεις θέσεις κάτω η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

  • [01] Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ

    Τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει για σήμερα να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL (που έχει δρομολόγιο στις 15.00 από Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο), προκειμένου να ενημερωθούν αν τα πλήρωμά του έχει εξοφληθεί και σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε απαγόρευση επιβίβασης επιβατών στο πλοίο.

    Για κυβερνητική και εισαγγελική τρομοκρατία σε βάρος των ναυτεργατών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

    [02] Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία

    Στο 26,8% ανήλθε η ανεργία στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, αυξημένη, έστω και οριακά, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (26,7% σύμφωνα με τα επιπλέον στοιχεία) και έναντι 22,2% τον Μάρτιο πέρυσι.

    Με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.309.071 άτομα (αύξηση 19,7% σε έναν χρόνο), φαίνεται ότι οι νέοι σε ηλικία έχουν δύο κυρίως «επιλογές»: ή την ανεργία, καθώς περίπου 6 στους 10 είναι χωρίς εργασία (ποσοστό 58,3%), ή την αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό.

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

    Το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο 2013 ανήλθε σε 26,8 έναντι 22,2% τον Μάρτιο 2012 και 26,7% τον Φεβρουάριο 2013. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 215.735 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (αύξηση 19,7%) και κατά 4.626 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο εφέτος (αύξηση 0,4%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.580.680 άτομα και μειώθηκαν κατά 245.949 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2012 (μείωση 6,4%) και κατά 6.697 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2013 (μείωση 0,2%).

    Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.379.478 άτομα. Αυξήθηκε κατά 23.661 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2012 (αύξηση 0,7%) και κατά 9.074 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2013 (αύξηση 0,3%).

    [03] Πτώση 10,8% στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2011

    Μείωση 6,8% σημείωσε το 2011, σε σύγκριση με το 2010, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (ανήλθε στα 1.824,02 ευρώ), ενώ εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 10,8%.

    Παράλληλα, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλάζει και τις καταναλωτικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να δαπανούν οι πολίτες περισσότερα για τα θεωρούμενα ως «απολύτως απαραίτητα» (διατροφή, στέγαση) και να περικόπτουν «ελαστικές δαπάνες» (ένδυση- υπόδηση, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ).

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα, επίσης, με την οποία, ο κίνδυνος φτώχειας απειλούσε το 2011 το 20,6% του πληθυσμού (από 20% το 2010). Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 15%, όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κλπ).

    [04] Ανήγγειλε αγώνα με νομικά και πολιτικά μέσα

    Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε ότι "θα αγωνιστεί μέχρι τέλους" για να προσβάλει την καταδικαστική απόφαση και την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο για το ρόλο του στο σκάνδαλο διαφθοράς "Patria". Η απόφαση, η οποία δεν είναι οριστική, "αποτελεί ντροπή για τη χώρα", τόνισε ο κ. Γιάνσα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της χθεσινής ετυμηγορίας του δικαστηρίου της Λιουμπλιάνας. Ο πρόεδρος του SDS χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση πολιτική και υποστήριξε ότι "συντάχθηκε εκ των προτέρων στο Μούργκλε, (περιοχή της Λιουμπλιάνας) από γνωστούς συντάκτες" κάνοντας αναφορά στον τόπο κατοικίας του πρώτου προέδρου της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν. Ο πρώην πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα, αρχίζοντας με την άσκηση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του εντός 15 ημερών, όπως επίσης και "όλα τα πολιτικά μέσα", τα οποία αρνήθηκε να προσδιορίσει, παρά τα πολλαπλά αιτήματα να προβεί σε διευκρινίσεις. Το μόνο που είπε ήταν ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα στο κομμάτι που αφορά την πολιτικά υποκινούμενη δίκη και την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης. "Αυτή η απόφαση δεν θα διατηρηθεί", υπογράμμισε. Ο κ. Γιάνσα σε δηλώσεις του αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό POP TV ανέφερε ως παράδειγμα πολιτικού μέσου τη σύσταση Επιτροπής της Βουλής που θα ερευνήσει την υπόθεση διαφθοράς, από την αρχή της συμφωνία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, την περίοδο που δεν ήταν πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη ότι η απόφαση "ήταν χαστούκι στο πρόσωπο εκείνων που πίστευαν ότι η Σλοβενία είναι κράτος δικαίου και ότι οι πολιτικά υποκινούμενες δίκες δεν είναι πλέον πιθανές". "Δυστυχώς κάναμε λάθος" σημείωσε.

    [05] Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, συριακή κρίση συζήτησαν Δημ. Αβραμόπουλος και Γ. Χέιγκ

    Μέσα σε «εξαιρετικά θερμό, εποικοδομητικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η πολύωρη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ.

    Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις όπως, η ναυτιλία, η εμπορική συνεργασία και η ενέργεια. Η κατάσταση στην Τουρκία, η κρίση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά φυσικά και το Κυπριακό ήταν, επίσης, ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.

    Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσκληση στον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφτεί την Αθήνα και όπως σημείωσε «όλα αυτά θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού».

    [06] Διαψεύδει ότι δανείστηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα ο Αν. Βγενόπουλος

    Με γραπτή δήλωση του ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος διαψεύδει δημοσίευμα σε κυπριακή ιστοσελίδα ότι είχε πιστωτικές διευκολύνσεις από την Λαϊκή Τράπεζα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,3 εκατ. ήταν χωρίς εξασφαλίσεις.

    «Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω δανεισθεί ποτέ χρήματα στη ζωή μου ούτε από τη Λαϊκή, ούτε από καμιά άλλη τράπεζα», αναφέρει.

    Ο κ. Βγενόπουλος δηλώνει ότι παραιτείται επισήμως του απορρήτου σε ό,τι τον αφορά και ζητά από την Κεντρική Τράπεζα να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες, που αφορούν αυτές τις δήθεν, όπως τις χαρακτηρίζει, πιστωτικές διευκολύνσεις.

    [07] Β. Σόιμπλε: «Εφιάλτης θα ήταν μια γερμανική Ευρώπη»

    Για «σημεία βελτίωσης» στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ελλάδα έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ περιέγραψε ως τρομακτική εικόνα και ως εφιάλτη μια «γερμανική Ευρώπη».

    «Για μένα η ιδέα μιας γερμανικής Ευρώπης θα ήταν μια τρομακτική εικόνα. Η Ευρώπη σημαίνει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα και απίστευτος πλούτος διαφορετικότητας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, για να προσθέσει με έμφαση ότι «μια γερμανική Ευρώπη είναι ένας εφιάλτης».

    [08] Προσαγωγή Έλληνα φοιτητή στην Κωνσταντινούπολη

    Ο φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, Έλληνας πολίτης, είναι μεταξύ των ατόμων που έχουν προσαχθεί κατά τις διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη από την αστυνομία και αναμένεται να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

    Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» στην ιστοσελίδα της αναφέρει σήμερα ότι έχουν προσαχθεί τέσσερις ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία με το πρόγραμμα ERASMUS και άλλα ένδεκα άτομα, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας, που φέρουν διπλωματικό διαβατήριο.

    Επίσης η εφημερίδα «Ζαμάν» γράφει ότι από τους έξι ξένους που έχουν προσαχθεί, συνελήφθησαν οι τέσσερις, οι οποίοι φέρουν διπλωματικό διαβατήριο της Ελλάδας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

    Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί προσαγωγής ατόμου με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο.

    [09] Απεβίωσε ο Bρετανός σατιρικός συγγραφέας Τομ Σαρπ

    Ο Bρετανός σατιρικός συγγραφέας Τομ Σαρπ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Random House.

    Ο ισπανικός εκδοτικός οίκος Anagrama, που εξέδιδε τα βιβλία του στα ισπανικά, ανακοίνωσε ότι ο Σαρπ απεβίωσε στο σπίτι του στο Λαφράνκ στην ισπανική Κόστα Μπράβα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Παϊς", ο Σαρπ πέθανε από επιπλοκές που οφείλονται στον διαβήτη.

    Ο Σαρπ ήταν περισσότερο γνωστός για τις σειρά των έξι βιβλίων του με τίτλο "Γουίλτ", και το τελευταίο της σειράς "Η Κληρονομιά του Γουίλτ" είχε εκδοθεί το 2010. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του "Γουίλτ -Το μυστήριο της φουσκωτής κούκλας", "Η Μεγάλη Αναζήτηση", "Μην Πατάτε τη Χλόη", "Προσβολή Δημοσίας Αιδούς" και "Οργιώδης Συνάθροιση".

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [10] Τρεις θέσεις κάτω η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

    Η εθνική Ελλάδας έπεσε τρεις θέσεις και βρίσκεται, πλέον, στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που ανακοινώνει κάθε μήνα η FIFA, με 1006 βαθμούς. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Βραζιλία έπεσε στην 22η θέση του κόσμου!

    Στην κορυφή συνεχίζει να βρίσκεται η Ισπανία, που διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη και η Αργεντινή στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Αναλυτικά η πρώτη 10άδα της κατάταξης της FIFA για τον Μάϊο, έχει ως εξής:

    1. Ισπανία 1.614 βαθμοί2. Γερμανία 1.4163. Αργεντινή 1.2874. Κροατία 1.2225. Ολλανδία 1.1586. Πορτογαλία 1.1377. Κολομβία 1.1238. Ιταλία 1.0979. Αγγλία 1.09510. Ισημερινός 1.066...16. ΕΛΛΑΔΑ 1.006


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 June 2013 - 10:30:23 UTC