Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αγκάθι" στις συζητήσεις με την τρόικα το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014
  • [02] «Για να πουλήσεις πρέπει να υπάρχει και κάποιος να αγοράσει»
  • [03] Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην ΕΡΤ
  • [04] Η μοίρα σε ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο παραμύθι
  • [05] Τον σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [06] Πυρκαγιά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων

  • [01] "Αγκάθι" στις συζητήσεις με την τρόικα το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014

    Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών να αναμένεται να καθοριστεί μετά την απογευματινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται, οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

    Ένα από τα βασικά «αγκάθια» των συζητήσεων, το οποίο τέθηκε και στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είναι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως ανέφερε δε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

    Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «όλα είναι ανοικτά».Ειδικότερα, συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Τέλος, υπήρξε και ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα.

    [02] «Για να πουλήσεις πρέπει να υπάρχει και κάποιος να αγοράσει»

    Σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία η οποία και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

    Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής ρωτήθηκε από βουλευτές για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. «Η εξέλιξη προϋποθέτει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία και νομίζω ότι είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής αυτής και μετά την έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και η συναλλαγή για τον ΟΠΑΠ» δήλωσε ο κ. Ταπραντζής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την έγκριση, τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται σε βάρος του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, ο κ. Ταπραντζής δήλωσε: «Η κατηγορία ότι ξεπουλιούνται περιουσιακά στοιχεία νομίζω καταρρίπτεται από μόνη της, διότι δεν έχουν πουληθεί περιουσιακά στοιχεία στο βαθμό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ξεπουλάμε την Ελλάδα. Όσες επενδύσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα έγιναν μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια για να έρθουν εδώ επενδυτές».

    «Για να έχουμε αποκρατικοποιήσεις πρέπει εμείς μεν να πουλάμε αλλά να υπάρχουν και αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα στη χώρα σήμερα. Ό,τι υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης αγοραστών, παρά τα περί ξεπουλήματος. Αν είχαμε ξεπούλημα θα είχαμε και ουρές αγοραστών. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ουρές αγοραστών δεν έχουμε» είπε ο κ. Ταπραντζής και πρόσθεσε ότι αυτή η έλλειψη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, «πρώτον, διότι η αποκατάσταση του θετικού κλίματος στη χώρα θέλει χρόνο να εμπεδωθεί στις αγορές. Δεύτερον, η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλή έως δυσεύρετη, και ελπίζουμε αυτό το πράγμα να αποκατασταθεί μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

    [03] Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην ΕΡΤ

    Ανακοινώσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην ΕΡΤ εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ηΔΗΜΑΡκαι το ΚΚΕ.

    «Έκθετος και παράνομος» είναι ο πρωθυπουργός όσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την «άμεση συμμόρφωση του κ. Σαμαρά» με την απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εάν εξακολουθούν να διαφωνούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση για να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ, και εάν, τελικά, είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν να έλθει στη Βουλή και να την καταψηφίσουν.

    Την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ, ως ένδειξη σεβασμού στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και συμμόρφωσης στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος, αναφέρεται: «Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή».

    Άμεσα εκτελεστή επιμένει η ΔΗΜΑΡ ότι είναι η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και έπρεπε, ήδη από χθες το βράδυ, να έχει λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και ενόψει της νέας αυριανής συνάντησής τους.

    Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής συνιστά παράνομη ενέργεια, καθώς έπρεπε από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ ζητάει την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και υπογραμμίζει ότι, με την ΕΡΤ σε λειτουργία, πρέπει να προωθηθούν και να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός της.

    «Η χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι ελιγμοί μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής για το κλείσιμο της ΕΡΤ, των άλλων οργανισμών του δημοσίου και τη δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων. Αφορούν τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πολιτικής, τον επιμερισμό της πολιτικής ευθύνης, καθώς επίσης και τα μεταξύ τους παζάρια για τον ρόλο του κάθε κόμματος στην αστική διακυβέρνηση και τη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού» επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

    Προσθέτει, επίσης, ότι «στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νέα προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων και ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός που σηματοδοτούν μια νέα φάση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης». Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτή «διευκολύνει την κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μείνει».

    Διαβάστε επίσης:

    Τον σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    [04] Η μοίρα σε ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο παραμύθι

    Τα κορίτσια έβαλαν τα πλουμιστά τους φορεματάκια, τα σκουλαρίκια που γυάλιζαν στ' αυτιά τους, έβαψαν τα μάτια τους και βγήκαν χορεύοντας στη σκηνή, με τη συνοδεία των μικρών αγοριών που χοροπηδούσαν ολόγυρά τους. Έστρωσαν ένα μεγάλο χαλί, καταμεσής της σκηνής και η Αννούλα Μάγκα έκατσε στην άκρη του, φορώντας την κατακόκκινη, παραδοσιακή, τσιγγάνικη στολή της. Οι φωνές και τα γέλια σταμάτησαν και τότε η Αννούλα άρχισε να αφηγείται στα ρομανί "Το παιχνίδι της τύχης", ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο παραμύθι που το θυμόταν από τις αφηγήσεις του παππού της.

    Η αφήγηση του παραμυθιού στα ρομανί έγινε στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας που διοργανώθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον υπαίθριο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου του τσιγγάνικου οικισμού Αγίας Σοφίας, ο Σύλλογος Ελληνίδων Γυναικών Ρομ Δενδροποτάμου, η "ΑΡΣΙΣ" - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά στις περιφέρειες Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Το τσιγγάνικο παραμύθι που έχει διασωθεί προφορικά, καταγράφηκε ειδικά για την εκδήλωση, στην οποία την σκηνική παρουσία επιμελήθηκε ο Απόστολος Βέττας, σκηνογράφος, καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και ο Κώστας Βόμβολος, μουσικός, καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Αφηγήτρια ήταν η Αννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Γυναικών Ρομ και τη συνόδευσε με την κιθάρα του ο Γιάννης Πουρνάρας. "Θυμάμαι που μου έλεγε το παραμύθι ο παππούς μου και το ίδιο έλεγα κι εγώ στα παιδιά μου. Μιλάει για την τύχη και τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας γιατί ο πλούσιος προσπαθεί να βοηθήσει τον φτωχό αλλά αυτός είναι άτυχος και κάνει λανθασμένες κινήσεις" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μάγγα.

    [05] Τον σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού από πλευράς ελληνικών Αρχών της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

    Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να σχολιάσει τη διαχείριση των δημόσιων ΜΜΕ στα κράτη- μέλη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες. «Έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις για την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τώρα οι ελληνικές Αρχές πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, σεβόμενες το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε ο Ολιβιέ Μπαγί.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η τρόικα ζήτησε εμμέσως το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Ολιβιέ Μπαγί απάντησε ότι ούτε η Επιτροπή, ούτε η τρόικα ζήτησαν ή υπονόησαν το κλείσιμο κανενός δημόσιου οργανισμού και, ειδικότερα, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε ότι η Επιτροπή πληροφορήθηκε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ την ημέρα που ανακοινώθηκε δημόσια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    [06] Πυρκαγιά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων

    Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και καίει ξερά χόρτα μακριά από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε πριν από περίπου 1,5 ώρα και στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν χερσαίες δυνάμεις του στρατοπέδου και της πυροσβεστικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 June 2013 - 12:30:22 UTC