Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης στην Αλβανία
  • [02] Η αστυνομία πήρε τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ
  • [03] Νέα κατρακύλα για τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ
  • [04] Σε συναγερμό Μαλαισία και Ινδονησία από τις φωτιές που αύξησαν τρομακτικά την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [05] Ισλαμική οργάνωση στο Πακιστάν σκότωσε εννέα τουρίστες και τον ξεναγό τους
  • [06] Ψηφοφορία - τεστ σήμερα για τον πρωθυπουργό Άμπε, στην Ιαπωνία

  • [01] Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης στην Αλβανία

    Οι Αλβανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να ανανεώσουν το κοινοβούλιό τους σε μια ψηφοφορία που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αμφισβητηθεί και να βυθίσει τη χώρα σε πολιτική κρίση.

    Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

    Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο.

    Οι κύριοι αντίπαλοι --ένας δεξιός συνασπισμός γύρω από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και ένας άλλος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα-- προτείνουν ομόφωνα την ένταξη στην ΕΕ καθώς και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

    Νωρίτερα, σε εκλογικό τμήμα, μετά από έντονη λογομαχία για τις πολιτικές εξελίξεις, σκοτώθηκε ένα μέλος επιτροπής του Σοσιαλιστικού κόμματος και ένας άλλος τραυματίστηκε.

    [02] Η αστυνομία πήρε τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ

    Η τουρκική αστυνομία επανέκτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας τον έλεγχο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στους γύρω δρόμους, μετά από αρκετές ώρες συγκρούσεων με ομάδες διαδηλωτών.

    Περίπου στις 2:00 το πρωί τοπική ώρα, αρκετές εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, υποστηριζόμενοι από ειδικά υδροφόρα οχήματα που πετούσαν νερό υπό πίεση στους διαδηλωτές, αναπτύχθηκαν στην πλατεία ελέγχοντας τις οδικές προσβάσεις προς αυτή και αφήνοντας με το «σταγονόμετρο» πολύ λίγους πολίτες να τη προσεγγίσουν.

    Οι περισσότερες ομάδες των διαδηλωτών διασκορπίστηκαν μετά τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας, καθώς δέχτηκαν μεγάλο «φορτίο» χημικών και νερού, ενώ διαλύθηκαν και τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει στην πλατεία Τακσίμ και στη κεντρική λεωφόρο Ιστιγκλάλ.

    [03] Νέα κατρακύλα για τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ

    Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, μετά από τη μικρή ανάκαμψη που παρουσίασε τον Μάιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του IFOP, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδα Journal du Dimanche.

    Η έρευνα που δημοσιεύεται την Κυριακή έδειξε ότι μόλις το 26% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πολιτική απόδοσή του Ολάντ, ποσοστό μειωμένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντιθέτως το εξαιρετικά μεγάλο 73% δηλώνει δυσαρεστημένο.

    Ο Ολάντ που εξελέγη το Μάιο του 2012, βλέπει τη δεδομένη στιγμή η δημοτικότητά του, να είναι η χαμηλότερη από όλους σχεδόν τους προηγούμενους προέδρους, στο ίδιο χρονικό σημείο της θητείας τους .

    Το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό μειώθηκε επίσης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 31%.

    [04] Σε συναγερμό Μαλαισία και Ινδονησία από τις φωτιές που αύξησαν τρομακτικά την ατμοσφαιρική ρύπανση

    Η Μαλαισία κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές της νότιας επαρχίας Τζοχόρ καθώς ο καπνός από τις φωτιές στην Ινδονησία αύξησαν τον ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από το επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο.

    Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, δυτικά της χερισονήσου της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικελαίου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

    Ο καπνός από τις φωτιές στην επαρχία Ριάου της Σουμάτρας έχει καλύψει επίσης τη γειτονική Σιγκαπούρη, όμως η ποιότητα του αέρα σ' αυτή την πόλη κράτος βελτιώθηκε το Σαββατοκύριακο αφού είχε προηγουμένως φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

    ΗΙνδονησία κατάφερε να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σημαντικές νεροποντές πάνω από τις δασικές φωτιές στη Σουμάτρα.

    Ένα αεροπλάνο έρριξε τέσσερις τόνους άλατα στα σύννεφα πάνω από την επαρχία Μπενγκάλις (βορειοδυτική Ινδονησία), όπου υπάρχουν πολλές εστίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νεροποντές.

    Επίσης, τρία ελικόπτερα ετοιμάζονται να ρίξουν μεγάλες ποσότητες νερού στις εστίες, τις οποίες οι πυροσβέστες επί του πεδίου δεν μπορούν να κατασβέσουν επειδή σιγοκαίνε μέσα στο παχύ στρώμα από νεκρά φύλλα και φυτά που σχηματίζεται στο έδαφος της ζούγκλας.

    Οι ινδονησιακές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποψιάζονται πως εταιρείες παραγωγής φοινικελαίου ή χαρτομάζας με έδρα τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη άναψαν τις φωτιές για να αποδασώσουν εδάφη με λιγότερα έξοδα -- κάτι που οι εταιρείες διαψεύδουν.

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως η χώρα θα αναλάβει δράση εναντίον των εταιρειών τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

    [05] Ισλαμική οργάνωση στο Πακιστάν σκότωσε εννέα τουρίστες και τον ξεναγό τους

    Μια μαχητική ισλαμιστική πακιστανική οργάνωση με την ονομασία Τζουντούλαχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων σήμερα σε ξενοδοχείο σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της επαρχίας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν του βορείου Πακιστάν η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ξένους τουρίστες (πέντε Ουκρανούς, τρεις Κινέζους και ένα Ρώσο) και τον πακιστανό ξεναγό τους.

    "Αυτοί οι ξένοι είναι εχθροί μας και με υπερηφάνεια αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το φόνο τους και θα συνεχίσουμε τέτοιες επιθέσεις και στο μέλλον", δήλωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Τζουντούλαχ, ο Άχμεντ Μαρουάτ.

    [06] Ψηφοφορία - τεστ σήμερα για τον πρωθυπουργό Άμπε, στην Ιαπωνία

    Οι ψηφοφόροι του Τόκιο ψηφίζουν σήμερα για να ανανεώσουν το δημοτικό συμβούλιό τους σε μια εκλογή που αποτελεί τεστ για το συντηρητικό πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πριν από τις σημαντικές εκλογές για τη Γερουσία που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιουλίου.

    Μέσω της ψηφοφορίας αυτής, θα γίνει κυρίως γνωστό τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι του Τόκιο για την οικονομική πολιτική που έχει αποκληθεί "Αμπενόμικς" και ασκείται εδώ και έξι μήνες από τον αρχηγό της κυβέρνησης.

    Περίπου 253 υποψήφιοι διαφόρων κομμάτων ή και χωρίς κομματική ετικέτα διεκδικούν 127 έδρες.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD, δεξιά), του οποίου προεδρεύει ο Άμπε, ελπίζει να πάρει και πάλι την πλειοψηφία με τη βοήθεια του κυβερνητικού συμμάχου του, του μάλλον κεντρώου Νέου Κομέιτο.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει αυτή την ψηφοφορία μάχη "που πρέπει να κερδιστεί πάση θυσία", γνωρίζοντας πως το αποτέλεσμα θα ερμηνευθεί ως γενική δοκιμή πριν από τις εκλογές της 21ης Ιουλίου για τη Γερουσία.

    Αυτές οι τελευταίες είναι αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσει ο Άμπε να συνεχίσει την πολιτική του στα επόμενα τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεν υπάρχει άλλο εκλογικό ραντεβού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 June 2013 - 8:30:25 UTC