Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδιαφέρον από ΔΕΣΦΑ για συνεργασια με τον ΤΑΡ
  • [02] Ο Σνόουντεν αιτιολογεί το αίτημά του για χορήγηση ασύλου
  • [03] «Ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις»

  • [01] Ενδιαφέρον από ΔΕΣΦΑ για συνεργασια με τον ΤΑΡ

    Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον αγωγό ΤΑΡ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γιώργος Παπαρσένος μιλώντας απόψε σε αναπτυξιακό συνέδριο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΤΑΡ επελέγη την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ εντοπίζεται στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος ενώ ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε ενδιαφέρον και για μετοχική συμμετοχή στον αγωγό.

    Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης (πωλείται το 66% των μετοχών) με μοναδικό υποψήφιο την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR.

    [02] Ο Σνόουντεν αιτιολογεί το αίτημά του για χορήγηση ασύλου

    Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σε ζώνη μετεπιβίβασης σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, σημειώνει ότι "κινδυνεύει να διωχθεί", ακόμη και να θανατωθεί από τις ΗΠΑ, αν πρέπει να επιστρέψει εκεί, στην επιστολή του στην οποία αιτιολογεί το αίτημά του για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία.

    "Σας γράφω για να σας ζητήσω άσυλο (...) λόγω του κινδύνου να διωχθώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους πράκτορές της επειδή αποφάσισα να δημοσιοποιήσω σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος" από αυτήν την κυβέρνηση, αναφέρει ο Σνόουντεν σε αυτήν την επιστολή, η οποία απευθύνεται στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εστάλη με φαξ, και δόθηκε στην δημοσιότητα.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος επίσης είχε αποκαλύψει αμερικανικά μυστικά έγγραφα, ο Σνόουντεν σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή "ισόβιας κάθειρξης" λόγω των κατηγοριών οι οποίες μπορεί να διατηρηθούν εναντίον του από τις δικαστικές αρχές.

    Εξάλλου, οι μεταναστευτικές αρχές της Νορβηγίας δήλωσαν ότι "απέρριψαν" το αίτημα για χορήγηση πολιτικού άσυλου που τους υπέβαλε ο Αμερικανός φυγάς πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν.

    Ωστόσο, στο Βερολίνο, ο υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι γερμανικές αρχές παρέλαβαν ήδη αίτημα για παραχώρηση πολιτικού άσυλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν. "Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί όπως ορίζει ο (γερμανικός) νόμος", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε.

    Τέλος, στη Ρώμη, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα εξεταστεί το αίτημα του Σνόουντεν, αλλά επισήμαναν ότι κατά την υποβολή του αιτήματος ο αιτών πρέπει να είναι αυτοπροσώπως παρών --είτε σε κάποια ιταλική πρεσβεία, είτε στο ίδιο το έδαφος της Ιταλίας.

    [03] «Ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις»

    Στην ανάγκη σύγκλισης των επιτοκίων δανεισμού ιδιαίτερα των επιτοκίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με τα αντίστοιχα επιτόκια χωρών της ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με θέμα: «Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: τρέχουσες εξελίξεις».

    Με τις σημαντικές διάφορες των επιτοκίων στην επιχειρηματική πίστη μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη με τους επιθυμητούς εκείνους ρυθμούς που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ανεργίας, επισήμανε ο κ. Ζανιάς. Ανέφερε ότι στο χρονικό διάστημα που τα επιτόκια στη χώρα μας θα είναι ακόμη υψηλά, σημαντική είναι η συμβολή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΤΕΑΝ κλπ.

    Ο κ. Ζανιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σηματοδοτεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 July 2013 - 16:30:20 UTC