Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγιδευμένος φάκελος ανεφλέγη στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου
  • [02] «Πράσινο φώς» στο αεροσκάφος του Μοράλες έδωσαν τελικά Πορτογαλία - Γαλλία
  • [03] Ο επαρκής ύπνος προστατεύει την καρδιά
  • [04] H απάντηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ προς τον υφυπουργό Π.Καψή
  • [05] Μουσικός Ιούλιος με σημαντικούς καλλιτέχνες στο Ναύπλιο
  • [06] Επίθεση με γκαζάκια στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού
  • [07] Πακιστάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

  • [01] Παγιδευμένος φάκελος ανεφλέγη στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου

    Παγιδευμένος φάκελος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ανεφλέγη τα ξημερώματα στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Με την υπόθεση ασχολείται ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το παγιδευμένο δέμα ήταν ένα ντοσιέ μέσα σε κίτρινο φάκελο, ενώ ο αυτοσχέδιο μηχανισμός αποτελούνταν από μπαταρίες, καλώδια, σύστημα πυροδότησης και άγνωστη μέχρι στιγμής εκρηκτική ύλη.

    Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτούς που είχαν σταλεί σε ίδιους φακέλους, ταχυδρομικώς, στον πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού, στις 31 Μαρτίου του 2011 και στον Χάρη Καστανίδη όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, σε ένδειξη συμπαράστασης στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", από την ιταλική οργάνωση FAI. Ο σημερινός φάκελος είχε αυτοκόλλητες ετικέτες απέξω που ανέφεραν όνομα αποστολέα και παραλήπτη. Ως αποστολέας φέρεται ιδιώτης, ενώ ως παραλήπτης πρώην γνωστός ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.

    Η ανάφλεξη έγινε όταν ο παγιδευμένος φάκελος έπεσε στο δάπεδο κατά τη διάρκεια της διαλογής, αλλά δεν εξερράγη η εκρηκτική ύλη. Αμέσως, κλήθηκε η αστυνομία και επι τόπου έφτασαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο του ΤΕΕΜ, που εξουδετέρωσε τον μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη.

    [02] «Πράσινο φώς» στο αεροσκάφος του Μοράλες έδωσαν τελικά Πορτογαλία - Γαλλία

    Το ''πράσινο φως" να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους έδωσαν στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες η Πορτογαλία και η Γαλλία ύστερα από το περιστατικό που σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα όταν το αεροπλάνο ανακάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή Παρίσι και Λισσαβώνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης θεωρώντας ότι σε αυτό επέβαινε ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν.

    Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.

    Χθες το βράδυ, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [03] Ο επαρκής ύπνος προστατεύει την καρδιά

    Επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα προστατεύουν την καρδιά και επαυξάνουν τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος μειώνουν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη - και έτσι σώζονται περισσότερες ζωές - αν αυτό το υγιεινό στιλ ζωής συνδυάζεται με επαρκή ύπνο τα βράδια.

    Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό "European Journal of Preventive Cardiology", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία τις περιπτώσεις άνω των 14.000 ανδρών και γυναικών. Έως το τέλος της μελέτης περίπου 600 άτομα είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και 129 είχαν πεθάνει.

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θάνατοι ήσαν λιγότεροι μεταξύ των ανθρώπων που τηρούσαν τις κλασικές οδηγίες (άσκηση, σωστή διατροφή, όχι αλκοόλ και κάπνισμα) σε συνδυασμό με καλό ύπνο. Όσοι εφάρμοζαν και τις τέσσερις συστάσεις υγιεινής ζωής, είχαν κατά μέσο όρο 57% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 67% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι όμως, επιπλέον, κοιμούνταν τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ, είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 83% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

    [04] H απάντηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ προς τον υφυπουργό Π.Καψή

    Τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ως συνέχεια της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με την απάντησή τους στον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

    Ειδικότερα, στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (αργά το βράδυ της Τρίτης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ), αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί «ενδιάμεσου φορέα» πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

    Σύμφωνα με την απόφαση «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου. Γι' αυτό και ζητά τη συναίνεση μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα». Επίσης, αναφέρεται πως οι απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ φανερώνουν τα νομικά και θεσμικά αδιέξοδα που έχουν ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι, που, όπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, «επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ».

    Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην απόφασή τους επισημαίνουν ότι «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

    Σχετικά με τους εργαζόμενους, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προτείνουν η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως σημειώνουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.

    Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».

    [05] Μουσικός Ιούλιος με σημαντικούς καλλιτέχνες στο Ναύπλιο

    Γεμάτος μουσική προβλέπεται ο Ιούλιος για την ιστορική πόλη του Ναυπλίου, καθώς μια μουσική γιορτή θα στήνεται κάθε Παρασκευή, στον χώρο της Αρβανιτιάς, κάτω από το φωτισμένο Παλαμήδι, όπου το κοινό θα απολαμβάνει τις μελωδίες αγαπημένων καλλιτεχνών.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Χαρούλης και οι Χαΐνηδες, θα χαρίσουν με τις φωνές τους μοναδικές στιγμές στο μουσικόφιλο κοινό, στις 5, 12, 19 και 26 Ιουλίου.

    Την αρχή κάνει στις 5 του μήνα ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Γιάννης Χαρούλης. Ακολουθούν ο «κλασικός» Θάνος Μικρούτσικος με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη στις 12 και συνεχίζει ο δωρικός Σωκράτης Μάλαμας στις 19. Τον Μουσικό Ιούλιο θα κλείσουν οι παραδοσιακοί Χαΐνηδες, στις 26.

    Οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:00, ενώ η τιμή των εισιτηρίων διαμορφώνεται στα 10 και 12 ευρώ στο ταμείο.

    [06] Επίθεση με γκαζάκια στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού

    Εισβολή στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε, στις 11:20 χθες το βράδυ, ομάδα ατόμων η οποία πυρπόλησε αυτοκίνητο. Οι δράστες πήδηξαν την περίφραξη του υπουργείου, στην οδό Μπουμπουλίνας και στον περίβολο πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια, ο οποίος εξερράξη προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ακινητοποιημένο όχημα του υπουργείου που βρισκόταν εκεί λόγω βλάβης.

    Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και αργότερα συνέλαβε δύο άτομα τα οποία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] Πακιστάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την επίθεση που εξαπέλυσε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Ουαζιριστάν, στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν πακιστανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Πρόκειται για την σφοδρότερη αεροπορική επίθεση μέσα στο 2013 και την δεύτερη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Ναουάζ Σαρίφ.

    Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη του δικτύου Χακάνι, σύμφωνα με τρεις διοικητές των ταλιμπάν και με αξιωματούχους ασφαλείας.Δύο πύραυλοι έπληξαν κατοικία κοντά στην κεντρική αγορά στο Μιρανσάχ, την επαρχιακή πρωτεύουσα του Βόρειου Ουαζιριστάν, που κατοικείται από φυλές και θεωρείται προπύργιο των ταλιμπάν.

    Από την επίθεση τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ο Καλιμουλάχ Νταουάρ, μέλος τοπικής φυλής, αλλά οι διασώστες καθυστέρησαν να προσεγγίσουν τον τόπο της επίθεσης από τον φόβο μίας δεύτερης, κάτι που συνηθίζεται στις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 July 2013 - 6:30:22 UTC