Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο στρατός καθαίρεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο και ανέστειλε το Σύνταγμα
  • [02] Γκ. Βεστερβέλε: Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους

  • [01] Ο στρατός καθαίρεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο και ανέστειλε το Σύνταγμα

    Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε σήμερα ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

    Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

    Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

    Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

    Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

    Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

    Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα». Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελ

    [02] Γκ. Βεστερβέλε: Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους

    Να μην στρεφόμαστε μόνο προς τις αρνητικές ειδήσεις, να βλέπουμε και τα θετικά, τόνισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το βράδυ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δίνοντας το παράδειγμα του αγωγού ΤΑΡ και των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

    Το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε ο Γερμανός επίσημος, που εξήγησε παράλληλα ότι η τρόικα είναι θεσμικό όργανο και όχι όργανο μιας κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να διαβεβαιώσει ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ως δείγμα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης, ιδίως μετά τον ανασχηματισμό, για να συνεχίσει η Ελλάδα στον δρόμο μιας "νέας εκκίνησης". "Γνωρίζουμε τι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κοινός στόχος είναι να ξεπεραστούν τα χρέη και η κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη και την ευημερία" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε από την πλευρά του το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Αθήνα περιμένει επίσης την επίσκεψη του "παλαιού φίλου και συναδέλφου" κ. Σόιμπλε. Αναφερόμενος στις επιτυχίες του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει ταχύτερα από ότι πιστεύεται στις αγορές. Η ελληνική οικονομία ανασυγκροτείται και η Ελλάδα ανακτά τη θεσμική της αυτονομία, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο Γερμανός επίσημος υπογράμμισε ότι τα πράγματα κινούνται στην Ελλάδα και χαιρέτισε τις επιτυχίες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, καλώντας να μη μειωθεί η ώθηση προς τις μεταρρυθμίσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 July 2013 - 20:30:24 UTC