Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευρύνθηκε σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού
  • [02] Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας
  • [03] Το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών
  • [04] "Υπερβολικά ευάλωτη" θα ήταν μια χώρα χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών, λέει η Α. Μέρκελ
  • [05] Οριστικό τέλος στο νεανικό διαβήτη με τη χρήση νανοτεχνολογίας
  • [06] Συνάντηση του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [07] «Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε και το επανίδρυσε»
  • [08] Θανάσιμος τραυματισμός 48χρονου στο γκαράζ του πλοίου «SORRENTO»
  • [09] Απολογείται, αύριο, η 31χρονη που κατηγορείται για το θάνατο του παιδιού της
  • [10] Την Παρασκευή οι απολογίες των τριών στελεχών του ΣΔΟΕ που κατηγορούνται για «φακελάκι»

  • [01] Διευρύνθηκε σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού

    Διευρύνθηκε στο εξάμηνο το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σε ταμειακή βάση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2012.

    Στα ταμεία του κράτους εισέρρευσαν φέτος λιγότερα έσοδα (20,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι (21,9 δισ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 28,6 δισ. ευρώ έναντι 27,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο Τακτικός Προϋπολογισμός να εμφανίσει φέτος μεγαλύτερο έλλειμμα (8,3 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με πέρυσι (6,5 δισ. ευρώ).

    Θετική εικόνα εμφανίζει το κονδύλι των τόκων που καταβάλλει ο προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το οποίο φέτος είναι μειωμένο στα 3,5 δισ. ευρώ

    έναντι 4,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε φέτος στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

    [02] Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας

    Το «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» (τίτλοι σπουδών οι οποίοι απονέμονται στην Ελλάδα) παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.), τα οποία εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

    Πιο συγκεκριμένα, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλων ΕΠΑ.Λ. των ειδικοτήτων: «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας, «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής, «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής, «Σχεδιαστών Δομικών Έργων» του Τομέα Δομικών Έργων, «Υπαλλήλων Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, «Πλοιάρχων Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Πλοιάρχων, «Μηχανικών Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Μηχανικών, «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας, «Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου».

    [03] Το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών

    Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ο οποίος, από το 2015 και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μπορεί να προχωρεί στην εξυγίανση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά έτσι αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν, ενώ δημιουργείται ο κίνδυνος καθυστέρησης εφαρμογής της τραπεζικής ένωσης.

    " Μόνο μια αλλαγή στις συνθήκες θα έδινε στην Κομισιόν τις εξουσίες που προβλέπει αυτή η πρόταση", τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε επιπλέον ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν μόνο όσα επιτρέπονται από τις ισχύουσες συνθήκες κι επισήμανε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνθήκες θα απαιτούσαν πολύ χρόνο και θα είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις για την τραπεζική ένωση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ο κ. Ζάιμπερτ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καταθέσει κοινές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν ένα ανεξάρτητο όργανο διάσωσης τραπεζών, στο οποίο θα εκπροσωπούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και εθνικοί θεσμοί.

    [04] "Υπερβολικά ευάλωτη" θα ήταν μια χώρα χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών, λέει η Α. Μέρκελ

    Μια χώρα χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν "υπερβολικά ευάλωτη", δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην υπόθεση παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, ενώ απέρριψε την σύγκριση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με αυτήν της Στάζι.

    Σύμφωνα με απόσπασμα από συνέντευξη η οποία θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, η καγκελάριος υποστηρίζει την συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες αμερικανικές, επισημαίνοντας ότι εξυπηρετεί την ασφάλεια της Γερμανίας και τονίζει ότι "δεν υπάρχει απολύτως καμία ομοιότητα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και των αντίστοιχων υπηρεσιών στα δημοκρατικά κράτη". Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή η σύγκριση επιτυγχάνει μόνο να υποβαθμίσει όσα έκανε η Στάζι στους πολίτες της πρώην ΛΔΓ.

    Η κα Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα και αναφέρει ότι είναι απαραίτητη η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφαλείας των πολιτών.

    [05] Οριστικό τέλος στο νεανικό διαβήτη με τη χρήση νανοτεχνολογίας

    Οριστικό τέλος στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη) φιλοδοξούν να δώσουν τα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας. Επιστήμονες, στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου, εργάζονται για να δημιουργήσουν μια νανοκάψουλα στην οποία θα τοποθετούνται νησίδες υγιούς παγκρεατικού ιστού που στη συνέχεια θα μεταμοσχεύονται στο ήπαρ του διαβητικού και θα λειτουργούν ανεξάρτητα, παράγοντας την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός.

    Το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των in vivo κλινικών μελετών και αν όλα πάνε καλά σε μία δεκαετία θα υπάρχει οριστική θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.

    [06] Συνάντηση του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα, ενώ είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που αφορούν τις τύχες του λαού μας και την πολιτική πρόταση του κόμματος για διέξοδο από την κρίση» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την συνάντησή του με τον κ. Παπούλια.

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράστηκε η ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και διεθνώς, «με τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις και τις επεμβάσεις και τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους, συρράξεις και επεμβάσεις στην περιοχή».

    [07] «Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε και το επανίδρυσε»

    Tο μήνυμα ότι «υπάρχει μια Ελλάδα, που δεν ηττάται, ανακάμπτει και θριαμβεύει» επιδιώκει να «περάσει» διεθνώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

    «Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η κυβέρνηση το παραδέχθηκε και το επανίδρυσε» τόνισε νωρίτερα, στην πρώτη του φιλική συνάντηση με τους συντάκτες Πολιτισμού, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει τις δυσκολίες και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού.

    «Η δική μας προσπάθεια είναι να φέρουμε σε πέρας όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι και να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει βαθύτερη Ελλάδα με διαχρονικότητα» εξήγησε ο νέος υπουργός, παρουσιάζοντας τις υπάρχουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και θέτοντας ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την επιτυχή διοργάνωση της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, την 1 Ιανουαρίου 2014.

    «Εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές» παραδέχθηκε.

    [08] Θανάσιμος τραυματισμός 48χρονου στο γκαράζ του πλοίου «SORRENTO»

    Θανάσιμα τραυματίστηκε 48χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος μέσα στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «SORRENTO» όταν άλλο φορτηγό όχημα μετατοπίστηκε, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, και έπεσε πάνω στο δικό του. Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν έξω από το όχημά του.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα για το Πρίντεζι της Ιταλίας, αλλά λόγω του ατυχήματος επέστρεψε. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφτασε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, το οποίο διαπίστωσε τον θάνατο του 48χρονου.

    Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο 68χρονος οδηγός του φορτηγού που μετατοπίστηκε και ο ύπαρχος του πλοίου.

    [09] Απολογείται, αύριο, η 31χρονη που κατηγορείται για το θάνατο του παιδιού της

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πάτρας οδηγήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, η 31χρονη μητέρα, που κατηγορείται για τον θάνατο του τριών μηνών βρέφους της, στο Αλεποχώρι Αχαΐας. Η 31χρονη, σε βάρος της οποίας έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία, ζήτησε και πήρε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή.

    Όσον αφορά στα άλλα δύο παιδιά της, ηλικίας 16 μηνών το καθένα, αρχικά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και στη συνέχεια παραδόθηκαν προσωρινά, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    [10] Την Παρασκευή οι απολογίες των τριών στελεχών του ΣΔΟΕ που κατηγορούνται για «φακελάκι»

    Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και πήραν από την Ε' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, τα τρία στελέχη του ΣΔΟΕ, που κατηγορούνται ότι ζητούσαν από ιδιοκτήτη καταστήματος ρούχων «φακελάκι» 25.000 ευρώ προκειμένου να μη βεβαιώσουν πρόστιμο, το οποίο, όπως ισχυρίζονταν, μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ.

    Την ίδια μέρα, θα απολογηθεί και η λογίστρια του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία, η οποία κατηγορείται ότι μεσολάβησε για την παράνομη συναλλαγή.

    Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης από κοινού και της παθητικής δωροδοκίας από κοινού, πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

    Το πρωί οδηγήθηκαν στην Ε' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενοι είναι ένας 60χρονος προϊστάμενος ελεγκτικού τμήματος της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο 55χρονος αναπληρωτής του, ένας 37χρονος ελεγκτής και μία 50χρονη λογίστρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 July 2013 - 14:30:29 UTC