Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φρένο" στην κρατική βοήθεια για τις προβληματικές τράπεζες
  • [02] Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της πορτογαλικής κυβέρνησης

  • [01] "Φρένο" στην κρατική βοήθεια για τις προβληματικές τράπεζες

    Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δεν θα περάσουν τους επόμενους "ελέγχους αντοχής" και χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, διεμήνυσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του σε μια γερμανική εφημερίδα. «Δεν θα είναι δυνατόν [οι τράπεζες που θα αποτύχουν στους ελέγχους αντοχής] να προσφύγουν ξανά σε δημόσια χρηματοδότηση», είπε ο Αλμούνια στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα VDI nachrichten.

    «Αν υπάρχουν τράπεζες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία πρέπει να εκκαθαρίζονται, και μάλιστα ακριβώς όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί», πρόσθεσε ο επίτροπος. Μεταβάλλοντας την πολιτική που ίσχυε ως πρότινος, οι ηγέτες της ΕΕ αναθεώρησαν τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τις προβληματικές τράπεζες, μεταθέτοντας το άχθος της εξυγίανσης ή της εκκαθάρισής τους στους μετόχους τους, τους επενδυτές και εντέλει στους ανασφάλιστους καταθέτες τους.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ετοιμάζεται για άλλον ένα κύκλο ελέγχων αντοχής το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο οποίος θα εξετάσει ιδίως εάν και κατά πόσον οι τράπεζες στην ΕΕ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οικονομικά και πιστωτικά σοκ και να εφαρμόσουν τη λεγόμενη συμφωνία Βασιλεία 3, που προϋποθέτει να διαθέτουν καλύτερης ποιότητας ίδια κεφάλαια και μεγαλύτερα αποθεματικά.

    Το 2011 η Αρχή είχε απαιτήσει από τον τραπεζικό τομέα να έχει αναχρηματοδοτηθεί με 106 δισ. ευρώ ως τα μέσα του 2012. Αναλυτές και σχολιαστές είχαν επισημάνει τότε ότι το ποσό αυτό ήταν ανεπαρκές.

    «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα και άρα πρέπει να καλωσορίσουμε τους ελέγχους αντοχής», δήλωσε ο Αλμούνια στην εφημερίδα.

    [02] Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της πορτογαλικής κυβέρνησης

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβίωσε σήμερα και από την πέμπτη πρόταση μομφής την οποία στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλιστών που διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την εξεύρεση μιας λύσης που θα βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση.

    Η πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι απορρίφθηκε χάρη στην ευρεία πλειοψηφία που διαθέτουν στο κοινοβούλιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το συντηρητικό CDS-PP. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, χωρίς μάλιστα να την έχει ζητήσει.

    Η στάση των Σοσιαλιστών, που στήριξαν την πρόταση μομφής ενώ διαπραγματεύονται ένα "σύμφωνο εθνικής σωτηρίας" φαινόταν αντιφατική. Όμως το PS εξήγησε ότι συζητά με τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και όχι με την κυβέρνηση. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του PS, Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, υπογράμμισε ότι το κόμμα του συμμετέχει "καλή τη πίστει" στις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος. Το PS, το PSD και το CDS-PP έχουν διορία μέχρι την Κυριακή για να βρουν μια λύση. Ξανάρχισαν τις επαφές τους το πρωί ενώ τα πολιτικά γραφεία των δύο πρώτων κομμάτων αναμενόταν να συνεδριάσουν ξεχωριστά αργά απόψε.

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα τρία κόμματα, που έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο στήριξης της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της, να καταλήξουν σε ένα "σύμφωνο εθνικής σωτηρίας" ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 July 2013 - 20:30:20 UTC