Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέφτουν οι υπογραφές για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [02] Συνεδριάζει το Euro Working Group
  • [03] Σε δεκατέσσερα λεπτά θα φθάνετε πλέον από το Ελληνικό στο Σύνταγμα
  • [04] Τι τελικά προκάλεσε την τραγωδία στην Ισπανία;
  • [05] Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα "δηλώσει" αν έγινε πραξικόπημα στην Αίγυπτο
  • [06] Ευρείες επιχειρήσεις κατά της μαφίας σε Ρώμη και Καλαβρία
  • [07] Η πετρελαϊκή Χαλιμπάρτον αποφάσισε να δηλώσει ένοχη για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Μεξικό, το 2010

  • [01] Πέφτουν οι υπογραφές για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    Τη συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που ισχύει από 1ης Αυγούστου πρόκειται να υπογράψουνσήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς και οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, στις επιχειρήσεις που θα μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές, θα απονέμεται ειδικό σήμα, με ευθύνη των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που θα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι τιμές μειώθηκαν.

    Ο έλεγχος θα γίνεται με τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών προ της μείωσης του ΦΠΑ.

    [02] Συνεδριάζει το Euro Working Group

    Νέα τηλεδιάσκεψη της ομάδος εργασίας του Eurogroup θα πραγματοποιηθείσήμερα το πρωί για να διαπιστώσει εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό "briefing", στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για χθες.

    [03] Σε δεκατέσσερα λεπτά θα φθάνετε πλέον από το Ελληνικό στο Σύνταγμα

    Ογδόντα τρεις χιλιάδες επιβάτες προστίθενται απόσήμερα στο δίκτυο του μετρό, καθώς από τις 12.00 παραδίδεται στην κυκλοφορία η επέκταση προς το Ελληνικό, που περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς, στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη τον Άλιμο και το Ελληνικό.

    Η διαδρομή Ελληνικό-Σύνταγμα θα διαρκεί 14 λεπτά, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος παρακολούθησε την τελεταία δοκιμή μαζί με τον υφυπουργό, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

    «Παραδίδουμε ένα έργο που θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα στα νότια προάστια. Ένα έργο που δημιουργεί ανάπτυξη στις γειτονιές της Αθήνας» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [04] Τι τελικά προκάλεσε την τραγωδία στην Ισπανία;

    Γιατί το τρένο πήγαινε τόσο γρήγορα; Μήπως ο οδηγός δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τα όρια ταχύτητας στην απότομη στροφή; Μήπως δεν έπιασαν τα φρένα; Τι γίνεται με το σύστημα ασφαλείας που «αναγκάζει» το τρένο να επιβραδύνει, αν πηγαίνει πάρα πολύ γρήγορα; Αυτά είναι ερωτήματα που θα εξετάσουν οι ερευνητές μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία, εδώ και δεκαετίες, που άφησε τουλάχιστον 80 νεκρούς και 94 τραυματίες, οι 35 από τους οποίους είναι σοβαρά.

    Το τρένο που εκτροχιάστηκε κατασκευάστηκε από την Bombardier και Talgo, ήταν σειράς 730, που η Renfe, η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων, χρησιμοποιεί για τις γραμμές Alvia, μια σιδηροδρομική υπηρεσία ταχύτερη από τα συμβατικά τρένα, αλλά όχι τόσο γρήγορη όσο το AVE, τα τρένα που διασχίζουν την Ισπανία σε ακόμα υψηλότερες ταχύτητες. Το τρένο κατασκευάστηκε το 2007-2009, και ανακαινίστηκε το 2012 για να φέρει και μηχανή ντίζελ. Είχε σχεδιαστεί για να λειτουργεί, τόσο σε συμβατικές γραμμές, όσο και σε γραμμές υψηλής ταχύτητας με χρήση δύο διαφορετικών τύπων ασφάλειας για τη ρύθμιση της υπερβολικής ταχύτητας.

    Στις γραμμές μεγάλης ταχύτητας, τα τρένα χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών ή ETCS, το σύστημα, το οποίο αυτόματα επιβραδύνει το τρένο που κινείται πάρα πολύ γρήγορα. Στις πιο αργές γραμμές, τα τρένα λειτουργούν κάτω από ένα παλαιότερο σύστημα, το ASFA, το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό, αν ένα τρένο κινείται πολύ γρήγορα αλλά δεν επιβραδύνει αυτόματα.

    Στο σημείο της καταστροφής, μόλις 3 χιλιόμετρα πριν τον σταθμό της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, το τρένο περνούσε μέσα από αστική περιοχή και από μια απότομη στροφή. Σε εκείνο το σημείο της τροχιάς, δύο εμπειρογνώμονες των ισπανικών σιδηροδρόμων είπαν ότι χρησιμοποιείται το παλαιότερο σύστημα ασφάλειας. Ο καθηγητής Ρότζερ Κέμπ ένα μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών της Βρετανίας, ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Δεδομένου ότι ο οδηγός έβγαινε από τη γραμμή υψηλής ταχύτητας για να εισέλθει σε μια πολύ πιο αργή διαδρομή πριν από την είσοδο του σταθμού, έπρεπε να υπάρχουν οπτικές προειδοποιήσεις (σήματα κυκλοφορίας ) για να μειώσει ταχύτητα».

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών συνδικαλιστικών οργανώσεων έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον ένα τρένο υψηλής ταχύτητας θα πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να κινείται σε ένα τμήμα του δικτύου με απότομες στροφές που έχει σχεδιαστεί για χαμηλότερης ταχύτητας τρένα. Πάντως μια πηγή κοντά στις έρευνες ανέφερε ότι το σύστημα ασφαλείας προφανώς λειτουργούσε σωστά και ένα άλλο τρένο είχε περάσει μια ώρα νωρίτερα χωρίς προβλήματα.

    Εν τω μεταξύ μια ημέρα μετά τον εκτροχιασμό του τρένου στις παρυφές της ισπανικής πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ο οδηγός του, Φρανσίσκο Χοσέ Γκαρθόν είναι στο νοσοκομείο υπό αστυνομική επιτήρηση, αλλά δεν έχει συλληφθεί.

    [05] Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα "δηλώσει" αν έγινε πραξικόπημα στην Αίγυπτο

    Η κυβέρνηση Ομπάμα ενημέρωσε τους αμερικανούς βουλευτές, ότι δεν προτίθεται να προβεί σε «προσδιορισμό» για το αν έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Με αυτή την πολιτική κίνηση η κυβέρνηση Ομπάμα αποφεύγει μια απόφαση που θα την ανάγκαζε αυτόματα σε περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει προς την Αίγυπτο.

    Ενημερώνοντας τα μέλη του Κογκρέσου, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να συντάξει οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν η αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, θα πρέπει να οριστεί ως πραξικόπημα, και ότι αν κάνει τέτοια δήλωση, δεν θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

    [06] Ευρείες επιχειρήσεις κατά της μαφίας σε Ρώμη και Καλαβρία

    Η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί δυο ευρείες επιχειρήσεις κατά της μαφίας στη Ρώμη και την Καλαβρία της νότιας Ιταλίας.

    Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα αφορούσε ανθρώπους που έχουν επιδοθεί σε "παράνομες δραστηριότητες" και στη δεύτερη περίπτωση, στόχος ήταν μέλη της Ντραγκέτα στην περιοχή του Καταντζάρο (Καλαβρία).

    Πενήνταεντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί για κάθε μια από τις επιχειρήσεις αυτές. Στην Καλαβρία τα εντάλματα σύλληψης αφορούν επιχειρηματίες, πολιτικούς και δικηγόρους.

    Στην Ιταλία τα εντάλματα σύλληψης μπορούν να εκδοθούν εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση για άλλα αδικήματα.

    Η αστυνομία δε διευκρίνησε πόσοι άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, περίπου 500 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, συμμετείχαν στην επιχείρηση στη Ρώμη, "τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αστυνομική επιχείρηση στην πρωτεύουσα".

    [07] Η πετρελαϊκή Χαλιμπάρτον αποφάσισε να δηλώσει ένοχη για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Μεξικό, το 2010

    Το μέγιστο δυνατό εκ του νόμου πρόστιμο, το οποίο δεν διευκρινίζεται, θα κληθεί να καταβάλει η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Χαλιμπάρτον η οποία συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τη τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την Πέμπτη.

    Η προφορική συμφωνία της εταιρείας που έχει τη βάση της στο Χιούστον απαιτεί την έγκριση του δικαστηρίου.

    Η Χαλιμπάρτον αποδέχτηκε επίσης να καταβάλει εθελοντικά πόσο 55 εκατομμυρίων δολαρίων προς το αμερικανικό εθνικό Ίδρυμα Αλιείας και στην εθνική ένωση άγριας ζωής, απόφαση που δεν απαιτεί δικαστική έγκριση ανέφερε επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο εκπρόσωπος της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας δεν σχολίασε τις δύο αποφάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 July 2013 - 6:30:22 UTC