Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ανατροπές και τα νέα δεδομένα που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο
  • [02] Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαίες οι μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα
  • [03] Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος
  • [04] Κόλαση φωτιάς στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από εκρήξεις φιαλών προπανίου
  • [05] Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης βρίσκεται ο Μπερλουσκόνι
  • [06] Διαβουλεύσεις για ανασχηματισμό
  • [07] Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο
  • [08] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών
  • [09] Ασθενής σεισμική δόνηση το πρωί στη Σαμοθράκη
  • [10] Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συναντήθηκε με τον Μ. Μόρσι

  • [01] Οι ανατροπές και τα νέα δεδομένα που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

    Η διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης έως το 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας, είναι κάποια από τα σημαντικότερα νέα δεδομένα που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο φόρος αλληλεγγύης θα διατηρηθεί ως και το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα).

    Επισημαίνει, επίσης, πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" δεν αποδώσει τα αναμενόμενα 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό θα διατηρηθεί και το 2014.

    Σημειώνεται μάλιστα ότι αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.

    Ως τον Δεκέμβριο, δηλαδή, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο.

    Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με μείωση των ΔΟΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 120.

    Επιπλέον, ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει οριστεί η ομάδα ελεγκτών που θα κάνει εκπαίδευση του προσωπικού στις εφορίες.

    Τέλος, στην αξιολόγησή της η τρόικα επισημαίνει ορισμένες υπερβάσεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα από τον ΕΟΠΥΥ.

    Σε αυτό το πλαίσιο το νέο Μνημόνιο ζητά τη λήψη μέτρων για φορείς του δημοσίου που βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

    Επισημαίνεται ότι για την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων συμφωνήθηκε με τις ελληνικές Αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων.

    Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι και ο προσδιορισμός οροφής δαπανών στον τομέα της υγείας. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

    [02] Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαίες οι μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα

    «Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να κάνουν αξιέπαινη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίες «μεγαλύτερες προσπάθειες, που παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και διαρκή ανάπτυξη», όπως τόνισε.

    Ηκ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας ότι «οι (ελληνικές) αρχές λαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο το 2013.

    Βαθύτερες μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή».

    Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης των εσόδων πρέπει να γίνουν περισσότερα, όπως και για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που υπονομεύουν τα έσοδα.

    «Με δεδομένη την αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου από ανειδίκευτο προσωπικό για να δημιουργηθεί χώρος ώστε να προσληφθεί νέο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Και επείγοντα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του».

    Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ιδίως μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία. Οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε σημαντικά επίπεδα, κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι ευπρόσδεκτες».

    [03] Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος

    Τους 40 βαθμούς αναμένεται να αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι των πόλεων να αναζητήσουν λίγες ώρες δροσιάς στις κοντινές παραλίες.

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), του υπουργείου Υγείας συνιστά τη μείωση των μετακινήσεων και την αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

    Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς και να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

    Το ΕΚΕΠΥ συνιστά επίσης:

    «Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

    Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

    Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.

    Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

    Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια».

    Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ) καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών.

    Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

    [04] Κόλαση φωτιάς στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από εκρήξεις φιαλών προπανίου

    Δεκαπέντε άνθρωποι είναι αγνοούμενοι ύστερα από σειρά ισχυρών εκρήξεων που σημειώθηκαν τη νύχτα σε εργοστάσιο φιαλών προπανίου στη Φλόριντα, μεταδίδουν σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Orlando Sentinel, η οποία επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους, 24 άνθρωποι εργάζονταν στο εργοστάσιο της εταιρείας Blue Rhino χθες τη νύχτα όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκε τεράστια πυρκαγιά. Οι αρχές απομάκρυναν τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

    Ασθενοφόρα και ελικόπτερα μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο της περιοχής του Ορλάντο.

    [05] Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης βρίσκεται ο Μπερλουσκόνι

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας συνεδριάζει σήμεραγια να αποφανθεί εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης, με τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης, μία απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Η πιθανή φυλάκιση του Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που πιθανώς θα έχει αντίκτυπο και στις λοιπές χώρες του ευρώ.

    Ο Μπερλουσκόνι θα εμφανιστεί ενώπιον πέντε δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου θα κάνει την τελευταία αγόρευσή του ώστε να αποφύγει τη φυλάκιση ενός έτους. Οι διαβουλεύσεις του δικαστηρίου πιθανώς να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες έως ότου ληφθεί η απόφαση.

    Εάν καταδικαστεί, ο Μπερλουσκόνι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του στο κοινοβούλιο, κάτι που θέτει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του κόμματός του.

    Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, αφού πολλά μέλη του κόμματός του που έχουν ήδη δυσανασχετήσει εξαιτίας της συνεργασίας με τον «παλιό τους εχθρό», ίσως αρνηθούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση εφόσον ο Μπερλουσκόνι βρεθεί ένοχος και καταδικαστεί, αναφέρει το Ρόιτερς.

    [06] Διαβουλεύσεις για ανασχηματισμό

    Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή συνάντηση των ηγετών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβία, μοναδικό θέμα της οποίας ήταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    Οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των Ενωμένων Περιφερειών της Σερβίας (URS) Μλάτζαν Ντίνκιτς αναμένεται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σήμερα το μεσημέρι, όπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της σερβικής κυβέρνησης Μιλίβογε Μιχαήλοβιτς.

    Μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, που πρόσφατα έλαβαν την απόφαση για κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    [07] Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο

    Ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας, σε συνέχεια της χθεσινής στην Κορινθία και την Αργολίδα, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο, είναι σε εξέλιξη, με εκτεταμένες έρευνες κυρίως σε καταυλισμούς Ρομά στη Μεσσηνία.

    Ειδικότερα, αυτή την ώρα, οι άντρες της αστυνομίας επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και της Καλαμάτας.

    Η επιχείρηση ενεργείται με αστυνομικές δυνάμεις της Πελοποννήσου και της Αττικής, που έχουν φτάσει στην Πελοπόννησο γι' αυτό τον σκοπό, με επικεφαλής τον αστυνομικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου υποστράτηγο Ηλία Γεωργόπουλο, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

    Έχουν προσαχθεί αρκετά άτομα και ερευνάται η συμμετοχή τους στη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.

    [08] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών

    Υπό μερικό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Άγιος Γερμανός του Δήμου Πρεσπών, στη Φλώρινα.

    Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα.

    Στην περιοχή βρίσκονται 21 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων, από την Κοζάνη.

    [09] Ασθενής σεισμική δόνηση το πρωί στη Σαμοθράκη

    Ασθενής σεισμική δόνηση,μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις8:33το πρωί, στη Σαμοθράκη.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο και σε απόσταση 29 χλμ. ν/α του νησιού.

    [10] Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συναντήθηκε με τον Μ. Μόρσι

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον είχε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον αποπεμφθέντα αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι αργά χθες βράδυ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

    Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η Κάθριν Αστον και ο Μοχάμεντ Μόρσι είχαν μια "σε βάθος συζήτηση" που διήρκησε δύο ώρες, χωρίς να αναφέρει πού διεξήχθη η συνάντηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 July 2013 - 8:30:27 UTC