Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη έλεγχοι μηχανικών σε κτίρια, μετά τον σεισμό
  • [02] Δύο νεαρές Βρετανίδες δέχθηκαν επίθεση με οξύ στη Ζανζιβάρη
  • [03] Έκκληση Ν. Αναστασιάδη προς Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον τερματικό της Κύπρου για εξαγωγή φυσικού αερίου
  • [04] Το κακάο βοηθά τους ηλικιωμένους να έχουν υγιή μνήμη
  • [05] "Οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν πλήρως"
  • [06] "Έτοιμη η Ελλάδα για τη συμφωνία με Αυστραλία"
  • [07] Οι «Νιού Γιόρκ Τάιμς» δεν είναι προς πώληση, λέει ο εκδότης της εφημερίδας

  • [01] Σε εξέλιξη έλεγχοι μηχανικών σε κτίρια, μετά τον σεισμό

    Ελέγχους σε κατασκευές πραγματοποιούν και σήμερα μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, όπου σημειώθηκε χθες ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

    Από τα έως τώρα στοιχεία, δύο σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία, ενώ 80 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο χωριό Ρεγγίνι. Οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι σε όλη τη Φθιώτιδα τα κτίρια με ζημιές ίσως είναι πάνω από 300.

    Από σήμερα, ελέγχους στα κτίρια πραγματοποιούν μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας και της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.

    Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και υποστηρίζουν ότι από χθες το βράδυ η σεισμικότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία αφού σημειώνονται μετασεισμοί έως 3,6 Ρίχτερ.

    [02] Δύο νεαρές Βρετανίδες δέχθηκαν επίθεση με οξύ στη Ζανζιβάρη

    Δύο νεαρές Βρετανίδες δέχθηκαν χθες το βράδυ επίθεση με οξύ στη Ζανζιβάρη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εναντίον ξένων σ' αυτό το τουριστικό αυτόνομο αρχιπέλαγος της Τανζανίας, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

    "Η αστυνομία στη Ζανζιβάρη άρχισε ένα ανθρωποκυνηγητό" για να βρει αυτούς που επιτέθηκαν στις δύο 18χρονες γυναίκες, πρόσθεσε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας, ο Μκάνταμ Χάμις.Ο ίδιος κάλεσε τον πληθυσμό να συνεργαστεί για "να βρεθούν οι δράστες", διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη "διαπιστωθεί" το κίνητρο της επίθεσης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Ζανζιβάρης, τον Σάλεχ Μοχάμεντ Τζιντάουι, οι Βρετανίδες τραυματίσθηκαν στο στήθος, στο πρόσωπο και στα χέρια, όμως η ζωή τους δεν κινδυνεύει.

    Οι δύο γυναίκες εργάζονταν ως εθελόντριες σε ένα σχολείο. Δέχθηκαν την επίθεση λίγο πριν από τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώ ο πληθυσμός του αρχιπελάγους αυτού, η μεγάλη πλειονότητα του οποίου είναι μουσουλμανική, γιόρταζε το τέλος του Ραμαζανιού, διευκρίνισε ο αστυνομικός αξιωματούχος. Δράστες της επίθεσης ήταν δύο νεαροί που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Επιτέθηκαν στις νεαρές γυναίκες ενώ αυτές περπατούσαν στους στενούς δρόμους του Στόουν Τάουν, του ιστορικού κέντρου της Ζανζιβάρης που έχει περιληφθεί από την UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [03] Έκκληση Ν. Αναστασιάδη προς Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον τερματικό της Κύπρου για εξαγωγή φυσικού αερίου

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας από τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο.

    Σε ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή Λεμεσού, παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εν όψει τούτου, σημείωσε, «καλώ την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου» και μετέφερε προς τον ισραηλινό υπουργό τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να καταστεί η κινητήριος δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    «Αυτά όλα σχετίζονται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ίσως ο πιο σταθερός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως «η εγγύτητά μας με τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή».

    [04] Το κακάο βοηθά τους ηλικιωμένους να έχουν υγιή μνήμη

    Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας (κακάο) κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν πιο υγιή τη μνήμη τους και γενικότερα τον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρόφημα του κακάο συσχετίζεται με την υγεία των αγγείων του αίματος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ιρανικής καταγωγής νευρολόγο Φαρζανέχ Σορόντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν 60 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, που δεν είχαν άνοια.

    Οι εθελοντές έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστού κακάο καθημερινά επί 30 μέρες και δεν κατανάλωναν σοκολάτα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή στη διάρκεια αυτού του μήνα. Παράλληλα, υποβάλλονταν σε μνημονικά και νοητικά τεστ, ενώ μέσω υπερήχων καταγραφόταν η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορούσε στον εγκέφαλό τους.

    Η μελέτη έδειξε ότι, μετά από έναν μήνα κατανάλωσης κακάο, είχε βελτιωθεί κατά μέσο όρο κατά 8,3% η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών εκείνων (18 άτομα) που στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μειωμένη ροή αίματος (μια ένδειξη πιθανής προϊούσας άνοιας και Αλτσχάιμερ). Αντίθετα, δεν φάνηκε να βελτιώνεται ανάλογα η κυκλοφορία του αίματος σε όσους εξ αρχής δεν είχαν τέτοια προβλήματα.

    [05] "Οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν πλήρως"

    Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν και οι δύσκολες στιγμές του παρελθόντος θα ξεπεραστούν, εξέφρασε ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel", όπου - μεταξύ άλλων - αναφέρθηκε και στην υπόθεση της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    "Ειναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο 'κεφάλαιο', ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο - πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δεν σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση" ανέφερε ο κ. Ράμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον αλβανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, έπειτα από την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.

    [06] "Έτοιμη η Ελλάδα για τη συμφωνία με Αυστραλία"

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για την παραχώρηση βίζας σε νέους από 18 έως 30 χρόνων και την ανταλλαγή τους για διακοπές και εργασία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, σε συνέντευξη στην καθημερινή ελληνική εκπομπή της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αυστραλίας SBS.

    Ειδικότερα, ο κ. Γεροντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων:

    Πριν από λίγες μέρες που συνάντησα στο γραφείο μου την πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Της είπα ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ανεξάρτητα αν η ελληνική πλευρά ήθελε κάτι παραπάνω από αυτήν τη συμφωνία, αρκεί η πλευρά της Αυστραλίας να μας τη φέρει και θα μπουν άμεσα οι υπογραφές. Αν και δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό, μια και αφορά περίπου 500 άτομα, νομίζω ότι ακόμα και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να υπογράψουμε και να προχωρήσει, παρ' ότι, όπως τόνισα, θέλαμε κάτι άλλο από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Όμως δεν έχει σημασία. Μόλις η πλευρά της Αυστραλίας μάς την επιδώσει, θα υπογραφεί αμέσως από εμάς».

    [07] Οι «Νιού Γιόρκ Τάιμς» δεν είναι προς πώληση, λέει ο εκδότης της εφημερίδας

    Οι "Νιού Γιόρκ Τάιμς" δεν είναι προς πώληση, ανακοίνωσε η οικογένεια που τους ελέγχει και ο εκδότης, αναφέρει η εφημερίδα, έπειτα από μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τόσο η "Μπόστον Γκλόουμπ" όσο και η "Ουάσινγκτον Ποστ" αγοράσθηκαν από νέους ιδιοκτήτες.

    "Θα επιδιώξει η οικογένειά μας να πουλήσει τους Τάιμς; Η απάντηση σ' αυτό είναι όχι" υπογράμμισε ο εκδότης Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας New York Times Co., σε δήλωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας (http://link.reuters.com/hej32v).

    Ο Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ αναφέρει πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικλ Γκόλντεν μίλησαν στον Ντόναλντ Γκράχαμ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Washington Post Co, σχετικά με την απόφαση να πωληθεί η "Ποστ" και μερικές μικρότερες εφημερίδες και υπογράμμισαν πως οι "Νιού Γιόρκ Τάιμς" δεν σχεδιάζουν να ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 August 2013 - 8:30:22 UTC