Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους 638 οι νεκροί στην Αίγυπτο από τα βίαια επεισόδια
  • [02] Απαγορεύεται για τρεις ημέρες η κυκλοφορία κοντά σε δάση
  • [03] Ινδία: Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τους 18 ναύτες που βρίσκονταν μέσα στο υποβρύχιο
  • [04] Οι καύσωνες αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020
  • [05] Σάλος με δηλώσεις της Ισινμπάγεβα για τον ρωσικό νόμο περί ομοφυλοφιλίας
  • [06] Η ΙΚΕΑ ανακαλεί παιδικά κρεβάτια λόγω κινδύνου τραυματισμού
  • [07] «Ευάλωτα σε επιθέσεις» τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ
  • [08] Ν. Ζηλανδία : Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τον σεισμό των 6,8 βαθμών
  • [09] Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Μπάλα, κοντά στην Πάτρα
  • [10] Πέθανε ο αμφιλεγόμενος και πασίγνωστος ποινικολόγος Ζακ Βερζές
  • [11] Σκληραίνει η πολιτική του Τ. Άμποτ για τους πρόσφυγες

  • [01] Στους 638 οι νεκροί στην Αίγυπτο από τα βίαια επεισόδια

    Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

    Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.

    Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν σήμερα «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική ομάδα. Περισσότεροι από 500 υποστηρικτές της Αδελφότητας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αιματηρών επεισοδίων.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [02] Απαγορεύεται για τρεις ημέρες η κυκλοφορία κοντά σε δάση

    Απαγορεύεται με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς από σήμερα έως και την Κυριακή. Το μέτρο θα ισχύει από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, αλλά είναι πιθανό να επεκταθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, θα ενδυναμωθούν οι περιπολίες από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιφέρειες της Αττικής και της Εύβοιας, για τη Σκύρο, τη Λέσβο, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τις Σποράδες, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Χαλκιδική, τον Έβρο, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Καβάλα.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, κοντά στην Πάτρα.

    [03] Ινδία: Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τους 18 ναύτες που βρίσκονταν μέσα στο υποβρύχιο

    Δύτες του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού εντόπισαν τις σορούς των δύο από τους 18 ναύτες, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν μέσα σε υποβρύχιο όταν σημειώθηκε έκρηξη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού.

    Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σημείο ζωής από το ρωσικής κατασκευής υποβρύχιο Sindhurakshak από το βράδυ της Τρίτης που βυθίστηκε ύστερα από δύο μεγάλες εκρήξεις. Πρόκειται για το σοβαρότερο δυστύχημα για το ΠΝ της Ινδίας τα τελευταία 40 χρόνια.

    "Επιβεβαιώνεται ότι βρήκαμε δύο πτώματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού και πρόσθεσε ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν αργότερα εντός της ημέρας στη δημοσιότητα.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [04] Οι καύσωνες αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020

    Οι περιοχές ανά τον κόσμο που θα πλήγονται από καύσωνες αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020 και θα συνεχίσουν θα αυξάνονται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ισπανία σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν.

    Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα είναι πιο δυσοίωνα από αυτά που είχε προβλέψει η ειδική ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ σε σχετική έρευνα που είχε διεξάγει πέρυσι. Στην έκθεση της Διακρατικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία στους καύσωνες: «Είναι πολύ πιθανό η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των θερμών περιόδων να αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές της Γης», αναφερόταν.

    Οι καύσωνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο επηρεάζουν πλέον το 5 τοις εκατό των περιοχών στον παγκόσμιο χάρτη, αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020 και να τετραπλασιαστεί έως το 2040».

    Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [05] Σάλος με δηλώσεις της Ισινμπάγεβα για τον ρωσικό νόμο περί ομοφυλοφιλίας

    Προχθές η Ελενα Ισινμπάγεβα έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στο άλμα επί κοντώ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μόσχας και χθες, έκανε όλο τον κόσμο να σχολιάζει τις δηλώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες τάχθηκε υπέρ του πολυσυζητημένου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία και απαγορεύει την προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλόφιλων. Μάλιστα, επιτέθηκε σε αθλήτριες της Σουηδίας, όπως η Εμα Γκριν-Τρεγκάρο, οι οποίες αγωνίστηκαν βάφοντας τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου, που συμβολίζουν την απελευθέρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

    Οι δηλώσεις της Ρωσίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας έγιναν λίγη ώρα μετά την απονομή των μεταλλίων, έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου και πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ξέσπασε ένας «πόλεμος», καθώς άλλοι τις καταδίκασαν και άλλοι τις υπερασπίστηκαν.

    Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Ισινμπάγεβα είπε στα αγγλικά: «Η στάση της (σ.σ. της Γκριν-Τρεγκάρο) δείχνει ασέβεια στη χώρα μας και στους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε τους νόμους μας, που όλοι οφείλουν να σέβονται. Όταν πάμε σε άλλες χώρες, ακολουθούμε τους κανόνες των χωρών που μας φιλοξενούν. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε εκεί τους δικούς μας κανόνες, απλώς προσπαθούμε να τους σεβαστούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς μέσους ανθρώπους, τα αγόρια να ζουν με τα κορίτσια και οι γυναίκες με τους άνδρες. Αυτό προέρχεται από την ιστορία». Και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην καταστρέψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι».

    [06] Η ΙΚΕΑ ανακαλεί παιδικά κρεβάτια λόγω κινδύνου τραυματισμού

    Η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων επίπλων Ikea ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την ανάκληση δύο μοντέλων της παιδικών κρεβατιών ύστερα από πολυάριθμες καταγγελίες για σπάσιμο της μεταλλικής ράβδου που ενώνει την προστατευτική ράγα στον σκελετό του κρεβατιού. Μία σπασμένη ράβδος θα μπορούσε να εκθέσει κοφτερά μεταλλικά άκρα δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού.

    Η ανάκληση αφορά τα μοντέλα Kritter και Sniglar και αναρτήθηκε από την Ikea στις ιστοσελίδες των κατά τόπους καταστημάτων της στις εξής χώρες: Βέλγιο, Βρετανία, Κίνα, Τσεχική Δημοκρατία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη και Τουρκία.

    Για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός των παιδιών από τα κοφτερά μεταλλικά άκρα, οι πελάτες μπορούν είτε να επιστρέψουν το κρεβάτι, να το ανταλλάξουν με άλλο προϊόν, είτε να παραλάβουν δωρεάν μία συσκευασία με εργαλεία για την επισκευή του, ανακοίνωσε η Ikea.

    Η εκπρόσωπος του ομίλου στη Σουηδία Άννα Πιλκρόνα Γκόντεν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 10.000 κρεβάτια από τα δύο αυτά μοντέλα έχουν πουληθεί στην σκανδιναβική χώρα, αλλά δεν γνωρίζει πόσα έχουν πουληθεί στο εξωτερικό.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] «Ευάλωτα σε επιθέσεις» τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ

    Τα αμερικανικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν είναι επαρκώς προστατευμένα από απειλές, περιλαμβανομένης της κλοπής υλικού για την κατασκευή βόμβας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις με στόχο την τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, αναφέρει έκθεση του πανεπιστημίου του Τέξας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Κανένας από τους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες για εμπορικούς σκοπούς ή τους τρεις για ερευνητικούς σκοπούς, που διαθέτει η χώρα, δεν είναι προστατευμένος απέναντι σε πιθανή επίθεση με πολλούς δράστες, όπως οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν 19 αεροπειρατές την 11η Σεπτεμβρίου, αναφέρει σε έκθεσή της η επιτροπή Nuclear Proliferation Prevention Project (NPPP) του πανεπιστημίου του Τέξας.

    Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (NRC) απαιτεί από τα πυρηνικά εργοστάσια να είναι προστατευμένα απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από πέντε ή έξι δράστες, σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται "Προστατεύοντας τις Αμερικανικές Πυρηνικές Εγκαταστάσεις από μία Τρομοκρατική Επίθεση".

    Οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ που λειτουργούν για ερευνητικούς σκοπούς--περιλαμβανομένου ενός στο Γκέιτερσμπεργκ του Μαίριλαντ, που απέχει μόλις 39 χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο--χρησιμοποιούν ως καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο αν κλαπεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αναφέρει η έκθεση.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [08] Ν. Ζηλανδία : Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τον σεισμό των 6,8 βαθμών

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε σήμερα νοτίως της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας Ουέλινγκτον προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους.

    Ο σεισμός, με επίκεντρο το βόρειο τμήμα του νησιού Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας, είχε εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας Geonet, που αρχικά ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6 βαθμοί.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες πληροφορίες για επιφανειακές υλικές ζημιές σε κτίρια εξαιτίας του σεισμού. Δεν εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι.

    Οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές διακόπηκαν προσωρινά μέχρι να γίνει έλεγχος στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα αεροδρόμια.

    Στο βόρειο τμήμα του Σάουθ Άιλαντ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, δεν υπάρχει κίνδυνος για μεγάλης κλίμακας τσουνάμι.

    Στη Νέα Ζηλανδία έχουν σημειωθεί αρκετοί σεισμοί μετά τον επιφανειακό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε την περιοχή Κάντερμπερι του Σάουθ Άιλαντ, το 2011, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 200 άνθρωποι και να ισοπεδωθεί η πόλη Κράισττσερτς, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.

    Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει η χώρα από γεωδυναμική άποψη. Η νησιωτική αυτή χώρα βρίσκεται πάνω στο όριο δύο τεκτονικών πλακών, της Αυστραλιανής και της πλάκας του Ειρηνικού. Κατά μήκος του ορίου αυτού συμβαίνουν πολύπλοκες τεκτονικές διεργασίες.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Μπάλα, κοντά στην Πάτρα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, κοντά στην Πάτρα. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    [10] Πέθανε ο αμφιλεγόμενος και πασίγνωστος ποινικολόγος Ζακ Βερζές

    Ο Γάλλος ποινικολόγος Ζακ Βερζές απεβίωσε χθες Πέμπτη στο Παρίσι σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του γαλλικού δικηγορικού συλλόγου, Κριστιάν Σαριέρ-Μπουρναζέλ.

    «Απεβίωσε πριν από περίπου δυόμισι ώρες. Ενημερώθηκα από τους οικείους του», δήλωσε ο Σαριέρ-Μπουρναζέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

    Ο αμφιλεγόμενος και πασίγνωστος δικηγόρος Βερζές είχε υπερασπιστεί μεταξύ άλλων τον διαβόητο ναζί Κλάους Μπάρμπι, τον Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, πιο γνωστό ως Κάρλος, μια σημαντική μορφή της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και τον ηγέτη των Ερυθρών Χμερ, Χίου Σαμπάν.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [11] Σκληραίνει η πολιτική του Τ. Άμποτ για τους πρόσφυγες

    Την σκληρή πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, υιοθέτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, ανακοινώνοντας νέα δρακόντεια μέτρα για τους αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία.

    «Αυτή είναι η χώρα μας και εμείς θα καθορίζουμε ποιοι θα έρχονται εδώ» είπε ο κ. Άμποτ ο οποίος υπογράμμισε πως αν κερδίσει τις εκλογές σχεδόν 32.000 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Αυστραλία με πλοιάρια δεν θα λάβουν ποτέ άδεια μόνιμης παραμονής και θα τους αφαιρεθεί και το δικαίωμα έφεσης.

    Εξάλλου, όσοι κριθούν ότι είναι όντως πρόσφυγες θα έχουν «αορίστου χρόνου» υποχρεώσεις προκειμένου να τους καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 August 2013 - 6:30:23 UTC