Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες αιματηρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις στην Αίγυπτο
  • [02] Φρ. Ολάντ - Ντ. Κάμερον: Ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα

  • [01] Νέες αιματηρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

    Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα, μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές της σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης.

    "Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα", υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

    Στις 20:00 ώρα Ελλάδος η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί αυτό το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί.

    Ωστόσο εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται ακόμη και αφού νύχτωσε συγκρούσεις και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου, έπειτα από μια ημέρα ισχυρών κινητοποιήσεων των ισλαμιστών, κατά την οποία τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται κυρίως για υποστηρικτές του Μόρσι.

    Σε δύο πρόχειρα νεκροτομεία τα οποία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καΐρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ προς τους διαδηλωτές, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες καταμέτρησαν τουλάχιστον 39 πτώματα.

    Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν επίσης ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον απολογισμό των νεκρών στο Κάιρο. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 45 νεκροί σήμερα μόνο στο Κάιρο.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Σουδάν και του Πακιστάν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

    Διαδηλώσεις κατά της αιματηρής καταστολής έγιναν και στην Τουρκία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία.

    Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου.

    [02] Φρ. Ολάντ - Ντ. Κάμερον: Ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισαν σήμερα "την ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα" για να επιτευχθεί μια έξοδος από την κρίση στην Αίγυπτο.

    Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, οι Ολάντ και Κάμερον διαπίστωσαν "την σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά τη σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών" και σημείωσαν ότι "η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο", σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    "Ο τερματισμός της βίας και της καταστολής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, η επανάληψη του ενδοαιγυπτιακού διαλόγου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα", υπογράμμισαν επίσης.

    Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η ΕΕ "θα πρέπει να διατυπώσει αυτές τις αξιώσεις και να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο". Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ "να συνέλθουν γρήγορα με αυτόν τον σκοπό", σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 August 2013 - 20:30:20 UTC