Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριά πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία
  • [02] Γερμανία: Ένας άνδρας κρατάει ομήρους στο δημαρχείο της πόλης Ίνγκολστατ
  • [03] Άλλες 13 βόμβες μολότοφ βρέθηκαν στην περιοχή του ΑΠΘ
  • [04] Προφυλακίστηκε ο 20χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τη σύντροφό του
  • [05] Πέντε τραυματίες από τη σύγκρουση θαλάσσιου ταξί με βοηθητική λέμβο, στο Πόρτο Χέλι
  • [06] Βασικό μισθό στα 751 ευρώ για τους πωλητές στο εμπόριο, εισηγείται ο πρόεδρος ΕΣΕΕ
  • [07] «Ο Μουμπάρακ θα απελευθερωθεί εντός της εβδομάδας»

  • [01] Βαριά πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

    Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, σε συνέχεια της διενέργειας συνεχών και εντατικών ελέγχων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

    «Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και, συγκεκριμένα, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Με δύο λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει τον νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

    «Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά "δέσμια αρμοδιότητα" του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται, πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση. Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Σε δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. «Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο. Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ' αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση» είπε, χαρακτηριστικά.

    [02] Γερμανία: Ένας άνδρας κρατάει ομήρους στο δημαρχείο της πόλης Ίνγκολστατ

    Ένας ένοπλος άνδρας κρατάει πολλά πρόσωπα ομήρους στο δημαρχείο της πόλης Ίνγκολστατ, κοντά στο Μόναχο, από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο άνδρας κρατάει «πολλούς ανθρώπους ομήρους» στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο απαγωγέας, με τον οποίο η αστυνομία της Ίνγκολστατ "βρίσκεται σε επαφή", δεν έχει διατυπώσει κανένα αίτημα. Τα κίνητρά του δεν είναι γνωστά. Δεν είναι σαφές ούτε τι όπλο φέρει. Πιστεύεται ότι έχει ένα πιστόλι.

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το δημαρχείο.

    Ο αριθμός των ομήρων είναι μονοψήφιος, σύμφωνα με την εφημερίδα Donau Kurier, η οποία επικαλέστηκε την αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, πρόκειται για έναν ασθενή μιας ψυχιατρικής κλινικής, ο οποίος είναι γνωστό ότι παρενοχλούσε μια δημοτική υπάλληλο.

    Ανάμεσα στους ομήρους είναι ένας αντιδήμαρχος, ο Ζεπ Μίσλμπεκ, ενώ ο δήμαρχος Άλφρεντ Λέμαν δεν βρισκόταν στο κτίριο, είπαν πηγές της αυτοδιοίκησης στην πόλη αυτή της Βαυαρίας στην ίδια εφημερίδα.

    Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ, που πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, επρόκειτο να μεταβούν στην Ίνγκολστατ εντός της ημέρας για μια συγκέντρωση. Δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση της ομηρίας σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την εκδήλωση αυτή.

    Η Ίνγκολστατ, στην διοικητική περιφέρεια Άνω Βαυαρία, είναι μια πόλη 125.000 κατοίκων, η οποία είναι γνωστή διότι εκεί εδρεύει η αυτοκινητοβιομηχανία Audi, αλλά και διότι είναι ο τόπος όπου είχε ιδρυθεί η μυστική παραθρησκευτική οργάνωση των Ιλουμινάτι, το 1776.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [03] Άλλες 13 βόμβες μολότοφ βρέθηκαν στην περιοχή του ΑΠΘ

    Δεύτερη παρτίδα με βόμβες μολότοφ εντοπίστηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αυτήν την φορά, διερχόμενος κάλεσε, χθες το μεσημέρι, την Άμεση Δράση και ανέφερε την ύπαρξη ύποπτων αντικειμένων στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης, έξω από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί των τμημάτων Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος και Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για 13 βόμβες μολότοφ. Όπως αποδείχθηκε, οι αυτοσχέδιες κατασκευές αποτελούντο από γυάλινες φιάλες με εύφλεκτο υγρό, ενώ στο στόμιο κάθε φιάλης είχε προσαρμοστεί κομμάτι υφάσματος. Οι κατασκευές περισυλλέγησαν και εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο.

    Σχεδόν ένα 24ωρο νωρίτερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, εργαζόμενος της εταιρείας φύλαξης του ΑΠΘ εντόπισε μέσα στους χώρους του Ιδρύματος κιβώτιο με 20 βόμβες μολότοφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις από τις βόμβες είχαν προσαρμοστεί με αυτοκόλλητη ταινία κροτίδες και μεταλλικές βίδες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν παρόμοιες μ' αυτές που βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα.

    Από τις αστυνομικές αρχές διενεργείται προανάκριση.

    [04] Προφυλακίστηκε ο 20χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τη σύντροφό του

    Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του στην δ' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 20χρονος, που κατηγορείται ότι σκότωσε την 25χρονη σύντροφό του και στη συνέχεια πέταξε το άψυχο κορμί της σε ρυάκι κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Απολογούμενος, ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την σε βάρος του αποδιδόμενη κατηγορία τής ανθρωποκτονίας από πρόθεση, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα μετά από καβγά που είχε με την κοπέλα. Εξέφρασε δε φόβους για τυχόν αντίποινα από τους οικείους της άτυχης κοπέλας σε βάρος της οικογενείας του.

    Όπως έγινε γνωστό, ο 20χρονος, σπουδαστής στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν σε διάσταση με την νεαρή αεροσυνοδό, ύστερα από επιθυμία της. Το μοιραίο βράδυ της 10ης Αυγούστου συναντήθηκε με την 25χρονη, στο σπίτι συγγενικού του προσώπου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισής τους. Σύμφωνα με όσα φέρεται να απολογήθηκε, συνευρέθηκε με την κοπέλα, αλλά στη συνέχεια καβγάδισε μαζί της, καθώς εκείνη επέμεινε να χωρίσουν.

    Ο 20χρονος υποστήριξε ότι έσπρωξε την άτυχη γυναίκα κι εκείνη έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και να τραυματιστεί θανάσιμα. Τον ισχυρισμό αυτό, όμως, έρχεται να καταρρίψει η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει λόγο για στραγγαλισμό, συνέπεια του οποίου επήλθε ο θάνατος της 25χρονης αεροσυνοδού.

    Τελικά εισαγγελέας και ανακρίτρια τον έκριναν ομοφώνως προφυλακιστέο, με αποτέλεσμα να πάρει τον δρόμο προς τις φυλακές.

    [05] Πέντε τραυματίες από τη σύγκρουση θαλάσσιου ταξί με βοηθητική λέμβο, στο Πόρτο Χέλι

    Σε νοσοκομείο της Αθήνας αναμένεται να μεταφερθεί για να χειρουργηθεί η 42χρονη μητέρα, που τραυματίστηκε σοβαρά χθες το βράδυ, μετά από τη σύγκρουση βοηθητικού φουσκωτού σκάφους, με θαλάσσιο ταξί, στην περιοχή Χηνίτσα στο Πόρτο Χέλι.

    Η 42χρονη, που επέβαινε στο βοηθητικό σκάφος με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της, που τραυματίστηκαν ελαφρότερα, έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο ισχίο και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της από το νοσοκομείο του Ναυπλίου στην Αθήνα.

    Οι πέντε τραυματίες από τη βοηθητική λέμβο, αρχικά είχαν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, ενώ δύο από αυτούς που ήταν σοβαρότερα, η 42χρονη μητέρα με τον 6χρονο γιο της, στο νοσοκομείο του Ναυπλίου. Ο 6χρονος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ενώ υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

    Σημειώνεται ότι κανείς από τους επτά επιβαίνοντες του θαλάσσιου ταξί δεν τραυματίστηκε. Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί καθώς το έργο της προανάκρισης συνεχίζεται, ενώ η Λιμενική Αρχή Πόρτο Χελίου που χειρίζεται την υπόθεση, πραγματοποίησε αλκοολμέτρηση στους κυβερνήτες των δύο εμπλεκόμενων σκαφών με αρνητικά αποτελέσματα.

    Επίσης, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ο κυβερνήτης του θαλασσίου ταξί αφέθηκε ελεύθερος.

    [06] Βασικό μισθό στα 751 ευρώ για τους πωλητές στο εμπόριο, εισηγείται ο πρόεδρος ΕΣΕΕ

    Διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο, στα 751 ευρώ, για πλήρη απασχόληση (συν τα προβλεπόμενα επιδόματα) και 511 ευρώ, για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση της εκ περιτροπής εργασίας, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας.

    Η τελική πρόταση της ΕΣΕΕ θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο στις 7 Σεπτεμβρίου και μετά από διαβούλευση μεταξύ εμπόρων εργοδοτών από όλη τη χώρα, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

    Σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πως στο δίλημμα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης της κλαδικής σύμβασης, πρέπει να επιλέξουν τη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο και τον συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση. Καλεί δε τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών και των εμπορικών συλλόγων μελών της ΕΣΕΕ, να τοποθετηθούν έως το αργότερο τις 6 Σεπτεμβρίου με συγκεκριμένες προτάσεις και να κάνουν σαφές εάν επιθυμούν την υπογραφή ή όχι μίας νέας κλαδικής σύμβασης και με ποιους όρους.

    Όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, η διάφορα των 860 ευρώ του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου με τα 586 ευρώ του κατώτερου της ΕΓΣΣΕ είναι 32% και με τα 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών είναι 40%. Ο ίδιος σημειώνει στη δήλωσή του: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η διαφορά θα είναι η μείωση που θα προκύψει μεταξύ των σημερινών μισθών και των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη της περιόδου "επεκτασιμότητας" της κλαδικής στο τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε έγινε και σε 110 αντίστοιχες περιπτώσεις την τελευταία διετία». Υπενθυμίζει, δε, ότι 110 κλαδικές συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα το 60% δηλαδή 1,2 εκατ. εργαζόμενοι να αμείβονται, σήμερα, με ατομικές συμβάσεις, ενώ, εάν δεν ανανεωθούν οι 15 κλαδικές που λήγουν εντός του 2013 τότε 1,6 εκατ. δηλαδή το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα απασχολείται και θα αμείβεται με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ.

    [07] «Ο Μουμπάρακ θα απελευθερωθεί εντός της εβδομάδας»

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου ο οποίος ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, πρόκειται να απελευθερωθεί από τη φυλακή μέσα στις προσεχείς 48 ώρες, αφού ένας εισαγγελέας τον απάλλαξε από τις κατηγορίες οι οποίες τον βάρυναν στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του Φαρίντ Ελ Ντιμπ προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο δικηγόρος του Μουμπάρακ έκανε την δήλωση αυτή αφού οι δικαστικές αρχές έδωσαν εντολή ο πρώην πρόεδρος να απελευθερωθεί, μετά την απαλλαγή του στη μια από τις υποθέσεις διαφθοράς που εξακολουθούν να τον βαρύνουν.

    Η μόνη βάσιμη νομική αιτία για την παράταση της κράτησης του Μουμπάρακ έγκειται σε μια ακόμη υπόθεση διαφοράς σε βάρος του, η οποία αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε ο Ντιμπ.

    Πάντως, ο 85χρονος Μουμπάρακ αντιμετωπίζει ακόμη μια επαναληπτική δίκη για συνενοχή στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 August 2013 - 12:30:21 UTC