Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο λόγω Συρίας
  • [02] Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη με δεκάδες προσαγωγές
  • [03] Ο Μπο Σιλάι παραδέχθηκε ότι γνώριζε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος
  • [04] Συνεργασία Guardian - New York Times για την υπόθεση Σνόουντεν
  • [05] Γιγάντιο πάντα γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον
  • [06] Πυρκαγιά απειλεί την ηλεκτοδότηση του Σαν Φρανσίσκο
  • [07] Μήνυμα για «ανεκτικότητα», «αμοιβαίο σεβασμό» και «περισσότερη Ευρώπη», από Ευ. Βενιζέλο και Μ. Σουλτς
  • [08] Βολιβία: Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε φυλακές
  • [09] Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
  • [10] Συνεχίζεται η δίκη για διαφθορά του Μπο Σιλάι, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες

  • [01] Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο λόγω Συρίας

    Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα επεκτείνει την παρουσία του στη Μεσόγειο με ένα τέταρτο πολεμικό πλοίο, εξαιτίας της κλιμακούμενης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος.

    Οι σύμβουλοι ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συνεδριάσουν στο Σαββατοκύριακο στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τις επιλογές δράσης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, στη Συρία μετά την πρόσφατη επίθεση με χημικά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσε την Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.Δήλωσε επίσης, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι δεν περιμένει να ληφθεί άμεσα η τελική απόφαση, ενώ όπως είπε είναι πιθανό στη συνεδρίαση να συμμετέχει και ο Ομπάμα.

    Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατιωτικά μέσα μετά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, παρόλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες Παρασκευή εναντίον οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής περιπέτειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει στη διάθεσή του "επιλογές", αν θελήσει να διατάξει μια επέμβαση στη Συρία.

    Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές για προσφυγή σε χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς αποτελούν "ένα σημαντικό γεγονός", "βαθιά ανησυχητικό". Ωστόσο επιφυλάχθηκε να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να "συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες" για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση, Γ. Αγγελόπουλος

    [02] Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη με δεκάδες προσαγωγές

    Ευρύτατη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται από τα ξημερώματα στο Τυμπάκι της Μεσαράς Ηρακλείου μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στην περιοχή.

    Στην επιχείρηση μετέχουν πάνω από 60 αστυνομικοί καθώς και διμοιρία των ΜΑΤ που έχουν προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές από τις προσαγωγές αναμένεται να εξελιχθούν σε συλλήψεις.

    [03] Ο Μπο Σιλάι παραδέχθηκε ότι γνώριζε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

    Ο καθαιρεθείς Kινέζος πολιτικός Μπο Σιλάι αποδέχεται την ευθύνη για τα δημόσια κεφάλαια ύψους 5 εκατ. γιουάν (612.000 ευρώ) που κατηγορείται ότι καταχράσθηκε και τα οποία κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του, λέγοντας σε κατάθεσή του που αναγνώσθηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι δεν φάνηκε τόσο προσεκτικός όσο έπρεπε.

    Ο Μπο, ο οποίος ήταν άλλοτε ένας ανερχόμενος αστέρας της κινεζικής ηγεσίας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας στην πιο δραματική δίκη που διεξάγεται στην Κίνα μετά την "εκθρόνιση" της Συμμορίας των Τεσσάρων, το 1976, στο τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ.

    Κατά την τρίτη ημέρα της δίκης, αναγνώσθηκε στο δικαστήριο η κατάθεση που είχε δώσει ο Μπο στις 2 Απριλίου, στην οποία παραδέχεται ότι γνώριζε για τα χρήματα, τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί από ένα κυβερνητικό οικοδομικό πρόγραμμα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Συνεργασία Guardian - New York Times για την υπόθεση Σνόουντεν

    Η βρετανική εφημερίδα Guardian συμφώνησε να δώσει στην New York Times πρόσβαση σε ορισμένα απόρρητα έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εφημερίδα.

    Σε ένα σύντομο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η Guardian αναφέρει ότι «κατέληξε σε συμφωνία» με τους Times, αφού η βρετανική κυβέρνηση απείλησε την εφημερίδα ότι θα προβεί σε αγωγή, εκτός εάν αυτή παρέδιδε ή κατέστρεφε τα έγγραφα που είχε λάβει από τον Σνόουντεν. «Στην κλιμάκωση των έντονων πιέσεων από την βρετανική κυβέρνηση, η Guardian αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Times σχετικά με τα έγγραφα που απεστάλησαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους Times ώστε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε φως στην υπόθεση».

    Μία πηγή σχετική επί του θέματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η συμφωνία συνεργασίας είχε επιτευχθεί πριν από μερικές εβδομάδες και ότι η Τζιλ Άμπραμσον, αρχισυντάκτρια των Times, ήταν παρών στις συνομιλίες.

    Η Guardian ανέφερε ότι η συνεργασία της με τους Times θα κάνει εφικτή την αποκάλυψη «των εγγράφων μαζικής παρακολούθησης». Ο εκδότης της βρετανικής εφημερίδας, Άλαν Ρασμπρίτζερ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπό την εποπτεία εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υπάλληλοι της Guardian αναγκάστηκαν να καταστρέψουν αρχεία που περιείχαν έγγραφα τα οποία είχε αποστείλει ο Σνόουντεν, ενώ η κυβέρνηση απείλησε με διώξεις.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [05] Γιγάντιο πάντα γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον

    Ένα γιγάντιο πάντα έφερε στον κόσμο, την Παρασκευή, ένα υγιέστατο μωρό στον εθνικό ζωολογικό κήπο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, αν και υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες σχετικά με το ποιος είναι ο πατέρας.

    Το μικρό πάντα, στο οποίο δεν έχει ακόμα δοθεί όνομα, είναι το τρίτο το οποίο έχει φέρει στη ζωή η 15χρονη Μέι Ζιάνγκ. Το νεογέννητο φαίνεται υγιές, δήλωσε ο διευθυντής του κήπου, Ντέννις Κέλι, προσθέτόντας ότι επιστήμονες θα του κάνουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, τις απαραίτητες εξετάσεις.

    Η Μέι Ζιανγκ είχε μείνει έγκυος μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, στις 30 Μαρτίου και οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει σπέρμα από δύο διαφορετικά αρσενικά πάντα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι επιστήμονες θα κάνουν τεστ πατρότητας στο νεογέννητο προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο από τα δύο αρσενικά είναι ο πατέρας.

    Τα θηλυκά πάντα είναι σε θέση να συλλάβουν μόνο για δύο ή τρεις ημέρες την άνοιξη, κάτι που καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 5 μήνες. Τα περισσότερα πάντα τα οποία μεγαλώνουν σε αιχμαλωσία έχουν συλληφθεί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Πυρκαγιά απειλεί την ηλεκτοδότηση του Σαν Φρανσίσκο

    Μια πυρκαγιά που μαίνεται στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι απειλεί γραμμές ηλεκτοδότησης που τροφοδοτούν το Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές στην ηλεκτρική υποδομή που εξυπηρετεί την πόλη και οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο αναγκάσθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία ηλεκτρικών γραμμών, αναφέρει ο κυβερνήτης σε δήλωσή του.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για μπλακάουτ στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 χλμ. δυτικά του πάρκου.

    Η πυρκαγιά προχώρησε χθες Παρασκευή στο εσωτερικό του εθνικού πάρκου, παραμένει εκτός ελέγχου και απειλεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

    Η πυρκαγιά, η οποία άρχισε την περασμένη εβδομάδα από τον Εθνικό Δρυμό Στανισλάους, είχε ως χθες το απόγευμα κάψει 44.500 στρέμματα στη βορειοανατολική άκρη του Γιοσέμιτι.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Μήνυμα για «ανεκτικότητα», «αμοιβαίο σεβασμό» και «περισσότερη Ευρώπη», από Ευ. Βενιζέλο και Μ. Σουλτς

    Το μήνυμα για «ανεκτικότητα», «αμοιβαίο σεβασμό» και «περισσότερη Ευρώπη», τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε,, κατά την «παρακαταθήκη» που άφησε πίσω του ο Δημήτρης Τσάτσος με τη σκέψη του, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Δ. Τσάτσου, από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και τους συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Σκιάθο, το βράδυ της Παρασκευής.

    «Η σκέψη του Τσάτσου βασίζεται στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό. Και τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε ο κ. Σουλτς.

    «Το βασικό μήνυμα που μας άφησε ο Τσάτσος είναι ότι δεν πρέπει να εκβιάζουμε τους συσχετισμούς περισσότερο από όσο αντέχουν οι κοινωνίες της Ε.Ε., αλλά αν η Ευρώπη δεν βαδίσει προς την ολοκλήρωση της, αν δεν έχουμε περισσότερη Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα είναι πάντα μια Ευρώπη της κρίσης και θα χάνει βαθμούς στο παγκόσμιο στερέωμα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    [08] Βολιβία: Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε φυλακές

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ κρατουμένων σε δημόσια φυλακή στην ανατολική Βολιβία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Όπως αναφέρεται στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας El Deber, ακόμα 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της διαμάχης στις φυλακές της Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρρα.

    Οι συγκρούσεις φέρεται να ξέσπασαν εξαιτίας φιλονικιών μεταξύ των κρατουμένων σχετικά με το «ποια ομάδα θα επικρατήσει στην ιεραρχία». Οι αρχές εικάζουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις μετά τις συγκρούσεις.

    Οι φυλακές της Παλμασόλα, που βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Σάντα Κρουζ, είναι η μεγαλύτερες της χώρας, αφού στεγάζουν τουλάχιστον 2.500 χιλιάδες κρατούμενους.Οι αρχές προσπαθούσαν επί δύο συνεχείς ώρες να διαχωρίσουν τις αντίπαλες ομάδες των κρατουμένων. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τουλάχιστον ένα παιδί ήταν μεταξύ των νεκρών.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

    Ο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο Μπομπ Φίλνερ παραιτήθηκε χθες Παρασκευή, έξι εβδομάδες αφού 18 γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μια πρώην εργαζόμενη στο Δήμο, τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Ο Φίλνερ, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, παραιτήθηκε αφού το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε να πληρώσει μέρος των νομικών εξόδων του από την αγωγή σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, αναφέρεται σε δημοσίευμα των "Λος Άντζελες Τάιμς".

    Ο 70χρονος Φίλνερ εξελέγη το Νοέμβριο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Καλιφόρνιας και της όγδοης μεγαλύτερης των ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που εξελέγη δήμαρχος της πόλης μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών.

    Φανερά συγκινημένος σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Φίλνερ ζήτησε συγγνώμη από τους δημότες του Σαν Ντιέγκο, την πρώην αρραβωνιαστικιά του και τις γυναίκες που κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά. "Δεν είχα πρόθεση να γίνω προσβλητικός, να παραβιάσω τον προσωπικό ή το συναισθηματικό χώρο σας", δήλωσε.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Συνεχίζεται η δίκη για διαφθορά του Μπο Σιλάι, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες

    Η δίκη για διαφθορά του Μπο Σιλάι, στην καρδιά το πιο ηχηρού πολιτικού σκανδάλου που έχει αποκαλυφθεί εδώ και δεκαετίες στην Κϊνα, επανελήφθη σήμερα μετά τις δύο πρώτες ημέρες κατά τις οποίες ο πρώην αξιωματούχος αμφισβήτησε κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας, αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του λαϊκού δικαστηρίου του Τζινάν, στην ανατολική Κίνα, όπου δικάζεται ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

    Ο 64χρονος Μπο, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, υπεξαίρεση κεφαλαίων και κατάχρηση εξουσίας, απέρριψε συνολικά χθες και προχθές τα στοιχεία της κατηγορίας. Οι αρχές ελέγχουν στενά αυτή τη δίκη η οποία θα ολοκληρωθεί, κατά την άποψη των ειδικών, με την ανακοίνωση μιας ετυμηγορίας που έχει προαποφασιστεί από την κομμουνιστική ηγεσία.

    Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κινδυνεύει να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, αναμένεται ότι θα σώσει το κεφάλι του, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αλλά θα του επιβληθεί βαρειά ποινή κάθειρξης.

    Ο Μπο, πρώην μέλος του ισχυρού Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγορείται ότι δέχθηκε σε δωροδοκίες, μαζί με τη σύζυγό του, την Γκου Καϊλάι, και τον γιο τους, τον Μπο Γκουαγκουά, το ισόποσο 2,67 εκατ. ευρώ από δύο επιχειρηματίες, τον Τανγκ Σιαολίν και τον Σου Μινγκ, φίλους του ζεύγους. Πρέπει επίσης να λογοδοτήσει για την υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων ύψους πέντε εκατομμυρίων γιουάν (612.000 ευρώ) και για κατάχρηση εξουσίας με στόχο να εμποδίσει μια ποινική έρευνα σε βάρος της συζύγου του. Η τελευταία παραδέχθηκε πέρυσι τον Αύγουστο την ενοχή της στη δολοφονία ενός βρετανού επιχειρηματία.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 August 2013 - 8:30:22 UTC