Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Αντ. Σαμαρά το μεσημέρι
  • [02] Επιταχύνονται οι διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών
  • [03] Δίκτυο προώθησης εναλλακτικού τουρισμού δημιουργούν Ελλάδα και Σερβία
  • [04] Κρητικός ντάκος - γίγας διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες
  • [05] Οι φλόγες απειλούν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση του Σαν Φρανσίσκο

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Αντ. Σαμαρά το μεσημέρι

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα έχει σήμεραστις 14:00, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Επιταχύνονται οι διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών

    Με ταχύτερους ρυθμούς θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ (για Κρήτη και Κυκλάδες), ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα 5 - 6 χρόνια.

    Προτεραιότητα, βεβαίως, δίνεται στην ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα -μια μνημονιακή υποχρέωση- και παράλληλα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

    Αυτά αναφέρθηκαν στη σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για τις δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων, όπως οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο ΕΣΠΑ και βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

    Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και όπως εκτιμούν οι δύο υπουργοί την επόμενη διετία θα έχει υλοποιηθεί το έργο.

    [03] Δίκτυο προώθησης εναλλακτικού τουρισμού δημιουργούν Ελλάδα και Σερβία

    Στη δημιουργία δικτύου προώθησης εναλλακτικού τουρισμού προχωρούν φορείς από την Ελλάδα και τη Σερβία έχοντας, ήδη, κάνει το πρώτο "βήμα", με τη συνάντηση του δημάρχου του δήμου Δίου - Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου και ομάδας Σέρβων επιχειρηματιών, με επικεφαλής την υφυπουργό Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Λιλιάνα Στάνκοβιτς.

    Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τη σερβική πλευρά, με στόχο να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα στις δύο χώρες, αλλά και να αναδειχθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης τέτοιας μορφής τουρισμού, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαθανασίου. Πρόσθεσε δε, ότι αν και το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα επί χάρτου, η συνάντηση των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε ήταν θετική. "Άλλωστε, οι Σέρβοι και οι πολίτες της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας ήταν ανέκαθεν, τακτικοί επισκέπτες της περιοχής μας" υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου. Τόνισε δε, ότι στο υπό προώθηση δίκτυο πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τη σερβική πλευράκαι ιδιώτες που έχουν τουριστική, επαγγελματική δραστηριότητα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης της κ. Στάνκοβιτς με τον δήμαρχο, επισημάνθηκε, επίσης, ότι η παρουσία της στο δήμο σχετίζεται με προγράμματα ομαδικών επισκέψεων Σέρβων στην περιοχή, στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού. Η ίδια ανέφερε ότι, 70 έως 100 Σέρβοι που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή γίνονται 'αποδέκτες' προγραμμάτων υγείας και ευεξίας, ενώ πέρα από τις "εξορμήσεις" στη θάλασσα, έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει περιπάτους και διαδρομές στον 'Ολυμπο.

    [04] Κρητικός ντάκος - γίγας διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες

    Με στόχο την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και των πλεονεκτημάτων της για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και με την φιλοδοξία να εγγραφεί στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες, παρασκευάστηκε και παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στα Χανιά, το μεγαλύτερο παξιμάδι - ντάκος στον κόσμο, μήκους 7,45 μέτρων, όπως τελικά μετρήθηκε.

    Για τη δημιουργία του ντάκου σε σχήμα του νησιού της Κρήτης χρειάστηκαν 160 κιλά ζυμάρι, πενήντα κιλά μυζήθρα, εκατό κιλά ντομάτες, είκοσι κιλά λάδι και μπόλικη ρίγανη, ενώ η παρουσίαση και η καταμέτρηση του ντάκου, βιντεοσκοπήθηκε με σκοπό να αποσταλεί στην Αμερική, στους υπεύθυνους των ρεκόρ του βιβλίου.Το παξιμάδι - γίγας παρασκεύασε ο φούρνος "Φουράκης" στο Κολυμπάρι Χανίων, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Χρειάστηκαν 4 ημέρες δουλειάς, αλλά λιγότερη από μια ώρα για να προσφερθεί σε όσους έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση και οι οποίοι το «τίμησαν» δεόντως.

    Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ντάκου - γίγας ανήκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χανίων «Το Ρόδο» και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μαθιουδάκης, «ανεξάρτητα από το αν ο ντάκος συμπεριληφθεί στα ρεκόρ Γκίνες, στόχος του συλλόγου είναι η κρητική διατροφή μέσα από και την συγκεκριμένη δράση να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει παντού γνωστή».

    [05] Οι φλόγες απειλούν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση του Σαν Φρανσίσκο

    Η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και δέκα ημέρες στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια έχει επεκταθεί πλέον σε μία περιοχή 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στάχτες πέφτουν πλέον σε μία από τις βασικές δεξαμενές που τροφοδοτεί με νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια το Σαν Φρανσίσκο, χιλιάδες κατοικίες απειλούνται στην περιοχή, καθώς και ορισμένες από τις γιγάντιες σεκόγιες της Καλιφόρνιας.

    Οι αρχές της πόλης του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν το νερό της κύριας δεξαμενής σε χαμηλότερες δεξαμενές και ελέγχουν τα αποθέματα του νερού για να προλάβουν ενδεχόμενη μόλυνση.

    Η στάχτη πέφτει σαν χιόνι στη δεξαμενή που εξασφαλίζει το 85% της υδροδότησης της πόλης, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, η ποιότητα του νερού παραμένει καλή.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε το Σαν Φρανσίσκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά, που βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων, απειλεί και τις γραμμές της ηλεκτροδότησης της μεγαλούπολης των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 August 2013 - 6:30:22 UTC