Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβρασμός στην Παιδεία
  • [02] Προκαταβολή σύνταξης σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά το Μάρτιο
  • [03] Σκεπτικός ο Ομπάμα σχετικά με την πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας
  • [04] Μία αυτοκτονία κάθε σαράντα δευτερόλεπτα στον πλανήτη
  • [05] Τρεις ελληνικές συμμετοχές στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

  • [01] Αναβρασμός στην Παιδεία

    Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν οι πρόεδροι των EΛΜΕ με τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.

    Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

    Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

    Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ.Κεδίκλογλου.

    Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ.

    Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

    Εν τω μεταξύ, στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αύξηση κατά δύο των ωρών διδασκαλίας, από έξι σε οκτώ την εβδομάδα, των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τα τμήματά τους και η δυνατότητα σε δημοτικά, γυμνάσια η λύκεια να αυξήσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον αριθμό των μαθητών τους ανά τμήμα κατά 10%

    Το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

    Το απόγευμα η ΟΛΜΕ οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα, ενώ σε συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Βουλής καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Προκαταβολή σύνταξης σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά το Μάρτιο

    Σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μετά το Μάρτιο εφέτος, θα πιστωθείσήμερα στους λογαριασμούς τους η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

    Ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Αυγούστου, οπότε και είχαν λάβει την προκαταβολή σύνταξης 4.752 υπάλληλοι, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 264 υπάλληλοι τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλοι τον Ιούλιο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τους 7.843 υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχώρησαν από την 1η Μαρτίου 2013 έως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013, προκαταβολή σύνταξης θα λάβει το 97,3% αυτών.

    [03] Σκεπτικός ο Ομπάμα σχετικά με την πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, κατά την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

    Εντω μεταξύ, οηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί γιααύριο Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετέδωσε επίσης το πρακτορείο Ρόιτερς.

    [04] Μία αυτοκτονία κάθε σαράντα δευτερόλεπτα στον πλανήτη

    Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε σαράντα δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ συνολικά ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Ο δείκτης "παγκόσμιας" θνησιμότητας είναι 16 άτομα ανά 100.000 και οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να εξωθήσουν κάποιον στο απονενοημένο διάβημα είναι η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών.

    Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Συνεργασίας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention IASP) σοκάρουν και η δημοσιοποίησή τους με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της αυτοκτονίας, επιχειρεί να αφυπνίσει το κοινό για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο.

    Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τα ποσοστά διπλασιάστηκαν την τριετία 2009 - 2011 σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Eurostat ενώ στο παρελθόν η χώρα μας κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις αυτοκτονίες, με δείκτη 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, με τα υπολογισμένα στοιχεία ως το τέλος του 2011, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από 5 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, με αναλογία 6:1 σε επιτυχημένες απόπειρες ανδρών έναντι των γυναικών, αντίστοιχα.

    Συνολικά, ο αριθμός των αυτοκτονιών γι αυτή την τριετία ανέρχεται στις 1245.

    Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα στατιστικά της τελευταίας διετίας κατά την οποία ο ελληνικός πληθυσμός αντιμετωπίζει εντονότερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    [05] Τρεις ελληνικές συμμετοχές στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Τρεις ελληνικές ταινίες συμπεριελήφθησαν στην αρχική λίστα ταινιών, που προτείνονται για υποψηφιότητα στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

    Είναι «Η Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και η συμπαραγωγή Κύπρου- Ελλάδας «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη.

    Στην αρχική πρώτη λίστα συμμετέχουν συνολικά 32 ταινίες από 46 χώρες και οι επιλεγμένες ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών και θεμάτων, από κωμωδίες έως οικογενειακές ιστορίες, πολιτικά και ιστορικά δράματα, θρίλερ, λογοτεχνικές και θεατρικές μεταφορές στη μεγάλη οθόνη.

    Τις επόμενες εβδομάδες, τα 2.900 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες και οι υποψηφιότητες, που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης, στην Ισπανία.

    Η παρουσίαση των 26ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στο Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 September 2013 - 6:30:26 UTC