Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Το φόβο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σχέδιο αποσταθεροποίησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Η Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει εγκληματικές συμπεριφορές, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργ. Ντινόπουλος
  • [04] Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων
  • [05] Πεντάμηνη απασχόληση 30.000 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες
  • [06] Άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα
  • [07] Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
  • [08] Ν. Δένδιας: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής
  • [09] Επεισόδια έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [10] Νέο πλαίσιο για να μην επαναληφθούν φαινόμενα χειραγώγησης του Libor και του Euribor
  • [11] ΥΠΟΙΚ: Υπό διαμόρφωση παραμένει το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων
  • [12] Βουλευτές του κόμματος "Die Linke" υποστηρίζουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το κατοχικό δάνειο
  • [13] Φονικές καταιγίδες στο Μεξικό: Απομακρύνονται τουρίστες από το Ακαπούλκο
  • [14] Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος
  • [15] Ποια μέτρα σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης από τα τζάκια

  • [01] Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    "Όταν ο κ. Σαμαράς από τις πρώτες εκλογές του 2012 κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη Χρυσή Αυγή, την ωμή βία και τη γλώσσα του μίσους, ο κ. Τσίπρας σιωπούσε. Σήμερα αποδεικνύει και πάλι την ανευθυνότητά του", δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας απάντηση στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η δημοκρατική υπευθυνότητα απαιτεί να σταματήσει αμέσως η πολιτική της έντασης, που οδηγεί σε φαινόμενα βίας.

    "Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τη συντηρήσει. Αλλά η πολιτική της έντασης δεν θα περάσει?", πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

    [02] Το φόβο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σχέδιο αποσταθεροποίησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας

    Τον φόβο του ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού, ενορχηστρωμένο από ακροδεξιά κέντρα και τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «να συνειδητοποιεί και ο πρωθυπουργός τη μεγάλη ευθύνη που έχει, όταν για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων κατασκευάζει εδώ και μήνες αυτή την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα και αντικειμενικά νομιμοποιώντας, αν όχι αθωώνοντας, συμπεριφορές που ξεπερνάνε τα όρια και βρίσκονται στο πλαίσιο της συμμορίας και των δολοφονικών ενεργειών».

    Τούτη την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία. Χρειάζεται πάνω απ΄ όλα δημοκρατική εγρήγορση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε κινδύνους. Τα σχέδια αποσταθεροποίησης ενδεχομένως να εμπεριέχουν και προβοκάτσιες, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον ελληνικό λαό να είναι ψύχραιμος και σε εγρήγορση ώστε να μετατραπεί η οργή που έχει σήμερα ο κάθε Έλληνας σε αποφασιστικότητα, για να απομονώσουμε στη συνείδηση του λαού μας τον φασισμό και τους δολοφόνους.

    [03] Η Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει εγκληματικές συμπεριφορές, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργ. Ντινόπουλος

    «Εγκληματικές συμπεριφορές σαν κι αυτή προκαλούν αποτροπιασμό στην ελληνική κοινωνία» τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, όμως αυτό το οποίο έχει σημασία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να διατηρήσουμε πάση θυσία την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και να μην φτάνουμε στα άκρα. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει εγκληματικές συμπεριφορές σαν κι αυτή» σημειώνει ο κ. Ντινόπουλος.

    [04] Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων

    «Ζητάμε από όλους τους πολίτες και από όλες τις δυνάμεις του πολιτικού φάσματος, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, να απομονώσουν, με ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο, τη Χρυσή Αυγή, πριν είναι αργά» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη «να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία» σημειώνοντας ότι «η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο προωθείται με την αγαστή συνεργασία και παρακρατικών μηχανισμών».

    «Η ανοχή προς την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έφερε νεκρό. Μετά το Πέραμα, το Μελιγαλά, ήρθε ο Παύλος Φύσσας μαχαιρωμένος στο Κερατσίνι. Η δράση αυτή των υμνητών του Χίτλερ, που είναι μια συμμορία δολοφόνων, πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νομικό οπλοστάσιο του κοινού ποινικού δικαίου. Να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο προωθείται με την αγαστή συνεργασία και παρακρατικών μηχανισμών, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, «είναι μια δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας και ζητάει από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ακραία, ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων που ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή. Είναι αδιανόητο να ταυτίζει κανείς την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ. Ζητάμε από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να ενεργούν τάχιστα για να σταματήσει η ατιμωρησία. Οι δράστες αυτής της δολοφονίας να σαπίσουν στη φυλακή. Ο φασισμός από τον οποίο έχει υποφέρει και έχει αιματοκυλιστεί αυτός ο τόπος, θα απομονωθεί και θα συντριβεί με δημοκρατία και για τη δημοκρατία. Ζητάμε από όλους τους πολίτες και από όλες τις δυνάμεις του πολιτικού φάσματος, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, να απομονώσουν με ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο τη Χρυσή Αυγή πριν είναι αργά.

    -Κύριε Παπαδημούλη, τίθεται ζήτημα απαγόρευσης της δράσης της Χρυσής Αυγής;

    -Το σημερινό νομικό οπλοστάσιο είναι απολύτως επαρκές για τη δίωξη των ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Αρκεί να εφαρμόζεται, αρκεί να σταματήσει η ολιγωρία κάλυψη, η ανοχή, η ατιμωρησία. Και αυτό είναι πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.

    [05] Πεντάμηνη απασχόληση 30.000 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες

    Πρόσκληση προς υπουργεία και φορείς του δημοσίου για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, τα οποία αφορούν στη χρηματοδότηση πεντάμηνης απασχόλησης για 30.000 ανέργους σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες, υπέγραψε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και η επιλογή τους θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα απασχοληθούν κατά προτεραιότητα στην υποστήριξη λειτουργίας των ΚΕΠ, στη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και στην ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την επίσπευση των χρόνων απονομής συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

    Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 216.000.000 ευρώ του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαθέτει 105.000.000 ευρώ.

    Με δήλωσή της, η κ. Χριστοφιλοπούλου επισημαίνει, ότι «πρόκειται για την υλοποίηση ενός μεγάλου Προγράμματος, αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών υπουργείων, με στόχο τη στήριξη των ανέργων και ταυτόχρονα, την ενίσχυση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

    [06] Άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

    Άνοιξε πριν από λίγο ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ο οποίος ήταν κλειστός από τις 10 το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

    [07] Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

    Αποχωρούν σταδιακά οι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος και δόθηκαν ήδη στην κυκλοφορία οι οδοί Σταδίου και Φιλελλήνων.

    Κλειστές παραμένουν οι οδοί Πανεπιστημίου, Αμαλίας και η Βασ. Σοφίας έως το ύψος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Με κεντρικό σύνθημα «Ανυπακοή στο "νέο" σχολείο της αγοράς. Όχι στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων», το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Εργαζόμενοι στους τομείς της παιδείας, της υγείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση.

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, ενώ ο Νίκος Δάρδαλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων την κοινωνική ανάγκη για δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία και για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.

    Επίσης ο κ. Δάρδαλης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση της 19ης Σεπτεμβρίου.

    Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε η καταγγελία των Σωματείων του Πειραιά για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλη της Χρυσής Αυγής.

    [08] Ν. Δένδιας: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής

    Αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα άρθρα για τρομοκρατική δράση και το τι συνιστά παραστρατιωτικές ομάδες, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

    Ο υπουργός, ο οποίος ανέβαλε την αυριανή προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, λόγω του σοβαρού γεγονότος, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη του για τη δολοφονία του 34χρονου, τόνισε: «Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου, χθες, και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις τού νεοναζιστικού μορφώματος. Σας δηλώνω, ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην τεράστια πρόκληση που συνιστά για το κράτος δικαίου η δολοφονική ενέργεια στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «τις αμέσως προσεχείς ημέρες θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας».

    Σημειώνεται, ότι το άρθρο 187 αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ το άρθρο 195 αφορά, ουσιαστικά, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και η διεύρυνση συνίσταται στο ότι, πλέον, παραστρατιωτικές οργανώσεις θα χαρακτηρίζονται ομάδες με στρατιωτική οργάνωση και συμπεριφορά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένοπλα σώματα ή χωρίς οπλισμό, όπως στην περίπτωση του Μελιγαλά.

    Ο κ. Δένδιας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά και τους απλούς πολίτες «που νοιάζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να αποφασίσουμε οριστικά ότι ούτε η πολιτεία θα ανεχθεί ούτε η κοινωνία θα αποδεχθεί πράξεις και πρακτικές, οι οποίες υπονομεύουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υποκόσμου στην πολιτική ζωή, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτής πολιτικής και δημόσιας συμπεριφοράς, στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος, η κατανόηση και η άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πράξεων».

    Διαβάστε επίσης: Σκληρή καταδίκη της επίθεσης από όλα τα κόμματα

    [09] Επεισόδια έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Επεισόδια ξεκίνησαν πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκε με πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί το υπουργείο.

    Η Αστυνομία δεν έχει απαντήσει στις προκλήσεις, υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ των νεαρών και εκπροσώπων των συνδικάτων, ενώ η ένταση μπροστά στο υπουργείο συνεχίζεται.

    [10] Νέο πλαίσιο για να μην επαναληφθούν φαινόμενα χειραγώγησης του Libor και του Euribor

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα προς έγκριση ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο στόχος του οποίου είναι να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα πρόσφατα φαινόμενα χειραγώγησης του Διατραπεζικού Επιτοκίου του Λονδίνου (Libor) και του Διατραπεζικού Επιτοκίου Δανεισμού σε ευρώ (Euribor).

    Εξαιτίας αυτής της χειραγώγησης επιβλήθηκαν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, ενώ διεξάγονται έρευνες για καταγγελίες χειραγώγησης των λεγομένων "δεικτών αναφοράς βασικών εμπορευμάτων" (π.χ. πετρελαίου, φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων) και συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Ο δείκτης αναφοράς είναι ένας δείκτης (στατιστικό μέτρο), που υπολογίζεται με βάση ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο βασικών δεδομένων, και ο οποίος χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς για ένα χρηματοοικονομικό μέσο ή μια χρηματοοικονομική σύμβαση ή για τη μέτρηση των επιδόσεων ενός επενδυτικού κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την αρτιότητα και την αξιοπιστία των δεικτών αναφοράς, θα διευκολύνουν την πρόληψη και τον εντοπισμό της παραποίησής τους και θα διευκρινίσουν την ευθύνη για τους δείκτες και τον εποπτικό ρόλο των αρμόδιων αρχών.

    [11] ΥΠΟΙΚ: Υπό διαμόρφωση παραμένει το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων

    "Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους αποτελούν το βασικό γνώμονα στο σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους", διευκρίνισε πριν λίγο, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο οικονομικών.

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση. Ως εκ τούτου οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή".

    [12] Βουλευτές του κόμματος "Die Linke" υποστηρίζουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το κατοχικό δάνειο

    «Το κόμμα "H Αριστερά" (Die Linke) ουδέποτε ως τώρα έχει ασχοληθεί σε επίπεδο κομματικής απόφασης με το αίτημα επιστροφής του κατοχικού δανείου», δηλώνει στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle (DW) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Die Linke» Αλεξάντερ Φίσερ. Υποδεικνύει δε την Κοινοβουλευτική Ομάδα ως αρμόδια να απαντήσει σχετικά με τις επερωτήσεις μελών της προς την κυβέρνηση για επανορθώσεις και αποζημιώσεις προς την Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις τους στην DW, βουλευτές του κόμματος διατυπώνουν πάντως απόψεις διαφορετικές από αυτές του προέδρου τους Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος έλαβε πρόσφατα αποστάσεις από το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Ούλα Γιέπκε τονίζει ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον κ. Ρίξινγκερ μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να συγχέεις την κρίση χρέους με το ναζιστικό παρελθόν, ούτε έχει βάση στην προκειμένη περίπτωση το επιχείρημα ότι θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω». Η κ. Γιέπκε προσθέτει ότι η επιστροφή του κατοχικού δανείου δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά επιβάλλεται και από το διεθνές δίκαιο, και αναφέρεται σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας του γερμανικού κοινοβουλίου. «Η Γερμανία έχει κλέψει και θα πρέπει να επιστρέψει τα κλεμμένα. Το ελληνικό κράτος δικαιούται την επιστροφή του κατοχικού δανείου του 1942. Στηρίζω τις ανάλογες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει εμφατικά η κ. Γιέπκε.

    Στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανέτε Γκροτ, η οποία τονίζει: «Το θεωρώ σκάνδαλο ότι εδώ και 60 χρόνια όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις ούτε καν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν για την αδικία που έγινε εις βάρος της Ελλάδας. Αναμένω ότι στην επόμενη βουλευτική περίοδο θα αναζητηθεί επιτέλους μια κοινή λύση ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα».

    Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της DW, «ενδέχεται αυτή την εβδομάδα να προηγηθεί η συνεννόηση των δύο αδελφών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της Αριστεράς για το θέμα αυτό, ενόψει της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματος "H Αριστερά" την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη και στο Βισμπάντεν».

    [13] Φονικές καταιγίδες στο Μεξικό: Απομακρύνονται τουρίστες από το Ακαπούλκο

    Εμπορικές και στρατιωτικές πτήσεις συνεχίσθηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη για την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από το Ακαπούλκο, το θέρετρο του Μεξικού που επλήγη από καταιγίδες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ έκανε χθες το βράδυ λόγο για 47 νεκρούς, όλους μεξικανικής υπηκοότητας, στη διάρκεια των τεσσάρων διαδοχικών ημερών με καταιγίδες που σάρωσαν τις παραλιακές περιφέρειες του Κόλπου του Μεξικού (ανατολικά) και του Ειρηνικού (δυτικά).

    Σύμφωνα με τον εθνικό Τύπο, ο Οσόριο στη διάρκεια της νύκτας ανακοίνωσε ένα νέο απολογισμό με 57 νεκρούς.

    Ο κυκλώνας Ίνγκριντ και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ που έπληξαν ταυτοχρόνως το Μεξικό, ο ένας από τον Κόλπο του Μεξικού και η άλλη από τον Ειρηνικό, διαλύονται αυτή τη στιγμή, όμως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πολιτείες όπως η Γκερέρο (νότιο Μεξικό) και η Βερακρούς (ανατολικό Μεξικό).

    Σχεδόν το μισό Ακαπούλκο, μια πόλη 680.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από το νερό, ιδιαίτερα οι φτωχότερες περιοχές της περιφέρειας και η συνοικία Πούντα Ντιαμάντε, μια ζώνη με ξενοδοχεία όπου τα νερά έφτασαν σε ύψος τριών μέτρων.

    Στη ζώνη αυτή εκατοντάδες άνθρωποι επιδόθηκαν σε λεηλασίες εμπορικών κέντρων, παίρνοντας τρόφιμα, οικιακές συσκευές και στρώματα. "Δεν μπορούμε να τους συγκρατήσουμε", είπε ένας στρατιώτης που συμμετείχε σε επιχειρήσεις ασφαλείας.

    Εκτός από το στρατό, στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας αναπτύχθηκαν επίσης στην πόλη αυτή, η οποία πλήττεται εδώ και πολλά χρόνια από ένα κύμα βίας που αποδίδεται στους λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

    [14] Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος

    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος, γνωστός από ρόλους Τούρκων ή Κωνσταντινουπολιτών ηρώων και ιδιαίτερα συμπαθής στο ελληνικό κοινό, κυρίως μέσα από την παρουσία του σε ταινίες του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου.

    Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941 και το 1965 πήγε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου.

    H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι» του Γιώργου Ζερβουλάκου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα και Μάρω Κοντού.

    Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».

    [15] Ποια μέτρα σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης από τα τζάκια

    Σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη, που αναμένεται και κατά το φετινό χειμώνα από την ευρεία χρήση ατομικών συστημάτων θέρμανσης (π.χ. σόμπες, τζάκια) και την καύση ακατάλληλων υλικών, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης έστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς και στα μέτρα που εισηγείται περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λήψη έκτακτων μέτρων στις περιπτώσεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια που θα καθοριστούν, ο έλεγχος των στερεών καυσίμων και των συσκευών θέρμανσης που διακινούνται στην αγορά, κ.α.

    Οι δράσεις που προωθούνται είναι:

    - Έκδοση πορίσματος για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, για την ενημέρωση του πληθυσμού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων (από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή του υπουργείου Υγείας).

    - Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων ανάλογα με τις υπερβάσεις των ορίων, καθώς και του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής τους.

    - Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω ορίων και μέτρων.

    - Εντατικοποίηση και συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς.

    - Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επιστημονικών φορέων, για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά στις εκπομπές καυσαερίων.

    - Έκδοση απόφασης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).

    - Συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα.

    - Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. σχολεία, ευπαθείς ομάδες).

    - Έκδοση πορίσματος για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.

    - Σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών φορτηγών από τον Σεπτέμβριο του 2013 (Πράσινος Δακτύλιος) και της κυκλοφορίας συγκεκριμένης τεχνολογίας οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 September 2013 - 12:30:25 UTC