Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις φλόγες τυλίχθηκε περιπολικό στην Κρήτη
  • [02] Ο γερμανικός Τύπος τιμά τη νίκη της «αγαπημένης της Γερμανίας»
  • [03] Δύο νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Νταγκεστάν
  • [04] «Ο Μπόρχες είναι ο μόνος συνεχιστής του Καβάφη»
  • [05] Πέθανε ο Κολομβιανός συγγραφέας 'Αλβαρο Μούτις

  • [01] Στις φλόγες τυλίχθηκε περιπολικό στην Κρήτη

    Στις φλόγες τυλίχθηκε σήμερα το πρωί ένα περιπολικό της ΕΛΑΣ, κοντά στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

    Επί τόπου έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσβησε τη φωτιά, από την οποία ουδείς κινδύνευσε.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά πιθανόν να εκδηλώθηκε ύστερα από βραχυκύκλωμα στη μηχανή του περιπολικού.

    [02] Ο γερμανικός Τύπος τιμά τη νίκη της «αγαπημένης της Γερμανίας»

    Οι γερμανικές εφημερίδες τιμούν τη νίκη της "αγαπημένης της Γερμανίας", μετά την θριαμβευτική εκλογική νίκη της Αγγελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές, όπου εξασφάλισε το 41,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, αφού βρέθηκε ένα βήμα από την αυτοδυναμία.

    "Η αγαπημένη της Γερμανίας ", είναι ο κεντρικός τίτλος της Berliner Morgenpost. Το συντηρητικό κόμμα "οφείλει την μεγάλη του επιτυχία πριν από όλα στην μεγάλη δημοτικότητα της καγκελαρίου", γράφει η εφημερίδα.

    Για την οικονομική Handelsblatt, η εκλογική νίκη της CDU αποτελεί ευθεία συνέχεια της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων ετών. "Η στρατηγική της οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων άρεσε καταφανώς στους γερμανούς ψηφοφόρους", γράφει η εφημερίδα.

    Η συντηρητική Die Welt αναφέρεται στον "Θρίαμβο της Μέρκελ" και φθάνει μέχρι και τη διαπίστωση ότι νίκησε "χωρίς το κόμμα της".

    CDU/SPD ή CDU/Πράσινοι, "καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι άνετη", σχολιάζει η Die Zeit.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [03] Δύο νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Νταγκεστάν

    Καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα στο Νταγκεστάν, στη ρωσική περιφέρεια του Βόρειου Καύκασου, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 20, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών.

    Η εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία επιβεβαίωσε την βομβιστική επίθεση και ανακοίνωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σταλεί στο σημείο της επίθεσης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [04] «Ο Μπόρχες είναι ο μόνος συνεχιστής του Καβάφη»

    Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, εκδότης λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών περιοδικών, διοργανωτής εκθέσεων και γραφίστας, ο Δημήτρης Καλοκύρης ετοιμάζει μια καινούργια έκδοση των ποιημάτων του Μπόρχες που έχει μεταφράσει ενώ πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του για τη γνωριμία του και τη σχέση του με τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Καλοκύρης λέει πως ο Μπόρχες αποτελεί τον μοναδικό πραγματικό συνεχιστή του Καβάφη, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο ο Αργεντινός επηρέασε την ποιητική του δουλειά, ανακαλεί καθημερινές σκηνές από τη ζωή του Εμπειρίκου και του Οδυσσέα Ελύτη και εξηγεί πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά περιοδικά.

    ΕΡ: Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει εκ νέου, από τις εκδόσεις Πατάκη, μια εκτενής ανθολογία ποιημάτων του Χόρχε Λούις Μπόρχες σε μετάφρασή σας. Πώς θα αποτιμούσατε τον Μπόρχες ως ποιητή στις ημέρες μας; Ποια θέση νομίζετε ότι έχει καταλάβει στη διεθνή λογοτεχνική κονίστρα τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατό του;

    ΑΠ: Πράγματι, θα κυκλοφορήσουν εκ νέου τα ποιήματα του Μπόρχες που έχω μεταφράσει. Η διαφορά της έκδοσης αυτής με τις προηγούμενες είναι ότι τα περισσότερα ποιήματα (και ιδίως τα έμμετρα) έχουν ξαναδουλευτεί και έχουν επιχρωματιστεί με την εμπειρία του χρόνου που μεσολάβησε. Ο Μπόρχες, όπως ξέρουμε, δεν είναι μόνο (ή κυρίως) ποιητής, αν και αυτή του την ιδιότητα επιδίωκε συνήθως να τονίζει. Είναι ένα πολύμορφο και ιδιόμορφο λογοτεχνικό γεγονός, που περιλαμβάνει όλες τις μορφές της γραπτής έκφρασης (εκτός, σκοπίμως, του μυθιστορήματος και του θεατρικού λόγου) εξίσου δραστικά.

    Δηλαδή τα διηγήματα που έγραψε διαβάζονται κάποτε και ως δοκίμια ή και ως ποιήματα, τα δοκίμια συχνά ως διηγήματα και τα ποιήματά του κρύβουν πολλές αναπλάσεις ιδεών και τεχνικών ανάγνωσης που προϋποθέτουν την αφηγηματική του τεχνική. Στην ποιητική του συχνά προσεγγίζει τις στρατηγικές του Καβάφη του οποίου ίσως αποτελεί και τον μοναδικό πραγματικό«συνεχιστή» (θεματολογία, ειρωνεία, ψυχρότητα καταγραφής, παρωδία κ.ά.) παρόλες τις προφανείς διαφορές και αποκλίσεις τους. Το θέμα είναι μεγάλο, έχει τεθεί πολλές φορές και δεν θα επεκταθώ εδώ. Πάντως, το γεγονός ότι τόσο το διαδίκτυο όσο και τα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου εξακολουθούν να βρίθουν έργων του, το γεγονός επίσης ότι πολλοί συγγραφείς (ιδίως νέοι), διαφόρων εθνικοτήτων, κάθε τόσο διακηρύσσουν τις οφειλές τους σε αυτόν, δείχνουν νομίζω ότι εξακολουθεί να φωτίζει τις διαδρομές μας.

    [05] Πέθανε ο Κολομβιανός συγγραφέας 'Αλβαρο Μούτις

    Ο Kολομβιανός συγγραφέας Άλβαρο Μούτις (βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρηma, 1989, βραβείο Θερβάντες 2011) πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών. Η σύζυγός του Κάρμεν Μιράκλ δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο της περασμένη Κυριακή.

    Ο Άλβαρο Μούτις, στενός φλίος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

    Ο Άλβαρο Μούτις ξεκίνησε την λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο (Τα στοιχεία της καταστροφής, 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του.Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του του 2011. Μεταξύ των έργων του, "Το χιόνι του ναυάρχου" (βραβείο Medicis, 1989), "Αμπντούλ Μπασούρ", "Ενας ωραίος θάνατος", "Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή", "Το χιόνι του Αλμιράντε".

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 September 2013 - 8:30:20 UTC