Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο αναστέλλουν τη λειτουργία τους
  • [02] Οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν οφείλονται «σε επίμεμπτες συμπεριφορές» λέει η ΕΛ.ΑΣ.
  • [03] Την προετοιμασία για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό συζήτησαν Ν. Αναστασιάδης και Μπαν Κι Μουν
  • [04] Φονικές καταιγίδες στο Μεξικό
  • [05] Ποίηση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής
  • [06] Πολιτικό θέατρο και φημισμένοι καλλιτέχνες στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων
  • [07] Η Σελήνη είναι 100 εκατ. χρόνια νεότερη, τελικά

  • [01] Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο αναστέλλουν τη λειτουργία τους

    Ομόφωνη απόφαση με την οποία δηλώνει για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έλαβε το Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

    Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη, τον γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

    «Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων» αναφέρεται στην απόφαση του συντονιστικού.

    Τονίζεται επίσης ότι, κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους.

    «Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα».

    Στην Ανώτατη Ακυρωτική Δικαιοσύνη προτίθεται εξάλλου να προσφύγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο αποφάσισε να αναστείλει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του.

    Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στο οποίο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, διαπιστώνει «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του».

    «Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».

    Τέλος, το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Σύγκλητος για να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.

    [02] Οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν οφείλονται «σε επίμεμπτες συμπεριφορές» λέει η ΕΛ.ΑΣ.

    Δεν οφείλονται σε επίμεμπτες συμπεριφορές οι εσωτερικές μετακινήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, που έγιναν, τονίζεται από το Αρχηγείο του Σώματος, από το οποίο ανακοινώθηκαν πως καλύπτονται οι θέσεις των δύο παραιτηθέντων στρατηγών. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν έγιναν μίνι κρίσεις, αλλά οι θέσεις καλύφθηκαν με εσωτερικές μετακινήσεις, χωρίς προαγωγές, μέχρι τις κανονικές κρίσεις που θα γίνουν τον Μάρτιο.

    Στην θέση του τέως Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγου Γιάννη Δικόπουλου τοποθετήθηκε ο μέχρι χθες επιτελάρχης αντιστράτηγος Σπύρος Παπασπύρου, ενώ στην θέση του Γενικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη μετακινήθηκε από τα Τρίκαλα ο ταξίαρχος Γεώργιος Σουγλιέρης.

    Στην θέση του επιτελάρχη τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

    Ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, που μετακινήθηκε το μεσημέρι από τον Κλάδο Ασφάλειας, τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Προσωπικού, επίσης στο Αρχηγείο.

    Οι υπόλοιπες αναγκαστικές μετακινήσεις για την κάλυψη των θέσεων στην κορυφή της ιεραρχίας, είναι οι εξής:

    - Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    - Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης, ως Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.

    - Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου, σχετικά και με τις άλλες μετακινήσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια, αναφέρεται:

    «Διευκρινίζεται, προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».

    [03] Την προετοιμασία για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό συζήτησαν Ν. Αναστασιάδης και Μπαν Κι Μουν

    Τη σωστή προετοιμασία πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες και την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής τους, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ καλή" και ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία.

    "Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σ' άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, και την ίδια ώρα, ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίθησή μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόλυτα συνυφασμένο, και αν θέλετε, συντεταγμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    [04] Φονικές καταιγίδες στο Μεξικό

    Οι καταιγίδες που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα το Μεξικό άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 123 νεκρούς και 63 αγνοούμενους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτειρκών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ.

    "Προς το παρόν έχουμε καταγράψει 123 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των μετεωρολογικών φαινομένων σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ακαπούλκο, το οποίο επλήγη από τις καταιγίδες και απέμεινε επί πέντε ημέρες αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα. Οι αγνοούμενοι είναι κάτοικοι του χωριού Λα Πιντάδα, στο κρατίδιο του Γκερέρο, όπου τα μισά σπίτια καταπλακώθηκαν από λάσπες εξαιτίας κατολισθήσεων. Από κατολισθήσεις επλήγη και το γειτονικό χωριό Ακατεπέκ, όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Οι καταιγίδες Μανουέλ, από τον Ειρηνικό Ωκεανό, και Ινγκριντ, από τον Ατλαντικό, έπληξαν το Μεξικό την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε 22 από τα 32 κρατίδια της χώρας.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [05] Ποίηση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

    Γεμάτος από ανθρώπους όλων των ηλικιών και με μεγάλο αριθμό γυναικών ήταν, χθες το βράδυ, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, όπου λίγο μετά τις20:00 έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών στο οποίο συμμετέχουν 69 ποιητές από 22 χώρες.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε πως το φεστιβάλ είναι από τα πράγματα που προγραμματίστηκαν και κατάφεραν να υλοποιηθούν και πως αν πρέπει να σκεφτεί κανείς την προ δύο αιώνων αναρώτηση του Χέλντερλιν «τι χρειάζονται οι ποιητές σ' έναν μικρόψυχο καιρό», η απάντηση είναι ότι η λογοτεχνία αποτελεί μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας και καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στο ξέσπασμα της βίας, όπως και να αναλογιστεί την κρισιμότητα της εποχής. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Συνδιαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Θωμάς Σκάσσης τόνισε πως «αν κάποιοι σήμερα αρέσκονται στο να σπάνε κεφάλια, η ποίηση εξακολουθεί να ανοίγει τα μυαλά».

    Αμέσως μετά προβλήθηκαν δύο βίντεο: το ένα με μήνυμα και ποιητική απαγγελία του Λόρενς Φερλινγκέτι από το Σαν Φρανσίσκο και το άλλο με απαγγελία του Νάνου Βαλαωρίτη. Εν συνεχεία διάβασαν ποιήματά τους οι Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά (δεν παρέστη για λόγους υγείας, αλλά ακούστηκαν οι στίχοι της), Δημήτρης Καλοκύρης, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και Τίτος Πατρίκιος. Από διεθνούς πλευράς έλαβαν μέρος οι Ομέρο Αρίτζις (Μεξικό), Λέλο Βότσε (Ιταλία), Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι (Πολωνία), Ντέσμοντ Ίγκαν (Ιρλανδία), Γιόχεν Κέλτερ και Γκέρχαρντ Φάλκνερ (Γερμανία), Λαν Λαν (Κίνα), Χουάν Κάρλος Μέστρε (Ισπανία), Μιόντραγκ Πάβλοβιτς (Σερβία) και Πία Τάφντρουπ (Δανία).

    Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας ενώ ποιήματα των Ελλήνων απήγγειλε ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Αύριο το φεστιβάλ θα συνεχιστεί στο Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Ηρακλειδών 66, Θησείο), όπου δώδεκα εικαστικοί θα συνομιλήσουν με δώδεκα ποιητές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών διοργανώνουν ο Κύκλος Ποιητών, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη.

    [06] Πολιτικό θέατρο και φημισμένοι καλλιτέχνες στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων

    Πολιτικό θέατρο, φημισμένοι καλλιτέχνες από την διεθνή χορευτική, μουσική και εικαστική πρωτοπορία σε συνδυασμό με τις εγχώριες, ανερχόμενες καλλιτεχνικές δυνάμεις, συνθέτουν ένα δυνατό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για το 2013-2014, ανοιχτό στον κοινωνικό διάλογο και στην πόλη της Αθήνας. «Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο πέρσι, φέτος είναι πιο δυνατό, γιατί επιζητούμε το παραπάνω» χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση , Αντώνης Παπαδημητρίου, στην παρουσίαση του προγράμματος.

    Στον πυρήνα του, βρίσκονται οι Έλληνες δημιουργοί της παλαιότερης και νεότερης φρουράς. Ενδεικτικά αναφέρεται το πολυήμερο αφιέρωμα στον συγγραφέα του εμβληματικού έργου «Πεθαίνω σαν χώρα» Δημήτρη Δημητριάδη (16-27/10),η παράσταση «Φάουστ» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, με τον Ακύλλα Καραζήση στον πρωταγωνιστικό ρόλο (15/1-2/2 ), ενώ ο Εκτορας Λυγίζος, μετά την διεθνή βράβευση της ταινίας του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο «Room Service», μεγάλη θεατρική επιτυχία του Μπρόντγουέι και των αδελφών Μαρξ στον κινηματογράφο, γραμμένη στον απόηχο του αμερικανικού κραχ (18/12-5/1). Το «Τέλος», ένα σαρκαστικό θέαμα για τη συντέλεια του κόσμου (13-24/11), είναι επίσης η πρώτη συνεργασία της θεσσαλονικιωτικης «Εταιρείας Θεάτρου Χώρος».

    [07] Η Σελήνη είναι 100 εκατ. χρόνια νεότερη, τελικά

    Το φεγγάρι είναι αρκετό πιο νέο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες ως τώρα, κατά 100 εκατ. χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε νέες αναλύσεις των σεληνιακών πετρωμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η Σελήνη έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Βασιλική Εταιρία επιστημών της Βρετανίας με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης», σύμφωνα με το Space.com.

    Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, το φεγγάρι δημιουργήθηκε όταν ένα άλλο μεγάλο ουράνιο σώμα, στο μέγεθος τουλάχιστον του 'Αρη, έπεσε πάνω στη Γη και από την πρόσκρουση εκτινάχθηκαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες ύλης, που σταδιακά και υπό την πίεση της βαρύτητας σχημάτισαν τον δορυφόρο του πλανήτη μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 September 2013 - 6:30:22 UTC