Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Κεδίκογλου: Σύντομα θα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή
  • [02] Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. στη Ρόδο για τον αστυνομικό, που φέρεται να εκπαίδευε μέλη της ΧA
  • [03] Υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου
  • [04] ΕΜΣ: Εκταμιεύθηκε η δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο
  • [05] Ιω. Βρούτσης: Δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις
  • [06] Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» των δανείων που έδωσε ο ΕΜΣ στην Ελλάδα
  • [07] Προβάδισμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία
  • [08] Συνεδριάζουν για τα χημικά της Συρίας, απόψε στη Χάγη
  • [09] Σε «σπαζοκεφαλιά» εξελίσσεται η αποκατάσταση ανδριάντα του Κολοκοτρώνη

  • [01] Σ. Κεδίκογλου: Σύντομα θα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή

    «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται,... δεν βραχυκυκλώνει, η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί ενδεχομένου παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών.

    Μιλώντας στο «Star» εμφανίστηκε αντίθετος στη διενέργεια πρόωρων εκλογών σημειώνοντας πως «εάν χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές εκλογές, θα γίνουν στις περιφέρειες που θα είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί ο αριθμός των βουλευτών».

    Εκτίμησε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα (από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά) ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για τα αυτόφωρα αδικήματα μπορεί να συλληφθεί βουλευτής.

    [02] Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. στη Ρόδο για τον αστυνομικό, που φέρεται να εκπαίδευε μέλη της ΧA

    Κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στη Ρόδο και τα μέλη του ανακρίνουν τον υπαρχιφύλακα, που εμφανίζεται σε φωτογραφία τοπικής εφημερίδας να εκπαιδεύει μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε τακτικές μάχης σώμα με σώμα, με τη χρήση όπλων, στο αρχαίο στάδιο της Ρόδου, σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μανώλης Ανδρουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Δωδεκανήσου (ΕΑΥΝΔ).

    «Ως Ένωση Αστυνομικών ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρόδο να γίνουν άμεσα έρευνες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μη μένουν σκιές ότι κάποιοι θέλουν να συγκαλύψουν κάτι. Έχει έρθει στη Ρόδο κλιμάκιο από την Αθήνα. Ανακρίθηκε ήδη ο συγκεκριμένος αστυνομικός» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

    Ο επικεφαλής της ΕΑΥΝΔ αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε υποβάλει την παραίτησή του πριν δημοσιευτεί η φωτογραφία, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε ειδοποιηθεί.

    [03] Υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

    Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σήμερα από το πρωί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του δεκαετούς ομολόγου και συνακόλουθη υποχώρηση της αποδόσεως τους (κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση) στο 9,09% από 9,71% που έκλεισε χθες το απόγευμα στο ΗΔΑΤ.

    Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι συνδέεται με τις φήμες περί επικείμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μοοdy's.

    H αναβάθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι κατά 5 κατηγορίες. Έτσι, η ελληνική οικονομία θα ανέβει στην βαθμίδα αξιολόγηση «Β-» η οποία ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα θα είναι τρεις κατηγορίες πίσω απ' την Πορτογαλία.

    Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014 καλύπτοντας με δανεισμό το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα την διετία 2014 2015 αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

    [04] ΕΜΣ: Εκταμιεύθηκε η δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση 1,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο, ποσό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τραπεζικού τομέα.

    Οπως επισημαίνει ο ΕΜΣ, το ποσό δεν εκταμιεύθηκε σε μετρητά, αλλά σε ομόλογα που εξέδωσε ο ίδιος, διάρκειας 18 μηνών με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Κύπρο σε δύο ισόποσες δόσεις των 750 εκατ. ευρώ το 2029 και το 2030 αντίστοιχα.

    Μετά τη σημερινή απόφαση, η Κύπρος έχει λάβει μέχρι τώρα 4,5 δισ. ευρώ από τον ΕΜΣ, έναντι συνολικής στήριξης από την πλευρά της Ευρωζώνης της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

    [05] Ιω. Βρούτσης: Δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

    «Δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί το μέτρο της εισφοράςεπί του τζίρου των επιχειρήσεων» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όπως, δε, εξηγεί ο κ. Βρούτσης, «για το έλλειμμα των 150.000.000 ευρώ που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό του 2013», από τη μη υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, «καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθεί με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων» (πχ διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης).

    Σημειώνεται πως δεν θα γίνει τελικά η προγραμματισμένη, για σήμερα, συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημέρωσαν αργά χθες το βράδυ τον κ. Βρούτση ότι η συνάντηση δεν είναι αναγκαία, εφόσον έχουν "κλείσει" όλα τα θέματα με τα τεχνικά κλιμάκια.

    [06] Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» των δανείων που έδωσε ο ΕΜΣ στην Ελλάδα

    Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και η μείωση των επιτοκίων τους αποτελούν έμμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ αμφισβητεί ότι χρειάζεται μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι το τελευταίο δεν λαμβάνει υπόψη στην ανάλυσή του την εξόφληση των δανείων της Ελλάδας μετά από 30 χρόνια και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

    Ερωτηθείς, αν ο ΕΜΣ μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, απάντησε: «Όχι. Ακούω ότι υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της περικοπής του χρέους. Δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι αναγκαία». Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Από την οπτική της Ελλάδας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοιχείο επιδότησης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες - μέλη μας, ασφαλώς. Αυτή προκύπτει από τις μακρές περιόδους λήξης, τα χαμηλά επιτόκια και το γεγονός ότι υπήρξε ακόμη και αναστολή σε κάποιες πληρωμές τόκων - έχουμε την αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα χρόνια, ως μέρος του δεύτερου προγράμματος. Αν τα αθροίσετε όλα αυτά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιδότησης. Και αυτό είναι οικονομικά ισοδύναμο με ένα κούρεμα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να δουν το θέμα με αυτό τον τρόπο».

    Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε, ότι δεν αρκεί να τεθεί ως στόχος ένα ορισμένο επίπεδο του χρέους, αναφερόμενος στον στόχο 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Αυτό δεν έχει σημασία», είπε, προσθέτοντας: «Επειδή, εάν τεθεί ένα επίπεδο χρέους 120% του ΑΕΠ σε ένα χρονικό σημείο, έχει μεγάλη διαφορά, εάν η χώρα πρέπει να πληρώνει επιτόκια της αγοράς για το χρέος αυτό - που θα ήταν σήμερα στο 9% και ακόμη και αν μειωθούν θα φθάσουν στο 6% - ή εάν πληρώνει τα επιτόκια που χρεώνουμε εμείς, τα οποία είναι περισσότερο κοντά στο 1,5%. Αυτά είναι τα επιτόκια, με συν ή πλην ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Δεν είναι επαρκής ανάλυση, αν κάποιος λαμβάνει υπόψη του μόνο το επίπεδο του χρέους ή τον λόγο του χρέους?Εμείς παρέχουμε χρηματοδότηση για 30 χρόνια».

    [07] Προβάδισμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία

    Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό κόμμα» συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, όπως αποδεικνύει σημερινή δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου Ιxe, για λογαριασμό της εκπομπής Agora του δημόσιου καναλιού Rai Tre.

    Πιο αναλυτικά, οι «Δημοκρατικοί» βρίσκονται στο 27,5%, ενώ η κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια ακολουθεί με το 26,6%.

    Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» εξασφαλίζει το 22,4%, ενώ, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν η κεντρώα Επιλογή Πολιτών (4,2%) το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», 4,1% και η Λέγκα, με το 3,3%.

    Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας, στην κορυφή, με ποσοστό 48%, βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Ακολουθούν ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματτέο Ρέντσι (πιθανός νέος ηγέτης των Δημοκρατικών) με το 45% και ο πρωθυπουργός Τζάννι Λέττα, με το 44%.

    Ο Μπέππε Γκρίλλο, ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, συγκεντρώνει ποσοστό 22% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, δεν ξεπερνά το 21%.

    [08] Συνεδριάζουν για τα χημικά της Συρίας, απόψε στη Χάγη

    OΟργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΙAC) θα συνέλθει απόψε στη Χάγη για να συζητήσει σχετικά με την "καταστροφή των συριακών χημικών όπλων", ανακοίνωσε ο οργανισμός αυτός.

    "Η σύνοδος του εκτελεστικού συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η απόφαση για την εξάλειψη των συριακών χημικών όπλων, θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του οργανισμού στη Χάγη", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο OIAC.

    Αργά χθες, Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία στον ΟΗΕ για το σχέδιο απόφασης που αφορά την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

    Το σχέδιο απόφασης προβλέπει το ενδεχόμενο κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του συριακού καθεστώτος στην περίπτωση που δε γίνει σεβαστό το σχέδιο χημικού αφοπλισμού του.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) θα συναντηθούν απόψε στη Νέα Υόρκη μαζί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και το διαμεσολαβητή του στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [09] Σε «σπαζοκεφαλιά» εξελίσσεται η αποκατάσταση ανδριάντα του Κολοκοτρώνη

    Το κολοσσιαίο έργο της αποκατάστασης του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, έργο που καθιστά αναγκαία την απομάκρυνση του αγάλματος από το βάθρο και την επανατοποθέτησή του μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, φαίνεται πως εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά», που πηγάζει από τα ίδια τα μυστήρια της κατασκευής του.

    Από ποιο σημείο του σώματος του γλυπτού θα πρέπει να γίνει η ανύψωσή του; Πόσο καλά στερεωμένο είναι στη βάση του; Θα αντέξει το βάρους πέντε τόνων άγαλμα την επίπονη μετακίνησή του; Ποια τμήματα του μαρμάρινου βάθρου πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για την καλύτερη συντήρησή του; Τα ακανθώδη αυτά ερωτήματα καλούνται να επιλύσουν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να σηκώσουν το άγαλμα από τη βάση του, να συντηρήσουν γλυπτό και βάθρο και τελικά να σώσουν το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό σύνολο από τη φθορά του χρόνου.

    Οι εργασίες αποκατάστασης, που θα ξεκινήσουν άμεσα και υπολογίζεται να διαρκέσουν περισσότερους από τέσσερις μήνες, περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του ανδριάντα από το βάθρο με τη βοήθεια γερανού και την προσωρινή τοποθέτησή του και συντήρησή του σε στεγασμένο χώρο (δεν έχει βρεθεί ακόμα πού θα φιλοξενηθεί, καθώς αναζητείται χώρος που να μπορεί να στεγάσει το ύψους 4,3 μέτρων άγαλμα) και η αποδόμηση των ανώτερων επιπέδων του βάθρου για την καλύτερη μελέτη των βλαβών του, τη συντήρησή του και τη συγκόλληση των σπασμένων τμημάτων του. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 September 2013 - 10:30:21 UTC